Domů     I na přílohách si pochutnáme
I na přílohách si pochutnáme
31.12.2019

Příloha má zpravidla jen podtrhnout chuť hlavního chodu a zasytit. Ale proč z ní neudělat stejně chutnou součást pokrmu, na které bychom si dokonce mohli pochutnat i samostatně?

Záleží na koření, dochucovadlech a omáčkách, přidání sýru a smetany, bylinek, čerstvé či vařené zeleniny, česneku, cibule nebo bylinkového pesta… Jak si co nejlépe „vylepšit“ přílohu, abychom si na ní skutečně pochutnali?

Kaše trochu jinak

Kdo má rád změnu, může klasickou bramborovou kaši obměňovat tím, že přidá:

drcený česnek, osmahnutá cibulka, dušený pórek

vařená kořenová zelenina (především strouhaná vařená mrkev a celer)

vařená rozšťouchaná brokolice a dušený špenát

petrželová nať, nasekaná pažitka, libeček

pikantní sýr a citron

neslazená dušená jablka či hrušky ve víně

dušená dýně hokkaidó nebo čerstvé utřené avokádo

čerstvé i sušené bylinky

různé pikantní přísady (sardelová pasta, sekané sterilované okurky a olivy, hořčice, kečup či ostřejší směs koření)

rozpuštěná slanina (i anglická nebo uzený bůček)

kysané zelí (nedáváme mléko = říká se jí lepenice a hodí se k uzeninám)

nakládaná zelenina dle chuti (hrášek, rozmačkaný celer, chřest, artyčoky)

Tip Paní domu

Na holandský způsob – Chcete-li uvařit kaši podle holandských kuchařů, připravte si klasickou bramborovou kaši a na pánvičce nechte zesklovatět cibulku. Přidejte ochucené mleté maso (lze dobarvit kari).

Na opečené maso vyklopte sklenici kysaného zelí. Smíchejte a přesypte do zapékací misky, nahoru navršte bramborovou kaši a nechte zapéct s trochou strouhaného sýra, dokud se neroztaví.

Švýcarská kaše s hruškami – Jde o delikatesu ze švýcarského kantonu Thurgau. Budete potřebovat skořici, badyán, cukr, bílé víno a citronovou kůru. Ve směsi vody a surovin uvařte hrušky bez jadřinců.

Švýcaři dávají stejně hrušek jako brambor, ale vy pro začátek přidejte víc brambor. Servírujte v miskách, kde na dno dejte klasickou bramborovou kaši, na ni vařené hrušky, znovu kaši a další vrstvu hrušek. Chutná k vařenému uzenému masu!

Rýži si zamilujete

Rýže už sama o sobě může chutnat jinak, podle toho, o jaký druh se jedná.

Třeba klasická bílá, loupaná upravená rýže parboiled, jasmínová s květinovou vůní, bezlepková basmati s oříškovou chutí, zdravá natural, nebo planá tmavá divoká rýže (semena vodní trávy) s vysokým obsahem vitaminu B.

Čím ji ozvláštnit?

V podstatě lze přidávat stejné ingredience jako do kaše, jen větší kousky. Do rýže se hodí navíc i kukuřice, čerstvé a sušené houby, šunka, arašídy a výraznější koření – kari, paprika, hřebíček, paella, tymián a hlavně šafrán.

Chuti rýže velmi prospěje, pokud se vaří v bujonu a mastí se máslem. Do sladkých variant patří ovocné kompoty a sušené ovoce, sladké pomazánky a ořechy.

Mexická rýže = připravuje se s pasírovanými rajčaty, orestovaným drceným česnekem a opečenou cibulí.

Arabská rýže = na másle nebo na troše oleje se orestují suché nudle do polévky, aby dostaly hnědavou barvu, a pak se uvaří spolu s rýží ve vodě, klasickým způsobem.

Francouzské rizoto = správné rizoto se připravuje orestováním rýže na přepuštěném másle, která se dál zalévá jen čistým domácím vývarem, nejlépe slepičím, ale může být i z králíka či skopového, výjimečně z kostí.

Vaří se tak dlouho, až vznikne téměř kaše. Pro barvu se přidá špetka šafránu. Do francouzského rizota už nepatří žádné další suroviny.

Nudle, flíčky, kolínka

S oblibou italské kuchyně se u nás role těstovin zásadně změnila. Většinou se používají jako hlavní chod různě plněné a jako příloha se podávají téměř výjimečně. Nejčastěji jako příloha k rajské omáčce nebo k dušenému masu.

