Domů     Jak se dělá ukrutně dobrá krůta: Tipy, rady, pravidla
Jak se dělá ukrutně dobrá krůta: Tipy, rady, pravidla
31.8.2020

Říká se, že krůta má devět druhů masa a mnoho chutí. Ale nejen to je důvodem, proč bychom ji měli zařadit do jídelníčku co nejčastěji.

Většina lidí si kupuje prsa a stehna, ale ani je nenapadne, že i z jiných kousků masa se dá udělat velká laskomina.

Jako příklad může sloužit krůtí krk, který se obvykle vaří, ale labužníci a milovníci „obíraček“ už dávno přišli na to, že když se upeče, je to opravdu lahůdka. Ale vezměme to po pořádku.

Počítejme do devíti

1. Prsa z krůty se skládají z většího a menšího svalu, často označovaného jako filet. Větší část prs využíváme na závitky a rolády, nebo se často zpracovávají v mleté podobě.

Filet se výborně hodí na minutkovou úpravu, na přípravu opečeného krůtího masa ve formě steaků nebo soté. Prsní svaly se hodí i na grilování, pečení, uzení, vaření a na řízky.

2. Spodní stehno – má maso nejtmavší, hutnější, vhodné k uzení, k pečení, grilování i k vaření (krůtí ovar).

3. Horní stehno – pokud je vykostíme a odstraníme kůži, má charakter telecího, čili je můžeme použít na omáčky či na řízky.

5. Letky – vynikající jsou opečené nebo grilované. Jsou oblíbené milovníky křupavé kůžičky.

6. Krk – má dlouhé maso, využívá se k vaření polévek nebo do rizota či těstovin.

7. Biskup – tučná část. Uzený nebo pečený je lahůdkou (ovšem společnost u stolu se obvykle dělí na ty, kdo ho milují, a ty, kdo by ho do úst nevzali).

8. Krůtí játra – jsou pevnější než kuřecí, skvělá jsou restovaná, výborně se hodí k výrobě domácí paštiky.

9. Žaludek – výborná svalovina vhodná do polévky nebo na guláš.

Desáté maso?

A které že to je? Dvě malé kuličky nejjemnějšího masa, které se nacházejí u krůty pod páteří. Je to jen hrstka svalů, která se běžně, zvlášť v obchodech, neprodává, proto zkuste krůtu sehnat u chovatele.

Připravují se z nich vynikající medailonky, které jsou vyhledávanou pochoutkou kulinářských restaurací.

Ještě je třeba podotknout, že krůta má asi 70 % bílého masa a 30 % tmavého. Bílé je samozřejmě méně kalorické. Nejtučnější je kůže (Jenže bez ní by to jaksi nebylo ono).

Proč bychom měli jíst krůtí maso?

Odpověď je nasnadě. Protože je zdravé. Má minimální obsah tuků a důležité je, že krůtí tuk má výhodnější složení než tuk z vepřového nebo hovězího masa.

Obsahuje více kyseliny linolové, což je jedna z esenciálních nenasycených mastných kyselin, které jsou nezbytné pro udržení dobrého stavu tepen a přispívají ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Maso má ve srovnání s jinými, i kuřecím, mnohem vyšší obsah bílkovin, které potřebujeme pro obnovu a správné fungování buněk. Navíc je lehce stravitelné, což ocení vlastně všichni. A jaké má další vlastnosti?

Superpotravina pro zdravé i nemocné

Odborníci na výživu řadí krůtí maso mezi 14 superpotravin. Těmi dalšími jsou rajčata, brokolice, borůvky, čaj, luštěniny, oves, dýně, jogurt, vlašské ořechy, špenát, losos, sója a pomeranče.

Říká se, že jsou nejlepší prevencí proti civilizačním chorobám a pomáhají i prodloužit lidský život. V každém případě se krůtí maso hodí nejen pro lidi, kteří chtějí žít zdravě, ale i pro pacienty s velmi přísnými dietami, jakou je například pankreatická.

Samozřejmě při této dietě musí být krůtí maso správně upravené (Vyvarujeme se smažení ani nepřipravujeme tučné omáčky). Krůtí maso také obsahuje důležité vitaminy řady B a také zvýšené množství minerálů, jako jsou například železo, vápník, selen a zinek.

