Domů     Jedlé květy na talíři: Potěší nejen oko
Jedlé květy na talíři: Potěší nejen oko
24.4.2019

Růže v cukrové krustě na svatebním dortu nebo kandované fialky: To si pod pojmeme květiny na talíři asi představit většina z nás. Ti zvláště šikovní pak ještě zkusili zamrazovat nebesky modré kvítky do kostek ledu.

Pro znalce je však jedlých mnohem více květů, ať už zahradních, lučních nebo lesních. Od jara do podzimu si najdou něco pěkného na talíř.

Pro nás, kdo znalci rostlin nejsme, teď vyšla zajímavá pomůcka, publikace s výmluvným názvem Květinová kuchařka, jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení.

Autorka Jana Vlková v ní spojila své znalosti ze studia ekologie na Přírodovědecké fakultě UK a zkušenosti vášnivé kuchařky. Při pohledu do knihy asi užasnete: Tohle všechno se dá jíst?

Jako odpověď tam najdete podrobné popisy rostlin, včetně nejvhodnějšího využití v kuchyni. Pro omezené možnosti našeho článku jsme vybrali jen několik ukázek, ale těch nejzajímavějších.

Sulc s kvetoucí hořčicí

Potřebujete:

2 vepřové nožičky + 2 mrkve + 2 petržele + 50 g hrášku + 4 bobkové listy + 10 kuliček černého pepře + sůl + 50 g kvetoucí hořčice + 25 g kvetoucí rukoly + 20 až 30 květů brutnáku

Postup:

– Vepřové nožičky zalijeme 1 l vody, osolíme a vaříme s kořením na mírném plameni asi 2 hodiny, dokud maso nezačne odpadávat od kostí.

– Vývar pak scedíme a povaříme v něm nakrájenou zeleninu, aby změkla, ale zůstala pevná.

– Vývar opět scedíme a necháme v lednici chladnout, aby se dal sebrat tuk. Před ztuhnutím do něj přidáme obrané miniaturní kousky masa, kdo má rád, může i pokrájenou kůži.

– Nádobu na sulc vymažeme lehce olejem a na dno rozložíme modré květy brutnáku, které budou na ozdobu, a kolečka petržele. Překryjeme tenkými plátky ztuhlého sulce. Pak vršíme střídavě vrstvy zeleniny se štiplavými květy hořčice a rukoly a plátky sulce.

Zbylý sulc nakonec rozpustíme, ale jen tak, aby zůstal vlažný a nalijeme do na připravené vrstvy. Ty se tím spojí. Sulc nesmí být moc teplý, květy by pak zvadly.

Lidový název „kysala“ naznačuje, jak asi květy begónie chutnají. Podobně jako citron se proto ideálně spojuje s chutí rybího masa.

Ryba s begónií

asi 600 g rybích plátků + 300 ml ovocného octa + 150 ml vody + 6 kuliček pepře + 4 kuličky nového koření + 1 hřebíček + 1 bobkový list + 1 cibulka + 1 lžíce sekaného kopru + šťáva z půlky citrónu + květenství kopru + květy begónie

Postup:

Do malého pekáčku naskládáme osolené srolované plátky ryb upevněné párátkem. Zalijeme nálevem, který připravíme tak, že krátce svaříme vodu s octem, kořením a cibulí nakrájenou na kolečka.

Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a necháme asi hodinu dusit

Před podáváním posypeme květy kopru a begónií. Vhodnou přílohou je bramborová kaše.

