Domů     Hovězí: Aby nebylo jako podrážka
Hovězí: Aby nebylo jako podrážka
11.9.2020

Stává se to, a někdy i zkušeným kuchařkám. Návštěva za dveřmi a maso ne a ne změknout. „To snad musela být nějaká stará kráva nebo co,“ říkají si nechápavě, vědomy si toho, že tenhle rodinný recept vaří již posté.

Z výše popsaného vyplývá, že nejdůležitější pro úspěšné vaření jakéhokoliv masa a hovězího zvlášť je nákup. Byly časy, kdy měl každý svého řezníka, kterému věřil. Byly i časy, kdy sehnat kus dobré flákoty byl kumšt.

A dnes, v době relativního přebytku masa na pultech supermarketů, si musíme opravdu dávat pozor, co kupujeme. Máme-li ale v blízkosti dobrého řezníka, je vyhráno.

Nejen, že vám rád sdělí, odkud maso pochází, jak dlouho zrálo a jak dlouho leží na pultě, ale určitě i poradí, co ze kterého masa připravit. Když už jsme u toho, ideální zákazník je ten, který ví, co chce uvařit.

Jak poznat dobrého řezníka?

Opravdu to není v cenách, i když za kvalitní maso si nejspíš připlatíme.

Při vstupu do řeznictví bychom měli cítit vůni masa krásně a přehledně vyskládaného, mělo by tu být čisto a jedním z neklamných znamení, že tu dobře nakoupíme, je přítomnost stálých zákazníků. Stejná pravidla by měla platit i v supermarketu, ale nebývá to tak vždy.

1) Kupujeme kvalitní maso

V obchodech (zejména supermarketech) můžete narazit na maso z kusu, který byl prvotně chován pro produkci mléka.

Typickým příkladem jsou staré vyřazené krávy, jejichž maso může vypadat na první pohled dobře, ale zklamání, která vás čeká při jeho přípravě, si nepřeje nikdo. Kráva je jako kategorie chována proto, aby produkovala mléko.

Každý balíček s hovězím masem musí obsahovat, mimo jiné, údaje o věku a pohlaví zvířete. Cílem je koupit maso z mladých jalovic a býků (ve stáří 12 – 24 měsíců) z chovů specializovaných na masnou produkci.

2) Kupujte kvalitní VYZRÁLÉ hovězí maso s jasným původem

Každé maso, tedy i to kvalitní, potřebuje před kuchyňskou úpravou vyzrát. Zrání zaručí křehkost a chutnost.

Ve světě je běžné, že hovězí maso se z jatek expeduje nejdříve osmý den po porážce a k zákazníkovi se dostává po desátém dnu, což je minimální doba zrání. Vyzrálé maso je dva až třikrát křehčí než to, které procesem zrání neprošlo, a má mnohem výraznější chuť.

Děje se to díky enzymům, které jsou v mase přirozeně přítomné a které nabourávají svalové vlákno. Výraznější chuť maso nabývá odpařováním vody.

Pro kuchaře začátečníky

Květová špička, nízký a vysoký roštěnec

Květová špička je velmi jemným kouskem masa, které lze péct vcelku, připravit jako minutku nebo grilovat. Nízký roštěnec (tzv. roštěná) je tím nejlepším hned po svíčkové (je levnější) a užijeme ji na roštěnky, rostbíf a dušené pokrmy.

Vysoký roštěnec (s kostí i bez) je tučnější částí, proto se hodí na steaky a pečení.

Podplečí a krk

Maso z přední části plece se svou kvalitou hodí na pečení i vaření, stejně tak maso z vrchní části krku. Spodní část krku je více prorostlá tukem, proto se hodí třeba na přípravu guláše.

Vrchní a spodní šál hovězího, ořech (hovězí zadní)

Vrchní šál je libovým masem protkaným tukovými žilkami. Lze jej péct, připravovat z něj rolády, závitky, minutky a krájet na soté. Spodní šál je o něco tužší, potřebuje delší přípravu, a to nejlépe při pečení v troubě, je z něj i skvělý tatarský biftek.

Libovou část hovězí zadní kýty (tzv. ořech) pečeme vcelku.

