Domů     Na jehněčí je ten správný čas vždy!
Na jehněčí je ten správný čas vždy!
11.6.2023

Jehněčí maso patří mezi ty nejkřehčí a nejjemnější. A nemusíte ho jen péci. Možností úpravy je daleko víc.

Silná polévka

(6 porcí)

400 g jehněčího krku, jehněčí kosti, 3 brambory, přepuštěné máslo, 1 mrkev, 1 bobkový list, 10 kuliček pepře, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 5 kuliček koriandru, 4 kuličky nového koření, 1 řapík celeru, 30 g zázvoru, 2 chilli papričky, sůl, nať koriandru

1) Jehněčí krk i kosti očistěte a vložte do vyššího hrnce na polévku, ideálně se silným dnem.

2) Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, česnek zbavte slupky a nasekejte.

3) Na pánvi rozpalte přepuštěné máslo (nebo sádlo), vhoďte klínky cibule a krátce orestujte. Poté přidejte zázvor, česnek, chilli papričky, pepř, koriandr, nové koření a bobkový list. Jakmile se směs rozvoní, přidejte ji do hrnce k jehněčímu masu.

4) Zalijte dostatečným množstvím studené vody, osolte a vařte na velmi mírném plamenu doměkka.

5) Jakmile je maso měkké, vývar slijte do jiného hrnce a přidejte do něj brambory, mrkev a řapíkatý celer, nakrájené na kousky. Uvařte doměkka.

6) Jehněčí nakrájejte a vraťte do polévky. Posypte natí čerstvého koriandru, který polévku krásně provoní.

Doba přípravy 80 minut

Náročnost 1

Příprava silné polévky je jednoduchá, jediné, co musíte dodržet, je pomalé vaření, aby se do vývaru uvolnily všechny skvělé chutě.

Kleftiko

(4 porce)

4 plátky z jehněčí kýty, 2 cibule, 4 velké brambory, hrst lístků čerstvého oregana, šťáva z jednoho citronu, 5 lžic olivového oleje, 100 ml kvalitního bílého vína, 100 g sýru feta, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, 4 bobkové listy

1) Plátky masa dejte do misky. V šálku smíchejte oregano, citronovou šťávu, 2 lžíce oleje a víno. Osolte a opepřete. Směsí přelijte plátky masa v misce a otočte je tak, aby byly namočeny ze všech stran.

Misku zakryjte fólií a nechte marinovat ideálně přes noc nebo alespoň pár hodin.

2) Druhý den si připravte čtyři listy pečicího papíru. Brambory oloupejte, nakrájejte na silnější plátky a promíchejte je s trochou oleje, soli a oregana.

Na střed každého listu papíru rozdělte brambory, na ně dejte plátek masa, posypte ho plátky česneku, kolečky cibule, kostičkami sýra, na každý položte bobkový list a zalijte troškou marinády.

3) Rohy papíru stáhněte k sobě, svažte je nahoře jako měšec a vyrovnejte do pekáče. Pečte 2 hodiny v troubě rozpálené na 160 °C. Balíčky přendejte na talíře, opatrně uvolněte provázek a ihned podávejte, aby si každý otevřel svůj balíček sám.

Kleftiko pochází z Řecka, ale na podobné pokrmy narazíte na celém Balkáně. Nejdůležitější na tomto pokrmu je citronová marináda. Z bylinek můžete ještě přidat tymián, dobromysl nebo majoránku.

Doba přípravy 130 minut

Náročnost 2

Soté po provensálsku

(4 porce)

800 g jehněčí plece, 1 litr bílého vína, 250 ml zeleninového vývaru, 4 rajčata, 3 lžíce olivového oleje, 2 lilky, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 větvičky tymiánu, 2 větvičky petrželky, 1 bouquet garni (petrželka, tymián a bobkový list), sůl, pepř

1) Oloupejte a nakrájejte česnek a cibuli na kostičky, rajčata a lilky na kousky. Čerstvá rajčata můžete nahradit těmi z konzervy.

2) Jehněčí maso nakrájejte na kostky opékejte v kastrolu na olivovém oleji asi 2 minuty. Přidejte cibuli a za stálého míchání nechte zhnědnout. Bude to trvat asi 5 minut.

2) Zasypte moukou, dobře promíchejte a zalijte bílým vínem, potom vývarem. Přidejte lilek a rajčata, stroužky česneku, tymián a koření, osolte a opepřete.

3) Zakryjte a duste asi 1 ½ hodiny. Podávejte posypané petrželkou.

Doba přípravy 100 minut

Náročnost 2

Můžete použít jakoukoliv sezónní zeleninu, papriky, cukety, brambory nebo dokonce zelené olivy, ty ovšem přidejte až 5 minut před koncem vaření.

