Domů     Dieta s ranými bramborami: Lahoda a k tomu zdravá!
Dieta s ranými bramborami: Lahoda a k tomu zdravá!
od 20.5.2020

Přílohy mají mnohdy nezaslouženě pověst, že se po nich tloustne. Zvláště nespravedlivé je to k bramborám. Ty mají na 100 g jen o málo více kalorií než stejné množství bílého jogurtu. A tím jejich přednosti nekončí.

Rané brambory jsou dobrota, na kterou se těšíme. Tak proč ji nevyužít k ozdravné kúře, kdy jen tak mimochodem můžete také ztratit pár kilo váhy.

Kromě toho, že jsou nízkokalorické, jak bylo naznačeno v úvodu, dokážou hubnutí podpořit i dalšími svými přednostmi:

reklama

• Brambory obsahují dostatek vlákniny na to, aby zpomalila trávení. Přestože tedy největší podíl tvoří sacharidy, neozve se po bramborách hlad tak rychle jako knedlíkách nebo pečivu z bílé mouky.

• Brambory mají díky pomalejšímu průběhu trávení nízký glykemický index a nezpůsobují rychlé změny hladiny cukru v krvi.

Pokud je chcete využít k zeštíhlení, je důležité tuto jejich vlastnost podpořit a nejíst cukrovinky a další potraviny, které výrazně ovlivňují hladinu cukru v krvi.

Na nervy i proti otokům

Tím stále ještě přednosti brambor nekončí, opravdu si je nemůžeme považovat jen za jakousi škrobovitou hroudu. Obsahují totiž i významné množství důležitých živin.

reklama

Dokonce i stavebních částic bílkovin, které si tělo nedokáže samo vytvořit (esenciálních aminokyselin). K pokrytí jejich denní potřeby přispějete už 150g porcí brambor.

A další výhody: Pro odpůrce ovoce a zeleniny, což bývají spíše muži, představují přílohové brambory podstatný zdroj vitaminu C, důležitého pro pevnost cév a vaziva.

Ovšem to nejdůležitější, co vás určitě bude zajímat, jsme si nechali na konec. Hlavní pole zdraví prospěšné působnosti brambor je totiž snižování otoků a zlepšování stavu nervové soustavy.

Nervy: Za blahodárný vliv při nervových potížích vděčí brambory vysokému obsahu vitamínů řady B a současně hořčíku a vápníku. Právě nedostatek těchto minerálů je jednou z nejčastějších příčin nervových potíží, počínaje psychickým podrážděním.

reklama

Otoky: Ty uvádí do pohybu draslík, na nějž jsou brambory neobyčejně bohaté. V těle je protihráčem sodíku, který naopak brzdí odvádění tekutin.

Pozor, nepřehánět

Představa, že čím víc sníme s bramborami draslíku, tím lépe se zbavíme otoků, nemusí skončit dobře. Narůstala by tak nerovnováha mezi draslíkem a sodíkem v krvi.

Ta zatíží v první řadě ledviny, ale pokud se bude zvyšovat, pak může dojít až k poruchám srdečního rytmu. K tomu se ale spíše dopracujete vysokým příjmem draslíku v tabletkách. Ale ani s bramborami není radno to přehánět.

Upozorňujeme: Diety, doporučující denní příjem až 1 kg brambor za současného omezení soli, nakonec totiž vedou k tomu, že ztratíte velké množství vody. Proto slibují vysoký úbytek až 5 kg týdně. Jenže tukové tkáně vám nezmizí ani gram.

Jak na dietu?

Rozumě a s mírou. Stačí běžná porce brambor v jedno denním jídle. Důležité ale je přizpůsobit celý jídelníček odlehčenému a zdraví prospěšnému režimu. To znamená:

• Dávat přednost domácí kuchyni před polotovary, hotovými jídly a konzervami.

• Omezit tuky, o nichž se ví, že podporují tloustnutí, což jsou především transmastné kyseliny v průmyslově vyráběném sladkém pečivu jako bábovky nebo náplně oplatek.

• Maso používáme přednostně libové, bez viditelného tuku. Uzeniny je rozumné omezit na minimum a na libové výrobky typu šunka pro děti.

• Přibýt by na jídelníčku mělo zeleniny a to i té, kterou normálně nepoužíváte. Což u brambor není tak těžké, protože se ideálně hodí pro eintopfy, s masem i luštěninami, kam zapracujeme rozmanité druhy zelenin.

Jak dlouho dietu držet?

Záleží na tom, jak velká bude porce brambor. Při běžných cca 200 g můžete zůstat dlouhodobě, naproti tomu diety doporučující 600 g až 1000 g denně jsou už rizikové a v zásadě se nedoporučují vůbec.

Pokud z nějakého důvodu chcete ztratit hodně tekutiny, pak takový jídelníček dodržujte pouze několik dní.

