Dovolenkové nástrahy na talíři

Tuk nám chutná, proto národní pochoutky bývají tučné, ty naše stejně jako v kuchyních kolem Středozemního moře. Víte, co raději ochutnat jen jednou?

Itálie
Zdejší recepty pracují se spoustou zeleniny – ale také velmi tučného sýra. Takže u těstovin vybírejte podle omáčky. Pozor na dezerty a zmrzliny a nenápadně se tvářící předkrmy.


Bruschetta
100 g má kolem 1100 kJ
Na pouhý předkrm hodně kalorií. Podobně vydatné jsou nakládané papriky nebo rajčata čili antipasti, protože se v nich nešetří olejem.


Tiramisu
1 porce kolem 2500 kJ
Asi žádné překvapení, sladká pochoutka s máslově tučným sýrem mascarpone představuje vlastně druhý oběd.

Řecko
Jedna černá oliva obsahuje asi tolik tuku jako kostička čokolády a v řecké kuchyni se jimi nešetří, stejně jako olivovým olejem. Pak se přes svůj nepochybný přínos pro zdraví stávají nenápadnou kalorickou bombou i v běžných jídlech.


Musaka
1 porce kolem 6000 kJ
Zapečený lilek se sekaným masem, bramborami a sýrem je výborné a sytivé jídlo, jenže plave v tuku. Podobně i plněné vinné listy (dolmadakia), což má být předkrm, ale se svými průměrnými 2100 kJ na 100 g je to vlastně oběd.

Francie
Vynikající, ale bohužel hodně kalorické jsou slané koláče quiche z tukového těsta s náplněmi, v nichž se nešetří máslem a smetanou, v některých jsou vejce a slanina.


Cassoulet
1 porce cca 3800 kJ
Vydatné jídlo z jednoho hrnce s masem a uzeninami, kde za kalorickou vydatnost výjimečně nemůže obsah tuku, ale fazole.

Slovinsko
Největší kalorickou hrozbu přiedstavují slovinské moučníky.


Gibanica
1 porce kolem 2000 kJ
Je to vyhlášená buchta s několika vrstvami nádivky, bývají to jablka, tvaroh, mák a ještě ořechy. Nešetří se ani smetanou, takže 1 porce kaloricky trumfne lehčí oběd.

Turecko a východní Středomoří
Největší pastí pro štíhlou linii jsou místní moučníky a cukrovinky, neboť se připravují nadmíru sladké a konzumují ve velkém množství.


Baklava
1 porce cca 2580 kJ
Tukové těsto s velkoryse oslazenou ořechovou nádivkou s přídavkem másla už na pohled vyhlíží sytivě. Údaj je na porci 150 g, ale je jen orientační, neboť baklava se připravuje v nesčetných variantách. Za svou národní pochoutku ji považují víceré středomořské kuchyně, především egyptská.

Španělsko a západní Středomoří
Zákeřné jsou pochoutky jako datle se slaninou, plněné tortily i tapas, plavoucí v tuku. Narazíte na ně při dovolené ve Španělku, Maroku i Tunisku. Pozor také na španělské fritované chobotničky s majonézou nebo na mandlové řezy, což je velmi vydatný moučník. Na africkém pobřeží jsou problematické místní sladkosti, je v nich obrovské množství cukru.


Paella s mořskými plody
1 porce kolem 6900 kJ
V zásadě velmi zdravé jídlo mění na kalorickou bombu velkoryse dávkovaný olej. Porce tu představuje 300 g.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Štítky: , ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Muskova SpaceX slaví! Z ISS se po půl roce vrátila posádka lodi Crew Dragon
21stoleti.cz

Muskova SpaceX slaví! Z ISS se...

Po půlročním pobytu na Mezinárodní vesmírné...
Peking zahalila oranžová mlha
epochalnisvet.cz

Peking zahalila oranžová mlha

V čínském Pekingu se 15. března odehrála nejhorší...
Maraton hudby Brno bude!
epochanacestach.cz

Maraton hudby Brno bude!

Čtyřdenní hudební vrchol...
Po stopách chuti: Kdo objevil čaj, kávu a šampaňské?
epochaplus.cz

Po stopách chuti: Kdo objevil...

Jeden nám ráno pomáhá vstát, druhý nás přes den...
Tajemné hrady: Obři a tajné společenstvo aneb Drábské světničky
enigmaplus.cz

Tajemné hrady: Obři a tajné...

Kouzelný skalní hrad Drábské světničky...
Trable v ráji! Kdo z nich koho podvádí?
nasehvezdy.cz

Trable v ráji! Kdo z nich...

Mnozí je obdivují, pro...
Rána způsobená mamince se možná nikdy nezahojí
nasehvezdy.cz

Rána způsobená mamince se...

Herečka Klára...
Pablo Picasso: Nejslavnější obraz inspiruje osud města Guernica
epochaplus.cz

Pablo Picasso: Nejslavnější...

Truchlící žena s mrtvým dítětem v náručí, kůň v...
Zámek ve Žďáru nad Sázavou
epochanacestach.cz

Zámek ve Žďáru nad Sázavou

Cirterciácký klášter...
0 shares