Dieta s ranými bramborami: Lahoda a k tomu zdravá!

Přílohy mají mnohdy nezaslouženě pověst, že se po nich tloustne. Zvláště nespravedlivé je to k bramborám. Ty mají na 100 g jen o málo více kalorií než stejné množství bílého jogurtu. A tím jejich přednosti nekončí.

Rané brambory jsou dobrota, na kterou se těšíme. Tak proč ji nevyužít k ozdravné kúře, kdy jen tak mimochodem můžete také ztratit pár kilo váhy. Kromě toho, že jsou nízkokalorické, jak bylo naznačeno v úvodu, dokážou hubnutí podpořit i dalšími svými přednostmi:

• Brambory obsahují dostatek vlákniny na to, aby zpomalila trávení. Přestože tedy největší podíl tvoří sacharidy, neozve se po bramborách hlad tak rychle jako knedlíkách nebo pečivu z bílé mouky. • Brambory mají díky pomalejšímu průběhu trávení nízký glykemický index a nezpůsobují rychlé změny hladiny cukru v krvi.

Pokud je chcete využít k zeštíhlení, je důležité tuto jejich vlastnost podpořit a nejíst cukrovinky a další potraviny, které výrazně ovlivňují hladinu cukru v krvi.

Na nervy i proti otokům Tím stále ještě přednosti brambor nekončí, opravdu si je nemůžeme považovat jen za jakousi škrobovitou hroudu. Obsahují totiž i významné množství důležitých živin. Dokonce i stavebních částic bílkovin, které si tělo nedokáže samo vytvořit (esenciálních aminokyselin). K pokrytí jejich denní potřeby přispějete už 150g porcí brambor.

A další výhody: Pro odpůrce ovoce a zeleniny, což bývají spíše muži, představují přílohové brambory podstatný zdroj vitaminu C, důležitého pro pevnost cév a vaziva. Ovšem to nejdůležitější, co vás určitě bude zajímat, jsme si nechali na konec.

Hlavní pole zdraví prospěšné působnosti brambor je totiž snižování otoků a zlepšování stavu nervové soustavy.

Nervy: Za blahodárný vliv při nervových potížích vděčí brambory vysokému obsahu vitamínů řady B a současně hořčíku a vápníku. Právě nedostatek těchto minerálů je jednou z nejčastějších příčin nervových potíží, počínaje psychickým podrážděním.

Otoky: Ty uvádí do pohybu draslík, na nějž jsou brambory neobyčejně bohaté. V těle je protihráčem sodíku, který naopak brzdí odvádění tekutin.

Pozor, nepřehánět Představa, že čím víc sníme s bramborami draslíku, tím lépe se zbavíme otoků, nemusí skončit dobře. Narůstala by tak nerovnováha mezi draslíkem a sodíkem v krvi. Ta zatíží v první řadě ledviny, ale pokud se bude zvyšovat, pak může dojít až k poruchám srdečního rytmu. K tomu se ale spíše dopracujete vysokým příjmem draslíku v tabletkách.

Ale ani s bramborami není radno to přehánět. Upozorňujeme: Diety, doporučující denní příjem až 1 kg brambor za současného omezení soli, nakonec totiž vedou k tomu, že ztratíte velké množství vody. Proto slibují vysoký úbytek až 5 kg týdně.

Jenže tukové tkáně vám nezmizí ani gram.

Jak na dietu? Rozumě a s mírou. Stačí běžná porce brambor v jedno denním jídle. Důležité ale je přizpůsobit celý jídelníček odlehčenému a zdraví prospěšnému režimu. To znamená: • Dávat přednost domácí kuchyni před polotovary, hotovými jídly a konzervami.

• Omezit tuky, o nichž se ví, že podporují tloustnutí, což jsou především transmastné kyseliny v průmyslově vyráběném sladkém pečivu jako bábovky nebo náplně oplatek. • Maso používáme přednostně libové, bez viditelného tuku. Uzeniny je rozumné omezit na minimum a na libové výrobky typu šunka pro děti. • Přibýt by na jídelníčku mělo zeleniny a to i té, kterou normálně nepoužíváte.

Což u brambor není tak těžké, protože se ideálně hodí pro eintopfy, s masem i luštěninami, kam zapracujeme rozmanité druhy zelenin.

Jak dlouho dietu držet?
Záleží na tom, jak velká bude porce brambor. Při běžných cca 200 g můžete zůstat dlouhodobě, naproti tomu diety doporučující 600 g až 1000 g denně jsou už rizikové a v zásadě se nedoporučují vůbec. Pokud z nějakého důvodu chcete ztratit hodně tekutiny, pak takový jídelníček dodržujte pouze několik dní.

