Domů     Dnes už vás nevypeče…
Dnes už vás nevypeče…
3.3.2021

Pečicí, mikrovlnná, parní… každá má svoje výhody. Ale jak se vyznat v novinkách? Na co se při koupi zaměřit a co by určitě ta „vaše“ trouba měla mít?

Pečicí trouby patří ke standardnímu vybavení každé domácnosti, ať již jako součást samostatně stojících sporáků nebo ve stále žádanější a elegantnější podobě vestavných spotřebičů. Možná uvažujete, že by i vaše trouba potřebovala vyměnit za mladší. Než vyrazíte za nákupem, promyslete si šest bodů podstatných pro výběr.

1. Vestavná nebo stojící

* V oblibě jsou vestavné trouby, které jsou zasazeny přímo do kuchyňské linky. Výhodou není jen vzhled, ale i snadné čištění a také to, že můžete troubu dát do kuchyňské linky téměř kamkoli. To v praxi znamená, že už nemusíte při hlídání pečeně ohýbat záda. Trouba v horním patře je pro obsluhu fakt pohodlnější.

* Jinou variantou je volně stojící sporák. Jeho výhodou je rychlá a snadná instalace, ale jeho čištění je náročnější na čas kvůli mezeře kolem spotřebiče. Navíc kuchyň ztrácí svůj jednotný vzhled. Využijete jej, pokud se právě nechystáte vyměnit celou kuchyňskou linku.

2. Odpovídající objem

Při výběru zvažte nejen rozměry trouby nutné k jejímu umístění nebo zabudování, ale také vnitřní objem trouby, který se uvádí v litrech.

* Čím větší objem trouby mají, tím rozmanitější možnosti nabízejí – s výškou 60 cm a více a objemem nad 70 litrů dovolí péct objemnější pokrmy nebo umožňují současnou přípravu dvou i tří jídel najednou.

Tyto klasické trouby jsou výborné pro početnou rodinu. Některé klasické trouby mají navíc režim velmi rychlého a úsporného ohřevu, takže můžete péct bez předehřívání a uspořit až pětinu energie.

* Když je v domácnosti jeden člověk nebo pár, postačí úplně tzv. kompaktní trouba, která je ekonomičtější – rychleji a „levněji“ se ohřeje na požadovanou teplotu. Jejich objem bývá 40 – 70 litrů.

3. Způsob ohřevu

Trouby mohou mít dva zdroje energie – plyn nebo elektrickou energii. Podle druhu zdroje a způsobu ohřevu se pečicí trouby dělí na následující typy:

* Plynová trouba: V plynové troubě je teplo vedeno spodním a vrchním tělesem, které ohřívají prostor v troubě. Může tak docházet k nerovnoměrnému ohřevu vzduchu. Nevýhodou plynových trub je také horší možnost regulace teploty.

* Elektrická trouba s klasickým ohřevem: Jedná se o troubu se statickým ohřevem, podobně jako u plynové trouby je tedy vzduch ohříván spodním a horním topným tělesem, ta jsou zahřívána elektrickou energií.

Trouby s horním ohřevem umožňují jídlo také grilovat.

* Horkovzdušná (multifunkční) trouba: Moderní horkovzdušné trouby mají nejen topná tělesa, ale využívají také ventilátory, které umožňují rovnoměrnější ohřev vzduchu. Mají snadné ovládání a poměrně dost funkcí.

* Parní trouby: Jsou nejzdravějším a nejšetrnějším způsobem pečení v troubě. Jídlo je ohříváno horkou párou. Výhodou je zachování množství vitaminů, minerálů a živin.

Kvalitní jsou kombinované parní trouby, které umožňují díky speciální technologii vytvářet suchou páru bez kapek vody. U parní trouby je také dobré se zajímat o další funkce, které vám usnadní práci:

odvápnění od vodního kamene, praktické zacházení se zásobníkem na vodu a kvalitní ventilační systém, který bude páru distribuovat rovnoměrně po celém prostoru trouby.

4. Energetická náročnost

Při výběru zvažte energetickou náročnost provozování spotřebiče – při delším pečení, které může trvat i hodiny, je dobré mít troubu s nejlepší energetickou třídou.

Trouba by určitě měla spadat nejméně do energetické třídy A, která je šetrná k vaší peněžence i životnímu prostředí.

5. Náročnost čištění

Náročné a hlavně zdlouhavé a nepříjemné čištění zapečených zbytků jídla v troubách je záležitostí spíš starších trub. Ty moderní mají různé zlepšováky, které tento proces usnadní.

