Jablka trochu naruby

Co s úrodou jablek? Uskladnit, nebo zpracovat? Máme pro vás několik netradičních způsobů a pár dobrých rad, jak si s letošní sklizní poradit.

Nejprve pár tipů pro co nejkvalitnější uskladnění. Předem vyřaďte všechny padané či jakkoli narušené plody. Stačí sebemenší otlak, aby se jablko začalo při nejbližší příležitosti kazit. Tím se dostáváme k základnímu pravidlu, které zní: Uskladnění začíná už při samotném trhání. Musí se totiž dít s největší opatrností. Nejlepší způsob je trhání rukou.

Jablko pomalu ukroutíme i se stopkou a položíme buď na zem do trávy, nebo do mělčího košíku. Není vhodné, aby na sobě leželo moc vrstev nad sebou, plody by se mohly poškodit vlastní vahou. Trháte-li česáčkem, vždy jen po jednom jablku.

Tip: Jak poznáte, že je jablko zralé? Otočte jím o 90 °. Jestliže snadno odpadne od větve, je přesně v té fázi, kdy ho sklidit.

Příprava sklepa a lísek

K uskladnění se hodí dobře vymyté a roztokem hypermanganu vydezinfikované lísky, kam klademe jablka, pokud to jde, pouze v jediné vrstvě. Sklep musí být celé období dobře větraný s teplotou od 2 do 8 °C. Kdo chce vytvořit podmínky zcela dokonalé, může ho přes léto vybílit hašeným vápnem s přídavkem modré skalice.

Mějte na paměti, že jablka nasávají okolní pachy, takže je neskladujte spolu s aromatickou zeleninou, ani ve sklepě, který je cítit plísní.

Jestli chcete vybrat pár nejkrásnějších kousků na vánoční stůl, zabalte je do mastného hedvábného papíru.

Nechte se inspirovat méně obvyklými recepturami zpracování jablek.

Jablečné dezertní víno 

V odšťavovači vylisujeme 10 litrů jablečné šťávy, nalijeme do ní 1,5 litru vody a nasypeme 2 kg cukru. K tomuto roztoku přidáme čistou kvasinkovou kulturu, kterou dostaneme v drogerii. Pak všechno necháme kvasit při pokojové teplotě. Jestliže je kvašení moc bouřlivé, dolijeme dvěma hrnky vody a přendáme na 14 dní na chladnější místo.

Poté přidáme ještě 1,5 kg cukru a necháme další tři dny pracovat.

Vzniklé víno cedíme přes plátýnko do láhví a skladujeme v temnu a chladnu.

Jablečný likér 

Nastrouháme na hrubém struhadle 2 kg šťavnatých, aromatických jablek na kaši. Drť  necháme 12 hodin na teplém místě odležet, pak přilijeme 0,5 litru konzumního lihu, 0,5 litru vody a necháme 10 dnů stát na chladném místě.

Hmotu přecedíme, přepasírujeme a přidáme další litr konzumního lihu a 1,3 litru cukrového sirupu (ten vyrobíme smícháním 1 kg cukru s litem vody, které 15 minut vaříme na mírném ohni).

Hotový likér přecedíme přes plátýnko a stočíme do láhví.

Jablka lásky 

Nejvhodnější jsou kyselá středně velká jablka, například Golden Delicious.

Suroviny

4 jablka

4 dřevěné špejle

4 lžíce cukru

400 g kostkového cukru

50 ml vody

1 lžička červené potravinářské barvy

1 lžička jablečného octa

lžička vanilkové nebo rumové esence

Jablka omyjeme, osušíme, zbavíme stopky a do tohoto místa napíchneme špejli. Velký talíř posypeme cukrem. V hrnci uvedeme do varu vodu s kostkovým cukrem, potravinářskou barvou, esencí a octem. Když směs vře na 150 °C, odstavíme hrnec do mísy se studenou vodou. Jablka potom namáčíme v několika vrstvách v sirupu, až jsou pokryta silnou krustou.