Recepty pro inspiraci

Rychlé bramborové kari

2 porce:

3 větší brambory

2 mrkve

svazek jarní cibulky

2 malé kedlubny

1 bílý jogurt

olej

kari koření

pepř

kostka bujonu

Postup:

Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky, pak opláchneme. Omyjeme a oloupeme mrkev a kedlubny a nakrájíme nadrobno. Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a pak přidáme připravenou zeleninu. Krátce opékáme, pak podlijeme 0,5 l vody a přidáme kostku bujónu.

Vaříme, než mrkev změkne. Pak okořeníme a vmícháme jogurt. Ještě necháme přejít varem a hned podáváme.

Ostré fazolové chilli

4 – 5 porcí:

500 g libového mletého masa

4 velké brambory

2 větší cibule

3 – 4 stroužky česneku

olej

cayenský pepř

1 kostka bujónu

5 rajčat

1 malá konzerva sterilované kukuřice

1 konzerva sterilovaných fazolí

Postup:

Cibulki nakrájíme najemno a česnek nasekáme, společně krátce zpěníme na oleji a přidáme maso. Necháme krátce opékat, pak podlijeme. Přidáme kostku bujónu, koření a na kostky nakrájené očištěné brambory.

Jakmile změknou,přisypeme konzervovanou kukuřici a fazole. Vaříme ještě asi 10 minut a podle potřeby dochutíme.

Zapečené půlky brambor
Zapečené půlky brambor

5 – 6 porcí

1,5 kg velkých brambor

250 g přírodního sýra

1 červenou papriku

3 naťové cibulky

2 stroužky česneku

100 g nakrájené šunky

sůl

cca 100 g strouhaného sýra

Postup:

Brambory vydrhneme ve vodě kartáčkem, pak vcelku uvaříme. Necháme vychladnout. Mezi tím si připravíme náplň z jemně pokrájené papriky, cibulky, česneku a přírodního sýra, vše promícháme a osolíme.

Brambory podélně rozkrojíme, lehce vydlabeme a naplníme, navrch nasypeme trochu strouhaného sýra a nakrájené šunky. Zapékáme asi 10 minut v troubě rozehřáté na 200°C. Hotové můžeme ještě posypat krájenými bylinkami nebo naťovou cibulkou.

Nákyp se žampiony

4 porce

1,2 kg menších brambor

800 g žampionů nebo jiných čerstvých hub

3 naťové cibulky

300 g minirajčat

1 bílý jogurt

200 g strouhaného sýra

olej

sůl, pepř, citrónová šťáva

čerstvý salát

Postup:

Brambory vydrhneme kartáčkem, uvaříme, pak podélně rozpůlíme a skládáme do vymazané zapékací formy, vždy řezem nahoru. Pokrájené houby osmahneme spolu s cibulkou, osolíme, podlijeme a podusíme doměkka. Pak houby rozložíme mezi brambory.

