Domů     Delikatesy země galského kohouta
Delikatesy země galského kohouta
29.11.2023

Francouzská kuchyně má skvělou pověst. Ale nejde jen o takzvanou vysokou gastronomii. Jídla mohou být i docela jednoduchá. Pojďte s námi některá vyzkoušet.

Nejlepší cibulačka

(4 porce)

1 kg cibule, 60 g másla, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mouky, 125 ml suchého bílého vína, 1,25 l hovězího vývaru, 1 bobkový list, 2 lžičky tymiánových lístků, mořská sůl, kajenský pepř, čerstvě strouhaný muškátový oříšek, 8–12 plátků bagety, 150 g chuťově výrazného sýra (Francouzi používají gruyére, ale nahradit ho můžete ementálem)

1) Cibuli oloupejte rozpůlte a nakrájejte na tenké plátky. Máslo a olej rozehřejte ve velkém hrnci. Přidejte cibuli a na mírném ohni 15–20 minut opékejte do měkka a zlatohněda.

2) Troubu předehřejte na 250 °C. Opečenou cibuli poprašte moukou, promíchejte a pak podlijte bílým vínem. Přidejte vývar, bobkový list a tymiánové lístky. Přiveďte k varu a zhruba 10 minut nezakryté vařte na středním ohni.

Polévku osolte mořskou solí, přidejte kajenský pepř a muškátový oříšek. Bobkový list vyjměte.

3) Nakrájenou bagetu opečte v horní části trouby z obou stran do zlatohněda (trvá to asi 2 minuty). Sýr nastrouhejte nahrubo.

4) Polévku rozdělte do čtyř žáruvzdorných misek nebo šálků, obložte plátky bagety a ty posypte sýrem. Uprostřed trouby přibližně 2 minuty zapékejte do zlatohněda a hned podávejte.

Cibulačka má ve Francii mnoho podob. Pro změnu ji můžete udělat s červenou cibulí, pak ovšem podléváte vínem červeným, přidat pórek nebo slaninu. Zapéci ji lze i s kozím sýrem.

Doba přípravy 55 minut

Náročnost 1

Pečená kachní stehna s celerovým pyré

(4 porce)

4 kachní stehna, 2 lžíce olivového oleje, hrubě mletá mořská sůl, hrubě mletý pepř, 200 g šalotky, 2–3 snítky rozmarýnu, 2 lžíce medu

Na pyré: 600 g celeru, 600 g brambor, mořská sůl, 200 ml mléka, 100 ml smetany ke šlehání, pepř, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek

1) Troubu předehřejte na 180 °C. Kachní stehna omyjte studenou vodou a osušte. V pekáči rozehřejte olej, stehna osolte mořskou solí, opepřete a potom ze všech stran zprudka opečte Pekáč přiklopte poklicí a dejte doprostřed trouby a pečte nejprve 45 minut.

2) Mezitím oloupejte šalotky, větší rozpulte, rozmarýn opláchněte a osušte. Po 45 minutách vyjměte pekáč z trouby a stehna obraťte. Je-li třeba mírně podlijte. Přidejte šalotky, rozmarýn a med a vraťte na 40 minut do trouby.

Poté vyzkoušejte, zda je maso dostatečně měkké. Pokud ne, pečte dalších 20 minut. Ke konci pečení poklici sundejte.

3) Připravte celerové pyré. Celer a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dejte do vroucí osolené vody a vařte 20–25 minut, až změknou. Sceďte, ale asi 150 ml vody z vaření uschovejte. Celer a brambory rozmačkejte lisem na brambory do hrnce.

4) Současně ohřejte dohromady mléko a smetanu ke šlehání a horké vmíchejte do pyré. Je-li příliš husté, zřeďte trochu vody z vaření. Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. Přiklopte a udržujte teplé.

5) Hotová kachní stehna servírujte se šalotkami na pyré, podlitá trochou vypečené šťávy.

Kachní stehna jsou opravdovou pochoutkou. A moc dobrá jsou i studená, protože maso je velmi křehké a voňavé. Takže nic nezkazíte, když jich uděláte víc. Do velkého pekáče se vám vejde 8 kusů.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

Lososové rilletky

(4 porce)

250 g filetu z lososa bez kůže, 150 ml rybího vývaru, 2 kuličky nového koření, 150 g uzeného lososa, 2 snítky estragonu, 1 lžička nastrouhané kůra z bio citronu, 75 g másla, 2–3 lžíce suchého bílého vermutu, sůl, pepř, chléb (nejlépe některý tmavší, kapary nebo kyselé okurky na ozdobu.

1) Lososa omyjte studenou vodou, osušte a popřípadě zbavte kostí. Filety nakrájejte na velké kusy. Vývar rozehřejte s novým kořením, vložte do něj nakrájenou rybu a asi 10 minut nechte přiklopené táhnout na mírném ohni.

