Jak usmažit řízky ještě chutnější

Zdá se to jednoduché: naklepané maso obalit v mouce, vykoupat ve vajíčku, zasypat strouhankou a šup s ním na pánev. Ale existují různé vychytávky, které z naší oblíbené pochoutky udělají pokrm ještě lahodnější…

Na mase záleží

  • Rozhodně se nehodí masa tuhá a ze starších kusů.

  • Nejlepší jsou minutková masa, lepší než kýta je krkovice (přiměřeně prorostlá), protože tuková vlákna v mase mu dodávají „šťávu“.

  • Milovníci masa usmaží dokonce i obalený bůček (libový).

  • Hovězí, vepřová anebo kuřecí játra v klasickém trojobalu jsou také výtečná.

  • Z drůbeže se hodí všechno maso, nejlépe z kuřete a krůty. Nejlepší jsou stehenní řízky, vykostěné a zbavené chrupavek. Maso ze stehen je šťavnatější než z prsou.

  • Maso krájíme přes vlákno a po okrajích raději nařízneme, aby se nekroutilo.

  • Jemné maso jen lehce naklepeme a protlačíme do tvaru dlaní. Paličkou naklepáváme maso mezi dvěma sáčky z PVC, ušetříme si úklid a neušpiníme ani paličku.

  • Chystáte-li maso nevykostěné, třeba celé kuřecí stehno, pak dbejte na to, aby kousky byly stejně velké, jinak se neusmaží rovnoměrně.

Došla vám doma strouhanka?

Máte naklepané řízky a najednou zjistíte, že ve spíži došla strouhanka. Je to k vzteku, ale není to žádná katastrofa. Paní domu má pro vás hned dvě řešení.

a) Řízky lze obalit chutným těstíčkem z rozšlehaného vejce, hladké mouky, mléka a soli, a pokud přidáte prášek do pečiva, bude výtečně nadýchané.

b) Místo strouhanky použijte náhradu – zkuste sypkou směs na instantní bramborovou kaši nebo křupavé drcené kukuřičné lupínky (cornflakes) – řízky budou sice jiné, ale i tak vynikající!

Co snese strouhanka?

Oříšky – Úžasné jsou oříšky, které strouhance a řízku dodají sladkou vůni. Použít můžete třeba pekanové, burské, vlašské či lískové nastrouhané oříšky. Obalovat lze také v drcených kukuřičných lupíncích, musíte je však nadrtit velmi jemně, jinak z obaleného masa padají.

Koření – Do strouhanky lze přisypat chilli nebo pálivou papriku do guláše. Hotové řízky budou „řízné“ a hezky barevné. I když je možné pikantně okořenit už maso a obalit klasicky.

Sýr – Kombinace strouhanky a sýra je velmi oblíbená. Strouhaný sýr (eidam, niva, parmezán) smícháte se strouhankou a obalujete. Protože se sýr roztéká, je třeba smažit rychle.

Klasika v těstíčku

Suroviny: 50 g hladké mouky•2 lžíce vody, piva nebo bílého vína•1 lžička oleje•2 bílky

Vše rozšleháme do hladkého těstíčka a můžeme obalovat. Těstíčko právě díky tekuté přísadě skýtá různé variace, vinné, pivní nebo snad i sodovkové.

Marinovaný, nebo čerstvý?

Hodí se marináda na maso, nebo ne? Možné je obojí. Stačí před obalováním potřít maso směsí mačkaného česneku a bylinek, třeba tymiánu. Nebo posypat jakýmkoliv vaším oblíbeným kořením. Marináda chuť řízků příjemně osvěží.

Nádobí na řízky

Už naše babičky radily, že s luxusním nádobím ještě nemusíte vykouzlit skvělé chutné řízky. Nejlepší byly železné kastroly a pekáče, hotové řízky se buď uchovávaly nebo pekly přímo v nich.

Šup na pánev

Při smažení nedáváme na pánev příliš masa najednou. Rozehřátý tuk by se moc rychle zchladil a trvalo by déle, než by znovu začal vřít.

