Domů     Focaccia může být ozdobou stolu
Focaccia může být ozdobou stolu
24.4.2023

Že nevíte, co to je? Jedná se o italský pečený chlebový výrobek s těstem podobným pizze. Může se použít jako příloha k mnoha jídlům, základ na pizzu nebo jako sendvičový chléb.

V čem je focaccia výjimečná? Hospodyňky nejen v Itálii si při její přípravě dávají záležet a s fantazií tento pokrm zdobí. Přestože se jí také přezdívá chléb chudých, rozhodně na to nedejte a focacciu vyzkoušejte.

Získáte další výborný recept, který zajímavým způsobem obohatí jídelníček vaší rodiny.

Vedle rajčat také fazole nebo kukuřici
Vedle rajčat také fazole nebo kukuřici

Je víc nakynutá

Těsto na focacciu je hodně podobné těstu na pizzu. Vlastně je jejím předchůdcem, patří mezi nejstarší druhy plochého chleba. Oproti pizze je focaccia vyšší, protože obsahuje více kypřidel a mnohem víc tak nakyne. Tradičně mívá tvar obdélníku nebo čtverce.

* K výrobě se nejčastěji používá mouka, olej, voda, sůl a droždí.

* Přidávají se také bylinky, sýr, sezonní zelenina. Těsto se pak na plechu před upečením různě zdobí.

* Vedle slaných receptů existují i sladké. Při nich se těsto lehce posype cukrem a přidávají se rozinky, med a jiné sladké přísady.

* Vybrat si můžete od těch nejjednodušších receptů až po náročné, které vyžadují několik hodin přípravy.

Chřest
Chřest

Důlky dělejte prstem

Aby se zamezilo tvoření bublin na povrchu těsta, mělo by se před vložením do trouby propíchnout na několika místech nožem. Tradičně se ale místo nože používá prst, kterým uděláte do těsta důlky.

Pak se mašlovačkou nanese olivový olej, díky kterému je focaccia vláčná a chutnější. Teprve poté se nechá těsto dokynout a dá se péct.

Základní recept

500 g hladké mouky * 400 ml teplé vody * ½ kostky čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného) * sušená rajčata * olivy bez pecky * sůl * provensálské koření * olivový olej na polití

Příprava

1. Mouku vsypejte do mísy, přilijte vodu, osolte, přidejte droždí a vypracujte těsto (můžete použít i robot). Správné těsto by mělo být lepkavé, ale hladké a plné bublinek.

2. Sušená rajčata a olivy pokrájejte na menší kousky, nechte z nich okapat olej a spolu s provensálským kořením je přidejte do těsta.

3. Na teplém místě nechte pod utěrkou kynout.

Tip Paní domu: Mísu s těstem vložte do větší mísy, do které dejte trochu vroucí vody. Těsto vykyne dříve.

4. Když je těsto vykynuté, opatrně ho vložte na plech vyložený pečicím papírem. Pomozte si tím, že si ruce pomoučníte, aby se vám na ně těsto při manipulaci nelepilo. Utvořte tvar obdélníku tak, aby mělo těsto výšku kolem 2,5–3 cm. Pod utěrkou nechte ještě asi 10 minut kynout.

5. Poté udělejte do těsta prstem dolíčky a naneste na něj olivový olej. Nakonec můžete ještě slabě osolit. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Hotová focaccia by měla mít zlatavou barvu.

Papriky a zelené snítky celeru
Papriky a zelené snítky celeru

Tip Paní domu: Pokud budete péct focacciu pod pokličkou, bude to trvat déle, ale zase vám víc nabude do výšky.

Dovnitř, nebo nahoru?

Variant na focacciu je více. Suroviny můžete zamíchat přímo do těsta, pak je focaccia vyšší. Těsto bude krásně ochucené. Nebo suroviny vyskládáte navrch těsta a pak bude hotový chléb nižší.

Nezkušeným kuchařkám mohou u druhé varianty suroviny oschnout nebo se připálit. V horším případě při kynutí v troubě úplně z těsta odpadnout.

S karamelizovanou cibulkou

Suroviny

¾ šálku vody * 2 lžíce olivového oleje * 2 šálky chlebové mouky * 1 lžíce cukru * 1 lžička soli * ½ kostky čerstvého droždí * ¾ šálku strouhané mozzarelly * 2 lžíce strouhaného parmezánu

Na polevu z cibule

3 lžíce másla * 3 střední cibule * 2 stroužky česneku

Květák
Květák

Postup

1. Ze základních surovin (kromě sýrů) připravte těsto a dejte ho na teplé místo kynout.

2. Mezitím si připravte cibulový nálev. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a rozetřený česnek a míchejte tak dlouho, dokud nebude cibule hnědá a zkaramelizovaná (na nízkém plameni asi 15 minut).