Musaka

(6 porcí)

1 najemno nasekaná cibule, 1 stroužek česneku, 750 g mletého jehněčího masa, 1 lžička mleté skořice , 100 ml bílého vína, 400 g nakrájených rajčat + 6 rajčat zvlášť, 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky, sůl, pepř, 2 lilky nakrájené na kolečka, 35 g másla, 35 g hladké mouky, 300 ml mléka, 4 kuličky černého pepře, 2 bobkové listy, 1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 2–3 oloupané a uvařené brambory nakrájené na kolečka

1) V širším hrnci osmahněte cibuli na troše olivového do sklovata. Pak přihoďte česnek a po minutě i mleté maso. Opékejte je dohněda, dokud se zcela nerozpadne na kousíčky. Přidejte skořici, víno a 400 g rajčat.

Přiveďte k varu, snižte plamen a nechte probublávat půl hodinky. Pak do směsi vmíchejte petrželku, osolte a opepřete.

2) Zatímco dusíte maso, opečte na troše olivového oleje lilky z obou stran dohněda. Přendejte je na kuchyňské ubrousky a nechte odsát přebytečný tuk.

3) Udělejte si bešamel: máslo rozpusťte na pánvi, přimíchejte mouku, chvíli opékejte a pak zalijte mlékem, přidejte bobkové listy, celý pepř a dvě lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry. Deset až patnáct minut povařte.

Vyndejte pepř a bobkový list a osolte podle chuti. Do bešamelu rozmíchejte dvě vejce a sýr.

4) Nyní začněte suroviny vrstvit do středně velké zapékací mísy: na dno dejte část lilků, osolte je, na ně dejte masovou směs, kolečka rajčat a tak dále až spotřebujete všechny ingredience. Končit byste měli masovou směsí.

Na ni vyskládejte kolečka brambor, přelijte sýrovým bešamelem a pečte 30–40 minut.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

Příprava musaky není složitá, spíš přece jen trochu pracná. Proto je lepší ji připravovat, když čekáte větší společnost.

Jehněčí kolínko na víně

(4 porce)

4 zadní jehněčí kolínka (každé o váze asi 350 g), 2 středně velké cibule, 2 mrkve, 2 petržele

½ celeru, 1 lžíce rajského protlaku, 5 stroužků česneku, 500 ml suchého červeného vína, 6 bobkových listů, 1 snítka rozmarýnu, 8 kuliček nového koření, sůl, pepř, 100 ml rostlinného oleje, 2 lžíce másla

1) Kolínka očistěte od tvrdých blan, omyjte a osušte. Poté je osolte a opepřete a nechte při pokojové teplotě zhruba hodinu odpočinout.

2) Na oleji mezitím orestujte na kostičky nakrájenou mrkev, celer, petržel. Opékejte je zhruba 5 minut dozlatova, pak k nim přidejte ještě nahrubo nakrájenou cibuli a restujte další 2 minuty.

3) Do zeleninové směsi vhoďte bobkový list, nové koření, snítku rozmarýnu, česnek nakrájený na plátky. Promíchejte, zlehka opečte, přidejte protlak a znovu krátce restujte. Potom všechno zalijte vínem a nechte je vyvařit.

Pak vmíchejte 100 ml vody a připravený základ přelijte do pekáčku a vyskládejte na něj připravená kolínka.

4) Pekáček přikryjte poklicí, dejte do trouby rozehřáté na 130 °C a pečte přibližně 2 hodiny (doměkka).

5) Z upečeného masa slijte do kastrolu šťávu z výpeku, přidejte 500 ml vody a vařte 10 minut. Poté šťávu přeceďte, znovu vraťte na sporák a zredukujte na objem 200 ml. Nakonec do ní vmíchejte studené máslo a odstavte ji z ohně. Podle chuti dosolte.

6) Kolínka před podáváním můžete krátce opéct pod grilem, na talíři je přelijte hotovou šťávou a doplňte bramborovou kaší.

Kolínko odblanit musíte, ale trochu pojiva určitě nechte. Protože jinak by se vám rozpadlo na několik kousků ještě před pečením. Pomalu pečené kolínko vás nadchne a příště je můžete připravit zase třeba se zeleninou nebo na pivě. Princip je stejný.

Doba přípravy 180 minut

Náročnost 3

Pečený jehněčí hřbet

(6 porcí)

1jehněčí hřbet, 300 ml růžového vína, 3 šalotky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce medu, 1 lžíce olivového oleje, zeleninový vývar, tymián, rozmarýn, sůl, pepř

1) Troubu předehřejte na 220 °C. Jehněčí hřbet osolte, opepřete, potřete trochou česneku, zasypejte bylinkami a zprudka opečete na pánvi ze všech stran.

2) Dozlatova opečené maso vložte do pekáčku kostmi nahoru a 10 minut je nechte v troubě ještě zatáhnout.

3) Poté je podlijte vývarem, růžovým vínem, přidejte nakrájené šalotky, česnek, bylinky, med a troubu ztlumte na 180 °C a přiklopené pečte asi 50 minut.

4) Upečený hřbet vyndejte z trouby a nechte chvíli odpočinout.

5) Omáčku z pekáčku slijte, rozmixujte, doslaďte medem, osolte a podle chuti můžete použít i trochu dezertního vína. Hřbet nakrájejte na porce a podávejte s bramborovou kaší či grilovanou kořenovou zeleninou.