Zvýšené množství železa podporuje krvetvorbu a fungování červených krvinek. Je cenné například pro sportovce a pro ženy po menstruaci, případně s anemickými potížemi.

Vyšší obsah vápníku může být užitečný zase pro ženy v klimakteriu, které ohrožuje řídnutí kostí. Selen a zinek patří mezi minerály důležité v boji proti volným radikálům. Podporují imunitu.

Krůtí maso se doporučuje i při jaterní dietě, diabetu, onemocnění srdce, ale i při rekonvalescenci po nemocech nebo operacích.

Jak upéci nejlepší krůtu

Na rozdíl od Američanů, kteří krůty konzumují ve velkém při Díkůvzdání, u nás se kupují spíš jednotlivé části, které se mohou upravit různými způsoby.

Mnohé hospodyňky celou krůtu nikdy nepekly buď proto, že k tomu neměly příležitost, nebo proto, že nesebraly dostatek odvahy a uvěřily pověrám o tuhém mase ne nepodobném žvýkačce, krvavém u kosti a následně vyhozeném po celodenním trápení do popelnice.

Ostatně i v literatuře se najde vtipné pojednání o krůtě (zkuste si třeba přečíst kuchařku Achilla Gregora Muž v zástěře). A až se zasmějete, dejte se do toho. Je to vlastně podobné jako u kuřete.

1. Nejdříve ze všeho krůtu dobře osušíme (uvnitř i vně) papírovými ubrousky, včetně záhybů v kloubech. Po důkladném osušení dáme nezakrytou krůtu na noc do chladničky.

2. Druhý den vetřete do kůže koření, bylinky a citronovou šťávu. Do dutiny můžete vložit dobře omyté poloviny citronu, případně stroužek česneku a svazeček bylinek. Uvnitř však musí zároveň zůstat volný prostor.

3. Okořeněnou krůtu potřete olivovým olejem.

4. Velmi důležité je krůtu dobře osolit a opepřit zevně i zevnitř (při podlévání se sůl smývá).

5. Kolíkem (jehlou) zajistíme, aby se dutina nestáhla. Volný otvor umožní proudění vzduchu, čímž se zkrátí čas tepelné úpravy a krůta se propeče rovnoměrně.

Vyplatí se zapíchnout do nejsilnější části stehen kovovou jehlu, jež povede teplo do míst, která se propékají nejdéle.

6. Před samotným pečením krůty je potřeba ze stehen odstranit šlachy, jinak je docela jisté, že maso bude tuhé.

V předem vyhřáté troubě při 220 °C se nejprve krůta peče vcelku 20 minut. Pak se teplota sníží na 180 °C a maso se postupně dopéká. Mělo by se počítat s 12–13 minutami na každých 500 g hmotnosti. Teplota by nikdy neměla klesnout pod 165 stupňů.

Dobře upečený pták má mít v prsou teplotu 77 °C a ve stehnech 82 °C. Během pečení nesmíme zapomínat potírat krůtu máslem a polévat vypečenou šťávou.

Před rozkrájením má krůtí pečeně odpočívat nejméně dvacet minut. Maso se příjemně zatáhne a zůstane šťavnaté. Na rozdíl od kuřete je mladé krůtí i krocaní maso nejen jemné, ale hlavně vyzrálejší.

Krůty jdou na jatka v 15. až 16. týdnu věku (8,5–9,5 kg), krocani v 21. až 22. týdnu (až 21 kg).

