reklama

Vyzkoušejte královskou delikatesu!

Sezóna chřestu klepe na dveře, a vy máte konečně možnost přijít této neprávem opomíjené a dosud málo známé lahůdkové zelenině na chuť! A přitom ji servírovala už M. D. Rettigová…

Krémová chřestová polévka

Suroviny

10–12 výhonků čerstvého bílého chřestu•1 jarní cibulka (nejlépe s natí)•1 lžíce másla na zahuštění•1,5 l vývaru (nejlépe drůbežího)•sůl a pepř na dochucení•0,1 l smetany na zjemnění•muškátový oříšek•pažitka nebo zelená petrželka na ozdobu

1. Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky. V hrnci přiveďte k varu vývar, vsypte chřest a na jemno nasekanou jarní cibulku a povařte asi 20 minut, dokud nezměkne. Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu.

2. Polévku rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a zjemněte smetanou. Lžíci tuhého másla rozkrájejte nadrobno a vmíchejte do polévky. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevařte!

3. Chřest, který jste odložili stranou, nahrubo nasekejte a nasypte na porce horké polévky. Podávejte s čerstvým pečivem nebo krutony.

4 porce příprava 30 minut náročnost * energie v 1 porci 950 kJ


Kuřecí vývar s chřestem

Suroviny

25 g másla•2 cibulky (šalotky)•700 g chřestu•0,85 l drůbežího vývaru•sůl a pepř na dochucení•kvalitní olivový olej na zakápnutí•podle chuti listový špenát nebo lusky hrášku

1. Máslo rozehřejte v hrnci, přidejte jemně nakrájenou cibulku i pokrájené stonky očištěného chřestu (špičky nechte stranou) a další zeleninu podle chuti restujte na mírném plameni cca 5 minut. Plamen ještě víc stáhněte a duste obsah hrnce dalších 5 minut. Přilijte předem uvařený vývar, uveďte k varu a 5 minut zlehka provařte.

Sejměte z ohně a nechte trochu zchladnout.

2. Zeleninu v polévce rozmačkejte vidličkou. Osolte a opepřete podle chuti a udržujte teplé. Špičky chřestu dvě minuty vařte ve vroucí osolené vodě, sceďte a ozdobte jimi polévku v talířích. Zakápněte olejem a podávejte.

4 porce příprava 40 minut náročnost ** energie v porci 575 kJ


Lotrinský kiš s chřestem a lososem

Suroviny na těsto

175 g hladké mouky•100 g másla, nakrájeného na kousky•1 žloutek•špetka soli•4 lžíce studené vody
na náplň: 200 g slaniny na kostičky•200 g lososa•100 g gruyéru nebo ementálu•100 g zeleného chřestu•200 ml créme fraiche•0,2 l smetany ke šlehání•3 vejce•1 žloutek•sůl•čerstvě mletý pepř•špetka strouhaného muškátového oříšku

1. Do mísy dáme mouku s plátky másla, žloutek, sůl a 4 lžíce vody a vypracujeme těsto. Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto vyválíme, nebo ho do koláčové formy namačkáme. Propícháme vidličkou a dáme na 10 minut do ledničky. Těsto pak dáme na 15–20 minut upéct dozlatova.

2. Slaninu nakrájenou na kostičky vyškvaříme na pánvi, 5 minut na tuku pečeme z obou stran i porce lososa. Pak rybu a slaninu vyjmeme a necháme okapat tuk. Tři čtvrtiny sýru nakrájíme na kostičky a zbytek nastrouháme nahrubo. Chřest povaříme v osolené a vodě asi 4 minuty, vyjmeme a necháme chladnout.

3. Créme fraiche smícháme se smetanou a prošlehanými vajíčky. Osolíme a ochutíme pepřem a muškátovým oříškem. Upečené těsto poklademe slaninou, kousky lososa a kostičkami sýra a přelijeme smetanovou směsí. Povrch ozdobíme chřestem a posypeme sýrem.

4. Teplotu v troubě snížíme na 190 °C a dáme koláč péct na cca 25–30 minut, náplň musí být pevná. Než budete koláč krájet, nechte jej trochu vychladnout.

4 porce příprava 90 minut náročnost ** energie v 1 porci 1269

Chřestová zmrzlina

Suroviny

3 žloutky•150 g másla•150 g cukru•100 g bílého chřestu•100 g jahod•0,1 l portského vína•2 lžíce medu•1 lžíce kvalitního vyzrálého octu balzamika•1 kelímek smetany ke šlehání•1 vanilkový lusk

1. Chřest očistíme, oloupeme a rozvaříme v troše cukrového sirupu (cukr s vodou). Smetanu s cukrem a vanilkovou dření svaříme a scedíme na žloutky, dáme do hrnce a rychle necháme přejít varem. Přidáme rozmixovaný chřestový rozvar. Nevaříme.

2. V zmrzlinovači umícháme zmrzlinu. Jahody nakrájíme na kousky a marinujeme ve svaru z portského vína, cukru a medu.

3. Zmrzlinu podáváme přelitou balzamikem a ozdobenou hlavičkami zeleného chřestu.

4 porce příprava 50 minut náročnost *** energie v 1 porci 787 kJ

Text: Marie Šrámková, foto: Pavel Hanuška – ČSK, Shutterstock

Štítky:
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Právo první noci: Musela se nevěsta podvolit svému feudálovi?
epochaplus.cz

Právo první noci: Musela se...

V románech a filmech se velice často...
Přijde nakonec Burešová úplně o vše?
nasehvezdy.cz

Přijde nakonec Burešová...

Jako by toho nebylo v životě...
Skvělé hovězí po burgundsku
tisicereceptu.cz

Skvělé hovězí po burgundsku

Pomalu pečené hovězí na červeném víně...
Zázračný chlapec Dale Ostrander: Jak mohl přežít 25 minut bez kyslíku?
enigmaplus.cz

Zázračný chlapec Dale...

5. srpna 2011 se dvanáctiletý Dale...
Syfilis se ve středověku léčila zákazem hry v kostky
epochaplus.cz

Syfilis se ve středověku...

S projevy řady chorob si lékaři ve středověku...
Pozvání do interiérové krajiny
rezidenceonline.cz

Pozvání do interiérové krajiny

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími,...
Legendární Ford Bronco v omezeném množství i v Evropě
iluxus.cz

Legendární Ford Bronco v...

Ford dnes oznámil, že na evropský trh uvede...
Magnetické pole Země kdysi téměř zmizelo. Činnost kovů v zemském jádru pak zachránila pozemský život
21stoleti.cz

Magnetické pole Země kdysi téměř...

Magnetické pole obklopující naši planetu je docela...
Další chlap nevydržel
nasehvezdy.cz

Další chlap nevydržel

Ani tentokrát se Agátě...
PODĚBRADSKÁ CYKLOSTEZKA
epochanacestach.cz

PODĚBRADSKÁ CYKLOSTEZKA

Město Poděbrady a jeho...
Je možné spatřit při meditaci dalekou budoucnost?
skutecnepribehy.cz

Je možné spatřit při...

Tehdy jsem se přihlásila na...
Nová teorie o Turínském plátně: Ježíšova tvář to prý není!
epochalnisvet.cz

Nová teorie o Turínském plátně:...

Není to pohřební rubáš z Jeruzaléma, ale ubrus z...
0 shares