reklama

Co se zbylými vajíčky?

Vařená vajíčka v lednici dlouho neuchováváme, měla by se zkonzumovat do 10 dnů. Pokud však obarvené kraslice ležely o svátcích na stole v ošatce, měly by se ještě jednou převařit. Nejprve je lze použít třeba do salátu, do pomazánek, klasikou – která se nikdy nepřejí – jsou plněná vejce. Další dny už je bezpečnější vejce tepelně zpracovat, třeba do omáčky.

Vajíčkem můžeme nahradit maso či uzeninu, hodí se například k čočce místo uzeného.

Lze je zapéct s bramborami a zeleninou a po zapečení i zamrazit.

Vejce natvrdo se dají podruhé tepelně zpracovat třeba zapečením do sekané, nebo zarolováním do ptáčků či skotského vejce.

Skotská vejce

Suroviny: 4 vejce natvrdo•4 syrová vejce•500 g mletého vepřového masa•sůl•mletý pepř•3 stroužky česneku•2–3 rohlíky•olej•0,2 l mléka•60 g hladké mouky•70 g strouhanky

1. Maso dáme do větší mísy a dobře propracujeme se 2 čerstvými vejci, solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Rohlíky nakrájíme na kostičky, navlhčíme vodou nebo mlékem a také vmícháme do těsta. Masovou směs rozdělíme na čtyři části, z každé uděláme placku, do středu položíme vařené vejce a pevně do masa zabalíme.

2. V misce metlou rozšleháme zbylá 2 vejce, mléko a hladkou mouku. Připravené masové „rolky“ v této kaši namočíme a obalíme ve strouhance. Obalená vejce vkládáme do rozpáleného oleje a pomalu smažíme asi 8 minut.

3. Hotová dáme na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Přílohou jsou vařené nebo pečené brambory a zeleninový salát.

Zbylá vajíčka z koledy se dají použít i jako hlavní chod v bezmasé variantě koprové či „bílé“ omáčky.

Babiččina koprovka

Suroviny: 4 vejce na tvrdo•4 syrové žloutky•2 l světlého hovězího vývaru• ½ l čerstvé smetany•250 g másla•150 g hladké mouky•3 lžíce zakysané smetany•1 větší bílá cibule•snítka tymiánu•1 svazek čerstvého kopru•cukr•ocet•sůl•pepř•5 kuliček nového koření

1. Na másle orestujeme nakrájenou cibuli s nasekanými stonky kopru a snítkou tymiánu. Opepříme a přidáme nové koření. Zasypeme hladkou moukou a připravíme světlou cibulovou zásmažku. Do ní přilijeme trochu octa a studený hovězí vývar. Dochutíme cukrem a za občasného míchání pomalu prováříme asi ½–¾ hodiny.

2. Provařenou omáčku přecedíme a propasírujeme. Zakysanou smetanu zředíme trochou sladké a přidáme čtyři žloutky. Vzniklou směs vlijeme do omáčky a rozkverláme. Hotovou omáčku dochutíme cukrem, osolíme a přilijeme zbytek smetany. Vsypeme nadrobno nasekaný kopr a krátce povaříme. Podáváme s brambory a uvařenými vejci.

Tip: Kdo nesnáší kopr, může si pochutnat na tzv. bílé omáčce. Je stejná, jen se neoblíbená pochutina jednoduše vypustí.

Jako příloha k masu skvěle chutná odlehčený bramborový salát s natvrdo uvařenými vejci.

Jarní bramborový salát

Suroviny: ½ kg brambor (varný typ A)•2–3 vejce natvrdo•150 ml hovězího nebo zeleninového vývaru•1 menší cibule•1 malá plechovka krájených žampionů•1 kelímek zakysané smetany•½ svazku nasekané pažitky•mořská sůl•čerstvě mletý pepř•1 lžíce citronové šťávy

1. Brambory uvařte ve slupce, teplé oloupejte a pokrájejte. Přilijte teplý vývar a nechte chvilku stát. Cibuli nakrájejte nadrobno a na chvíli spařte ve vroucí vodě, hned slijte.

