Domů     Denivky na talíři
Denivky na talíři
20.9.2023

O jedlých květinách už jste jistě slyšeli, ale možná nevíte, že jednu z nich máte na zahrádce. Je to ta, jejíž květy kvetou jen jeden den, a odtud také pochází její jméno.

Je krásná, a nevyžaduje téměř žádnou péči. Existuje spoustu druhů všech možných barev a vůní, i proto ji máme tak rádi. Vlastně si roste tak nějak sama, plevele ji neohrožují, protože je zadusí, a stanoviště si také moc nevybírá.

Daří se jí dobře na slunci ale bude vám růst i v polostínu. Má sice ráda vlhkou zeminu, ale vydrží i chvíli sucha. Říká se o ní, že čím je starší, tím je krásnější. A potěší nejen naše oči, ale dá se jíst.

Jak chutná?

Rostlina se dá konzumovat celá. Mladé bílé hlízky, které se tvoří ve vegetačním období, jsou křehké, takže je nemusíte vůbec tepelně upravovat. Stačí je dobře omýt , nakrájet na plátky a přidat třeba do salátu. Chutnají jako čerstvé ořechy.

Starší hlízy byste měli asi deset minut povařit. Můžete je ještě nakrájet na plátky a upražit na oleji a mlsat jako brambůrky. Použít do jídla se dají i listy, ale jen ty velmi mladé. Nejčastěji se ovšem konzumují květy.

Protože obsahují hodně vody, jsou šťavnaté a také krásně voní a toto aroma pocítíte i v chuti. Třeba žlutá prý chutná a voní po jasmínu, denivka plavá je zase mírně navinulá, některé připomínají fazole. Nejlépe to ale zjistíte, když budete ochutnávat sami.

Abyste si ji nespletli

Jediná květina, která je denivce podobná, je lilie a ta je samozřejmě jedovatá. Ale rozdíly jsou patrné na první pohled. Lilie totiž kvete na stonku, který má listy, stonek denivky je holý.

Navíc lilie má obvykle víc květů, které kvetou najednou, kdežto denivka rozvine vždy jen jeden květ, ten zvadne a rozvine další.

Jak na to?

Rozkvetlý květ opatrně odstřihněte a zbavte jej hmyzu. Poté odstraňte pestíky a tyčinky a můžete použít. Jak? Fantazii se tady meze nekladou. Květy se totiž hodí jak do sladkých jídel, tak třeba do zeleninových a ovocných salátů, můžete je i tepelně upravovat.

Dají se jimi zdobit dorty a zákusky, ale i různé letní drinky. Můžete je plnit slanými nebo sladkými náplněmi, třeba pěnou z čerstvého sýra, nebo čokoládovou šlehačkou, hodí se i různé zmrzliny.

Počítejte s tím, že to chce trochu cviku a náplň nesmí být řídká, protože jinak vám vyteče. Často se zpracovávají i ještě nerozvinutá poupata.

Když květy odkvétají

Ani tehdy ještě není nic ztraceno. Odkvetlé květy denivek můžete usušit a uchovat do zásoby. V Asii to tak dělají běžně, říkají jim zlaté nudle a používají je třeba do polévek, tak proč to nezkusit také.

Poupata v páře

50 květů nebo poupat denivky plavé, 1 nasekaný česnek, máslo, sůl

1) Do vyššího hrnce nalijte 2–3 cm vody, vložte pařák, na který naskládejte ještě nerozvinutá poupata. Přikryjte pokličkou a od doby varu vařte v páře 2 minuty.

2) Uvařená naskládejte na talíře, přelijte rozpuštěným máslem, osolte, kdo má rád ostřejší pokrmy, může přidat nasekaný česnek.

V těstíčku

24 poupat denivky, ½ šálku mouky, ¼ šálku olivového oleje, 3 vejce, špetka muškátového oříšku, sůl, pepř, 1 jemně nasekaný stroužek česneku

1) Česnek opatrně osmahněte na malém množství olivového oleje. Do misky rozklepněte vejce, přidejte mouku a rozmíchejte. Do těstíčka přidejte restovaný česnek, špetku muškátového oříšku, osolte a opepřete. Pokud je těstíčko příliš husté přidejte trochu mléka.

2) Poupata namáčejte v těstíčku tak, aby byla celá obalená a smažte v oleji dozlatova.