K čemu se na jaře hodí

tulipán: používají se okvětní plátky na zdobení dortů nebo studených mís

šeřík: kvítky jsou sice trochu trpké, ale skvěle se vyjímají na kopci šlehačky nebo čokoládové polevě

zvonky: další báječná ozdoba na dezerty, jejich chuť je jemně nasládlá

mařinka vonná: využijte její aroma, hodí se do obyčejné vody, ale i do mléka, ať už pro sladké koktejly nebo jako suroviny pro dezerty či rýžový nákyp

K čemu se v létě hodí

vlčí mák: dobře se jím dají barvit krémy nebo bylinková másla

hrachor: květy se chutí podobají mladému hrášku, hodí se tedy do salátů, na zdobení rýže, ale i na chléb s máslem, podobně jako květy vikve, fazolu a hrachu

lichořeřišnice: květy chutnají po ředkvičkách a hořčici, vzhledově i pikantností osvěží pomazánky, saláty a přílohy

denivka: pevné, šťavnaté a křupavé květy se dají i tepelně upravovat, především smažit samotné nebo v těstíčku, kromě toho se dají plnit sladkými i slanými krémy nebo natrhat do salátů

K čemu se na podzim hodí

jiřiny: okvětní lístky jsou krásnou dekorací sladkých i slaných jídel, ale pozor, ve stuku s horkými potravinami hnědnou

macešky: jedna z nejkrásnějších květových dekorací, chuťově jsou nevýrazné, takže je lze použít na jakékoli jídlo

měsíček lékařský: sytě žluté květy se dají přidávat do těst, klidně i knedlíkových

aksamitník: dráždivá a nahořklá chuť květů výborně ladí s plísňovými sýry, oživuje rýži nebo omáčky

Tvarohové dezerty pro dámskou sešlost. Důležité je zbavit květy tulipánů stopek, tyčinek a pestíků, přitom zachovat květ vcelku a nepoškozený. Krém dovnitř nastříkejte.

Plátky růží změní běžný dort na luxusní podívanou.

Více se můžete dozvědět na webových stránkách, které Jana Vlková: na blogu kytkykjidlu.blogspot.cz a na www.kytkykjidlu.cz.

Květinovou kuchařku – Jedlé kvítí a býlí na vaření a zdobení, vydal Smart Press, 2015, www.smartpress.cz. Na 288 stranách najdete 99 receptů s rostlinami a obsáhlý herbář.

Text: Lenka Korandová, foto: Nakladatelství Smart Press (David Turecký)