* U trub vybavených katalýzou se proces samočištění automaticky spustí vždy, když teplota v troubě dosáhne 85 °C a více. Katalytické panely pak začnou absorbovat tuky a nečistoty v troubě.

* Pyrolýza je nejúčinnějším způsobem čištění trouby.

V troubách vybavených pyrolýzou se po spuštění pyrolytického programu začnou díky vysoké teplotě až 500 °C spalovat veškeré nečistoty, které po ukončení programu jednoduše setřete bez čisticího prostředku jen s pomocí vlhké houbičky.

* Velmi efektivní a přitom rychlou možností, jak vyčistit troubu, je speciální parní technologie,

která rychle a energeticky úsporně odstraní nečistoty z pečení bez jakýchkoliv chemických prostředků (různí výrobci používají různé názvy, např. programem AquaClean, SmartClean, Diamond Clean). Tento program je však účinný jen tehdy, když se používá pravidelně.

6. Funkce navíc

Už jste slyšeli o chytré domácnosti? Patří do ní i chytré trouby. Mají moderní funkce a pokročilé technologie, které vám práci v kuchyni značně usnadní. Nebojte se jich, naučíte se je lehce. A co si můžete od své trouby přát?

Požadujte komfortní a tiché zavírání dvířek a speciální úpravu nerezového povrchu, která chrání spotřebič proti otiskům prstů.

U některých typů nemusíte trouby předehřívat, není třeba rozmrazovat předem pokrmy, díky jiné speciální funkci trouba dosáhne teploty 175 °C za pouhých 5 minut. A dále:

* Teleskopické rošty: Díky troubě s teleskopickým roštem se vám bude mnohem snadněji manipulovat s plechy, a to i při pečení na více úrovních. Minulostí tedy budou popáleniny na předloktí, které byste si mohli způsobit při vytahování plechů z trouby.

* Teplotní sonda: Pomůže vám dokonale připravit větší kusy masa, třeba šťavnatou pečeni, tím, že kontroluje nastavenou teplotu uvnitř pokrmu. V návodu je vždy uvedeno, jaká teplota je optimální k přípravě konkrétních druhů masa.

Po skončení pečení se trouba automaticky vypne, případně se spustí i zvukový signál.

* Automatické pečení: Trouby s automatickými programy vám velmi usnadní pečení. Stačí si na troubě zvolit recept, doplnit hmotnost jídla a trouba automaticky nastaví všechny parametry, jako je čas a teplota pečení.

* MultiFlow 360 °: MultiFlow zaručuje optimální cirkulaci horkého vzduchu v troubě.

Díky zaoblenému tvaru trouby HomeMade se vzduch rozprostírá po všech částech trouby a zajišťuje, že je jídlo rovnoměrně upečené po všech stranách, a to i při pečení na pěti úrovních současně.

* HomeMade tvar trouby: Tradiční staré kamenné pece na dřevo umožňovaly horkému vzduchu cirkulovat způsobem, který umožňoval dosáhnout ideálních výsledků pečení – křupavé zvenku, šťavnaté uvnitř.

Právě zaobleným tvarem tradičních pecí jsou inspirovány pečicí trouby s tvarem HomeMade.

Redakčně zpracovala: Dana Pešková, Zdroj: Gorenje, Mora, Whirlpool, Electrolux, Foto: PX FUEL a archiv firem

