Dieta s ranými bramborami: Lahoda a k tomu zdravá!

Přílohy mají mnohdy nezaslouženě pověst, že se po nich tloustne. Zvláště nespravedlivé je to k bramborám. Ty mají na 100 g jen o málo více kalorií než stejné množství bílého jogurtu. A tím jejich přednosti nekončí.

Rané brambory jsou dobrota, na kterou se těšíme. Tak proč ji nevyužít k ozdravné kúře, kdy jen tak mimochodem můžete také ztratit pár kilo váhy. Kromě toho, že jsou nízkokalorické, jak bylo naznačeno v úvodu, dokážou hubnutí podpořit i dalšími svými přednostmi:

• Brambory obsahují dostatek vlákniny na to, aby zpomalila trávení. Přestože tedy největší podíl tvoří sacharidy, neozve se po bramborách hlad tak rychle jako knedlíkách nebo pečivu z bílé mouky.
• Brambory mají díky pomalejšímu průběhu trávení nízký glykemický index a nezpůsobují rychlé změny hladiny cukru v krvi. Pokud je chcete využít k zeštíhlení, je důležité tuto jejich vlastnost podpořit a nejíst cukrovinky a další potraviny, které výrazně ovlivňují hladinu cukru v krvi.

Na nervy i proti otokům
Tím stále ještě přednosti brambor nekončí, opravdu si je nemůžeme považovat jen za jakousi škrobovitou hroudu. Obsahují totiž i významné množství důležitých živin. Dokonce i stavebních částic bílkovin, které si tělo nedokáže samo vytvořit (esenciálních aminokyselin). K pokrytí jejich denní potřeby přispějete už 150g porcí brambor.
A další výhody: Pro odpůrce ovoce a zeleniny, což bývají spíše muži, představují přílohové brambory podstatný zdroj vitaminu C, důležitého pro pevnost cév a vaziva.
Ovšem to nejdůležitější, co vás určitě bude zajímat, jsme si nechali na konec. Hlavní pole zdraví prospěšné působnosti brambor je totiž snižování otoků a zlepšování stavu nervové soustavy.

Nervy: Za blahodárný vliv při nervových potížích vděčí brambory vysokému obsahu vitamínů řady B a současně hořčíku a vápníku. Právě nedostatek těchto minerálů je jednou z nejčastějších příčin nervových potíží, počínaje psychickým podrážděním.

Otoky: Ty uvádí do pohybu draslík, na nějž jsou brambory neobyčejně bohaté. V těle je protihráčem sodíku, který naopak brzdí odvádění tekutin.

Pozor, nepřehánět
Představa, že čím víc sníme s bramborami draslíku, tím lépe se zbavíme otoků, nemusí skončit dobře. Narůstala by tak nerovnováha mezi draslíkem a sodíkem v krvi. Ta zatíží v první řadě ledviny, ale pokud se bude zvyšovat, pak může dojít až k poruchám srdečního rytmu. K tomu se ale spíše dopracujete vysokým příjmem draslíku v tabletkách. Ale ani s bramborami není radno to přehánět.
Upozorňujeme: Diety, doporučující denní příjem až 1 kg brambor za současného omezení soli, nakonec totiž vedou k tomu, že ztratíte velké množství vody. Proto slibují vysoký úbytek až 5 kg týdně. Jenže tukové tkáně vám nezmizí ani gram.

Jak na dietu?
Rozumě a s mírou. Stačí běžná porce brambor v jedno denním jídle. Důležité ale je přizpůsobit celý jídelníček odlehčenému a zdraví prospěšnému režimu. To znamená:
• Dávat přednost domácí kuchyni před polotovary, hotovými jídly a konzervami.
• Omezit tuky, o nichž se ví, že podporují tloustnutí, což jsou především transmastné kyseliny v průmyslově vyráběném sladkém pečivu jako bábovky nebo náplně oplatek.
• Maso používáme přednostně libové, bez viditelného tuku. Uzeniny je rozumné omezit na minimum a na libové výrobky typu šunka pro děti.
• Přibýt by na jídelníčku mělo zeleniny a to i té, kterou normálně nepoužíváte. Což u brambor není tak těžké, protože se ideálně hodí pro eintopfy, s masem i luštěninami, kam zapracujeme rozmanité druhy zelenin.

Jak dlouho dietu držet?
Záleží na tom, jak velká bude porce brambor. Při běžných cca 200 g můžete zůstat dlouhodobě, naproti tomu diety doporučující 600 g až 1000 g denně jsou už rizikové a v zásadě se nedoporučují vůbec. Pokud z nějakého důvodu chcete ztratit hodně tekutiny, pak takový jídelníček dodržujte pouze několik dní.

