Domů     Na jehněčí je ten správný čas vždy!
Na jehněčí je ten správný čas vždy!
11.6.2023

Jehněčí maso patří mezi ty nejkřehčí a nejjemnější. A nemusíte ho jen péci. Možností úpravy je daleko víc.

Silná polévka

(6 porcí)

400 g jehněčího krku, jehněčí kosti, 3 brambory, přepuštěné máslo, 1 mrkev, 1 bobkový list, 10 kuliček pepře, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 5 kuliček koriandru, 4 kuličky nového koření, 1 řapík celeru, 30 g zázvoru, 2 chilli papričky, sůl, nať koriandru

1) Jehněčí krk i kosti očistěte a vložte do vyššího hrnce na polévku, ideálně se silným dnem.

2) Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, česnek zbavte slupky a nasekejte.

3) Na pánvi rozpalte přepuštěné máslo (nebo sádlo), vhoďte klínky cibule a krátce orestujte. Poté přidejte zázvor, česnek, chilli papričky, pepř, koriandr, nové koření a bobkový list. Jakmile se směs rozvoní, přidejte ji do hrnce k jehněčímu masu.

4) Zalijte dostatečným množstvím studené vody, osolte a vařte na velmi mírném plamenu doměkka.

5) Jakmile je maso měkké, vývar slijte do jiného hrnce a přidejte do něj brambory, mrkev a řapíkatý celer, nakrájené na kousky. Uvařte doměkka.

6) Jehněčí nakrájejte a vraťte do polévky. Posypte natí čerstvého koriandru, který polévku krásně provoní.

Doba přípravy 80 minut

Náročnost 1

Příprava silné polévky je jednoduchá, jediné, co musíte dodržet, je pomalé vaření, aby se do vývaru uvolnily všechny skvělé chutě.

Kleftiko

(4 porce)

4 plátky z jehněčí kýty, 2 cibule, 4 velké brambory, hrst lístků čerstvého oregana, šťáva z jednoho citronu, 5 lžic olivového oleje, 100 ml kvalitního bílého vína, 100 g sýru feta, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, 4 bobkové listy

1) Plátky masa dejte do misky. V šálku smíchejte oregano, citronovou šťávu, 2 lžíce oleje a víno. Osolte a opepřete. Směsí přelijte plátky masa v misce a otočte je tak, aby byly namočeny ze všech stran.

Misku zakryjte fólií a nechte marinovat ideálně přes noc nebo alespoň pár hodin.

2) Druhý den si připravte čtyři listy pečicího papíru. Brambory oloupejte, nakrájejte na silnější plátky a promíchejte je s trochou oleje, soli a oregana.

Na střed každého listu papíru rozdělte brambory, na ně dejte plátek masa, posypte ho plátky česneku, kolečky cibule, kostičkami sýra, na každý položte bobkový list a zalijte troškou marinády.

3) Rohy papíru stáhněte k sobě, svažte je nahoře jako měšec a vyrovnejte do pekáče. Pečte 2 hodiny v troubě rozpálené na 160 °C. Balíčky přendejte na talíře, opatrně uvolněte provázek a ihned podávejte, aby si každý otevřel svůj balíček sám.

Kleftiko pochází z Řecka, ale na podobné pokrmy narazíte na celém Balkáně. Nejdůležitější na tomto pokrmu je citronová marináda. Z bylinek můžete ještě přidat tymián, dobromysl nebo majoránku.

Doba přípravy 130 minut

Náročnost 2

Soté po provensálsku

(4 porce)

800 g jehněčí plece, 1 litr bílého vína, 250 ml zeleninového vývaru, 4 rajčata, 3 lžíce olivového oleje, 2 lilky, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 větvičky tymiánu, 2 větvičky petrželky, 1 bouquet garni (petrželka, tymián a bobkový list), sůl, pepř

1) Oloupejte a nakrájejte česnek a cibuli na kostičky, rajčata a lilky na kousky. Čerstvá rajčata můžete nahradit těmi z konzervy.

2) Jehněčí maso nakrájejte na kostky opékejte v kastrolu na olivovém oleji asi 2 minuty. Přidejte cibuli a za stálého míchání nechte zhnědnout. Bude to trvat asi 5 minut.

2) Zasypte moukou, dobře promíchejte a zalijte bílým vínem, potom vývarem. Přidejte lilek a rajčata, stroužky česneku, tymián a koření, osolte a opepřete.

3) Zakryjte a duste asi 1 ½ hodiny. Podávejte posypané petrželkou.

Doba přípravy 100 minut

Náročnost 2

Můžete použít jakoukoliv sezónní zeleninu, papriky, cukety, brambory nebo dokonce zelené olivy, ty ovšem přidejte až 5 minut před koncem vaření.