Související články
23.12.2025
Tradice obalovaného kapra s bramborovým salátem coby štědrovečerní pokrm je mnohem mladší, než by se mohlo zdát. Poprvé ho připravila M. D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924.   V českých rodinách se kapr na Štědrý večer podával už dříve, někdy od počátku 19. století, ale spíše jen v rybníkářských oblastech nebo v rodinách, které si ho finančně mohli
22.12.2025
Croquembouche (čteme krokánbuš) je lahodný dezert, který se ve Francii připravuje při slavnostních příležitostech. Poprvé ho představil cukrář Antoine Carême v druhé polovině 18. století a měl takový úspěch, že ho dnes zná každý i za hranicemi jeho země. Doba přípravy: 180 minut   Rozpis na 8 porcí: * Na těsto: 150 g másla, 200 g hladké mouky, 5 vajec, 450 ml vody * Na čokoládo
18.12.2025
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a pr
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
reklama
Šikovné tipy
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“.  Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo.   1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte […]
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
epochalnisvet.cz
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
Slavná palírna Ardbeg, spadající pod skupinu LVMH, poprvé vstoupila do hotelového světa…Na ostrově Islay otevřela Ardbeg House, stylové boutiqové útočiště propojující charakter své legendární produkce s prostředím ostrova, který je proslulý dlouhou tradicí a jedinečným rukopisem místních palíren. Dvanáct pokojů a apartmá, z nichž každý má svůj vlastní příběh, vás vtáhne do atmosféry, která působí jak
Cukr je fajn. Ale kdy už je ho tak trochu moc?
nejsemsama.cz
Cukr je fajn. Ale kdy už je ho tak trochu moc?
Tělo umí dát najevo, že má sladkého opravdu až nad hlavu, jen je třeba naslouchat jeho jemným signálům. Co je sladké, to je dobré, takže je přirozené, že sladkou chuť člověk vyhledává. Je navíc dokázáno, že cukr podporuje produkci hormonu spokojenosti serotoninu a že má mírný vliv na potlačení vnímání bolesti. Jenže v nadměrném množství škodí. Možná
Vysokorychlostní železnice propojí Rijád a Dauhá napříč rozpálenou pouští
iluxus.cz
Vysokorychlostní železnice propojí Rijád a Dauhá napříč rozpálenou pouští
Saúdská Arábie a Katar připravují jeden z nejambicióznějších dopravních projektů současnosti. Nová 785 kilometrů dlouhá vysokorychlostní elektrická železnice propojí Rijád a Dauhá rychlostí až 300 km/
Kde najdeme záhadné brány do jiných dimenzí?
enigmaplus.cz
Kde najdeme záhadné brány do jiných dimenzí?
Po celém světě existují místa opředená legendami o tajemných portálech, kde se má stírat hranice mezi světy. Hrady, pevnosti i kamenné brány jsou spojovány s duchy, UFO, podivnými energetickými jevy a
Ničit spánek vám může špatný polštář!
21stoleti.cz
Ničit spánek vám může špatný polštář!
Ačkoliv se to může zdát přehnané, je vědecky dokázané, že polštář je jedním z nejúčinnějších nástrojů, jak docílit kvalitního spánku, bezproblémového usínání a dokonce i zmírnění bolesti či zlepšení d
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
historyplus.cz
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
Mladík, stojící na přídi zaoceánské lodi, s nadějí pozoruje blížící se australské břehy. V následujících desetiletích se nejen proslaví a zbohatne, ale především naučí protinožce milovat sýry. Potomci sedláka Josefa Vyhnálka z Hnátnice nedaleko Letohradu ve východních Čechách mají život narýsovaný dlouho dopředu. Především nejstarší syn Milan Vyhnálek (1925–2013), od něhož se v souladu s tradicí očekává,
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Lehký salát s kozím sýrem
tisicereceptu.cz
Lehký salát s kozím sýrem
Ideální salát do teplých dnů. Místo mandlí můžete použít i vlašské ořechy. Ingredience 1 ledový salát 200 g salátu polníčku 100 g salátu rukoly 4 kozí sýry s plísní 8 kusů toastů 250 g čers
Nedokážu odpustit kamarádce takovou zradu
skutecnepribehy.cz
Nedokážu odpustit kamarádce takovou zradu
Ve slabé chvilce jsem svěřila kamarádce své největší tajemství. Zneužila mé důvěry. U mě už pochopení a pomocnou ruku nenajde. Nikdy! Anetu jsem považovala za svou nejlepší kamarádku. Od dětství jsme si říkaly všechno. Většinou to byla ona, kdo měl problémy, a já trpělivě poslouchala jako pověstná vrba. Pak ale přišla chvíle, kdy jsem se potřebovala někomu svěřit
Nesvačilová: Společné bydlení se nekoná?
nasehvezdy.cz
Nesvačilová: Společné bydlení se nekoná?
Denisa Nesvačilová (34) se ještě nedávno radovala, že začíná s právníkem Michalem Vikem (38) novou kapitolu života. Jenže vysněné idylce je zřejmě konec. Když si herečka Denisa Nesvačilová (34) ze
Monumentální Akšardham: V největším chrámu světa najdete i 3D kino!
epochaplus.cz
Monumentální Akšardham: V největším chrámu světa najdete i 3D kino!
Dokonale seřízené lasery vykreslují přes zraky návštěvníků úchvatnou světelnou show. Trocha mlhy pro dotvoření atmosféry, k tomu něco na zub. Mimochodem, víte, že právě tady najdete jediné velkoformátové kino v celém hlavním městě Indie, Novém Dillí? Překvapivě nejsme nikde v zábavním parku, ale v hinduistické svatyni!   Žádné kovové „berličky“ a beton maximálně do základů. A ty musí být
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i