Domů     Jak poznat zralý sýr?
Jak poznat zralý sýr?
25.11.2020

Aby sýr dosáhl správné kvality, musí zrát předepsanou dobu, jinak je chuťově nevýrazný či mdlý, ve středu může být dokonce nedozrálý. Uvádíme 4 tipy, jak poznat správný eidam.

K nejoblíbenějším sýrům u nás patří polotvrdý eidam. Možná se vám zdá, že všechny eidamy jsou stejné, ale není to pravda. Některé jsou světlejší, jiné mají barvu výrazně žlutou, další chutnají „gumovitě“ a některé se na jazyku úplně rozplynou. Jak to?

Tak třeba ty světlé jsou málo vyzrálé a ty výrazně žluté mohou být přibarveny potravinářským barvivem.

Všechno chce svůj čas

Délka zrání ovlivňuje chuť i vzhled sýra nejvíce. Aby dosáhl všech svých kvalit, musí zrát předepsanou dobu. Ta je různá podle typu sýru. Například u eidamu jsou to 4 týdny. Pokud zraje výrazně kratší čas, je chuťově nevýrazný, mdlý.

Odborníci upozorňují, že zvlášť eidamy s obsahem 30 % tuku v sušině se často do obchodů dodávají v době, kdy nejsou dostatečně zralé. O důvodech, proč to někteří výrobci dělají, lze jen spekulovat.

Hlavní roli však s největší pravděpodobností hrají výrobní náklady. Zkracuje se výrobní proces, aby se uspokojila velká poptávka zákazníků.

Někteří výrobci se zřejmě také spoléhají na to, že se tento sýr hojně používá na smažení a tam už se nějaká chuťová vada ztratí.

Rostlinný sýr

Ještě s něčím se můžete v obchodech setkat. Vedle „opravdových“ sýrů jsou na pultech i produkty, které nejsou vyrobeny z mléka, ale z nejrůznějších náhražek. To se samozřejmě promítne v ceně, tyto „sýry“ bývají levnější.

Vybírejte si ten pravý

Eidam, který dostal tu správnou péči, poznáte na první pohled.

Má smetanově až sýrově žlutou barvu, výraznou chuť a lehkou konzistenci.

Rozhodně nesmí obsahovat žádné rostlinné tuky. Pokud tam jsou, nesmí takový výrobek na etiketě vůbec uvádět označení „sýr“.

O délce zrání vypovídá i obsah sušiny, která je dalším z ukazatelů kvality sýra. Zjednodušeně řečeno: sušina jsou všechny složky sýra kromě vody.

Prvním varováním může být nízká cena.

Věnujte tedy při nákupu sýru pozornost nejen jeho vzhledu, ale i obalu, obsahu surovin a původu daného výrobku. Etiketa vám prozradí z čeho je sýr vyroben a zda si nekupujete něco, co se sýrem nemá nic společného.

A co sýry tavené?

Před časem podrobil nezávislý časopis dTest zkoušce i tavené sýry. Výsledek byl překvapivý.

Zatímco kolují pověry, že tavené sýry jsou „sekanou“ mlékárenského průmyslu, test tato tvrzení vyvrátil. Mikrobiologické zkoušky dopadly na výbornou, tuk ve všech 24 testovaných sýrech pocházel pouze z mléka, velký rozdíl byl však ve výživové hodnotě sýrů.

Trocha teorie

K výrobě kilogramu sýra je v průměru zapotřebí deset litrů mléka. Z toho je vidět, že sýr nemůže být levný. Spotřebitelská cena sto gramů sýra tedy v zásadě odpovídá ceně litru mléka.

Levnou potravinou není ani sýr tavený, protože se vyrábí ze sýra, ke kterému se v různém poměru přidává máslo, smetana, tvaroh a také tavící soli, aby měla výsledná směs stejnorodou konzistenci.

Triky výrobců

Je dobré vědět, že ne vždy bývá převažující složkou této potraviny právě sýr. Někdy je to voda a sušené mléko. Není to jediný důvod, proč se vyplatí pozorně číst složení výrobku na etiketě.

Můžete z ní například zjistit, zda sýr doma na talíři voní opravdu jen díky použité smetaně, anebo mu k tomu výrobce napomohl smetanovým aroma.

A zase náhražky

V obalech nápadně připomínajících balení tavených sýrů se prodávají i potraviny, v nichž je část mléčného tuku a bílkovin nahrazena rostlinným tukem, škrobem nebo sójou. V obchodech by se měly prodávat odděleně od sýrů. Jak je poznáte?