Musaka

(6 porcí)

1 najemno nasekaná cibule, 1 stroužek česneku, 750 g mletého jehněčího masa, 1 lžička mleté skořice , 100 ml bílého vína, 400 g nakrájených rajčat + 6 rajčat zvlášť, 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky, sůl, pepř, 2 lilky nakrájené na kolečka, 35 g másla, 35 g hladké mouky, 300 ml mléka, 4 kuličky černého pepře, 2 bobkové listy, 1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 2–3 oloupané a uvařené brambory nakrájené na kolečka

1) V širším hrnci osmahněte cibuli na troše olivového do sklovata. Pak přihoďte česnek a po minutě i mleté maso. Opékejte je dohněda, dokud se zcela nerozpadne na kousíčky. Přidejte skořici, víno a 400 g rajčat.

Přiveďte k varu, snižte plamen a nechte probublávat půl hodinky. Pak do směsi vmíchejte petrželku, osolte a opepřete.

2) Zatímco dusíte maso, opečte na troše olivového oleje lilky z obou stran dohněda. Přendejte je na kuchyňské ubrousky a nechte odsát přebytečný tuk.

3) Udělejte si bešamel: máslo rozpusťte na pánvi, přimíchejte mouku, chvíli opékejte a pak zalijte mlékem, přidejte bobkové listy, celý pepř a dvě lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry. Deset až patnáct minut povařte.

Vyndejte pepř a bobkový list a osolte podle chuti. Do bešamelu rozmíchejte dvě vejce a sýr.

4) Nyní začněte suroviny vrstvit do středně velké zapékací mísy: na dno dejte část lilků, osolte je, na ně dejte masovou směs, kolečka rajčat a tak dále až spotřebujete všechny ingredience. Končit byste měli masovou směsí.

Na ni vyskládejte kolečka brambor, přelijte sýrovým bešamelem a pečte 30–40 minut.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

Příprava musaky není složitá, spíš přece jen trochu pracná. Proto je lepší ji připravovat, když čekáte větší společnost.

Jehněčí kolínko na víně

(4 porce)

4 zadní jehněčí kolínka (každé o váze asi 350 g), 2 středně velké cibule, 2 mrkve, 2 petržele

½ celeru, 1 lžíce rajského protlaku, 5 stroužků česneku, 500 ml suchého červeného vína, 6 bobkových listů, 1 snítka rozmarýnu, 8 kuliček nového koření, sůl, pepř, 100 ml rostlinného oleje, 2 lžíce másla

1) Kolínka očistěte od tvrdých blan, omyjte a osušte. Poté je osolte a opepřete a nechte při pokojové teplotě zhruba hodinu odpočinout.

2) Na oleji mezitím orestujte na kostičky nakrájenou mrkev, celer, petržel. Opékejte je zhruba 5 minut dozlatova, pak k nim přidejte ještě nahrubo nakrájenou cibuli a restujte další 2 minuty.

3) Do zeleninové směsi vhoďte bobkový list, nové koření, snítku rozmarýnu, česnek nakrájený na plátky. Promíchejte, zlehka opečte, přidejte protlak a znovu krátce restujte. Potom všechno zalijte vínem a nechte je vyvařit.

Pak vmíchejte 100 ml vody a připravený základ přelijte do pekáčku a vyskládejte na něj připravená kolínka.

4) Pekáček přikryjte poklicí, dejte do trouby rozehřáté na 130 °C a pečte přibližně 2 hodiny (doměkka).

5) Z upečeného masa slijte do kastrolu šťávu z výpeku, přidejte 500 ml vody a vařte 10 minut. Poté šťávu přeceďte, znovu vraťte na sporák a zredukujte na objem 200 ml. Nakonec do ní vmíchejte studené máslo a odstavte ji z ohně. Podle chuti dosolte.

6) Kolínka před podáváním můžete krátce opéct pod grilem, na talíři je přelijte hotovou šťávou a doplňte bramborovou kaší.

Kolínko odblanit musíte, ale trochu pojiva určitě nechte. Protože jinak by se vám rozpadlo na několik kousků ještě před pečením. Pomalu pečené kolínko vás nadchne a příště je můžete připravit zase třeba se zeleninou nebo na pivě. Princip je stejný.

Doba přípravy 180 minut

Náročnost 3

Pečený jehněčí hřbet

(6 porcí)

1jehněčí hřbet, 300 ml růžového vína, 3 šalotky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce medu, 1 lžíce olivového oleje, zeleninový vývar, tymián, rozmarýn, sůl, pepř

1) Troubu předehřejte na 220 °C. Jehněčí hřbet osolte, opepřete, potřete trochou česneku, zasypejte bylinkami a zprudka opečete na pánvi ze všech stran.

2) Dozlatova opečené maso vložte do pekáčku kostmi nahoru a 10 minut je nechte v troubě ještě zatáhnout.

3) Poté je podlijte vývarem, růžovým vínem, přidejte nakrájené šalotky, česnek, bylinky, med a troubu ztlumte na 180 °C a přiklopené pečte asi 50 minut.

4) Upečený hřbet vyndejte z trouby a nechte chvíli odpočinout.

5) Omáčku z pekáčku slijte, rozmixujte, doslaďte medem, osolte a podle chuti můžete použít i trochu dezertního vína. Hřbet nakrájejte na porce a podávejte s bramborovou kaší či grilovanou kořenovou zeleninou.

