Domů     I na přílohách si pochutnáme
I na přílohách si pochutnáme
31.12.2019

Příloha má zpravidla jen podtrhnout chuť hlavního chodu a zasytit. Ale proč z ní neudělat stejně chutnou součást pokrmu, na které bychom si dokonce mohli pochutnat i samostatně?

Záleží na koření, dochucovadlech a omáčkách, přidání sýru a smetany, bylinek, čerstvé či vařené zeleniny, česneku, cibule nebo bylinkového pesta… Jak si co nejlépe „vylepšit“ přílohu, abychom si na ní skutečně pochutnali?

Kaše trochu jinak

Kdo má rád změnu, může klasickou bramborovou kaši obměňovat tím, že přidá:

drcený česnek, osmahnutá cibulka, dušený pórek

vařená kořenová zelenina (především strouhaná vařená mrkev a celer)

vařená rozšťouchaná brokolice a dušený špenát

petrželová nať, nasekaná pažitka, libeček

pikantní sýr a citron

neslazená dušená jablka či hrušky ve víně

dušená dýně hokkaidó nebo čerstvé utřené avokádo

čerstvé i sušené bylinky

různé pikantní přísady (sardelová pasta, sekané sterilované okurky a olivy, hořčice, kečup či ostřejší směs koření)

rozpuštěná slanina (i anglická nebo uzený bůček)

kysané zelí (nedáváme mléko = říká se jí lepenice a hodí se k uzeninám)

nakládaná zelenina dle chuti (hrášek, rozmačkaný celer, chřest, artyčoky)

Tip Paní domu

Na holandský způsob – Chcete-li uvařit kaši podle holandských kuchařů, připravte si klasickou bramborovou kaši a na pánvičce nechte zesklovatět cibulku. Přidejte ochucené mleté maso (lze dobarvit kari).

Na opečené maso vyklopte sklenici kysaného zelí. Smíchejte a přesypte do zapékací misky, nahoru navršte bramborovou kaši a nechte zapéct s trochou strouhaného sýra, dokud se neroztaví.

Švýcarská kaše s hruškami – Jde o delikatesu ze švýcarského kantonu Thurgau. Budete potřebovat skořici, badyán, cukr, bílé víno a citronovou kůru. Ve směsi vody a surovin uvařte hrušky bez jadřinců.

Švýcaři dávají stejně hrušek jako brambor, ale vy pro začátek přidejte víc brambor. Servírujte v miskách, kde na dno dejte klasickou bramborovou kaši, na ni vařené hrušky, znovu kaši a další vrstvu hrušek. Chutná k vařenému uzenému masu!

Rýži si zamilujete

Rýže už sama o sobě může chutnat jinak, podle toho, o jaký druh se jedná.

Třeba klasická bílá, loupaná upravená rýže parboiled, jasmínová s květinovou vůní, bezlepková basmati s oříškovou chutí, zdravá natural, nebo planá tmavá divoká rýže (semena vodní trávy) s vysokým obsahem vitaminu B.

Čím ji ozvláštnit?

V podstatě lze přidávat stejné ingredience jako do kaše, jen větší kousky. Do rýže se hodí navíc i kukuřice, čerstvé a sušené houby, šunka, arašídy a výraznější koření – kari, paprika, hřebíček, paella, tymián a hlavně šafrán.

Chuti rýže velmi prospěje, pokud se vaří v bujonu a mastí se máslem. Do sladkých variant patří ovocné kompoty a sušené ovoce, sladké pomazánky a ořechy.

Mexická rýže = připravuje se s pasírovanými rajčaty, orestovaným drceným česnekem a opečenou cibulí.

Arabská rýže = na másle nebo na troše oleje se orestují suché nudle do polévky, aby dostaly hnědavou barvu, a pak se uvaří spolu s rýží ve vodě, klasickým způsobem.