Aby líp chutnaly

Pro vylepšení chuti se nejvíc osvědčila cibule na různé způsoby, ruku v ruce s ní kráčí čerstvý drcený česnek, dušené houby, čerstvá paprika a poslední dobou i různá italská pesta – studené zeleninové a bylinkové omáčky.

Do těstovinových příloh se výborně hodí sýrové omáčky (i studené), zakysaná smetana a tvaroh, nudličky šunky a salámu, tofu a kousky nakládané zeleniny, třeba červené řepy.

U slaných jídel kořeníme přílohu hlavně kmínem a pepřem, sladkou pak skořicí, kousky sušeného ovoce a ořechy.

Text: Marie Šrámková, Foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
27.2.2024
Tahle barevná dobrota nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadá. Potřebujete 1 listové těsto 1 avokádo 1 stroužek česneku 50 g lučiny 1 lžičku citronové šťávy 1 lžíci olivového oleje 50 g uzeného lososa sůl, pepř pažitku Postup Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenkou placku, tu nařežte na čtverce a vtlačte je do plechových formiček na košíčky o průměru asi 3 cm. De
22.2.2024
V módě jsou zeleninové saláty a rozmixované nápoje smoothies. Mají prospívat zdraví, to ale platí jen v případě, že nesáhnete vedle. Mýtus je představa, že se můžeme s chutí a bez kuchyňské úpravy pustit do všeho, co na zeleninovém záhonu vyroste. U některých druhů totiž za syrova hrozí zažívací potíže, někdy i mírná otrava, u jiné zase brání vstřebávání živin při trávení. Na co si dát pozor?
15.2.2024
Vybrat správnou dózu na uskladnění potravin není vůbec jednoduché. Věděli jste, že ta správná prodlouží životnost i čerstvost potravin? A ještě to s ní ve spíži vypadá skvěle. Mouka, cukr, luštěniny… Jak je máte doma uskladněné? Ponecháte je po otevření v původním obalu, nebo je přesypete jinam? A co brambory a čerstvá zelenina? Na trhu je obrovské množství různých krabiček, dóz, přepravek a boxů
13.2.2024
Rajčata kam se podíváš Pokud je milujete a máte zahrádku, asi si je sami pěstujete. Ale někdy nezbývá, než je koupit. A na trhu objevíte tolik odrůd, že rázem nevíte, která vybrat. Tady už nevystačíte s dělením na koktejlová cherry rajčátka, která se jedí i tepelně upravují v celku, a takzvaná salátová. Paradoxem je, že se sice salátová jmenují, ale přitom jsou vhodná i k tepelné úpravě. Nav
11.2.2024
To ví každý, kdo vlastní zahradu a potřebuje uchovat úrodu. Využívají ho i chovatelé domácích zvířat nebo třeba myslivci a rybáři. Mrazák se ale může hodit i nám ostatním. Kolikrát už jste měli možnost koupit výborné levné maso nebo vám sousedé nabízeli přebytky ze zahrady a vy jste odmítli s tím, že to prostě nemáte kam dát, protože i když máte velkou lednici s mrazákem, už se vám tam nic víc ne
reklama
reklama
Šikovné tipy
I kuchyňská linka potřebuje péči
V kuchyni vznikají mastné páry a ty se usazují na dvířkách, ale nejen to. Bojujeme také s otisky prstů a různými skvrnami. Jenže na každý materiál se musí trochu jinak, a pokud si nechcete linku zničit nevhodnými metodami, musíte dodržovat pár pravidel. Hlavně se řídit podle materiálu, ze kterého je nábytek vyroben. Dřevěný Dřevo je […]
Obrázek ze starého šuplíku
Zajímavou dekoraci si vyrobíte z překližky. Jestli se vám podaří najít někde starou zásuvku od psacího stolu, vznikne navíc praktická polička, třeba do koupelny. Koho baví kreativní tvoření, hledá stále nové nápady, které by proměnil v něco hezkého. Vyzkoušejte zajímavý obrázek, který zvládnete, i když neumíte kreslit. A třeba to bude roztomilý dárek pro někoho blízkého. Připravte […]
Kvítky z pistáciových skořápek
Skořápky z různých ořechů jsou sice výborné místo třísek na podpal, ale skvěle se hodí i na tvoření. Ty pistáciové jsou zvlášť vhodné na výrobu nejrůznějších kvítků. Začněte těmi nejjednoduššími a postupně můžete tvořit náročnější motivy. Co budete potřebovat: skořápky z pistácií * akrylové barvy * tavnou pistoli * tvrdý papír nebo karton * bezbarvý […]
I o šperky je třeba pečovat
