Je slavnostní a vlastně docela jednoduchá, lehounká jak sukně slavné baletky, po které je pojmenována. Klidně si ji můžete připravit i vy.
Budete potřebovat
Bílky (120 g) pokojové teploty, 200 g cukru krupice, 1 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíce kukuřičného škrobu
Dokončení
400 ml smetany ke šlehání, jahody
1) Troubu předehřejte na 100 °C, na pečící papír si nakreslete kruh o průměru asi 20–22 cm.
2) Bílky začněte šlehat při nižších otáčkách, až se vytvoří bílá pěna, přidávejte po částech cukr. Vždycky počkejte, až se cukr dobře zašlehá, než přidáte další. Vyjde to asi na 4 nebo 5 dávek. Šlehejte při středních otáčkách a ke konci zvyšte na maximum. Ve sněhu by neměly být patrné krystalky cukru.
3) Stěrkou vmíchejte ocet a škrob a dobře promíchejte.
4) Těsto můžete na plech nanést lžící nebo špachtlí, či si je přendat do sáčku se špičkou a nastříkat. Nejprve je potřeba udělat dno dortu a pak vytvořit okraje. Snažte se vytvořit jakousi misku.
5) Dejte péct, tedy spíš sušit do vyhřáté trouby na 80 minut na 120 °C, rozhodně ne na víc, protože by zhnědla (korpus je usušený, když jde snadno odloupnout od papíru na pečení). Pak troubu vypněte a nechte v ní zcela vychladnout.
6) Pavlovu opatrně sloupněte z pečícího papíru a položte na tác či podnos, na kterém budete servírovat.
7) Smetanu ušlehejte do tuha. Jahody omyjte a nakrájejte větší kousky.
8) Na dno dortu dejte část šlehačky a pokryjte vrstvou jahod. Zakryjte zbývající šlehačkou a nakonec hustě poklaďte jahodami.
Aby se vám vždycky povedla
Dobře ušlehejte
Bílky s cukrem musíte nejen ušlehat do tuhého sněhu, ale pak ještě ve šlehání pokračovat tak dlouho, než se špičky sněhu, které se vytvoří po vytažení metličky, nebudou skoro vůbec ohýbat dolů.
Nikdy neubírejte cukr
Protože právě ten sníh zpevňuje. Poměr cukru a bílků by měl být ve sněhové hmotě asi 50 g cukru na jeden velký bílek.
Vybírejte zralé ovoce
Kromě jahod můžete použít jakékoliv ovoce, jen vybírejte hezké a zralé plody. Zdobit můžete i květinami.
Foto: Shutterstock