Francouzské rizoto = správné rizoto se připravuje orestováním rýže na přepuštěném másle, která se dál zalévá jen čistým domácím vývarem, nejlépe slepičím, ale může být i z králíka či skopového, výjimečně z kostí.

Vaří se tak dlouho, až vznikne téměř kaše. Pro barvu se přidá špetka šafránu. Do francouzského rizota už nepatří žádné další suroviny.

Nudle, flíčky, kolínka

S oblibou italské kuchyně se u nás role těstovin zásadně změnila. Většinou se používají jako hlavní chod různě plněné a jako příloha se podávají téměř výjimečně. Nejčastěji jako příloha k rajské omáčce nebo k dušenému masu.

Aby líp chutnaly

Pro vylepšení chuti se nejvíc osvědčila cibule na různé způsoby, ruku v ruce s ní kráčí čerstvý drcený česnek, dušené houby, čerstvá paprika a poslední dobou i různá italská pesta – studené zeleninové a bylinkové omáčky.

Do těstovinových příloh se výborně hodí sýrové omáčky (i studené), zakysaná smetana a tvaroh, nudličky šunky a salámu, tofu a kousky nakládané zeleniny, třeba červené řepy.

U slaných jídel kořeníme přílohu hlavně kmínem a pepřem, sladkou pak skořicí, kousky sušeného ovoce a ořechy.