3. Vykynuté těsto přendejte na plech s pečicím papírem a prstem (nebo obrácenou stranou vařečky) udělejte v těstu důlky. Cibulovou polevu natřete na těsto a navrch ho ještě stejnoměrně posypejte oběma sýry. Pečte v troubě asi 15–18 minut při teplotě kolem 200 °C. Podávejte ještě teplé.

Z bramborového těsta

Připravte si

2 brambory (asi 250 g) * 1 kostku čerstvého droždí * 1 a ½ šálku teplé vody * 300 g hladké mouky * 2 lžičky jemné mořské soli * 1 lžíce olivového oleje do těsta + 1 lžíce na plech * 1 lžička oregana * 2 zralá rajčata * hrubá sůl na posypání těsta

Jak na to

1) Brambory uvařte ve slupce doměkka, slupku oloupejte a brambory ještě teplé rozmačkejte.

2) Droždí rozpusťte ve větší míse v teplé vodě, přidejte rozmačkané brambory, mouku, sůl a lžíci oleje. Promíchejte ve vláčné těsto (můžete ho zpracovat i rukama) a dejte ho kynout na teplé místo.

2) Mezitím si zapněte troubu na 180 °C a nakrájejte rajčata na menší kousky.

3) Až je těsto nakynuté, přeneste ho na plech potřený zbytkem olivového oleje, nahoru položte rajčata a lehce je vtlačte do těsta. Posypte oreganem a hrubou solí. Pečte přibližně 45–60 minut.

Tip Paní domu: I do této focaccie můžete přidat olivy.

Zajímavost

* Název chleba je převzatý z římského: „panis focacius“, což byl plochý bochník chleba vařený na ohništi nebo pečený pod popelem. První chleby byly nekvašené a jednalo se jen o směs vody, mouky a soli.