Recepty pro inspiraci


Rychlé bramborové kari
2 porce:
3 větší brambory
2 mrkve
svazek jarní cibulky
2 malé kedlubny
1 bílý jogurt
olej
kari koření
pepř
kostka bujonu

Postup:
Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky, pak opláchneme. Omyjeme a oloupeme mrkev a kedlubny a nakrájíme nadrobno. Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a pak přidáme připravenou zeleninu. Krátce opékáme, pak podlijeme 0,5 l vody a přidáme kostku bujónu. Vaříme, než mrkev změkne. Pak okořeníme a vmícháme jogurt. Ještě necháme přejít varem a hned podáváme.


Ostré fazolové chilli
4 – 5 porcí:
500 g libového mletého masa
4 velké brambory
2 větší cibule
3 – 4 stroužky česneku
olej
cayenský pepř
1 kostka bujónu
5 rajčat
1 malá konzerva sterilované kukuřice
1 konzerva sterilovaných fazolí

Postup:
Cibulki nakrájíme najemno a česnek nasekáme, společně krátce zpěníme na oleji a přidáme maso. Necháme krátce opékat, pak podlijeme. Přidáme kostku bujónu, koření a na kostky nakrájené očištěné brambory. Jakmile změknou,přisypeme konzervovanou kukuřici a fazole. Vaříme ještě asi 10 minut a podle potřeby dochutíme.

Zapečené půlky brambor
5 – 6 porcí
1,5 kg velkých brambor
250 g přírodního sýra
1 červenou papriku
3 naťové cibulky
2 stroužky česneku
100 g nakrájené šunky
sůl
cca 100 g strouhaného sýra

Postup: Brambory vydrhneme ve vodě kartáčkem, pak vcelku uvaříme. Necháme vychladnout. Mezi tím si připravíme náplň z jemně pokrájené papriky, cibulky, česneku a přírodního sýra, vše promícháme a osolíme. Brambory podélně rozkrojíme, lehce vydlabeme a naplníme, navrch nasypeme trochu strouhaného sýra a nakrájené šunky. Zapékáme asi 10 minut v troubě rozehřáté na 200°C.

Hotové můžeme ještě posypat krájenými bylinkami nebo naťovou cibulkou.

Nákyp se žampiony
4 porce
1,2 kg menších brambor
800 g žampionů nebo jiných čerstvých hub
3 naťové cibulky
300 g minirajčat
1 bílý jogurt
200 g strouhaného sýra
olej
sůl, pepř, citrónová šťáva
čerstvý salát

Postup: Brambory vydrhneme kartáčkem, uvaříme, pak podélně rozpůlíme a skládáme do vymazané zapékací formy, vždy řezem nahoru. Pokrájené houby osmahneme spolu s cibulkou, osolíme, podlijeme a podusíme doměkka. Pak houby rozložíme mezi brambory. Nakonec přidáme omytá minirajčata a zasypeme strouhaným sýrem. Zapékáme na 180 °C asi 10 minut.

Mezitím připravíme salát se zálivkou z jogurtu, ochucenou pepřem, solí a citrónovou šťávou.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Křídlová dveřní klasika
rezidenceonline.cz

Křídlová dveřní klasika

Hodí se všude, kde máme na otevírání tohoto typu dveří...
Boj v zákulisí Slunečné? Závidí jí slávu a peníze!
nasehvezdy.cz

Boj v zákulisí Slunečné? Závidí...

Dlouhé roky se snaží...
V pravěku to bez „ostrých loktů“ nešlo
21stoleti.cz

V pravěku to bez „ostrých...

Nejnovější archeologický průzkum dokazuje, že v...
Virtuplex pomáhá rodinám s vážně nemocnými dětmi
epochaplus.cz

Virtuplex pomáhá rodinám s...

I virtuální realita může pomoci dobré věci....
Démonologova libůstka: Provozuje muzeum strašidelných hraček
enigmaplus.cz

Démonologova libůstka:...

Ďábelské předměty, jako suvenýry,...
Špatný pitný režim může za únavu i zápach z úst
epochaplus.cz

Špatný pitný režim může za...

Pocit únavy, výkyvy nálad, suchá pokožka, hlubší vrásky...
Jaká je pravda? Vážně manželku podvádí?
nasehvezdy.cz

Jaká je pravda? Vážně...

Mnoho prožitých...
Zachránil naši dcerku
skutecnepribehy.cz

Zachránil naši dcerku

Vzali jsme si pejska z útulku,...
Již 8. rok v řadě se Hublot stal oficiální časomírou Bol d’Or Mirabaud
iluxus.cz

Již 8. rok v řadě se Hublot stal...

Léto je ideálním obdobím k obnově a...
Na cestě po Rakousku: Když milujete kolo, historii a přírodu…
epochanacestach.cz

Na cestě po Rakousku: Když...

Desítky jezer, stovky...
Šílený císař Nero:  Pronásledoval ho duch jeho matky?
epochalnisvet.cz

Šílený císař Nero: ...

Z císařských komnat se ozývá přerývané oddechování. Patří...
Ředkvičkový salát jako příloha k masu
tisicereceptu.cz

Ředkvičkový salát jako...

Nepropásněte sezonu ředkviček, jsou nabité vitaminy...
0 shares