Nakonec přidáme omytá minirajčata a zasypeme strouhaným sýrem. Zapékáme na 180 °C asi 10 minut. Mezitím připravíme salát se zálivkou z jogurtu, ochucenou pepřem, solí a citrónovou šťávou.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
23.3.2023
Někdy je třeba uvařit z pár ingrediencí, prostě použít, jak se říká, co dům dal. Ale v tom jsou naše hospodyňky víc než dobré. Takže my přidáváme jen pár receptů pro inspiraci. Zapečená bulka s vejcem (4 porce) 4 bulky, 4 vejce, olivový olej, sůl, pepř, pažitka nebo petrželka 1) Bulky ve dvou třetinách nařízněte a část vydlabejte. Potřete olivovým olejem a rozklepněte do nich vejce. 2) Osolte
19.3.2023
Na první pohled mohou být některé výrobky z keramiky a porcelánu téměř k nerozeznání. Přesto jsou jiné. Jedná se o dva různé materiály, které se zpracovávají dvěma odlišnými způsoby. Jak to tedy s keramikou a porcelánem opravdu je? Jedno mají společné – jedná se o poctivou, ve většině případů ruční práci. Možná i proto jsou výtvory z obou materiálů tak oblíbené. Keramika Je plná slunce, větru
17.3.2023
Dřív se bez ní neobešel žádný sváteční oběd. A byla to milá tradice. Takže až budete přemítat, co upéci v neděli, volba je jasná. Citronová 120 g cukru, ½ citronu, 1 lžíce citronové kůry (bio), 150 g bílého jogurtu, 90 ml oleje, 1 prášek do pečiva, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, hrubá mouka na vysypání, tuk na vymazání 1) Z citronu vymačkáme šťávu. Celá velká vejce dobře vyš
14.3.2023
Máte chuť na něco sladkého? Připravte si panna cottu (čtěte pana kotu). Ingredience 2 kelímky smetany ke šlehání 1 kelímek smetany na vaření 1 vanilkový cukr nebo 1 vanilkový lusk 70 g moučkového cukru 5 plátků želatiny 2 hrsti mraženého ovoce 3 lžíce krupicového cukru Postup Do misky nalijte půl litru vlažné vody a nechte v ní rozpustit želatinu. Všechny smetany si nalijte do k
9.3.2023
Už naše babičky věděly, že je zelí ideální zimní zeleninou. Dodává tělu vitamin C i vápník a je v kuchyni všestranně využitelné. A navíc se dá připravit na spoustu způsobů. Zvláště kysané zelí byste měli mít na talíři právě teď v zimním období poměrně často. Díky mléčnému kvašení jsou v něm zachovány vitaminy a minerální látky. Je opravdu výborným zdrojem vitamínu C. Má spoustu skvělých vlastnost
Nenechte si ujít další zajímavé články
Miliardy planetárních vyvrhelů se toulají naší galaxií
21stoleti.cz
Miliardy planetárních vyvrhelů se toulají naší galaxií
Většina dosud známých planet svůj život tráví v rodinném kruhu s mateřskou hvězdou a mnohdy i s planetárními sourozenci. Ale jak to tak někdy bývá u lidí, tak i mezi planetami může dojít ke konfliktu,
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
iluxus.cz
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
Lifestylový hotel Andaz Prague, unikátní místo čerpající z bohatých lokálních tradic, kultury, umění a architektury, poskytl své prostory a záštitu kosmetické značce Klara Rott, která zde vytvořila un
Kvůli komu se tak Lucie Benešová stále šlechtí?
nasehvezdy.cz
Kvůli komu se tak Lucie Benešová stále šlechtí?
Těžko věřit, že je Lucie Benešová (48) babičkou. Vzhledem směle konkuruje i o generaci mladším herečkám – není divu, že ještě dnes jí scenáristé předepisují košilaté scény, jak je sama nazývá. Z je
Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
epochalnisvet.cz
Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
Skotsko je neuvěřitelně pestrá země s bohatou a bohužel také pořádně komplikovanou a krvavou minulostí. Tu připomíná i množství historických staveb, mezi které patří i slavný chrám stojící v zeleni ma
Bez zakryté hlavy to nejde: Kdo kvůli zničenému slamáku zrušil svatbu?
epochaplus.cz
Bez zakryté hlavy to nejde: Kdo kvůli zničenému slamáku zrušil svatbu?
Francouzské královně Marii Antoinettě (1755–1793) dělá její manžel Ludvík XVI. (1754–1793) všechno, co jí na očích uvidí. Projevuje se to na výdajích dvora. Ministru financí Turgotovi dochází trpělivo
Záhada rodinné chaty
skutecnepribehy.cz
Záhada rodinné chaty
V mládí jsem zažila na naší chatě opravdu hrozivé věci, které jsem si nedovedla vysvětlit. Odpovědi na moje otázky přinesl až čas. Jako dívka z Prahy jsem si uměla vychutnat víkendy na naší chatě. Oproti panelákovému bytu to byla vždycky vítaná změna. Přírodu a čerstvý vzduch jsem milovala odmalička. Měli jsme chatu kousek od jednoho rybníka,
Excentrická svatyně klasického designu
rezidenceonline.cz
Excentrická svatyně klasického designu
Sebevědomá kombinace témat, materiálů a textur, směs paradoxů, tvořená moderními formami v kombinaci s nadčasovým nábytkem – to vše stojí za výsledným jemným leskem luxusního interiéru, jehož vyznění
Špagety se zeleninou
tisicereceptu.cz
Špagety se zeleninou
Jídlo, se kterým si poradíte, i když vás na vaření zrovna moc neužije. Ingredience 500 g špaget 500 g mletého masa 250 g rajčatového pyré 1 větší cibule 3 velká rajčata 1 červená paprika 2
Zeleninový kuskus s krevetami
tisicereceptu.cz
Zeleninový kuskus s krevetami
Suroviny 250 g mražených krevet 2 hrnky kuskusu 1 l zeleninového vývaru 2 velké cukety 2 pórky 2 lžíce olivového oleje hrubozrnná mořská sůl pepř čerstvá bazalka Postup Suchý kuskus n
Vymění Martin Zounar partnerku za kolegyni?
nasehvezdy.cz
Vymění Martin Zounar partnerku za kolegyni?
Po třinácti letech se rozešel s partnerkou Simonou Brdičkovou (46). Mají spolu dceru Claudii (14). Když to ale Martin Zounar (55) nejméně čekal, vstoupila mu do cesty pohledná psycholožka Kateřina K
První knihu na území dnešního Slovenska napsal římský císař: Ale kde?
enigmaplus.cz
První knihu na území dnešního Slovenska napsal římský císař: Ale kde?
Už pozorná dítka ve školách se mohou dozvědět, že první knihu na území sousedního Slovenska napsal římský císař Marcus Aurelius. Dokážeme však určit přesné místo, kde slavná sbírka úvah „Hovory k sobě
Pardubický kraj Vůně perníku, úsměv loutek a UNESCO
epochanacestach.cz
Pardubický kraj Vůně perníku, úsměv loutek a UNESCO
Ačkoli patří k těm menšímv České republice, nabízí aktivity a působivé expozice, kterým nelze říci „ne“. Pouze v Pardubickém kraji můžete nasát omamnou vůni perníku, stát se součástí dostihového vesel