Text: Marie Šrámková, Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
21.3.2025
Cibule není jenom přírodním elixírem pro léčbu neduhů, ale hlavně kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Cibulačku a smažené cibulové kroužky asi všichni známe. Ale co zkusit cibulovou pizzu z listového těsta, cibulovou pomazánku nebo cibulový koláč? Smažené kroužky Potřebujete: 3 velké cibule, 1 lžíci solamylu, 6 lžic hladké mouky, 2 vejce, mletý pepř, 6 lžic piva, olej na s
18.3.2025
Ačkoli základní princip je léta stejný, hrnce jsou modernější než za časů našich maminek. A jejich používání se vyplatí i proto, že při vaření výrazně ušetříte. Přesto se papiňáku někteří lidé vyhýbají, protože z něj mají strach. Obvykle slyšeli o tom, jak někomu hrnec explodoval. Nové a moderní tlakové hrnce ale mají hned několik pojistek, takže nebezpečí nehrozí. V každém případě vždycky vybíre
12.3.2025
Podívat se do téhle země asi zatouží leckdo, ale málokdy je to kvůli místní kuchyni. Možná to bude tím, že ji téměř neznáme. Ale můžeme to zkusit napravit. Pro začátek přinášíme pár receptů. Polévka z mořských plodů (4 porce) 1 větší cibule, 2 až tři stroužky česneku, 3 plátky kvalitní slaniny, 2 střední mrkve, 2 petržele, 5 středních brambor nakrájených na kostičky, 500 ml rybího nebo zelenino
28.2.2025
Navenek jsou křupavé, uvnitř měkké a jemné, prostě neodolatelné. Takové jsou churros con canela tradiční sladkost z Pyrenejského poloostrova. Zkuste si je udělat, určitě si pochutnáte a možná si budete připadat jako na španělské dovolené. Suroviny na cca 25 ks (po 10 cm): 140 g hladké mouky, 250 ml vody, 10 g skořicového cukru (1 lžíce), 1 lžička olivového oleje, ¼ lžičky soli, 1 litr oleje na sm
19.2.2025
Jsou neobyčejně ostré a díky speciální úpravě ostří toho umí nakrájet podstatně víc než nože běžné. Mají ale samozřejmě i své nevýhody. Vyrábějí se z té nejkvalitnější damaškové ocele nebo kvalitní německé ocele. Speciální japonskou metodou tepelného zpracování, kdy je jádro z měkčí oceli obaleno ocelí tvrdou, se dosahuje vynikající kvality ostří. Stejná technologie výroby se přitom v Japonsku po
reklama
Šikovné tipy
Rozkvetlá kartička místo pugétu
Hodí se jako pozornost, ale i na výzdobu domova, když ji zarámujete. Navíc tak zužitkujete i drobné zbytky látek a galanterie. Potřebovat budete kus pevného kartonu, krepový papír, lepidlo a zmíněné zbytky látek, stužek či krajek. Předem je třeba také promyslet, zda obrázek bude zavěšený nebo instalovaný ve stolním rámečku, a podklad podle záměru upravit. […]
Dáte si kaki?
Určitě vás každý rok lákají ty zářivě oranžové plody, a kdo je už někdy zkusil, sáhne po nich, jen co se objeví. Pokud patříte mezi ty, kdo k tomu ještě nesebrali odvahu, je čas to napravit. Kde se vzalo? Pochází z jihovýchodní Asie, v Číně se prý pěstovalo už před 2000 lety a je plodem […]
Vyměnit zámek dokážete sami
Nedělá se to sice často, ale důvodů k výměně může být víc, například když někdo z rodiny ztratí klíče, když jste se nastěhovali do nového bytu, nebo když chcete lepší zabezpečení. Navíc výměna zámku profesionálem není nejlevnější. A i když se vám to bude zdát složité, krásně to zvládnete sami a ušetříte. Vlastně budete potřebovat […]
Krásné vlasy přes zimu trpěly
Ať už nosíte čepici, nebo pro krásu trpíte a chodíte bez ní, vlasy to odnášejí tak jako tak. Jsou suché, lámavé, nabité statickou elektřinou. Všechny tyto potíže se ale dají pravidelnou péčí odstranit. Čím je vzduch venku chladnější, tím méně vlhkosti se na povrchu vlasů udrží. Suchý vzduch ve vytápěných místnostech působí na vlasy obdobně. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Může být u Uranu život?
21stoleti.cz
Může být u Uranu život?
V posledních letech vědce stále více fascinuje Uran, a to nejen díky svému jedinečnému postavení ve Sluneční soustavě, ale i kvůli možnostem, které skrývají jeho tajemné měsíce. Navíc třetí největší p
Festina Connected D důmyslně snoubí klasický sportovní vzhled a chytré funkce
iluxus.cz
Festina Connected D důmyslně snoubí klasický sportovní vzhled a chytré funkce
Legendární hodinářská značka Festina představuje unikátní model Connected D, který propojuje tradiční hodinářské řemeslo s moderními chytrými funkcemi. Tyto hybridní hodinky jsou určeny pro ty, kteří
