Domů     Jablka trochu naruby
Jablka trochu naruby
18.9.2019

Co s úrodou jablek? Uskladnit, nebo zpracovat? Máme pro vás několik netradičních způsobů a pár dobrých rad, jak si s letošní sklizní poradit.

Nejprve pár tipů pro co nejkvalitnější uskladnění. Předem vyřaďte všechny padané či jakkoli narušené plody. Stačí sebemenší otlak, aby se jablko začalo při nejbližší příležitosti kazit. Tím se dostáváme k základnímu pravidlu, které zní:

Uskladnění začíná už při samotném trhání. Musí se totiž dít s největší opatrností. Nejlepší způsob je trhání rukou. Jablko pomalu ukroutíme i se stopkou a položíme buď na zem do trávy, nebo do mělčího košíku.

Není vhodné, aby na sobě leželo moc vrstev nad sebou, plody by se mohly poškodit vlastní vahou. Trháte-li česáčkem, vždy jen po jednom jablku.

Tip: Jak poznáte, že je jablko zralé? Otočte jím o 90 °. Jestliže snadno odpadne od větve, je přesně v té fázi, kdy ho sklidit.

Příprava sklepa a lísek

K uskladnění se hodí dobře vymyté a roztokem hypermanganu vydezinfikované lísky, kam klademe jablka, pokud to jde, pouze v jediné vrstvě.

Sklep musí být celé období dobře větraný s teplotou od 2 do 8 °C. Kdo chce vytvořit podmínky zcela dokonalé, může ho přes léto vybílit hašeným vápnem s přídavkem modré skalice.

Mějte na paměti, že jablka nasávají okolní pachy, takže je neskladujte spolu s aromatickou zeleninou, ani ve sklepě, který je cítit plísní. Jestli chcete vybrat pár nejkrásnějších kousků na vánoční stůl, zabalte je do mastného hedvábného papíru.

Nechte se inspirovat méně obvyklými recepturami zpracování jablek.

Jablečné dezertní víno 

V odšťavovači vylisujeme 10 litrů jablečné šťávy, nalijeme do ní 1,5 litru vody a nasypeme 2 kg cukru. K tomuto roztoku přidáme čistou kvasinkovou kulturu, kterou dostaneme v drogerii. Pak všechno necháme kvasit při pokojové teplotě.

Jestliže je kvašení moc bouřlivé, dolijeme dvěma hrnky vody a přendáme na 14 dní na chladnější místo. Poté přidáme ještě 1,5 kg cukru a necháme další tři dny pracovat. Vzniklé víno cedíme přes plátýnko do láhví a skladujeme v temnu a chladnu.

Jablečný likér 

Nastrouháme na hrubém struhadle 2 kg šťavnatých, aromatických jablek na kaši. Drť  necháme 12 hodin na teplém místě odležet, pak přilijeme 0,5 litru konzumního lihu, 0,5 litru vody a necháme 10 dnů stát na chladném místě.

Hmotu přecedíme, přepasírujeme a přidáme další litr konzumního lihu a 1,3 litru cukrového sirupu (ten vyrobíme smícháním 1 kg cukru s litem vody, které 15 minut vaříme na mírném ohni). Hotový likér přecedíme přes plátýnko a stočíme do láhví.

Jablka lásky 

Nejvhodnější jsou kyselá středně velká jablka, například Golden Delicious.

Suroviny

4 jablka

4 dřevěné špejle

4 lžíce cukru

400 g kostkového cukru

50 ml vody

1 lžička červené potravinářské barvy

1 lžička jablečného octa

lžička vanilkové nebo rumové esence

Jablka omyjeme, osušíme, zbavíme stopky a do tohoto místa napíchneme špejli. Velký talíř posypeme cukrem. V hrnci uvedeme do varu vodu s kostkovým cukrem, potravinářskou barvou, esencí a octem.

Když směs vře na 150 °C, odstavíme hrnec do mísy se studenou vodou. Jablka potom namáčíme v několika vrstvách v sirupu, až jsou pokryta silnou krustou. Poté položíme špejlí nahoru na talíř s cukrem, kde je necháme vychladnout a uschnout. Můžeme balit do celofánu a rozdávat jako dárky.