2) Lososa vyjměte děrovanou naběračkou a tekutinu uschovejte. Nechte vychladnout a pak natrhejte na malé kousky.

2) Uzeného lososa nakrájejte nadrobno. Estragon opláchněte, osušte a nakrájejte nadrobno. Uzeného lososa, polovinu estragonu, 5 lžic vývaru, citronovou kůru a máslo nakrájené na lupínky přidejte k rybě a všechno promíchejte vidličkou.

3) Vmíchejte vermut (můžete ho nahradit dalšími dvěma lžícemi vývaru) a osolte a opepřete.

4) Chleba nakrájejte na plátky a opečte nasucho uprostřed trouby nebo na topinkovači. Potřete rybím rillettes, ozdobte kapary nebo okurkami.

Rillettes se dělá většinou z vepřového masa nebo z kachny, ale rybí pro vás může být velmi příjemným překvapením. A nemusí být jen na topinkách, můžete s ním udělat i jednohubky.

Doba přípravy 30 minut

Náročnost 1

Kohoutek na víně

(6 porcí)

1 větší kuře (nebo malý kohoutek), 250 g anglické slaniny, 6 malých cibulek, 40 g másla, 2 stroužky česneku, svazeček bylinek (petržel, tymián, bobkový list), sůl, pepř, 1 mrkev, kousek celeru, 50 ml koňaku, 700 ml červeného vína, 250 g žampionů, 40 g másla, 30 g mouky

1) Kuře rozdělte na porce a slaninu nakrájejte na podlouhlé kousky. Ty povařte 2 minuty ve vodě a osušte.

2) Oloupané cibulky zpěňte na směsi másla a oleje, přidejte slaninu a chvilku společně opékejte dozlatova.

3) Poté z nádoby slaninu s cibulkami vyjměte a dejte do ní osolené a opepřené kousky kuřete. Opečte dozlatova. Přidejte opečené cibulky se slaninou, česnek, mrkev nakrájenou na plátky, celer na kousky a bylinky.

4) Přilijte teplý koňak a krátce flambujte (zapalte a počkejte až alkohol vyhoří). Přilijte víno a přikryté duste na mírném ohni asi 1 a ½ hodiny. Před dokončením přidejte ještě žampiony pokrájené na kousky.

5) Nakonec maso s houbami vyndejte, nechte v teple a čistou šťávu zahustěte. Z másla a mouky vytvořte kuličku, přidejte do omáčky a 5 minut povařte.

6) Kuře zalijte šťávou a můžete podávat.

Kohout na víně je francouzská klasika. Bohužel u nás sehnat kohouta je téměř nemožné, ale s kuřetem to jde také. Jen vyberte kvalitní, nejlépe krmené kukuřicí. Hlavně musíte použít dobré a silné víno, třeba pinot noir, které dodá jídlu chuť a vůni.

Nezapomeňte, že víno se odpaří a v jídle zůstane jeho extrakt. A s nekvalitním vínem to žádný zázrak nebude.

Doba přípravy 120 minut

Náročnost 3

Lotrinský koláč

(6–8 porcí)

300 g hladké mouky, 6 vajec, 150 g másla, 200 g anglické slaniny, 125 g crème fraîche (můžete použít zakysanou smetanu, ale je kyselejší), 100 g výrazného sýra (gruyére, ementál, gouda) vcelku, špetka muškátového oříšku, mletý pepř, sůl

1) Do mísy prosejte mouku, přidejte změklé máslo a špetku soli a vypracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a nechte v lednici alespoň dvě hodiny odležet.

2) Poté těsto vyválejte a vložte do kulaté formy o průměru 30 centimetrů. Okraje začistěte a dno propíchejte vidličkou.

3) Překryjte pečícím papírem a na něj vysypte fazole. Tím dno zatížíte. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut. Korpus vyndejte z trouby a odstraňte papír s fazolemi.

4) Slaninu nakrájejte na nudličky a nasucho opečte do zlatova. Můžete ji ještě dát okapat na kuchyňskou utěrku. Poté ji rovnoměrně rozprostřete na těsto a posypte nastrouhaným sýrem.

5) Zbylá vejce promíchejte s crème fraîche, přidejte špetku muškátového oříšku, pepř, sůl a nalijte do formy. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C 20−25 minut.

Quiche lorraine pochází ze severovýchodní Francie z oblasti Lotrinska. Prý ho jako první upekl pekař v Nancy už v 16. století. Je-li to pravda, nevíme, ale dělá se s mírnými obměnami dodnes. Dá se jíst teplý i studený a poslouží vám jako chutná večeře i svačinka.

Doba přípravy 60 minut + chlazení těsta

Náročnost 2

Crème brûlée

(4 porce)

1 vanilkový lusk, 400 g smetany ke šlehání, 1 proužek kůry z bio pomeranče, 5 žloutků z větších vajec , 4–5 lžic krupicového cukru

1) Vanilkový lusk podélně rozřízněte a nožem vyškrabte dřeň. Smetanu ke šlehání s pomerančovou kůrou vanilkovým luskem a dření přiveďte do varu. Poté odstavte a nechte 10 minut odpočinout.