Svíčková

Jde o podélný sval pod bederními obratli, velmi jemný a chutný. Je to nejdražší maso z hovězího. Klasicky se přidává ke svíčkové omáčce, připravují se z něj steaky, soté a tatarák.

Hovězí kližka, hovězí plec

U kližky jde o svaly na nohách, které jsou dost prorostlé tukem, ale také pojivovými tkáněmi. Proto vyžaduje dlouhou tepelnou úpravu. Kližku používáme na přípravu guláše, případně po nakrájení dusíme či vaříme.

Hovězí plec je podobná svíčkové, ale není mramorovaná tukem, říká se jí také „falešná svíčková“. Hodí se na tatarák a k pečení vcelku, kdy ji prošpikujeme slaninou či kousky bůčku. Vcelku či nakrájenou na plátky pečeme i velkou kulatou plec. Tzv.

loupaná plec (obalená tuhou šlachou) potřebuje delší přípravu, takže opět pečeme, dusíme a dáváme ji jako základ k přípravě omáček.

Hovězí maso na vývar

Když chceme opravdu dobrý masový vývar, pak sáhněme po hovězím boku (pupku), žebru, zadním nebo předním hrudí. Po uvaření nezapomeneme maso od kosti obrat. Žebro a hrudí patří k nejlevnějšímu hovězímu.

Pro pokročilé

Veverka

Jde o svalový úpon bránice, dříve se mu také říkalo řeznická panenka, protože si ho řezníci nechávali pro sebe. Tento šťavnatý kus masa vyniká výjimečnou konzistencí a výraznou hovězí chutí. Nakrájenou veverku lze rychle upéci na grilu nebo v pánvi.

Lze ji péci i vcelku: Hotové maso je sice tužší, ale to lze zmírnit jeho nakrájením na tenké plátky přes vlákno podobně jako roastbeef.

Oponka

Úzký a plochý sval, který drží bránici. Dá se využít prakticky jakkoli – z vyzrálé oponky připravujeme steaky. Bohužel na jatkách patří k těm částem hovězího, které bývá hned po porážce odděleno a jako takzvané krvavé maso je použito na semletí do salámů.

Hovězí líčka

Dříve horší maso dnes zažívá cestu ke slávě. Vyžaduje pomalou, i několikahodinovou tepelnou úpravu. Líčko je u přežvýkavých sudokopytníků snad nejnamáhanější sval a obsahuje tedy velký podíl kolagenů, avšak jeho krátká vlákna se delší úpravou zázračně promění.

Výborná jsou třeba líčka po burgundsku na červeném víně (recept najdete na str.MMMMM) marný není ani klasický guláš z líček.

Hovězí oháňka

Také volská oháňka či hovězí ocas patří k levnějším surovinám, ale není vždy k dostání. Obvykle se z ní připravuje výtečný silný vývar výrazné chuti. Kromě toho lze oháňku pomalu dusit na červeném víně jako ragú.

Maso obrané z obratlů se díky krátkým svalovým vláknům přímo rozpouští na jazyku.

Karabáček

Tento sval je umístěný nad kližkou a má v sobě stejné množství kolagenu, je ale masitější. Má úžasnou chuť. Dá se péct, dusit, vařit. Vynikající je „konfitovat“ ho v husím sádle.