Štítky:
Související články
25.4.2025
Palivo pro sportovce a milovníky zdravé výživy! Potřebujete půl hrnku bílého jogurtu banán 2 vejce 2 lžíce kokosového oleje 2 lžíce rozemletých lněných semínek led Postup Všechny ingredience rozmixujete, na závěr přidáte kostky ledu a znovu rozmixujete. Lněné semínko můžete nahradit mandlemi, semínky slunečnicovými nebo sezamovými, či také ořechy. Nápoj je možné zmrazit a podáv
23.4.2025
Myčka je užitečný pomocník, který si poradí nejen s nádobím, ale vyčistí i řadu dalších předmětů. Přesto někdy nadělá víc škody než užitku. Co do myčky rozhodně nepatří? Olovnatý křišťál a dekorativní sklo Těm může myčka ublížit stejně jako sklu ručně malovanému nebo známému jako vysoký smalt. Příliš horká voda a některé chemické látky totiž na sklenicích vytvoří šedé mapy anebo dekor nenávratně
16.4.2025
Mazanec, vánočku, štolu a jakékoliv jiné tradiční pečivo si přece můžete udělat kdykoliv v roce! Suroviny 400 g polohrubé mouky 20 g droždí 70 g cukru krupice 1 vanilkový cukr 200 ml mléka 100 g másla 3 žloutky špetka soli 50 g rozinek rum na namočení rozinek vejce na potření 50 g mandlových lupínků Postup Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žlout
14.4.2025
Receptů na velikonočního beránka je mnoho, ale tento je ten pravý babičkovský. Ostatně Velikonoce se nezadržitelně blíží, tak je na něj vhodný čas. Suroviny 5 vajec 200 g krupicového cukru 200 g hladké mouky 20 g másla 20 g másla na vymazání formy strouhanka na vysypání formy Postup Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme n
11.4.2025
Připravili jsme pro vás další inspiraci na velikonoční zdobení s předstihem. A doufáme, že se vám bude líbit, protože letošnímu stylu vládne minimalismus. Tradiční barvy nejsou jen cibulové slupky * Blankytně modrá: červené zelí Postup je poněkud pracnější, ale odměnou vám bude nádherný modrý odstín zdravotně neškodné barvy. Nakrájejte hlávku červeného zelí na drobno a dejte vařit do hrnce s
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Korálkové kraslice potěší
Pokud každý rok vymýšlíte, čím zpestřit sváteční výzdobu, máme pro vás pár nápadů. Určitě se budou hodit jak těm zkušenějším, kteří s korálky už někdy pracovali, tak i začátečníkům. Korálkové vajíčko 1 balení rokajlových korálků 10/0 transparentní, 1 balení rokajlových korálků 10/0 Sfinx, 1 Miyuki háčkovací přízi 0,45mm/25m, háček 0,9 mm, jehla s velkým okem […]
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Veselé plstěné!
Plsť je skvělým materiálem pro sváteční dekorace. Hýří veselými barvami a lehce se z ní dají vystřihovat tvary. Snadno z ní vytvoříte „trávníček“, květy i košíčky. Plsť se tradičně vyráběla z vlny, dnes je ovšem k dostání spíš varianta polyesterová, která je levnější, obě pak vynikají sytými barvami. V obchodech s potřebami pro tvoření se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Osudové lásky Jana Masaryka: Manželka si za rozvod nechala zaplatit
historyplus.cz
Osudové lásky Jana Masaryka: Manželka si za rozvod nechala zaplatit
Bujará společnost na první pohled dobře oblečených mužů táhne noční Prahou. Hlasitý smích, občas nějaký výkřik a vláčný pohyb končetin svědčí o tom, že už mají něco upito. „Nevycházel jsem z úžasu, kolik toho dokázal vypít za jediný večer nebo kolik večerů po sobě, aniž si pokazil svůj elegantní vzhled…,“ vzpomíná na Jana Masaryka, svého
Schizofrenie a další duševní poruchy mohou být spojeny s epigenetikou placenty
21stoleti.cz
Schizofrenie a další duševní poruchy mohou být spojeny s epigenetikou placenty
Mezinárodní vědecký tým se snažil odhalit spojení mezi placentou, orgánem, který poskytuje kyslík a živiny vyvíjejícímu se plodu v matčině děloze, a původem duševních chorob. Domnívá se, že za nimi st
Velká vlaková loupež: Ikona britského zločinu
epochaplus.cz
Velká vlaková loupež: Ikona britského zločinu