Kvetoucí těstoviny

½ balíčku špaget, lžička mletého zázvoru, 4 drcené stroužky česneku, ½ malé cibule nakrájené na kostičky, 200 g žampionů nakrájených na plátky, 1 paprika nakrájená na plátky, ½ hlávky pekingské zelí nakrájené na tenko, 10–20 květů denivky (několik rozdělených na lístky, pár vcelku na ozdobu), 3 nasekané jarní cibulky, 2 lžičky omáčky sriracha (thajská omáčka s feferonkami), 2 lžičky omáčky hoisin (čínská omáčka podobná barbeque), 1 lžička sladkého rýžového vína (můžete použít i dezertní), 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce oleje

1) Těstoviny vařte ve velkém množství vody podle návodu. Ve sklenici s víčkem smíchejte omáčky s vínem a lžící oleje, přidejte jednu lžíci vody a dobře protřepejte, aby se vše spojilo. Dejte zatím stranou.

2) Zatímco se těstoviny vaří, zahřejte malé množství rostlinného oleje na velké pánvi. Přidejte zázvor, česnek a cibuli a několik minut restujte. Dále přidejte houby a restujte další 3–4 minuty. Přidejte papriky a restujte, dokud papriky trochu nezměknou.

3) Jakmile jsou těstoviny hotové nebo téměř hotové, přidejte pekingské zelí a za častého míchání vařte minutu nebo dvě.

4) Těstoviny sceďte a přidejte k orestované směsi spolu s připravenou omáčkou. Pár minut nechte prohřát, aby se nudle obalily omáčkou. Přidejte plátky květů denivky, promíchejte a odstavte z ohně. Ozdobte celými květinami a podávejte.

Zelený salát

1 salátová okurka, omytý a osušený salát natrhaný na kousky velikosti sousta (můžete použít i různé druhy salátu, nebo na zahradě natrhat lístky jedlých bylin), 2 polévkové lžíce za studena lisovaného olivového oleje, 2 lžičky čerstvé citrónové šťávy, sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti, okvětní plátky ze čtyř až osmi květů denivky

1) Okurku nakrájejte po délce na tenké plátky, dejte do servírovací mísy a přidejte salát a další byliny.

2) Olivový olej dobře promíchejte s citronovou šťávou, solí a pepřem. Salát dresinkem pokropte a dobře promíchejte. Ozdobte květy denivky a hned podávejte.

Pórkový teplý salát

500 g pórku, bílá a světlezelená část, 100 g natě mladé cibulky, 1 lžíce arašídového oleje, plátky z 10 květů denivky, 4 vejce uvařená natvrdo

Na zálivku: 2 lžíce krupicového přírodního cukru, 2 lžíce jablečného nebo vinného bílého octa, 1 lžička sójové omáčky, sůl a chilli koření na dochucení

1) Nejdříve si uvařte vejce natvrdo a ještě teplé oloupejte.

2) Pórek a nať cibule dobře očistěte, propláchněte, pokrájejte na kousky a osušte na utěrce. V pánvi rozehřejte olej a za stálého míchání opékejte dvě až tři minuty, až budou všechny kousky potažené olejem. Na závěr přidejte denivku a už jen promíchejte.

3) Přendejte do misky a zalijte zálivkou. Přidejte vejce nakrájená na čtvrtky. Podávejte pokud možno ještě teplé.

Náš tip: Cibulku nebo polovinu pórku můžete nahradit čínským zelím nebo mangoldem.

Kvašené květy

Poupata denivky, voda, sůl, 1 bobkový list, 1 kulička nového koření, 3 kuličky pepře

Do čisté zavařovací sklenici vložte koření, a na ně vertikálně naskládejte poupata denivky.

Zalijte převařenou, vlažnou slanou vodou (1 litr vody 1 lžíce soli). Poupata musí být zcela pod hladinou láku. Můžete si pomoci listem pekingského zelí a špejlemi. Překryjte víčkem, ale neutahujte je. Nechte kvasit 3 dny a můžete ochutnat.

Náš tip: Pokud nechcete využít kvašení, můžete poupata naložit do sladkokyselého nálevu, jaký dáváte na okurky.

Ty recepty nejsou moc barevné, tak bych na dozdobení stránky použila fotky květů.