Text: Eva Hořánková

Foto: zfarmy.cz

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
6.9.2024
Se zmrzlinami se hodně experimentuje, ale právě tato z avokáda není chuťově výstřelkem, ale naopak překvapivě lahodným dezertem. Avokádo má hned dva předpoklady stát se praktickou ingrediencí pro výrobu domácí zmrzliny. Především obsahuje vysoké množství tuku, navíc přirozeně krémové konzistence. K tomu si přičtěte jemnou, lehce trávovou chuť dužiny, která se dá dobře skloubit s dalšími přísadami
3.9.2024
Kedlubny jsou nízkokalorické, obsahují vitaminy i řadu tělu prospěšných látek a gurmáni tvrdí, že v tepelné úpravě jsou i velmi lahodné. Výhodou je, že se pěstují od jara až do pozdního podzimu, a tak si je můžete dopřávat v kuchyni téměř po celý rok. Největší lahůdkou jsou ale mladé jarní kedlubny. Před jakoukoliv úpravou kedlubny musíte nejprve zbavit tvrdé slupky. Co z nich připravujeme Zas
30.8.2024
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje, že tuto dobrotu omylem vytvořil Napoleonův kuchař díky své za
26.8.2024
Každý z nás je občas udělá. Mají spoustu variant a poslouží i jako malý oběd nebo svačinka ať už do práce nebo na cesty. Dají se připravit na pánvi, v sendvičovači, zapékat pod grilem. Použít můžete klasický toustový chléb, ale také třeba veku nebo nakrájenou bagetu. Jestli doma stále střídáte jen pár osvědčených receptů, máme pro vás další nápady z domova i ze světa. Zkuste třeba variaci na špan
16.8.2024
Při výběru nové kuchyňské váhy se zaměřte nejen na typ, ale také na funkce, které nabízí. A znáte už „chytré“ váhy, které vám vypočtou i nutriční hodnotu potravin? Hospodyňky si zpravidla vybírají váhu na potraviny podle toho, zda ji chtějí mít trvale přišroubovanou na zdi, nebo ji budou vystavovat na lince či ji schovávat do šuplíku. Co se týče přenositelnosti, pak jistě ocení lehké digitální vá
reklama
reklama
Šikovné tipy
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Milujete pizzu? Kupte si na ni pec
Tajemství skvělé pizzy nespočívá jen v ingrediencích či tloušťce těsta. Pokud si ji chcete připravit ve vlastní kuchyni, musíte mít také kvalitní pec určenou právě na pizzu. Dnešní pizzy mají mnoho podob, chutí, při jejich přípravě střídáte různé ingredience, ale přece jen ta pravá italská je jen jedna. I ta může mít mnoho podob – […]
Patchwork: Vyrobte si polštářek s kočičkou
Nadchne především děti, ale naparádit s ním můžete i postel v ložnici. A když budete mít zbytky tmavších látek ladící s obývákem, bude se hodit i tam. Budete potřebovat: – zbytky barevně sladěných bavlněných látek – 0,5 m látky na vnitřní polštářek – duté vlákno na výplň – 2 knoflíky – 0,5 m jednostranně nalepovacího […]
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Unikátní módní přehlídka i street artový obraz jako inspirace na 134. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou
iluxus.cz
Unikátní módní přehlídka i street artový obraz jako inspirace na 134. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou
Slavia pojišťovna, titulární partner Velké pardubické se Slavia pojišťovnou, podporuje rozvoj společenského významu akce. Již podruhé uspořádala módní přehlídku návrhářky Beaty Rajské a letos premiéro
Saint-Tropez, Nice a Monako: Tři perly Francouzské riviéry, které byste neměli minout
epochanacestach.cz
Saint-Tropez, Nice a Monako: Tři perly Francouzské riviéry, které byste neměli minout
Francouzská riviéra je synonymem pro luxus, krásu a nezapomenutelné zážitky. Ať už jste milovníkem historie, kultury, nebo jen hledáte perfektní místo k odpočinku, města Saint-Tropez, Nice a Monako nabízejí vše, co si jen můžete přát. Pojďme se podívat blíže na tato tři úchvatná místa, která by rozhodně neměla chybět na vašem cestovním seznamu. Saint-Tropez: Ikona
Bitva u Höchstädtu: Francouzi osudově zaspali! Třikrát!
historyplus.cz
Bitva u Höchstädtu: Francouzi osudově zaspali! Třikrát!