Pektinový koncentrát 

Pektin je nejvíc obsažen v jablkách, dále v kdoulích, hruškách, rybízu a angreštu. Ovoce však musí být nezralé! Koncentrát z tohoto receptu používáme na marmelády místo želírovacího cukru. Tušili jste vůbec, že si lze něco takového vyrobit?

Můžeme sice použít pouze nezralá jablka, my si ale recept vylepšíme o další ovoce.

Suroviny

1 kg nezralých jablek

1 kg nezralých kdoulí

0,5 kg nezralých hrušek

0,5 l vody

Ovoce umyjeme, zbavíme stopek i jádřinců a nakrájíme na kousky. Nejprve rozehřejeme plotýnku sporáku, protože pektin potřebuje dosáhnout vysoké teploty co nejrychleji, jinak se rozloží.

Ovoce s vodou uvedeme do varu a pak necháme vařit při mírné teplotě, dokud se nesvaří na polovinu. Propasírujeme sítem a ihned plníme do sklenic. Sterilizujeme v troubě nebo v horké vodě 10 minut.

Jablečné želé s lístky růží 

Na želé můžete používat růžové lístky pouze chemicky neošetřených květů.

Suroviny

30 co nejvoňavějších lístků růže

1/2 l čisté jablečné šťávy

250 g cukru

Lístky nejdříve zalijeme vařicí vodou, poté ochladíme ve studené a necháme oschnout. Šťávu s cukrem uvedeme na 5 minut do varu. Pak další 4 minuty vaříme i s růžovými lístky. Trochu směsi kápneme na talířek a provedeme zkoušku želírování.

Vaříme tak dlouho, dokud k němu nedojde. Pak hmotu naplníme do sklenic a pevně uzavřeme.

