Domů     Na jehněčí je ten správný čas vždy!
Na jehněčí je ten správný čas vždy!
11.6.2023

Jehněčí maso patří mezi ty nejkřehčí a nejjemnější. A nemusíte ho jen péci. Možností úpravy je daleko víc.

Silná polévka

(6 porcí)

400 g jehněčího krku, jehněčí kosti, 3 brambory, přepuštěné máslo, 1 mrkev, 1 bobkový list, 10 kuliček pepře, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 5 kuliček koriandru, 4 kuličky nového koření, 1 řapík celeru, 30 g zázvoru, 2 chilli papričky, sůl, nať koriandru

1) Jehněčí krk i kosti očistěte a vložte do vyššího hrnce na polévku, ideálně se silným dnem.

2) Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, česnek zbavte slupky a nasekejte.

3) Na pánvi rozpalte přepuštěné máslo (nebo sádlo), vhoďte klínky cibule a krátce orestujte. Poté přidejte zázvor, česnek, chilli papričky, pepř, koriandr, nové koření a bobkový list. Jakmile se směs rozvoní, přidejte ji do hrnce k jehněčímu masu.

4) Zalijte dostatečným množstvím studené vody, osolte a vařte na velmi mírném plamenu doměkka.

5) Jakmile je maso měkké, vývar slijte do jiného hrnce a přidejte do něj brambory, mrkev a řapíkatý celer, nakrájené na kousky. Uvařte doměkka.

6) Jehněčí nakrájejte a vraťte do polévky. Posypte natí čerstvého koriandru, který polévku krásně provoní.

Doba přípravy 80 minut

Náročnost 1

Příprava silné polévky je jednoduchá, jediné, co musíte dodržet, je pomalé vaření, aby se do vývaru uvolnily všechny skvělé chutě.

Kleftiko

(4 porce)

4 plátky z jehněčí kýty, 2 cibule, 4 velké brambory, hrst lístků čerstvého oregana, šťáva z jednoho citronu, 5 lžic olivového oleje, 100 ml kvalitního bílého vína, 100 g sýru feta, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, 4 bobkové listy

1) Plátky masa dejte do misky. V šálku smíchejte oregano, citronovou šťávu, 2 lžíce oleje a víno. Osolte a opepřete. Směsí přelijte plátky masa v misce a otočte je tak, aby byly namočeny ze všech stran.

Misku zakryjte fólií a nechte marinovat ideálně přes noc nebo alespoň pár hodin.

2) Druhý den si připravte čtyři listy pečicího papíru. Brambory oloupejte, nakrájejte na silnější plátky a promíchejte je s trochou oleje, soli a oregana.

Na střed každého listu papíru rozdělte brambory, na ně dejte plátek masa, posypte ho plátky česneku, kolečky cibule, kostičkami sýra, na každý položte bobkový list a zalijte troškou marinády.

3) Rohy papíru stáhněte k sobě, svažte je nahoře jako měšec a vyrovnejte do pekáče. Pečte 2 hodiny v troubě rozpálené na 160 °C. Balíčky přendejte na talíře, opatrně uvolněte provázek a ihned podávejte, aby si každý otevřel svůj balíček sám.

Kleftiko pochází z Řecka, ale na podobné pokrmy narazíte na celém Balkáně. Nejdůležitější na tomto pokrmu je citronová marináda. Z bylinek můžete ještě přidat tymián, dobromysl nebo majoránku.

Doba přípravy 130 minut

Náročnost 2

Soté po provensálsku

(4 porce)

800 g jehněčí plece, 1 litr bílého vína, 250 ml zeleninového vývaru, 4 rajčata, 3 lžíce olivového oleje, 2 lilky, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 větvičky tymiánu, 2 větvičky petrželky, 1 bouquet garni (petrželka, tymián a bobkový list), sůl, pepř

1) Oloupejte a nakrájejte česnek a cibuli na kostičky, rajčata a lilky na kousky. Čerstvá rajčata můžete nahradit těmi z konzervy.

2) Jehněčí maso nakrájejte na kostky opékejte v kastrolu na olivovém oleji asi 2 minuty. Přidejte cibuli a za stálého míchání nechte zhnědnout. Bude to trvat asi 5 minut.

2) Zasypte moukou, dobře promíchejte a zalijte bílým vínem, potom vývarem. Přidejte lilek a rajčata, stroužky česneku, tymián a koření, osolte a opepřete.

3) Zakryjte a duste asi 1 ½ hodiny. Podávejte posypané petrželkou.