Doba přípravy 80 minut

Náročnost 2

Jehněčí hřbet má velmi jemné libové maso, právě proto se hodí na pečení i grilování. Stejně můžete připravit i maso kůzlečí. Je stejně dobré ale postrádá typickou vůni.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kdo byl bůh Ódin a jakou měl moc? Magie v severské mytologii
enigmaplus.cz
Kdo byl bůh Ódin a jakou měl moc? Magie v severské mytologii
Jen ten nejmocnější bůh může v bitvě svým oddaným darovat vítězství i smrt. A takovým bohem je Ódin, severský vládce bojovníků, otec veškerenstva. Co však tato stěžejní postava germánské mytologie při
Tradiční játrová paštika
tisicereceptu.cz
Tradiční játrová paštika
Chystáte oslavu nebo rodinnou sešlost? Co by to bylo za večírek bez paštiky. Oblíbená pochoutka, kterou si namažete na čerstvé pečivo a jen si vychutnáváte tu lahodnou rozplývající se chuť na jazyku.
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Luxusní šperk: Pomander voněl, chránil i koketoval
epochalnisvet.cz
Luxusní šperk: Pomander voněl, chránil i koketoval
„Libra růžových květů se na noc nechá namočit ve vodě z jeleního pižma,“ začíná slavný francouzský lékař Nostradamus svůj recept na unikátní vonnou směs…Tou se pak naplní pomander, luxusní šperk, který evropskou šlechtu provází po celá staletí.   Zkušený zlatnický mistr se sklání nad svým dílem. Z kousků zlata a stříbra nejprve tvaruje dvě perforované
7 kroků, jak udržet pleť svěží a zdravou
nejsemsama.cz
7 kroků, jak udržet pleť svěží a zdravou
Čas nezastavíte, ale můžete ovlivnit, jak se podepíše na vaší pleti. S tou správnou péčí může být krásná a plná života, bez ohledu na čísla v občance. Z každého rohu mrkají nové trendy a zázračné produkty slibující pleť jako z reklamy. Jenže zrcadlo občas ukáže jiný příběh. Dobrá zpráva? Není třeba revoluce. Stačí pár drobných
Naposledy o tom, proč by měla každá žena začít ze střev
nasehvezdy.cz
Naposledy o tom, proč by měla každá žena začít ze střev
Moderní žena už dávno nepečuje jen o sebe. Stará se o partnera, děti i milované mazlíčky. A právě v tom tkví síla holistického přístupu k wellness – když je zdravá celá rodina, cítíte se spokojená a v
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Sklípkan, nebo tarantule? Kdo je vlastně kdo?
21stoleti.cz
Sklípkan, nebo tarantule? Kdo je vlastně kdo?
Často skloňovanými jsou v souvislosti s pavouky slova sklípkan a tarantule. Nutno však podotknout, že jde vlastně o jedny a tytéž pavouky. Sklípkani bývají totiž omylem jako tarantule označováni. Ke z
Láska je pryč, zbyla mi jen ta písnička…
skutecnepribehy.cz
Láska je pryč, zbyla mi jen ta písnička…
Můžete plánovat, jak chcete, a stane se, že vše je najednou jinak. Nebylo příjemné, zčistajasna se ocitnout místo na rande ve špitále. Byla jsem tak zamilovaná! Bylo to romantické už proto, že se blížily Vánoce, krajina byla pocukrovaná sněhem a holé větve stromů postříbřené jinovatkou. Připadala jsem si jako v pohádce a myslela na svou svatbu. Přála jsem si
Tajemná smrt kontroverzního režiséra!
epochaplus.cz
Tajemná smrt kontroverzního režiséra!
Jako každé ráno kráčí podél pobřeží a poslouchá šum mořských vln. Ranní pohodu rozvíří vyděšený výkřik. Kousek od ní leží znetvořené tělo, málo kdo by v něm hledal jedno z velkých jmen italské kinematografie. Filmař, homosexuál a marxista – všechna tato slova vystihují italského režiséra Piera Paola Pasoliniho (1922–1975). Jeho povaha vyhledávající skandály ho však jednou doběhne.
DS Automobiles uvádí novou limitovanou edici DS PERFORMANCE Line
iluxus.cz
DS Automobiles uvádí novou limitovanou edici DS PERFORMANCE Line
DS Automobiles otevírá 1. prosince 2025 objednávky na novou limitovanou edici DS PERFORMANCE Line, určenou pro modely DS 3 a DS 7 v České republice a pro N°4 na francouzském trhu. Tato výjimečná série
Ostudný debakl husitů v Uhrách: Rozhádali se velitelé o kořist?
historyplus.cz
Ostudný debakl husitů v Uhrách: Rozhádali se velitelé o kořist?
Lstí obsadili Likavu, pomohl jim bývalý kastelán tohoto hradu. Pak táborité spolu se sirotky vytáhnou na jih Horních Uher. Vše probíhá hladce, nepřítel je v nedohlednu a jejich vozy se plní kořistí. Jenže u Nitry se všechno pokazí a dosud tak úspěšná výprava se promění v noční můru. Husitům se v letech 1420–1422 podařilo odrazit