Na jejich obalu by rovněž nemělo být uvedeno slovo sýr. Najdete je většinou pod označením jemný tavený výrobek, případně tavený výrobek. Jenže… občas se tyto (ne)sýry objeví mezi sýry a slovo sýr na své etiketě mají. Řešení, jak si je nesplést, je opět jediné – čtěte složení uvedené na etiketě.

Mléčné bílkoviny a vápník

Nejcennější výživovou složkou sýrů jsou mléčné bílkoviny, které jsou velmi kvalitní, protože obsahují všechny pro člověka nezbytné aminokyseliny a snáze se také tráví než bílkoviny z masa. A tady výsledek testu opět překvapil.

Obsah bílkovin v testovaných tavených sýrech byl až propastně rozdílný a pohyboval se od 4,54 % do 20,38 % (například průměrný obsah bílkovin v českém mléku činí 3,38 %, v tvarohu je to až 13 % a v netavených sýrech eidam nebo gouda 27 %).

Testy také ukázaly, že čím více bílkovin tavené sýry mají, tím více je v něm vápníku, který je další cennou složkou mléčných výrobků.

Pohoštění z eidamské cihly

SÝROVÝ KOŠÍČEK

Na pánvičku položíme malé kovové bábovičky. Ve vodě rozehřejeme plátky tvrdého sýra (kulatého), ještě horké položíme vždy po jednom na bábovičku a necháme vychladnout.

Naplníme ji salátem z bílého jogurtu rozšlehaného s plísňovým sýrem, přidáme jemně nastrouhaný celer a jablka. Ochutíme citrónovou šťávou, solí, pepřem, ozdobíme ořechy a zelenou petrželkou.

RÝŽOVO-SÝROVÉ KULIČKY

2 hrnky uvařené rýže, 100 g strouhaného sýra, 2 vejce, mletý pepř, sůl. Studenou, uvařenou rýži smícháme se žloutky, nastrouhaným sýrem, osolíme a opepříme. Lžící tvarujeme malé kuličky, obalíme je ve strouhance a na rozpáleném oleji usmažíme do růžova. Podáváme s tatarskou omáčkou, ochucenou majonézou.

Z podkladů společností dTest a Madeta redakčně upravila Dana Pešková, Foto: PX FUEL