2. K bramborám přidejte vejce na kostičky, žampiony, cibulku, pažitku, zakysanou smetanu, citronovou šťávu, sůl a koření. Vše zlehka promíchejte, případně dolaďte chuť.

Tip: Do salátu lze přidat nakrouhané ředkvičky, místo pažitky může být kudrnka.

Vajec natvrdo lze využít i do netradičních jarních polévek, třeba kopřivové nebo s řeřichou.

Řeřichová polévka

Suroviny: 1 l drůbežího vývaru•4 brambory•6 lžic smetany ke šlehání (33 %)•1 lžička másla•špetka soli•2 vejce•1 sklenička nastříhané řeřichy

1. Oloupané brambory nakrájejte na kostky. Dejte do hrnce, zalijte vývarem a přidejte máslo. Vařte, až brambory změknou. Před koncem vaření přidejte řeřichu (4 lžíce odložte na zdobení) a smetanu. Nechte přejít varem.

2. Polévku rozmixujte. Uvařená vejce natvrdo oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Polévku dejte na talíře, ozdobte vajíčkem a řeřichou.

Pro milovníky aspiku je častou oblíbenou pochoutkou domácí vaječná tlačenka, v podstatě je to tak trochu „co dům dal“.

Vaječná tlačenka

Suroviny: 1 sklenička sterilované zeleniny•6 vajec natvrdo•200 g šunky•¼ l vývaru•40 g želatiny•80 g majonézy•2 lžíce vegety•2 lžíce octa•mletý pepř•1 lžíce nasekané petrželky

1. Zeleninu ještě rozkrájíme. Šunku a 3 vejce nakrájíme na kostičky. V ohřátém masovém vývaru smíchaném s nálevem ze zeleniny rozpustíme želatinu. Zeleninu smícháme v míse s kostičkami vajec, majonézou, šunkou, vegetou, octem, pepřem a petrželkou. Nakonec vmícháme chladnoucí želatinu.

2. Část směsi nalijeme do formy, na ni dáme půlky 3 vajec a přelijeme zbylou směsí, poté dáme do ledničky ztuhnout.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Legendární Ford Bronco v omezeném množství i v Evropě
iluxus.cz

Legendární Ford Bronco v...

Ford dnes oznámil, že na evropský trh uvede...
Přijde nakonec Burešová úplně o vše?
nasehvezdy.cz

Přijde nakonec Burešová...

Jako by toho nebylo v životě...
Zázračný chlapec Dale Ostrander: Jak mohl přežít 25 minut bez kyslíku?
enigmaplus.cz

Zázračný chlapec Dale...

5. srpna 2011 se dvanáctiletý Dale...
Syfilis se ve středověku léčila zákazem hry v kostky
epochaplus.cz

Syfilis se ve středověku...

S projevy řady chorob si lékaři ve středověku...
PODĚBRADSKÁ CYKLOSTEZKA
epochanacestach.cz

PODĚBRADSKÁ CYKLOSTEZKA

Město Poděbrady a jeho...
Další chlap nevydržel
nasehvezdy.cz

Další chlap nevydržel

Ani tentokrát se Agátě...
Nová teorie o Turínském plátně: Ježíšova tvář to prý není!
epochalnisvet.cz

Nová teorie o Turínském plátně:...

Není to pohřební rubáš z Jeruzaléma, ale ubrus z...
Právo první noci: Musela se nevěsta podvolit svému feudálovi?
epochaplus.cz

Právo první noci: Musela se...

V románech a filmech se velice často...
Je možné spatřit při meditaci dalekou budoucnost?
skutecnepribehy.cz

Je možné spatřit při...

Tehdy jsem se přihlásila na...
Pozvání do interiérové krajiny
rezidenceonline.cz

Pozvání do interiérové krajiny

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími,...
Magnetické pole Země kdysi téměř zmizelo. Činnost kovů v zemském jádru pak zachránila pozemský život
21stoleti.cz

Magnetické pole Země kdysi téměř...

Magnetické pole obklopující naši planetu je docela...
Skvělé hovězí po burgundsku
tisicereceptu.cz

Skvělé hovězí po burgundsku

Pomalu pečené hovězí na červeném víně...
0 shares