Doba přípravy 100 minut

Náročnost 2

Můžete použít jakoukoliv sezónní zeleninu, papriky, cukety, brambory nebo dokonce zelené olivy, ty ovšem přidejte až 5 minut před koncem vaření.

Musaka

(6 porcí)

1 najemno nasekaná cibule, 1 stroužek česneku, 750 g mletého jehněčího masa, 1 lžička mleté skořice , 100 ml bílého vína, 400 g nakrájených rajčat + 6 rajčat zvlášť, 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky, sůl, pepř, 2 lilky nakrájené na kolečka, 35 g másla, 35 g hladké mouky, 300 ml mléka, 4 kuličky černého pepře, 2 bobkové listy, 1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 2–3 oloupané a uvařené brambory nakrájené na kolečka

1) V širším hrnci osmahněte cibuli na troše olivového do sklovata. Pak přihoďte česnek a po minutě i mleté maso. Opékejte je dohněda, dokud se zcela nerozpadne na kousíčky. Přidejte skořici, víno a 400 g rajčat.

Přiveďte k varu, snižte plamen a nechte probublávat půl hodinky. Pak do směsi vmíchejte petrželku, osolte a opepřete.

2) Zatímco dusíte maso, opečte na troše olivového oleje lilky z obou stran dohněda. Přendejte je na kuchyňské ubrousky a nechte odsát přebytečný tuk.

3) Udělejte si bešamel: máslo rozpusťte na pánvi, přimíchejte mouku, chvíli opékejte a pak zalijte mlékem, přidejte bobkové listy, celý pepř a dvě lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry. Deset až patnáct minut povařte.

Vyndejte pepř a bobkový list a osolte podle chuti. Do bešamelu rozmíchejte dvě vejce a sýr.

4) Nyní začněte suroviny vrstvit do středně velké zapékací mísy: na dno dejte část lilků, osolte je, na ně dejte masovou směs, kolečka rajčat a tak dále až spotřebujete všechny ingredience. Končit byste měli masovou směsí.

Na ni vyskládejte kolečka brambor, přelijte sýrovým bešamelem a pečte 30–40 minut.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

Příprava musaky není složitá, spíš přece jen trochu pracná. Proto je lepší ji připravovat, když čekáte větší společnost.

Jehněčí kolínko na víně

(4 porce)

4 zadní jehněčí kolínka (každé o váze asi 350 g), 2 středně velké cibule, 2 mrkve, 2 petržele

½ celeru, 1 lžíce rajského protlaku, 5 stroužků česneku, 500 ml suchého červeného vína, 6 bobkových listů, 1 snítka rozmarýnu, 8 kuliček nového koření, sůl, pepř, 100 ml rostlinného oleje, 2 lžíce másla

1) Kolínka očistěte od tvrdých blan, omyjte a osušte. Poté je osolte a opepřete a nechte při pokojové teplotě zhruba hodinu odpočinout.

2) Na oleji mezitím orestujte na kostičky nakrájenou mrkev, celer, petržel. Opékejte je zhruba 5 minut dozlatova, pak k nim přidejte ještě nahrubo nakrájenou cibuli a restujte další 2 minuty.

3) Do zeleninové směsi vhoďte bobkový list, nové koření, snítku rozmarýnu, česnek nakrájený na plátky. Promíchejte, zlehka opečte, přidejte protlak a znovu krátce restujte. Potom všechno zalijte vínem a nechte je vyvařit.

Pak vmíchejte 100 ml vody a připravený základ přelijte do pekáčku a vyskládejte na něj připravená kolínka.

4) Pekáček přikryjte poklicí, dejte do trouby rozehřáté na 130 °C a pečte přibližně 2 hodiny (doměkka).

5) Z upečeného masa slijte do kastrolu šťávu z výpeku, přidejte 500 ml vody a vařte 10 minut. Poté šťávu přeceďte, znovu vraťte na sporák a zredukujte na objem 200 ml. Nakonec do ní vmíchejte studené máslo a odstavte ji z ohně. Podle chuti dosolte.

6) Kolínka před podáváním můžete krátce opéct pod grilem, na talíři je přelijte hotovou šťávou a doplňte bramborovou kaší.

Kolínko odblanit musíte, ale trochu pojiva určitě nechte. Protože jinak by se vám rozpadlo na několik kousků ještě před pečením. Pomalu pečené kolínko vás nadchne a příště je můžete připravit zase třeba se zeleninou nebo na pivě. Princip je stejný.