Poté položíme špejlí nahoru na talíř s cukrem, kde je necháme vychladnout a uschnout.

Můžeme balit do celofánu a rozdávat jako dárky.

Pektinový koncentrát 

Pektin je nejvíc obsažen v jablkách, dále v kdoulích, hruškách, rybízu a angreštu. Ovoce však musí být nezralé! Koncentrát z tohoto receptu používáme na marmelády místo želírovacího cukru. Tušili jste vůbec, že si lze něco takového vyrobit? Můžeme sice použít pouze nezralá jablka, my si ale recept vylepšíme o další ovoce.

Suroviny

1 kg nezralých jablek

1 kg nezralých kdoulí

0,5 kg nezralých hrušek

0,5 l vody

Ovoce umyjeme, zbavíme stopek i jádřinců a nakrájíme na kousky. Nejprve rozehřejeme plotýnku sporáku, protože pektin potřebuje dosáhnout vysoké teploty co nejrychleji, jinak se rozloží. Ovoce s vodou uvedeme do varu a pak necháme vařit při mírné teplotě, dokud se nesvaří na polovinu. Propasírujeme sítem a ihned plníme do sklenic. Sterilizujeme v troubě nebo v horké vodě 10 minut.

Jablečné želé s lístky růží 

Na želé můžete používat růžové lístky pouze chemicky neošetřených květů.

Suroviny

30 co nejvoňavějších lístků růže

1/2 l čisté jablečné šťávy

250 g cukru

Lístky nejdříve zalijeme vařicí vodou, poté ochladíme ve studené a necháme oschnout. Šťávu s cukrem uvedeme na 5 minut do varu. Pak další 4 minuty vaříme i s růžovými lístky. Trochu směsi kápneme na talířek a provedeme zkoušku želírování. Vaříme tak dlouho, dokud k němu nedojde. Pak hmotu naplníme do sklenic a pevně uzavřeme.

Štítky: , , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Babiččin medovník
tisicereceptu.cz

Babiččin medovník

Voňavý medovník se skvěle hodí...
Porostou solární panely?
epochaplus.cz

Porostou solární panely?

Jak získávat obnovitelnou energii snadno a...
Vybere synovi partnerku sama?
nasehvezdy.cz

Vybere synovi partnerku sama?

Žádná milující matka se...
Sothys Paris představil inovativní noční péči
iluxus.cz

Sothys Paris představil...

Nádherná a pružná pleť je nejlepším módním doplňkem ženy....
Vědci z Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze pomáhají v Zambii nejen proti covidu-19
21stoleti.cz

Vědci z Fakulty tropického...

Tým vědců z ČZU v Praze se vrátil z expedice do...
Bdí nade mnou čtyřnohý anděl
skutecnepribehy.cz

Bdí nade mnou čtyřnohý anděl

Žiju sama. Manžel zemřel už dávno a...
Místo, kde se veselil sám král: Skanzen Veselý kopec
epochanacestach.cz

Místo, kde se veselil sám...

Chtěli byste se...
Je libo červíka?
epochalnisvet.cz

Je libo červíka?

Larvy potemníka moučného(Tenebrio molitor), označované...
Vyostřené udílení cen: Naštve se DiCaprio i filmoví producenti
epochaplus.cz

Vyostřené udílení cen:...

„Nejste tu od toho, abyste veřejnost o...
Na vlnách luxusu
rezidenceonline.cz

Na vlnách luxusu

Italská značka Benetti představila nový model jachty...
Ztroskotá její vztah na závisti?
nasehvezdy.cz

Ztroskotá její vztah na...

ALICE BENDOVÁ (47)...
Menhiry pod Čertovou horou
enigmaplus.cz

Menhiry pod Čertovou horou

„Dlouhé kameny – menhiry“, z bretoňských slov...
0 shares