Doba přípravy 80 minut

Náročnost 2

Jehněčí hřbet má velmi jemné libové maso, právě proto se hodí na pečení i grilování. Stejně můžete připravit i maso kůzlečí. Je stejně dobré ale postrádá typickou vůni.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rozhádala se Kostková se svým parťákem?
nasehvezdy.cz
Rozhádala se Kostková se svým parťákem?
Mezi herečkou Terezou Kostkovou (49) a moderátorem Markem Ebenem (67) to začalo skřípat? Bylo snad moderování letošní StarDance jejich poslední společné? Právě o tom se začaly vést diskuse poté, co
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
epochalnisvet.cz
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
Mladík, stojící na přídi zaoceánské lodi, s nadějí pozoruje blížící se australské břehy. V následujících desetiletích se nejen proslaví a zbohatne, ale především naučí protinožce milovat sýry.   Potomci sedláka Josefa Vyhnálka z Hnátnice nedaleko Letohradu ve východních Čechách mají život narýsovaný dlouho dopředu…Především nejstarší syn Milan Vyhnálek (1925–2013), od něhož se v souladu s tradicí očekává,
Na hřbitově jsem zažila velikou hrůzu
skutecnepribehy.cz
Na hřbitově jsem zažila velikou hrůzu
Stalo se mi to před sedmi lety, ale nikdy na to nezapomenu. Od té doby mě ta příhoda straší i ve snech. Návrat ke hrobu manžela měl hrůzostrašný průběh. Tajemné klepání a svítící nápis na náhrobní desce mi nikdo dodnes nevysvětlil. Byly to snad jenom výplody mojí fantazie? Nebo jsem měla halucinace? Mohu se jen
Hlava v ohni: Když tělo napadne vlastní mozek…
21stoleti.cz
Hlava v ohni: Když tělo napadne vlastní mozek…
Autoimunitní encefalitidy jsou zánětlivá onemocnění mozku, při nichž si imunitní systém splete vlastní nervové buňky s nepřítelem, což je samozřejmě solidní průšvih. Výsledkem nebývá klasická neurolog
Birkin Jane Birkin míří do dražby – a její hodnota je hlubší než ta finanční
iluxus.cz
Birkin Jane Birkin míří do dražby – a její hodnota je hlubší než ta finanční
Když se na aukci objeví Hermès Birkin, ceny běžně stoupají do statisíců dolarů. Ale když jde o kabelku, kterou desítky let nosila sama Jane Birkin, přidává se k finanční hodnotě ještě jedna – emocioná
Kořeny hříchu a rodových kleteb: Jak biblické příběhy incestu ovlivnily dějiny
epochaplus.cz
Kořeny hříchu a rodových kleteb: Jak biblické příběhy incestu ovlivnily dějiny
Incest je dnes vnímán jako jedno z nejpřísnějších společenských tabu a jeho praktikování je postihováno zákonem. V době vzniku biblických textů však byla rodinná struktura i společenské normy podstatně odlišné. Uzavřené komunity, malé rodové skupiny a absence širších příbuzenských vazeb často vedly k situacím, které bychom dnes považovali za nepřijatelné, tehdy však byly běžnou realitou
Pečené zelí
nejsemsama.cz
Pečené zelí
Jednoduchý a levný pokrm, jehož příprava nezabere mnoho času. Podávejte ho s dipem ze zakysané smetany. Ingredience na 4 porce: ● 1 hlávka zelí ● olivový olej ● 1 lžíce kmínu ● sůl ● pepř ● 1 citron Postup: Zelí nakrájejte na klínky nebo na pláty o výšce asi 2 cm. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Zelí osolte, opepřete a posypte kmínem. Pak ho zakapejte olejem
Můj čas na kafíčko pro vaše HOBBY a volný čas
tisicereceptu.cz
Můj čas na kafíčko pro vaše HOBBY a volný čas
NOVINKA z vydavatelství RF Hobby Magazín, který si zamilujete již při prvním prolistování, je plný skvělý tipů a užitečných rad pro vaši zahradu, ale také kreativního tvoření a vychytaných nápadů, os
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za
Dublin Connolly: Stanice s děsivou minulostí z druhé světové války
enigmaplus.cz
Dublin Connolly: Stanice s děsivou minulostí z druhé světové války
Výbuch střídá výbuch. V květnu roku 1941 nacisté bombardují Dublin. „Rychle do krytu!“ volá velitel na své muže, kteří se v tu chvíli nacházejí na nádraží Dublin Connolly. Právě sem totiž dopadá někol
Milovali děsiví válečníci třpytivé šperky?
historyplus.cz
Milovali děsiví válečníci třpytivé šperky?
Ostré sekyry, meče a kopí, ale i jemné šperky a honosně vyšívané drahé oblečení. Obávaní severští Vikingové nejsou jen drsní bojovníci, ale také umělci, zlatníci a mistři krejčovského řemesla. Skandinávští mořeplavci, obývající území dnešního Švédska, Norska a Dánska, od 8. století podnikají nájezdy do Evropy. Pronikají až do Středomoří a dávno před Kolumbem navštíví Severní