I na přílohách si pochutnáme

Příloha má zpravidla jen podtrhnout chuť hlavního chodu a zasytit. Ale proč z ní neudělat stejně chutnou součást pokrmu, na které bychom si dokonce mohli pochutnat i samostatně?

Záleží na koření, dochucovadlech a omáčkách, přidání sýru a smetany, bylinek, čerstvé či vařené zeleniny, česneku, cibule nebo bylinkového pesta… Jak si co nejlépe „vylepšit“ přílohu, abychom si na ní skutečně pochutnali?

Kaše trochu jinak

Kdo má rád změnu, může klasickou bramborovou kaši obměňovat tím, že přidá:

drcený česnek, osmahnutá cibulka, dušený pórek

vařená kořenová zelenina (především strouhaná vařená mrkev a celer)

vařená rozšťouchaná brokolice a dušený špenát

petrželová nať, nasekaná pažitka, libeček

pikantní sýr a citron

neslazená dušená jablka či hrušky ve víně

dušená dýně hokkaidó nebo čerstvé utřené avokádo

čerstvé i sušené bylinky

různé pikantní přísady (sardelová pasta, sekané sterilované okurky a olivy, hořčice, kečup či ostřejší směs koření)

rozpuštěná slanina (i anglická nebo uzený bůček)

kysané zelí (nedáváme mléko = říká se jí lepenice a hodí se k uzeninám)

nakládaná zelenina dle chuti (hrášek, rozmačkaný celer, chřest, artyčoky)

Tip Paní domu

Na holandský způsob – Chcete-li uvařit kaši podle holandských kuchařů, připravte si klasickou bramborovou kaši a na pánvičce nechte zesklovatět cibulku. Přidejte ochucené mleté maso (lze dobarvit kari). Na opečené maso vyklopte sklenici kysaného zelí. Smíchejte a přesypte do zapékací misky, nahoru navršte bramborovou kaši a nechte zapéct s trochou strouhaného sýra, dokud se neroztaví.

Švýcarská kaše s hruškami – Jde o delikatesu ze švýcarského kantonu Thurgau. Budete potřebovat skořici, badyán, cukr, bílé víno a citronovou kůru. Ve směsi vody a surovin uvařte hrušky bez jadřinců. Švýcaři dávají stejně hrušek jako brambor, ale vy pro začátek přidejte víc brambor. Servírujte v miskách, kde na dno dejte klasickou bramborovou kaši, na ni vařené hrušky, znovu kaši a další vrstvu hrušek. Chutná k vařenému uzenému masu!

Rýži si zamilujete

Rýže už sama o sobě může chutnat jinak, podle toho, o jaký druh se jedná. Třeba klasická bílá, loupaná upravená rýže parboiled, jasmínová s květinovou vůní, bezlepková basmati s oříškovou chutí, zdravá natural, nebo planá tmavá divoká rýže (semena vodní trávy) s vysokým obsahem vitaminu B.

Čím ji ozvláštnit?

V podstatě lze přidávat stejné ingredience jako do kaše, jen větší kousky. Do rýže se hodí navíc i kukuřice, čerstvé a sušené houby, šunka, arašídy a výraznější koření – kari, paprika, hřebíček, paella, tymián a hlavně šafrán. Chuti rýže velmi prospěje, pokud se vaří v bujonu a mastí se máslem. Do sladkých variant patří ovocné kompoty a sušené ovoce, sladké pomazánky a ořechy.

Mexická rýže = připravuje se s pasírovanými rajčaty, orestovaným drceným česnekem a opečenou cibulí.

Arabská rýže = na másle nebo na troše oleje se orestují suché nudle do polévky, aby dostaly hnědavou barvu, a pak se uvaří spolu s rýží ve vodě, klasickým způsobem.

Francouzské rizoto = správné rizoto se připravuje orestováním rýže na přepuštěném másle, která se dál zalévá jen čistým domácím vývarem, nejlépe slepičím, ale může být i z králíka či skopového, výjimečně z kostí. Vaří se tak dlouho, až vznikne téměř kaše. Pro barvu se přidá špetka šafránu. Do francouzského rizota už nepatří žádné další suroviny.

Nudle, flíčky, kolínka

S oblibou italské kuchyně se u nás role těstovin zásadně změnila. Většinou se používají jako hlavní chod různě plněné a jako příloha se podávají téměř výjimečně. Nejčastěji jako příloha k rajské omáčce nebo k dušenému masu.

Aby líp chutnaly

Pro vylepšení chuti se nejvíc osvědčila cibule na různé způsoby, ruku v ruce s ní kráčí čerstvý drcený česnek, dušené houby, čerstvá paprika a poslední dobou i různá italská pesta – studené zeleninové a bylinkové omáčky. Do těstovinových příloh se výborně hodí sýrové omáčky (i studené), zakysaná smetana a tvaroh, nudličky šunky a salámu, tofu a kousky nakládané zeleniny, třeba červené řepy. U slaných jídel kořeníme přílohu hlavně kmínem a pepřem, sladkou pak skořicí, kousky sušeného ovoce a ořechy.

Text: Marie Šrámková, Foto: Shutterstock

Štítky: ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Špatné zprávy z Austrálie: Tamním ptakopyskům hrozí vyhynutí
21stoleti.cz

Špatné zprávy z Austrálie:...

Klimatické změny, nadměrné čerpání vody z řek a...
V Zoo Liberec se poprvé v historii podařilo odchovat zoborožce šedolícé
epochaplus.cz

V Zoo Liberec se poprvé v...

Výjimečný chovatelský úspěch zaznamenali...
Procházka údolím Lužnice
epochanacestach.cz

Procházka údolím Lužnice

K nejstarším značeným...
Hruškové taštičky
nasehvezdy.cz

Hruškové taštičky

Jste milovníci hrušek? Pokud ano, tento...
Kráska tone v slzách: další osudová rána
nasehvezdy.cz

Kráska tone v slzách: další...

Prožívá nejtěžší chvíle života, které...
Co by se stalo, kdybychom si přestali čistit zuby?
epochaplus.cz

Co by se stalo, kdybychom si...

Za jeden jediný den se každému...
POŽIVAČNÝ MONTEZUMA II. – Před sexem pil čokoládu
epochalnisvet.cz

POŽIVAČNÝ MONTEZUMA II....

Služebnictvo staví kolem stolu, na němž se to...
Dominikánská republika: Cestou rozmanitosti!
epochanacestach.cz

Dominikánská republika:...

Mnoho z nás se již...
Záhada továrny Rabštejn: Zjevuje se tu duch mrtvého vězně?
enigmaplus.cz

Záhada továrny Rabštejn:...

O místech s pohnutým osudem, kde zemřelo větší...
0 shares