V srpnu 1963 se v Británii odehrála jedna z nejslavnějších loupeží všech dob. Skupina zločinců přepadla poštovní vlak a ukradla přes dva miliony liber. Jak se jim to podařilo a co vedlo k jejich dopadení? Je čtvrtek 8. srpna 1963 a pravidelný poštovní vlak míří ze skotského Glasgow do Londýna. Zaměstnanci uvnitř třídí zásilky. Ty
Děsivá smrt ve škole: Tragédie, na níž se nezapomíná…
enigmaplus.cz
Děsivá smrt ve škole: Tragédie, na níž se nezapomíná…
Okolo Velikonoc roku 1908 zažilo americké Ohio skutečnou tragédii. Došlo ke vznícení pece ve školní budově. V plamenech zahynuly téměř dvě stovky dětí, dvě učitelky a jeden záchranář. Jejich duše zřej
Zámek Litomyšl: Skvost Pardubického kraje
epochanacestach.cz
Zámek Litomyšl: Skvost Pardubického kraje
Zámek Litomyšl je dokonce zapsán do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Postavil si ho ve druhé polovině 16. století jako své reprezentační sídlo nejvyšší kancléř Království českého Vratislav z Pernštejna a dnes je považován za jednu z nejkrásnějších renesančních staveb ve střední Evropě. Stavba se důsledně držela italských vzorů, takže vnitřní nádvoří je
Játra na roštu s omáčkou
tisicereceptu.cz
Játra na roštu s omáčkou
Játra jsou u nás velmi oblíbená, připravte si je tentokrát podle tohoto vynikajícího receptu. Postup 500 g telecích jater 100–150 ml červeného kvalitního vína 2–3 lžíce olivového oleje, 5 lžic
Ryan pod tlakem! Co všechno skrývá ohledně plastik?
nasehvezdy.cz
Ryan pod tlakem! Co všechno skrývá ohledně plastik?
V 90. letech patřila mezi nejkrásnější americké herečky. Když se ale Meg Ryan (63), známá například z filmu Láska přes internet, objevila na posledním vyhlášení amerických filmových Oscarů, kolegové
Tiffany & Co. odhaluje Blue Book 2025
iluxus.cz
Tiffany & Co. odhaluje Blue Book 2025
Společnost Tiffany & Co. dnes představí Blue Book 2025: Sea of Wonder/ Moře zázraků, mimořádnou kolekci nejluxusnějších šperků oslavující krásu, nikdy neustávající pohyb a tajemství oceánů. Kolekc
Prostě nám jen tak zmizela
skutecnepribehy.cz
Prostě nám jen tak zmizela
Byla jsem vždy zvyklá na ticho a klid našeho malého městečka. Ovšem měla jsem sousedku, se kterou jsme to ticho vždy rozkecaly. Lidé se u nás znali. Každý den se pozdravili a poklábosili, ale spíš jsme žili po menších skupinkách. Někdo jen v kruhu rodiny, jiný měl své sousedy. A i my s manželem jsme měli fajn „vedlebydlící“. Tak jsme si říkali, protože jsme
Panské sídlo s hi-tech interiérem
rezidenceonline.cz
Panské sídlo s hi-tech interiérem
Představujeme vám architektonické dílo, které klame oči a zdá se být něčím, čím není. Zcela nový hypermoderní interiér se všemi hi-tech vymoženostmi se skrývá v přepychové mnichovské budově z konce 19. století. Vítáme vás mezi moderními vymoženostmi hi-tech vesmíru, kde každý detail představuje rafinované schopnosti svých tvůrců. Pro Michaela Neumayra, který pochází z Mnichova a momentálně má základnu
Vlastenec Kinský s Marií Terezií nepohnul
epochalnisvet.cz
Vlastenec Kinský s Marií Terezií nepohnul
Moderně uvažující politik, který předběhl svou dobu, český vlastenec, zároveň ale temperamentní až prchlivý muž. Takový je Filip Josef Kinský, jeden z nejbližších poradců Marie Terezie. Pokud jsou k úspěšnému výkonu politické funkce třeba patřičné geny, má Filip Josef Kinský z Vchynic a Tetova (1700–1749) o budoucnost postaráno. Jeho otcem totiž není nikdo jiný než Václav Norbert
Sny jako zrcadlo vaší duše
nejsemsama.cz
Sny jako zrcadlo vaší duše
Někdy byste byla raději, kdyby noc neskončila, jindy se naopak třesete hrůzou z noční můry. To všechno dokážou sny. Pojďme se spolu podívat, co znamenají a jak jim můžete lépe porozumět. Sny nás fascinují odpradávna. Jsou plné zvláštních obrazů a odrážejí hluboké vrstvy našeho podvědomí. Ač řada lidí tvrdí, že se jim nic nezdá, pravda je, že sníme