Většina žen nosí šperky, které pro ně mají zvláštní význam. Třeba náušnice po babičce nebo řetízek, který dostaly k narození syna nebo dcery. Jak na to, aby neztratily svůj třpyt ani po letech? Existuje pár obecných tipů, které pomohou, aby ozdoby zůstaly čisté a zářivé. Některé jste možná už slyšeli, ale nevěnovali jste jim velkou pozornost. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tajemný grimoár Johna Dee: Obsahuje seznam andělů a poselství Adamovi?
enigmaplus.cz
Tajemný grimoár Johna Dee: Obsahuje seznam andělů a poselství Adamovi?
Anglický učenec a okultista John Dee se může chlubit mnoha záhadnými artefakty. Obsidiánovým zrcadlem počínaje a křišťálovou koulí, jíž je prý možné nahlížet do budoucnosti, konče. Údajně také vla
Heraldika: Erb jako podpis
epochaplus.cz
Heraldika: Erb jako podpis
Erby různých šlechtických rodů nás dodnes fascinují svými barvami i motivy. Ale není to jen pastva pro oči, skrývá se za nimi mnohem hlubší význam. A jejich tvorba má svá jasně daná pravidla, která se dodržují už v minulých staletích. Původně přitom slouží jako druh podpisu i prostředek k identifikaci. Napadá vás, co mohou mít
Kuřecí hranolky s dipem
tisicereceptu.cz
Kuřecí hranolky s dipem
Pokud chcete připravit variantu bez masa, vyzkoušejte nakrájenou cuketu nebo kedlubnu. Obalte stejně jako maso a podávejte s dipy různých příchutí. Ingredience 500 g kuřecích prsních řízků hlad
Co je to Business Intelligence?
epochalnisvet.cz
Co je to Business Intelligence?
Prozkoumejte klíčové aspekty a nástroje Business Intelligence, které manažerům a analytikům umožňují nejen optimalizovat výdaje a identifikovat nové obchodní příležitosti, ale také lépe porozumět tržn
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Kufr si sbalil sám, nebo mu pomohla?
nasehvezdy.cz
Kufr si sbalil sám, nebo mu pomohla?
Už delší dobu se spekuluje o tom, že herečka Linda Rybová (48) ze seriálu Ulice a David Prachař (65) řeší manželské problémy. Očividně to ale nikam nevede. Důvodem má být prý Prachařova žárlivost a s
Robotické milenky a virtuální realita: Jak umělá inteligence a robotika mění erotický průmysl?
21stoleti.cz
Robotické milenky a virtuální realita: Jak umělá inteligence a robotika mění erotický průmysl?
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního živo
Neobyčejná schopnost se dědí
skutecnepribehy.cz
Neobyčejná schopnost se dědí
Babička Jarmila mi vždycky říkala, že jsem jako ona. Význam těchto slov jsem pochopila až ve chvíli, kdy zemřela. Když jsem byla malá, babička Jarmila mi často opakovala, že jsem jako ona. Tehdy jsem to nechápala. Dneska mi to už dává větší smysl. Vnitřní hlas Po smrti milované babičky jsem totiž okamžitě poznala, že se
Den v růžovém na zámku Doudleby nad Orlicí 22.6.2024
epochanacestach.cz
Den v růžovém na zámku Doudleby nad Orlicí 22.6.2024
Premiéra na zámku Doudleby nad Orlicí – skvělá růžová vína a frizzante, historie, zámecká kuchyně i zahrada… Vstupné již od 250 Kč. E-katalog on-line aplikace pro vaše chytré telefony obsahující katalog vín… Během odpoledne Vás čeká pultová degustace rosé a frizzante. Těšit se můžete výhradně na špičková růžová a perlivá vína z Moravy a Čech.
Svatba je za dveřmi?
nasehvezdy.cz
Svatba je za dveřmi?
Zamilovaná herečka ze seriálu ZOO do toho možná znovu praští. O svém partnerovi Josefu Holomáčovi (63) sice ještě nedávno mluvila jako o dobrém kamarádovi, teď to ale vypadá, že se ledy konečně hnuly
Jarní úklid pleti
iluxus.cz
Jarní úklid pleti
Česká značka Maat se specializuje na ruční výrobu aromaterapeutické kosmetiky v malých objemech, což je zárukou, že se k zákaznikovi dostane vždy čerstvý a živý produkt. Nejlepší vzpruhu pro pleť unav
Domácí piškotová roláda
tisicereceptu.cz
Domácí piškotová roláda
Než nanesete na těsto krém, potřete ho vrstvou malinového džemu. Roládu dotáhnete k dokonalosti čokoládovou polevou. Ingredience Na těsto 3 vejce 80 g krupicového cukru 1 lžíce kakaa 100 g