Doba přípravy 180 minut

Náročnost 3

Pečený jehněčí hřbet

(6 porcí)

1jehněčí hřbet, 300 ml růžového vína, 3 šalotky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce medu, 1 lžíce olivového oleje, zeleninový vývar, tymián, rozmarýn, sůl, pepř

1) Troubu předehřejte na 220 °C. Jehněčí hřbet osolte, opepřete, potřete trochou česneku, zasypejte bylinkami a zprudka opečete na pánvi ze všech stran.

2) Dozlatova opečené maso vložte do pekáčku kostmi nahoru a 10 minut je nechte v troubě ještě zatáhnout.

3) Poté je podlijte vývarem, růžovým vínem, přidejte nakrájené šalotky, česnek, bylinky, med a troubu ztlumte na 180 °C a přiklopené pečte asi 50 minut.

4) Upečený hřbet vyndejte z trouby a nechte chvíli odpočinout.

5) Omáčku z pekáčku slijte, rozmixujte, doslaďte medem, osolte a podle chuti můžete použít i trochu dezertního vína. Hřbet nakrájejte na porce a podávejte s bramborovou kaší či grilovanou kořenovou zeleninou.

Doba přípravy 80 minut

Náročnost 2

Jehněčí hřbet má velmi jemné libové maso, právě proto se hodí na pečení i grilování. Stejně můžete připravit i maso kůzlečí. Je stejně dobré ale postrádá typickou vůni.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
reklama
Související články
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pe
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
26.4.2024
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vy
23.4.2024
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva Na náplň 500 g měkkého tvarohu 150 g selskéh
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zavražděná Otýlie Vranská: Kdo rozporcoval mrtvou dívku v kufrech?
epochaplus.cz
Zavražděná Otýlie Vranská: Kdo rozporcoval mrtvou dívku v kufrech?
Nádražák lehce nadzvedne víko opuštěného kufru a sáhne dovnitř. Snad se mu podaří nahmatat třeba občanský průkaz. Jeho ruka však narazí na něco měkkého, poddajného. A studeného. „Myslel jsem, že sahám na kus masa,“ sdělí později kriminalistům. V podstatě to tak bylo. Je mladá i pohledná. A tak se Slovenka Otýlie Vranská vydá hledat štěstí
Vranová Lhota a Vraní Hora: Skutečně jsou tato bývalá sídla útočištěm duchů?
enigmaplus.cz
Vranová Lhota a Vraní Hora: Skutečně jsou tato bývalá sídla útočištěm duchů?
Obec Vranová Lhota leží v údolí říčky Třebůvky v okrese Svitavy. V obci stojí tvrz, o níž první písemná zmínka pochází z roku 1406. Jedná se o původní středověkou stavbu s gotickou a renesanční přesta
Je zamilovaný do Kohoutové?
nasehvezdy.cz
Je zamilovaný do Kohoutové?
Někdy se stává, že se do sebe během natáčení zamilují dva herečtí kolegové. Možná je to i případ Bereniky Kohoutové (33) a Filipa Blažka (50), kteří hrají zamilovanou dvojici v seriálu Jedna rodina.
Záhada mých skvrn na rukou
skutecnepribehy.cz
Záhada mých skvrn na rukou
Od dětství jsem trpěla záhadnou nemocí. Nikdo mi nedokázal pomoci. Až minulý život ukázal příčinu. Prvně se mi to stalo jako miminku a s naprostou pravidelností se ten nevysvětlitelný „problém“ opakoval každý rok – vždy ve stejném období. Tu záhadnou nemoc nedokázal nikdo nikdy rozluštit, až do mých třiatřiceti let. Do roka a do dne V čem spočívala ta
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
nejsemsama.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Kde leží hrob abatyše Mlady?
historyplus.cz
Kde leží hrob abatyše Mlady?
Archeologové důkladně prozkoumávají ostatky, vyzvednuté z hrobu č. 110 na pohřebišti svatojiřského kláštera na Pražském hradě. Dlouhá léta se vědci domnívali, že patří abatyši Anežce Přemyslovně, nevlastní sestře Přemysla Otakara I., která zemřela roku 1228. Teď se ale zdá být všechno jinak… Datování kosterních ostatků, odhalených v hrobě č. 110, určuje, že jejich majitel či
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
U viru ptačí chřipky byly zjištěny nové mutace
21stoleti.cz
U viru ptačí chřipky byly zjištěny nové mutace
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopněj
Milionářské sny o medu
iluxus.cz
Milionářské sny o medu
Milionáři často dostanou, co chtějí, a Sir Jim Ratcliffe, spolumajitel Manchester United, je toho dokonalým příkladem. Po osmnáctiměsíčním boji o plánování vyhrál spor se sousedem ohledně úlů a teniso