Související články
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
reklama
Šikovné tipy
Konec zápachu v bytě
Možná už se vám to také stalo. Vejdete do bytu a…. cítíte nepříjemný odér, který se line prostorem. Jen nemůžete přijít na to, odkud se bere. V případě, že se váš nos vzbouří a signalizuje nelibý pach, se zkuste zaměřit na 7 nejčastějších důvodů, proč to u vás doma smrdí. 1. Odpadkový koš Používání igelitových […]
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Regina Řandová prý přišla manželovi na milenku!
nasehvezdy.cz
Regina Řandová prý přišla manželovi na milenku!
Není to tak dávno, co zářila štěstím. Dokonce s manželem po 20 letech obnovili manželský slib. Jenže pohádka má zřejmě trhliny. Herečka Regina Řandová (57), známá ze seriálu Kamarádi, prý čelí kruté r
Sladké je prý sprosté slovo!
skutecnepribehy.cz
Sladké je prý sprosté slovo!
Celý život jsem si myslela, že rodina je o lásce, podpoře a sdílení radostí. Teď díky snaše vím, že je to o zdravém jídelníčku a celoživotním odříkání. Poslední roky mi dávají zabrat. Moje snacha Lenka je sice milá žena, ale její posedlost zdravou výživou mě přivádí k šílenství. Nejvíc mi ale láme srdce, když vidím, jak svými striktními názory bere
Roboti pod zemí: Jak ČVUT staví budoucnost tunelů a úložišť
21stoleti.cz
Roboti pod zemí: Jak ČVUT staví budoucnost tunelů a úložišť
Představte si robota, který se sám orientuje v temném podzemí, analyzuje stěny tunelu a rozpozná člověka i nečekanou trhlinu. Ne, to není sci-fi – to je JULBOT. A právě takoví roboti se dnes učí praco
Salát s pečenými meruňkami
nejsemsama.cz
Salát s pečenými meruňkami
Ovoce a salát v kombinaci se sýrem je vždy dokonalá pochoutka. Vyzkoušejte ji i s melounem, broskvemi nebo jahodami. Ingredience na 4 porce: ● 500 g meruněk ● 200 g krémového kozího sýra ● 1 vejce ● 200 g listového salátu ● 1 červená cibule ● sůl ● pepř ● olivový olej ● 2 lžíce medu ● 2 lžíce citronové šťávy ● 200 g sušené šunky Postup: Měkký kozí sýr prošlehejte s vejcem. Směs pak
Byl slepý básník Homér ve skutečnosti ženou?
enigmaplus.cz
Byl slepý básník Homér ve skutečnosti ženou?
Panovník ithackého království Odysseus odjíždí bojovat do trojské války. „Kdo tady teď bude vládnout?“ ptají se v tu chvíli dvořané. „Já,“ prohlásí rozhodným hlasem Odysseova manželka Pénelopé. Nikdo
V Dubaji vzniká rezidence s fotbalovou duší
epochalnisvet.cz
V Dubaji vzniká rezidence s fotbalovou duší
Když se fotbalový klub Chelsea rozhodne vstoupit do světa realit, nevznikne z toho jen obyčejný projekt. V Dubaji se právě chystá unikát, který spojuje vášeň pro sport, luxusní životní styl a architektonické ambice. Rezidenční mrakodrapy s výhledem moře nabídnou nejen prvotřídní zázemí pro regeneraci, ale dokonce i střešní fotbalové hřiště. V Dubaji jsme zvyklí na ledacos. Nekonečné skypooly
Praktický půvab ostrůvkových řešení
rezidenceonline.cz
Praktický půvab ostrůvkových řešení
Módní dispozice má své nesporné výhody, spočívající nejen ve výsledném vzhledu kuchyně, ale také z pohledu funkčnosti. Je ale náročná na prostor. Nesporným přínosem takto koncipované plochy je její vstřícnost k ideálnímu uspořádání, jež dbá na snadnou dostupnost a obsluhu všech jednotlivých zón kuchyně. Umožňuje totiž splnění nejdůležitější zásady, a sice minimalizaci počtu kroků a
Včely: Neúnavní pomocníci, kteří komunikují tancem!
epochaplus.cz
Včely: Neúnavní pomocníci, kteří komunikují tancem!
Jemné bzučení napovídá, že v okolí se pohybuje hmyz. Květinu zrovna navštívila včela, která po krátké chvílí míří zpět do úlu. Jakmile náklad odevzdá, předvádí zvláštní pohyby, skrze něž dává vědět ostatní, kde sehnat vydatný nektar. Malého živočicha v našich končinách nejvíce zpopularizuje kreslený seriál Včelka Mája, k němuž nazpívá píseň Karel Gott (1939–2019). Včely si pozornost zaslouží
Habáni na Moravě: Šlechta díky odpadlíkům od víry bohatla
historyplus.cz
Habáni na Moravě: Šlechta díky odpadlíkům od víry bohatla
Kdysi šťastná a prosperující obec náhle zeje prázdnotou. Tisíce lidí zanechávají své majetky napospas osudu a prchají ze země, aby splnily nemilosrdný panovníkův rozkaz. Jejich víra se od té povolené příliš liší. Hnutí novokřtěnců působí v církevním světě na počátku 16. století jako blesk z čistého nebe. Humanistický učenec Konrád Grebel (asi 1498–1526) a jeho kolega Felix
Rolls-Royce Motor Cars Prague vzdává hold kulturnímu odkazu modelu Phantom
iluxus.cz
Rolls-Royce Motor Cars Prague vzdává hold kulturnímu odkazu modelu Phantom
Model Phantom je od roku 1925 nejznámějším symbolem úspěchu. Po osm generací provázel královské rodiny, státníky, umělce a průmyslové magnáty, kteří byli přítomni u mnoha z nejvýznamnějších okamžiků m
Zelený ostrov Menorca
epochanacestach.cz
Zelený ostrov Menorca
Pokud nesnášíte velká vedra, nebo vám v létě na dovolenou nezbyl čas, nic není ztraceno. Menorka vám ráda otevře svou náruč. Název pochází z latinského Insula minor (Menší ostrov), který se používal pro odlišení od sousední Mallorky. Oba ostrovy patří k španělskému souostroví Baleáry. Od Mallorky se ostrov liší nejen velikostí, ale také rytmem života.
Grilovaný losos s borůvkami
tisicereceptu.cz
Grilovaný losos s borůvkami
Losos je jednou z nejoblíbenějších ryb na světě. Přidejte si k němu i omáčku, která ho skvěle doplní. Ingredience 150 až 200 g lososa na porci Marináda sušený česnek sůl a pepř šťáva z 1