Recepty pro inspiraci


Rychlé bramborové kari
2 porce:
3 větší brambory
2 mrkve
svazek jarní cibulky
2 malé kedlubny
1 bílý jogurt
olej
kari koření
pepř
kostka bujonu

Postup:
Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky, pak opláchneme. Omyjeme a oloupeme mrkev a kedlubny a nakrájíme nadrobno. Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a pak přidáme připravenou zeleninu. Krátce opékáme, pak podlijeme 0,5 l vody a přidáme kostku bujónu. Vaříme, než mrkev změkne. Pak okořeníme a vmícháme jogurt. Ještě necháme přejít varem a hned podáváme.


Ostré fazolové chilli
4 – 5 porcí:
500 g libového mletého masa
4 velké brambory
2 větší cibule
3 – 4 stroužky česneku
olej
cayenský pepř
1 kostka bujónu
5 rajčat
1 malá konzerva sterilované kukuřice
1 konzerva sterilovaných fazolí

Postup:
Cibulki nakrájíme najemno a česnek nasekáme, společně krátce zpěníme na oleji a přidáme maso. Necháme krátce opékat, pak podlijeme. Přidáme kostku bujónu, koření a na kostky nakrájené očištěné brambory. Jakmile změknou,přisypeme konzervovanou kukuřici a fazole. Vaříme ještě asi 10 minut a podle potřeby dochutíme.

Zapečené půlky brambor
5 – 6 porcí
1,5 kg velkých brambor
250 g přírodního sýra
1 červenou papriku
3 naťové cibulky
2 stroužky česneku
100 g nakrájené šunky
sůl
cca 100 g strouhaného sýra

Postup:
Brambory vydrhneme ve vodě kartáčkem, pak vcelku uvaříme. Necháme vychladnout. Mezi tím si připravíme náplň z jemně pokrájené papriky, cibulky, česneku a přírodního sýra, vše promícháme a osolíme. Brambory podélně rozkrojíme, lehce vydlabeme a naplníme, navrch nasypeme trochu strouhaného sýra a nakrájené šunky. Zapékáme asi 10 minut v troubě rozehřáté na 200°C. Hotové můžeme ještě posypat krájenými bylinkami nebo naťovou cibulkou.

Nákyp se žampiony
4 porce
1,2 kg menších brambor
800 g žampionů nebo jiných čerstvých hub
3 naťové cibulky
300 g minirajčat
1 bílý jogurt
200 g strouhaného sýra
olej
sůl, pepř, citrónová šťáva
čerstvý salát

Postup:
Brambory vydrhneme kartáčkem, uvaříme, pak podélně rozpůlíme a skládáme do vymazané zapékací formy, vždy řezem nahoru. Pokrájené houby osmahneme spolu s cibulkou, osolíme, podlijeme a podusíme doměkka. Pak houby rozložíme mezi brambory. Nakonec přidáme omytá minirajčata a zasypeme strouhaným sýrem. Zapékáme na 180 °C asi 10 minut. Mezitím připravíme salát se zálivkou z jogurtu, ochucenou pepřem, solí a citrónovou šťávou.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Štítky: ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Kouzlete s avokádem
nasehvezdy.cz

Kouzlete s avokádem

Kvalitní tuky obsažené v avokádu neprospívají...
Pražský dům U černé matky Boží: Souvisí s temnou madonou tajemné pověsti?
epochanacestach.cz

Pražský dům U černé matky...

Strohé geometrické linky...
Google Earth: Co zvláštního se na mapách podařilo zachytit?
enigmaplus.cz

Google Earth: Co zvláštního...

Vymoženost Google Earth může být někdy...
Prezident Johnson: Zval si drsňák z Texasu návštěvy na toaletu?
epochalnisvet.cz

Prezident Johnson: Zval si...

Poradce pro národní bezpečnost se cítí nepříjemně....
Narodil se malý hrabáč
epochaplus.cz

Narodil se malý hrabáč

25. února 2021 se v Zoo Praha narodilo dlouho...
Turistický průvodce Prahou roku 1780: Uvítají vás kupy odpadků i nová promenáda
epochanacestach.cz

Turistický průvodce Prahou roku...

Anglický turista...
Stojí za úspěchem Asyřanů i obojek s vodítkem?
epochaplus.cz

Stojí za úspěchem Asyřanů i...

Aššurbanipal právě rozdrtil jedno z mnoha...
Doma se sešli dva generálové
nasehvezdy.cz

Doma se sešli dva generálové

O tom, že to v domácnosti Lucie Benešové...
CEITEC přilákal špičkového zahraničního vědce na VUT
21stoleti.cz

CEITEC přilákal špičkového...

Výzkum Erica D. Glowacki je přímo motivovaný...
0 shares