Štítky:
Související články
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Malý kamínek se stal mocným amuletem
skutecnepribehy.cz
Malý kamínek se stal mocným amuletem
Ráda jsem sbírala různé kamínky. Jednou jsem ale našla mnohem víc, než obyčejný kámen. Věřila jsem, že mi přinese štěstí, a to se také stalo. Už od dětství jsem se věnovala zvláštnímu koníčku – sbírala jsem kameny. Z každé dovolené, výletu, nebo i procházky jsem si musela domů přinést malý suvenýr. Měla jsem jich plno, všechny byly, dalo by
Fobie: Jak se zbavit ochromujícího strachu z děsivých situací i dlouhých slov
epochaplus.cz
Fobie: Jak se zbavit ochromujícího strachu z děsivých situací i dlouhých slov
Navzdory tomu, že fobie postihují miliony lidí po celém světě, stále kolem nich koluje mnoho mýtů a nedorozumění. Jsou fobie jen přehnané strachy? Jsou lidé s fobiemi „blázni“? A je vůbec možné se jich zbavit? V tomto článku se ponoříme do hlubin těchto iracionálních obav, odhalíme vzácné a kuriózní fobie, jako je strach z dlouhých
Opečený sendvič s křupavou slaninou
tisicereceptu.cz
Opečený sendvič s křupavou slaninou
Slanina vás posílí na každé túře. Nejlépe chutná s čerstvým opečeným chlebem nebo bílým toustovým chlebem. Suroviny 20 dkg anglické slaniny 2 velká rajčata hrst čerstvé rukoly 1 lžíce másla
Mezinárodní vědecké žebříčky: Úspěch pro ČVUT
21stoleti.cz
Mezinárodní vědecké žebříčky: Úspěch pro ČVUT
Počítačoví vědci z Fakulty elektrotechnické ČVUT (FEL ČVUT) a Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC ČVUT) se v mezinárodním žebříčku CSRankings umístili mezi nejlepšími evropský
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
epochalnisvet.cz
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
Klimatická změna rychle proměňuje arktickou tundru, potvrdila rozsáhlá mezinárodní studie, kterou publikoval časopis Nature. Vědci po čtyři desetiletí sledovali více než 2 000 rostlinných společenstev napříč Arktidou a zjistili, že změny nejsou jednotné – zatímco některé oblasti zaznamenaly přírůstek druhů, jiné naopak ztrácely svou biologickou rozmanitost. Mezi výzkumníky, kteří se na projektu podíleli, byl
6 vlivných princezen: Chtěl Přemysl Otakar II. učinit z dcery dědičku království?
historyplus.cz
6 vlivných princezen: Chtěl Přemysl Otakar II. učinit z dcery dědičku království?
O nápadníky nemá Anežka nouzi, otec se ji snaží za každou cenu výhodně provdat. Všechny pokusy ale selžou a možná právě proto se znechucená Přemyslovna rozhodne vstoupit do kláštera. Její názor nezmění ani nabídka k sňatku, kterou dostane od samotného císaře!   Přemyslovská knížata a králové zanechali v českých i evropských dějinách výraznou stopu. Prosadit se ale
Záhada jeskyně kanibalů: Co se zde mohlo odehrávat?
enigmaplus.cz
Záhada jeskyně kanibalů: Co se zde mohlo odehrávat?
Oficiálně se tento podzemní prostor označuje jako jeskyně Gough. Nachází se ve Spojeném království – hrabství Somerset, a to v soutěsce Cheddar, pohoří Mendip Hills. Jeskyně je hluboká přes sto metrů.
Zářivý dotek něhy: Nová vůně NARCISO radiante
iluxus.cz
Zářivý dotek něhy: Nová vůně NARCISO radiante
Ikonická kolekce NARCISO od značky Narciso Rodriguez se rozrůstá o nový voňavý šperk – NARCISO eau de parfum radiante, parfém, který zahaluje tělo i mysl do jemného, světlého závoje a proměňuje každod
Oheň spoutaný designem
rezidenceonline.cz
Oheň spoutaný designem
Plameny tančící za skleněnými krbovými dvířky okouzlují a fascinují i dnešního člověka, přestože je obklopen těmi nejmodernějšími technologiemi a přístroji. Kupodivu právě v kontrastu se soudobou, téměř dokonale automatizovanou domácností se živý oheň vyjímá obzvlášť dobře, a proto se krby na dřevo objevují v mnohých bytech a domech. Nebudeme si nalhávat, že příprava otopu a
Zlomené srdce léčí Čermák kopií manželky?
nasehvezdy.cz
Zlomené srdce léčí Čermák kopií manželky?
Herec Hynek Čermák (52) po rozpadu manželství s hvězdou seriálu Ulice Veronikou Čermák Mackovou (31) dlouho netruchlil. Na premiéře už se objevil po boku nové partnerky. A přítomné zaskočilo, jak mo
KARLOVARSKO KOLMO: VÍTEJTE V CYKLOREGIONU ČESKO – BAVORSKÉ LÁZNĚ!
epochanacestach.cz
KARLOVARSKO KOLMO: VÍTEJTE V CYKLOREGIONU ČESKO – BAVORSKÉ LÁZNĚ!
Představte si, že šlapete klidnou cestou lemovanou hustými lesy, míjíte tiché lázeňské parky i tajemná rašeliniště, dýcháte čerstvý vzduch a máte čas jen pro sebe, pro své myšlenky, nebo pro radost dětí, které vás nadšeně předjíždějí. Přesně takové chvíle vám nabízí cykloregion Česko-bavorské lázně. Ať už milujete kopce, rovinky, nebo jen ten pocit volnosti, kdy
Quesadilla s kuřecím masem
nejsemsama.cz
Quesadilla s kuřecím masem
Tortilly (kesadija) můžete také plnit jenom z poloviny a na pánvi přeložit na půlku. Ingredience na 4 porce: ● 4 tortilly ● 200 g kuřecích prsou ● 200 g čedaru ● 250 g cherry rajčat ● 150 g sladké kukuřice ● mletá paprika ● chilli ● sůl ● olej ● zakysaná smetana ● máslo ● polníček na dozdobení Postup: Kuřecí prsa nakrájejte na malé kousky, posypte chilli, mletou paprikou, solí a na oleji orestujte. Rajčata nakrájejte na půlky. Velkou pánev rozehřejte