Příloha má zpravidla jen podtrhnout chuť hlavního chodu a zasytit. Ale proč z ní neudělat stejně chutnou součást pokrmu, na které bychom si dokonce mohli pochutnat i samostatně?
Záleží na koření, dochucovadlech a omáčkách, přidání sýru a smetany, bylinek, čerstvé či vařené zeleniny, česneku, cibule nebo bylinkového pesta… Jak si co nejlépe „vylepšit“ přílohu, abychom si na ní skutečně pochutnali?
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2020/01/shutterstock_147485345-768x653.jpg)
Kaše trochu jinak
Kdo má rád změnu, může klasickou bramborovou kaši obměňovat tím, že přidá:
drcený česnek, osmahnutá cibulka, dušený pórek
vařená kořenová zelenina (především strouhaná vařená mrkev a celer)
vařená rozšťouchaná brokolice a dušený špenát
petrželová nať, nasekaná pažitka, libeček
pikantní sýr a citron
neslazená dušená jablka či hrušky ve víně
dušená dýně hokkaidó nebo čerstvé utřené avokádo
čerstvé i sušené bylinky
různé pikantní přísady (sardelová pasta, sekané sterilované okurky a olivy, hořčice, kečup či ostřejší směs koření)
rozpuštěná slanina (i anglická nebo uzený bůček)
kysané zelí (nedáváme mléko = říká se jí lepenice a hodí se k uzeninám)
nakládaná zelenina dle chuti (hrášek, rozmačkaný celer, chřest, artyčoky)
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2020/01/shutterstock_150103091-768x629.jpg)
Tip Paní domu
Na holandský způsob – Chcete-li uvařit kaši podle holandských kuchařů, připravte si klasickou bramborovou kaši a na pánvičce nechte zesklovatět cibulku. Přidejte ochucené mleté maso (lze dobarvit kari).
Na opečené maso vyklopte sklenici kysaného zelí. Smíchejte a přesypte do zapékací misky, nahoru navršte bramborovou kaši a nechte zapéct s trochou strouhaného sýra, dokud se neroztaví.
Švýcarská kaše s hruškami – Jde o delikatesu ze švýcarského kantonu Thurgau. Budete potřebovat skořici, badyán, cukr, bílé víno a citronovou kůru. Ve směsi vody a surovin uvařte hrušky bez jadřinců.
Švýcaři dávají stejně hrušek jako brambor, ale vy pro začátek přidejte víc brambor. Servírujte v miskách, kde na dno dejte klasickou bramborovou kaši, na ni vařené hrušky, znovu kaši a další vrstvu hrušek. Chutná k vařenému uzenému masu!
Rýži si zamilujete
Rýže už sama o sobě může chutnat jinak, podle toho, o jaký druh se jedná.
Třeba klasická bílá, loupaná upravená rýže parboiled, jasmínová s květinovou vůní, bezlepková basmati s oříškovou chutí, zdravá natural, nebo planá tmavá divoká rýže (semena vodní trávy) s vysokým obsahem vitaminu B.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2020/01/shutterstock_106133255-768x514.jpg)
Čím ji ozvláštnit?
V podstatě lze přidávat stejné ingredience jako do kaše, jen větší kousky. Do rýže se hodí navíc i kukuřice, čerstvé a sušené houby, šunka, arašídy a výraznější koření – kari, paprika, hřebíček, paella, tymián a hlavně šafrán.
Chuti rýže velmi prospěje, pokud se vaří v bujonu a mastí se máslem. Do sladkých variant patří ovocné kompoty a sušené ovoce, sladké pomazánky a ořechy.
Mexická rýže = připravuje se s pasírovanými rajčaty, orestovaným drceným česnekem a opečenou cibulí.
Arabská rýže = na másle nebo na troše oleje se orestují suché nudle do polévky, aby dostaly hnědavou barvu, a pak se uvaří spolu s rýží ve vodě, klasickým způsobem.
Francouzské rizoto = správné rizoto se připravuje orestováním rýže na přepuštěném másle, která se dál zalévá jen čistým domácím vývarem, nejlépe slepičím, ale může být i z králíka či skopového, výjimečně z kostí.
Vaří se tak dlouho, až vznikne téměř kaše. Pro barvu se přidá špetka šafránu. Do francouzského rizota už nepatří žádné další suroviny.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2020/01/shutterstock_228554452-768x1128.jpg)
Nudle, flíčky, kolínka
S oblibou italské kuchyně se u nás role těstovin zásadně změnila. Většinou se používají jako hlavní chod různě plněné a jako příloha se podávají téměř výjimečně. Nejčastěji jako příloha k rajské omáčce nebo k dušenému masu.
Aby líp chutnaly
Pro vylepšení chuti se nejvíc osvědčila cibule na různé způsoby, ruku v ruce s ní kráčí čerstvý drcený česnek, dušené houby, čerstvá paprika a poslední dobou i různá italská pesta – studené zeleninové a bylinkové omáčky.
Do těstovinových příloh se výborně hodí sýrové omáčky (i studené), zakysaná smetana a tvaroh, nudličky šunky a salámu, tofu a kousky nakládané zeleniny, třeba červené řepy.
U slaných jídel kořeníme přílohu hlavně kmínem a pepřem, sladkou pak skořicí, kousky sušeného ovoce a ořechy.
Text: Marie Šrámková, Foto: Shutterstock