Foto: Shutterstock, veryveganval.com

Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kdo byl bůh Ódin a jakou měl moc? Magie v severské mytologii
enigmaplus.cz
Kdo byl bůh Ódin a jakou měl moc? Magie v severské mytologii
Jen ten nejmocnější bůh může v bitvě svým oddaným darovat vítězství i smrt. A takovým bohem je Ódin, severský vládce bojovníků, otec veškerenstva. Co však tato stěžejní postava germánské mytologie při
Tradiční játrová paštika
tisicereceptu.cz
Tradiční játrová paštika
Chystáte oslavu nebo rodinnou sešlost? Co by to bylo za večírek bez paštiky. Oblíbená pochoutka, kterou si namažete na čerstvé pečivo a jen si vychutnáváte tu lahodnou rozplývající se chuť na jazyku.
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Luxusní šperk: Pomander voněl, chránil i koketoval
epochalnisvet.cz
Luxusní šperk: Pomander voněl, chránil i koketoval
„Libra růžových květů se na noc nechá namočit ve vodě z jeleního pižma,“ začíná slavný francouzský lékař Nostradamus svůj recept na unikátní vonnou směs…Tou se pak naplní pomander, luxusní šperk, který evropskou šlechtu provází po celá staletí.   Zkušený zlatnický mistr se sklání nad svým dílem. Z kousků zlata a stříbra nejprve tvaruje dvě perforované
7 kroků, jak udržet pleť svěží a zdravou
nejsemsama.cz
7 kroků, jak udržet pleť svěží a zdravou
Čas nezastavíte, ale můžete ovlivnit, jak se podepíše na vaší pleti. S tou správnou péčí může být krásná a plná života, bez ohledu na čísla v občance. Z každého rohu mrkají nové trendy a zázračné produkty slibující pleť jako z reklamy. Jenže zrcadlo občas ukáže jiný příběh. Dobrá zpráva? Není třeba revoluce. Stačí pár drobných
Naposledy o tom, proč by měla každá žena začít ze střev
nasehvezdy.cz
Naposledy o tom, proč by měla každá žena začít ze střev
Moderní žena už dávno nepečuje jen o sebe. Stará se o partnera, děti i milované mazlíčky. A právě v tom tkví síla holistického přístupu k wellness – když je zdravá celá rodina, cítíte se spokojená a v
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Sklípkan, nebo tarantule? Kdo je vlastně kdo?
21stoleti.cz
Sklípkan, nebo tarantule? Kdo je vlastně kdo?
Často skloňovanými jsou v souvislosti s pavouky slova sklípkan a tarantule. Nutno však podotknout, že jde vlastně o jedny a tytéž pavouky. Sklípkani bývají totiž omylem jako tarantule označováni. Ke z
Láska je pryč, zbyla mi jen ta písnička…
skutecnepribehy.cz
Láska je pryč, zbyla mi jen ta písnička…
Můžete plánovat, jak chcete, a stane se, že vše je najednou jinak. Nebylo příjemné, zčistajasna se ocitnout místo na rande ve špitále. Byla jsem tak zamilovaná! Bylo to romantické už proto, že se blížily Vánoce, krajina byla pocukrovaná sněhem a holé větve stromů postříbřené jinovatkou. Připadala jsem si jako v pohádce a myslela na svou svatbu. Přála jsem si
Tajemná smrt kontroverzního režiséra!
epochaplus.cz
Tajemná smrt kontroverzního režiséra!
Jako každé ráno kráčí podél pobřeží a poslouchá šum mořských vln. Ranní pohodu rozvíří vyděšený výkřik. Kousek od ní leží znetvořené tělo, málo kdo by v něm hledal jedno z velkých jmen italské kinematografie. Filmař, homosexuál a marxista – všechna tato slova vystihují italského režiséra Piera Paola Pasoliniho (1922–1975). Jeho povaha vyhledávající skandály ho však jednou doběhne.
DS Automobiles uvádí novou limitovanou edici DS PERFORMANCE Line
iluxus.cz
DS Automobiles uvádí novou limitovanou edici DS PERFORMANCE Line
DS Automobiles otevírá 1. prosince 2025 objednávky na novou limitovanou edici DS PERFORMANCE Line, určenou pro modely DS 3 a DS 7 v České republice a pro N°4 na francouzském trhu. Tato výjimečná série
Ostudný debakl husitů v Uhrách: Rozhádali se velitelé o kořist?
historyplus.cz
Ostudný debakl husitů v Uhrách: Rozhádali se velitelé o kořist?
Lstí obsadili Likavu, pomohl jim bývalý kastelán tohoto hradu. Pak táborité spolu se sirotky vytáhnou na jih Horních Uher. Vše probíhá hladce, nepřítel je v nedohlednu a jejich vozy se plní kořistí. Jenže u Nitry se všechno pokazí a dosud tak úspěšná výprava se promění v noční můru. Husitům se v letech 1420–1422 podařilo odrazit