Maják spravedlnosti uprostřed chaosu. 3 šerifové na Divokém západě
epochaplus.cz
Maják spravedlnosti uprostřed chaosu. 3 šerifové na Divokém západě
Napětí by se dalo krájet. Jako myška vklouzne do potemnělého stavení, kde by se měl nacházet obávaný zločinec. „Kdo je to?“ protne vzduch otázka položená španělsky. Strážce zákona ho okamžitě pozná a místo odpovědi bez váhání vystřelí. Nasadit klobouk, zářivou hvězdu a samozřejmě kolt za pas. Povolání šerifa je velice nebezpečné, a proto se na
Pizingerová: Koukni, jaká jsem kočka!
nasehvezdy.cz
Pizingerová: Koukni, jaká jsem kočka!
I když padesátku oslavila Vendula Pizingerová (53) již před pár lety, rozhodně se cítí stále plná energie a dává to světu také pořádně na odiv. Fanoušci o tom ani nepochybují, však dokázala „ulovi
Ještěže se toho náš dědeček nedožil!
skutecnepribehy.cz
Ještěže se toho náš dědeček nedožil!
Náš děda byl skvělý člověk. Dřel se i v důchodu, aby se co nejlépe postaral o mě. O byt, v němž jsem vyrostla, jsem ale po jeho smrti rychle přišla. Dědeček přišel do Prahy z moravské vesničky krátce po válce. Potkal mou babičku a zamiloval se. Byl to člověk velmi šikovný, který se ve světě neztratí, tak dokázal získat v jednom z domů nedaleko
Neskutečný luxus, zvaný Jade Ocean
rezidenceonline.cz
Neskutečný luxus, zvaný Jade Ocean
Ve zcela nové výškové budově v Sunny Isles Beach na Floridě jsme si nemohli nechat ujít pozvání do luxusního dvoupodlažního penthousu, ve kterém hraje hlavní roli bílá barva. Sunny Isles patří k nejluxusnějším lokalitám Floridy. Z jedné strany úzkou ostrovní šíji omývá Atlantský oceán, z druhé strany nefritově zbarvené vody Biscayne Bay, ve kterých se zrcadlí světla
Fengdu: Město, kde žije ďábel!
enigmaplus.cz
Fengdu: Město, kde žije ďábel!
Zlověstné čínské rčení říká, že duchové jdou do nebe a zlo směřuje do Fengdu. Tento rozsáhlý komplex svatyní a chrámů ve stejnojmenném okrese de facto modeluje příběhy z čínské mytologie, které se týk
Kostel Matky Boží v Telči: Panna Marie volá ze zvonice nejkrásnějším hlasem
epochanacestach.cz
Kostel Matky Boží v Telči: Panna Marie volá ze zvonice nejkrásnějším hlasem
Město Telč je prodchnuto slavnou historií, takže když je zdejší kostel nejstarším ve městě, něco už to znamená. Přesně takový je kostel Matky Boží na Starém městě, z jehož věže už po staletí zní starobylý zvon jménem Panna Marie. O tom, že historické jádro Telče je městskou památkovou rezervací a je zapsáno do Seznamu světového kulturního
Zelenina ve sladkokyselém nálevu
tisicereceptu.cz
Zelenina ve sladkokyselém nálevu
Takto naložená zelenina je ve výsledku lahůdkově křupavá. Suroviny na 4 sklenice ½ květáku 2 zelené papriky 2 červené papriky 2 mrkve čerstvý kopr 1 česnek Na nálev 200 g cukru 500 m
Ukrývá porubský Oblouk srp a kladivo?
epochalnisvet.cz
Ukrývá porubský Oblouk srp a kladivo?
Za prací v dolech a hutích na Ostravsku se po roce 1948 sjíždějí tisíce dělníků z celého Československa. Komunistická vláda musí vyřešit naléhavý problém, kde budou všichni bydlet. Nakonec se rozhodne vybudovat nové centrum ocelového srdce republiky, a to s kvalitním bydlením, spoustou zeleně a občanskou vybaveností.   Pověřená komise vybírá pro ambiciózní plán vesnici
Hon na adamity: Žižka zmasakroval sektu naháčů
historyplus.cz
Hon na adamity: Žižka zmasakroval sektu naháčů
Na 400 Žižkových ostřílených válečníků se nestačí divit. Takový odpor rozhodně nečekali. Do boje proti nim se valí s mečem v rukou muži i ženy. Jako by je poháněl vpřed sám ďábel. Navíc, kromě jediného nepřátelského bojovníka ve spodkách, jsou všichni úplně nazí! Nově příchozí poslušně odevzdávají svůj skromný majetek do přistavených kádí. Odteď už
Salát z beluga čočky a mrkve
nejsemsama.cz
Salát z beluga čočky a mrkve
Příjemně lehký, ale přitom dokonale výživný salát z černé čočky, která je považována za „kaviár“ mezi luštěninami, jelikož ho svými drobnými zrnky i barvou připomíná. Ingredience: 100 g beluga čočky 2 mrkve 1 červená cibule 1 svazek šalotky 1 lžíce olivového oleje citronová šťáva Postup: Čočku uvařte podle návodu. Nahrubo nastrouhejte mrkev, osolte ji, přidejte rozmačkaný stroužek česneku a 10