Obal se nesmí dlouze máčet v teplém oleji, začal by totiž snáze opadávat. Po každé straně smažíme do zlatova asi 3–5 minut a během přípravy do řízků zásadně nepícháme, vytekla by z nich šťáva. Pekáč nepřikrýváme, šťáva z řízků by začala skapávat do horkého oleje a brzy by to bylo spíš dušení.

Hotový řízek položíme na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný tuk.

K opadávání strouhanky z řízků dochází poté, co je necháte příliš dlouho obalené stát (třeba je dáte do ledničky na druhý den nebo je vytáhnete z mrazáku). Obal navlhne a pak na mase nedrží. Řešení je jednoduché: už obalené řízky znovu posypte strouhankou a tu na ně pevně přitiskněte.

Totéž platí o mražení obalených řízků do zásoby. Když už jednou obalujete, můžete si jich pár dát do mrazáku a postupně je odebírat podle potřeby. Ale čerstvý je čerstvý…

Tajemství šéfkuchaře

Někdy i zdánlivý prohřešek proti racionální výživě je ve finální podobě zdravější, než kdybychom prováděli dietní rošády. Většina zkušených kuchařů řízky smaží v hluboké pánvi vydatně naplněné omastkem. Relativně zdravější olej je až na posledním místě – nejlepší je sádlo či přepuštěné máslo. Rozhodně musí maso „plavat“, v rozpáleném tuku se ihned zatáhne a nenatahuje mastnotu.

Hotové řízky se nechají jen okapat. Pokud smažíme jen v loužičce oleje a myslíme si, že jídlo nebude tak mastné, je to přesně naopak, při tomto způsobu trojobal vsákne omastku daleko víc.

Pozor, víc tuku také pohltí strouhanka starší, přesušená.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Chodsko a Domažlicko: Za krásami zřícenin
epochanacestach.cz

Chodsko a Domažlicko: Za...

Kromě hradů, jejichž jména...
Nezvyklý případ slavných lovců duchů: Když manželé Warrenovi pátrali po Bigfootovi
enigmaplus.cz

Nezvyklý případ slavných lovců...

Je to scéna, při které zalapá po dechu i tak...
Pohřeb žehem křesťané dlouho odmítali
epochaplus.cz

Pohřeb žehem křesťané dlouho...

Křesťané spalovat své mrtvé věřící nechtěli. Proč? Součástí...
Kamarádka má děti s mým manželem
skutecnepribehy.cz

Kamarádka má děti s mým...

Naprostá náhoda odhalila...
Cukrovkou trpí každá dvoustá kočka – Nemoc se ale nevyhýbá ani psům
epochalnisvet.cz

Cukrovkou trpí každá dvoustá...

Žízeň, časté močení a ztráta hmotnosti – to jsou...
Stojí lásce v cestě Třeštíkova manželka?
nasehvezdy.cz

Stojí lásce v cestě...

Svůj vztah s TOMÁŠEM...
Porsche představuje vstup do virtuálních světů během akce Art Basel v Miami
iluxus.cz

Porsche představuje vstup do...

Společnost Porsche během veletrhu Art Basel...
Rigatoni se slaninou
tisicereceptu.cz

Rigatoni se slaninou

Těstoviny se špenátem a slaninou...
Tvoří opatovický poklad  místo zlata knihy?
epochaplus.cz

Tvoří opatovický poklad ...

Existují teorie, že skutečnou podstatou...
Czech Space Week – startuje největší tuzemský festival kosmických aktivit
21stoleti.cz

Czech Space Week – startuje...

Za hranice Česka a ještě dál se...
Dveře MASTER – co kus to originál
rezidenceonline.cz

Dveře MASTER – co kus to...

Jsou synonymem pro nadčasový minimalistický design, tak...
Kdo je tajným milencem krásné Halouzkové?
nasehvezdy.cz

Kdo je tajným milencem...

Krásná rusovlávska Natálie...
0 shares