* V historii byl chléb focaccia spojován s náboženskými obřady, hlavně se Štědrým večerem, a některými katolickými oslavami.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
reklama
Šikovné tipy
Když konturování, tak podle tvaru obličeje
Konturování je jednou z nejužitečnějších metod make-upu a vyplatí se ji naučit. Dokáže totiž vytvořit iluzi ideálního tvaru obličeje. Konturování vlastně napodobuje efekt světla a stínu: Světlem vytahuje líbivé rysy obličeje a tmavšími tóny zatlačuje do pozadí ty méně povedené. A protože každá tvář je originál, neexistuje jeden univerzální postup, jak si konturováním dodat na […]
Konec zápachu v bytě
Možná už se vám to také stalo. Vejdete do bytu a…. cítíte nepříjemný odér, který se line prostorem. Jen nemůžete přijít na to, odkud se bere. V případě, že se váš nos vzbouří a signalizuje nelibý pach, se zkuste zaměřit na 7 nejčastějších důvodů, proč to u vás doma smrdí. 1. Odpadkový koš Používání igelitových […]
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dobřichovice – elegantní únik z Prahy do krajiny klidu a noblesy
epochanacestach.cz
Dobřichovice – elegantní únik z Prahy do krajiny klidu a noblesy
Jen pár minut od rušného centra Prahy se rozprostírá kraj, který jako by vypadl z pohlednice – Dobřichovice. Tato malebná středočeská obec na levém břehu Berounky nabízí všechno, co si náročný cestovatel může přát: harmonii přírody, noblesu historické architektury, vynikající gastronomii i výjimečné možnosti odpočinku a poznávání. Dobřichovice nejsou pouze „předměstím“ metropole. Jsou samostatným světem,
Klid v hlavě, sen v duši a mládí v buňkách: Jak nám příroda pomáhá spát a nestárnout
21stoleti.cz
Klid v hlavě, sen v duši a mládí v buňkách: Jak nám příroda pomáhá spát a nestárnout
Usnout včas, spát celou noc, probudit se svěží – pro mnohé sen. Doslova. Ve světě, kde se večerní ticho mění v modré světlo displejů a hlava neumí přestat přemýšlet ani v jednu ráno, se kvalitní spáne
Nechá se Švandová připravit o luxusní život?
nasehvezdy.cz
Nechá se Švandová připravit o luxusní život?
Když si herečka Jana Švandová (77) brala movitého developera Pavla Satorieho (75), šla hlavně po jistotě. Jenže co když o jejího muže teď usiluje jiná žena se stejným záměrem? Herečka Jana Švandová
Vodnice je poklad v domácí apotéce
epochalnisvet.cz
Vodnice je poklad v domácí apotéce
Její druhý název je brukev řepák, ale také se jí lidově říkalo kvaka nebo rabská řepa, to prý podle uherského města Rábu, protože prý snáší podobné vlhké podnebí, jako je tam.   Určitě jste se s ní už setkali, třeba na trzích, někdy i v obchodech. Její bulvy jsou bílé, nahoře někdy fialové a chutí
Džob: Graffiti, život a tikající styl s Mühle Glashütte
iluxus.cz
Džob: Graffiti, život a tikající styl s Mühle Glashütte
Letní filmovou sezónu oživuje snímek Džob, závěrečný díl trilogie, kterou režisér Tomáš Vorel započal Gymplem a pokračoval Vejškou. Hrdinové Kolman (Jiří Mádl) a Kocourek (Tomáš Vorel ml.) dospěli – j
Originální stavba navzdory velké vodě
rezidenceonline.cz
Originální stavba navzdory velké vodě
Okouzlující dům, postavený v povodňovém pásmu na předměstí Byron Bay v oblasti Queensland na východě Austrálie, musel vyhovět přísným stavebním regulím, aby jej nezničily v těchto končinách celkem běžné povodně. Příjemné subtropické klima v pobřežní oblasti australského Queenslandu spolu s nekonečnými písečnými plážemi a národními parky učarovaly také majitelům Northern Rivers Beach House, kteří se obrátili na známé architektonické
Vavřín: Pocta pro vítěze i ceněné koření
epochaplus.cz
Vavřín: Pocta pro vítěze i ceněné koření
V obchodě si ho kupujeme v podobě nenápadných suchých listů, které přidáváme při vaření do různých jídel. Samotná dřevina má přitom vznešenost nejen v názvu, ale také ve své historii. Uctívají ji panovníci i umělci, neobejdou se bez ní dokonce ani ve slavné delfské věštírně. A může podpořit zdraví! Vavřínové věnce známe jako poctu pro
Kam se ztratilo tělo Prokopa Holého?
historyplus.cz
Kam se ztratilo tělo Prokopa Holého?
Je neděle pozdě odpoledne, 30. května 1434. Kolem táhlého hřbetu Lipské hory u vesnice Lipany se zvedá prach. Jízdní oddíly umírněných husitů pronikají otevřenou vozovou hradbou táboritů a sirotků a převrátí osm dalších bojových vozů. Za nimi se hrnou pěší, kteří kolem sebe mávají meči a cepy… Právě v těchto rozhodujících okamžicích, kdy proti sobě bojují
Ze šperkovnice vycházely zvuky
skutecnepribehy.cz
Ze šperkovnice vycházely zvuky
S manželem jsme zakoupili starou šperkovnici, a pak ji vystavili v obývacím pokoji na komodě. Od té doby se doma začaly dít podivné věci. Když jsme si s manželem pořídili malý byt, nijak jsme s jeho zařizováním nepospíchali. Nechtěli jsme nic uspěchat. Společně s manželem Pavlem jsme přemýšleli, jaké doplňky by byly do obýváku nejvhodnější. Toulali jsme se tehdy na výletě v Kroměříži, když jsme v zapadlé
Kuřecí prsa ve slaninovém kabátku
tisicereceptu.cz
Kuřecí prsa ve slaninovém kabátku
Nikdy není na škodu zkombinovat více druhů masa. Ingredience 4 ks kuřecích prsou 15 plátků slaniny 1 vejce 100 g strouhanky 100 g nastrouhaného sýru sůl a pepř Postup Nejprve si tři p
Ztracené poklady Kypru: Co způsobilo rozdělení středomořského ostrova?
enigmaplus.cz
Ztracené poklady Kypru: Co způsobilo rozdělení středomořského ostrova?
V roce 1974 proběhla invaze turecké armády na ostrov Kypr. Vyvrcholilo tím problematické soužití mezi kyperskými Řeky a kyperskými Turky. Ostrov je stále rozdělen. Část ostrova nyní zahrnuje území Kyp
S nohama jako konve moc parády bohužel neuděláte
nejsemsama.cz
S nohama jako konve moc parády bohužel neuděláte
V horkém počasí začnou otékat nohy i zdravým lidem. Pocity těžkých nohou jsou nepříjemné a mohou pokazit celý den a místo toho, abyste si teplé dny užívala, trpíte. Vše se dá ale napravit! I když je většina lidí přesvědčena o opaku, nejsou oteklé nohy ani zdaleka problémem pouze starších nebo obézních lidí. Nepříjemně otéct mohou nohy komukoli. Zvlášť rizikové je dlouhé