Vévoda z Marlborough a Evžen Savojský vytrvale tlačí na obě křídla nepřátelských sil. Znepokojený maršál Tallard tam postupně posílá tisíce dalších mužů, čímž se ale dopustí zásadní chyby. Přesuny jednotek oslabí střed francouzsko-bavorské armády, a právě na ten drtivě zaútočí vojáci Velké aliance! Vážně nemocný španělský král Karel II. (1661–1700) z rodu Habsburků nemá žádné
Kvůli Ulici je Vondráčková ve StarDance bez šance?
nasehvezdy.cz
Kvůli Ulici je Vondráčková ve StarDance bez šance?
Povídalo se, že Lucie Vondráčková (44) do podzimní řady soutěžní show StarDance ani nenastoupí kvůli těhotenství. To však sama vyvrátila, neboť rázně řekla, že už žádné děti nechce, a maká jako ďas.
Moderní garážová vrata na vysoké úrovni
rezidenceonline.cz
Moderní garážová vrata na vysoké úrovni
Ideální model by měl být v maximálním kontextu s celkovým vzhledem rezidence – s okny, dveřmi i fasádou. Současné produkty disponují také vynikající termoizolací, pro finální realizaci jsou klíčové rovněž bezpečností aspekty a technologicky pokročilé způsoby ovládání. TEXT: Blanka Stehlíková, FOTO: archivy firem
Babička pochopila, že není jen jediná
skutecnepribehy.cz
Babička pochopila, že není jen jediná
Byla jsem svobodná matka a nebýt hodné sousedky, byla bych na všechno sama. Paní Anežka dělala mé holčičce náhradní babičku. Moje malá dcera toužila po babičce. Paradoxně ji měla, ale příliš moderní. Zatímco jiné babičky nosívaly tepláky a šátky, pletly na vnoučata a nemyslely na nic jiného než na rodinu, naše byla jiná. V dnešní době by to možná
Nenechte si ujít Paní domu č. 10, právě vychází!
tisicereceptu.cz
Nenechte si ujít Paní domu č. 10, právě vychází!
Na co se můžete v novém čísle Paní domu těšit? Na spoustu inspirací a nápadů pro jedinečné období na sklonku léta, kdy ještě nenastal podzim, dny jsou teplé a příroda je ve své nejbarevnější formě. Do
Oko je zrcadlo vaší duše i zdraví
nejsemsama.cz
Oko je zrcadlo vaší duše i zdraví
Co byste měla, nebo naopak neměla dělat, abyste si co nejdéle uchovala zdravý zrak? Nikde na těle neexistuje citlivější, jemnější a choulostivější pokožka jako právě v okolí očí. Obzvlášť citlivě a hlavně viditelně reaguje na vyčerpanost celého organismu, na nedostatek spánku, horečnaté onemocnění či psychickou zátěž. V této oblasti je pokožka méně pružná než jinde,
Sedm divů světa: To hlavní, co byste si o nich měli pamatovat
enigmaplus.cz
Sedm divů světa: To hlavní, co byste si o nich měli pamatovat
Navštívili jste již některé z nich? Enigma Plus vám přináší ve stručnosti hlavní informace, které byste si o největších divech světa měli zapamatovat. Zeus v Olympii Athénský sochař Feidiás vytv
Digitální dvojčata olympioniků
21stoleti.cz
Digitální dvojčata olympioniků
Na letošní olympiádu lákali její organizátoři jako na hry poháněné inovacemi. A nešlo o plané řeči. Kromě nových světových rekordů a nezapomenutelných sportovních okamžiků představovala Paříž 2024 tak
Mayské lidské oběti: Hop do studny
epochaplus.cz
Mayské lidské oběti: Hop do studny
Jako většina dávných národů i Mayové si u svých bohů snaží zajistit lepší podmínky formou obětí. V jejich případě nejčastěji shazováním do studní zvaných cenote. Mexický poloostrov Yucatán je plný jeskyní, které Mayové považují za posvátné. Jsou pro ně nejen vstupy do podsvětí, ale také místy kontaktu s bohy. Obzvláště posvátné jsou právě cenote, obrovské přírodní
Půjčka na podnikání je rychlé řešení pro různé výdaje
epochalnisvet.cz
Půjčka na podnikání je rychlé řešení pro různé výdaje
Hledáte bleskovou finanční injekci? Jsou ve hře složenky nebo výdajové položky, s nimiž jste absolutně nepočítali? Existuje řešení v podobě krátkodobého úvěru, který míří na všechny osoby samostatně výdělečně činné. Není nutné spěchat, chodit na pobočku nebo platit registrační poplatek. Proč také? Dostupnost této cesty je výhodou pro každého, kdo aktivně podniká a dobře ví, že čas