Štítky:
Další článek
Související články
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
29.7.2025
Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není. Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní. *Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. *Obsahuje
21.7.2025
Prostor pod dřezem se často stává nepřehledným místem s odpadkovým košem a úklidovými prostředky. Co se s tím dá udělat a jak to změnit? Také se vám stává, že ať se snažíte sebevíc, skříňka pod dřezem se chová jako zakletá? Ne a ne ji uklidit podle svých představ… Jestli je to tím, že v těchto místech „překáží“ spodek dřezu a odpadní trubky, nebo proto, že sem nejčastěji schováváme koš s odpadky,
reklama
Šikovné tipy
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Ať jsou nože zase ostré
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Našli ji před 100 lety, stará je desítky tisíc let! Příběh Věstonické venuše nekončí
21stoleti.cz
Našli ji před 100 lety, stará je desítky tisíc let! Příběh Věstonické venuše nekončí
Není nijak velká. Něco přes decimetr. Její význam je ale obrovský. Patří mezi nejen české, ale světové unikáty, pocházející z období paleolitu. Ale jaký je vlastně příběh legendární Věstonické venuše?
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Špindlerovské sejkory – Ochutnávka krkonošské tradice
epochanacestach.cz
Špindlerovské sejkory – Ochutnávka krkonošské tradice
V sobotu 30. srpna 2025 se uskuteční druhý ročník sousedského setkání a gurmánské soutěže s názvem ŠPINDLEROVSKÉ SEJKORY. Akce začne ve 13 hodin v městském parku v centru Špindlerova Mlýna vystoupením místního folklorního souboru Špindleráček. Od 13:30 si pak budete moci celé odpoledne pochutnat na různých variantách oblíbené krkonošské bramborové speciality od soutěžících, kterými jsou
Tajemství Avignonského mostu: Odstartovalo jeho výstavbu Boží zjevení?
enigmaplus.cz
Tajemství Avignonského mostu: Odstartovalo jeho výstavbu Boží zjevení?
Jižní Francie je místem, kde naleznete významnou stavební památku, která je rovněž na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Jde o Avignonský most, přesným názvem Pont Saint-Bénézet. Na počátku
Burešová v problémech: Vztah s kuchařem se hroutí!
nasehvezdy.cz
Burešová v problémech: Vztah s kuchařem se hroutí!
Okolností, které naznačují, že se ve vztahu herečky ze seriálu ZOO Evy Burešové (31) a šéfkuchaře Přemka Forejta (38) něco děje, je čím dál víc. Pár se sice usilovně snaží přesvědčit okolí, že je me
Titanový chronograf Fortis pro vesmírné dobrodružství
iluxus.cz
Titanový chronograf Fortis pro vesmírné dobrodružství
Novonaut se stal novou vlajkovou lodí značky Fortis – a v nejnovější verzi N-42 Titanium Legacy ukazuje, proč patří ke nejslavnějším nástrojovým chronografům současnosti. Navazuje na úspěch prvních oc
Delikátní hrachová polévka
tisicereceptu.cz
Delikátní hrachová polévka
Řeknete si, že hrachová polévka není žádný šlágr, ale po takové, jakou připravuje Lukáš Hejlík, se budete ještě několik dnů olizovat. Ingredience 1 jarní cibulka 1 lžíce olivového oleje ořech
Nejstarší rostliny světa: Znáte Neptunovu trávu?
epochaplus.cz
Nejstarší rostliny světa: Znáte Neptunovu trávu?
Nejstarší rostlina na planetě není jen jediná. V rostlinné říši existuje hned několik druhů, které se dokážou dožít až neuvěřitelného stáří… Pravděpodobně nejstarší rostlinou na planetě Zemi je podle názoru australských vědců posidonie mořská, tedy „Neptunova tráva”. Podle odborníků se tato podmořská rostlina, žijící ve Středozemním moři, může dožívat minimálně věku 12 000 let, častokrát ale
Paměť ve fitku!
nejsemsama.cz
Paměť ve fitku!
Každá z nás někdy něco zapomněla. Nesmiřujte se však s tím, že jde o příznak stárnutí. Lze se toho účinně zbavit, chce to ale trénink! Důležité je začít pracovat včas na prevenci. V první řadě je třeba paměť procvičovat. Cvičením se zlepšuje prokrvení mozku, stimulujete růst nových neuronů a také podpoříte přenos nervových vzruchů. Každá pohybová aktivita, kterou do
Nemoc duchů: Stará kletba z indiánských plání?
epochalnisvet.cz
Nemoc duchů: Stará kletba z indiánských plání?
Co když slabost, horečka nebo ztráta vůle žít nepramení z nemoci těla nebo duše, ale z temného stínu, který se na nás přilepí? Takovou otázku si kladou indiáni napříč celou Severní Amerikou, a jejich odpověď je jasná: Je to možné, a jde o takzvanou nemoc duchů!   Původní obyvatelé Ameriky, zejména kmen Navahů, obecně věří, že duchové
Knihu o lovu stvořil Pyrenejský lev
historyplus.cz
Knihu o lovu stvořil Pyrenejský lev
Jelen je nejšlechetnější z lovných zvířat a jeho lov je vyhrazen pouze králům a šlechtě. Naopak poddaní smějí lovit jen škodnou – tedy vlka či lišku – nebo do pastí chytat tažné a drobné ptactvo… I toto doporučení zmiňuje překrásná Kniha o lovu od Gastona Phébuse, která je ale mnohem víc než jen příručkou pro
Přízrak maminky mi dal novou sílu
skutecnepribehy.cz
Přízrak maminky mi dal novou sílu
Přání o rodinném domku se mi nakonec splnilo. Jednou odpoledne jsem na zahradě zažila něco, co mi vlilo novou krev do žil. Celý život jsem toužila po rodinném domě s terasou a velkou zahradou. Jenže dlouho vše nasvědčovalo tomu, že se mi tento sen nikdy nesplní. Manžel Jirka totiž na moje návrhy na luxusní bydlení v klidném prostředí vždy reagoval