2) Žloutky utřete se 2 lžícemi cukru do pěny, přidejte k nim přecezenou smetanu a promíchejte. Směs nalijte do formiček nebo do šálků.

3) Troubu předehřejte na 120 °C. Formičky postavte do zapékací mísy a opatrně do ní nalijte tolik vody, aby dosahovala do dvou třetin formiček.

4) Mísu postavte na mřížku do středu trouby a krém pečte 45 minut. Formičky vyjměte z vody a nechte vychladnout. Poté dejte alespoň na 2 hodiny do chladničky.

5) Vychlazené formičky opět postavte do mísy s vodou, tentokrát studenou s kostkami ledu. Krém ve formičkách rovnoměrně posypte cukrem a pomocí cukrářské pistole zkaramelizujte (Dříve se k témuž účelu používala rozpálená kovová lžíce). Ihned podávejte. Ozdobit můžete jakýmkoliv ovocem, ale většinou se jí jen tak.

Crème brûlée se podává jako sladká tečka v mnoha domácnostech. Nezapomeňte při karamelizování opravdu dát formičky do ledu, protože právě tak vynikne chuťový kontrast mezi studeným krémem a chřupavou krustičkou.

Doba přípravy 30 minut

Náročnost 2

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
24.7.2024
Karob je zdravější alternativou kakaa nebo čokolády, obsahuje velké množství bílkovin, minerálů a vitamínů. Také se mu říká čokoláda ze stromu a vy ho určitě znáte jako svatojánský chléb. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku. Později se sladké lusky svatojánského chleba prodávaly po kusech na tržištích jako laskomina, zvláště dětem velm
22.7.2024
Že by zelenina měla mít na jídelníčku podstatnější roli, než tomu obvykle bývá, slýcháme často. A právě léto je obdobím, kdy se čerstvá zelenina dá nejsnáze upravit nebo uložit do zásoby. Máme pro vás pár šikovných tipů. Salát uchováme čerstvý celý týden tak, že listy rozebereme a vložíme do mikrotenového sáčku. Z lednice potom bereme jen to množství, které potřebujeme. Pokud jsme je nestihli
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
reklama
reklama
Šikovné tipy
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže […]
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
21stoleti.cz
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější pr
Sušená rajčata v oleji
nejsemsama.cz
Sušená rajčata v oleji
Dokonalá surovina, kterou v kuchyni potřebujete. Hodí se do těstovinových jídel, kuskusu, můžete je použít na obložené chleby, do rizota. Rozumí si s bylinkami, sýry i slaninou. Ingredience na 2 sklenice: ● 2 kg oválných zralých rajčat ● 15 stroužků česneku ● 4 lžíce sušené bazalky ● sůl ● olivový olej Postup: Rajčata překrojte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte je
Interiérové stínění z textilních materiálů
rezidenceonline.cz
Interiérové stínění z textilních materiálů
Látky všech typů vnášejí do obytného prostoru příjemný pocit, současně nabízejí širokou škálu možností pro personalizaci a stylizaci interiéru. Ačkoli závěsy jsou často první volbou, existuje mnoho dalších možností, které stojí za zvážení. Jednou z hlavních výhod textilního stínění je jeho flexibilita s ohledem na aktuální zaměření konkrétního obytného prostoru. Materiály, jež jsou k dispozici
Šťavnatá barbeque žebírka
tisicereceptu.cz
Šťavnatá barbeque žebírka
Připravujete občerstvení na oslavu? Nezapomeňte připravit pikantní „barbekjů“ žebírka. Suroviny 2 kg hovězích žeber 1 lžíce uzené papriky 1 lžíce granulované cibule sůl, pepř Na omáčku
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
nasehvezdy.cz
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
Herečka Jana Bernášková (43) ze seriálu ZOO, která si ještě před lety nemohla přijít s otcem své dcery Justýny (17) na jméno, s ním teď vyrazila na společnou dovolenou. S režisérem Davidem Drábkem (54
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
epochalnisvet.cz
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
Titul první známé oběti atentátu v historii získává egyptský faraon Teti (někdy známý také jako Othoés), vládnoucí přibližně v letech 2291 až 2279 př. n. l.   Když faraon Venis zemře, aniž po sobě zanechá mužského potomka, pátá dynastie končí a nastává období nestability. Hledá se nový panovník, který „usmíří obě země“. Nakonec se jím
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
enigmaplus.cz
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
Prostřelený obraz neznámé ženy, svědectví o bílém obličeji objevujícím se na snímcích mramorové Madony, odbíjení neexistujících věžních hodin. To je jen několik záhad, které se vážou ke gotickému h
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
epochanacestach.cz
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
Jan Žižka střeží kamenným pohledem gotickou radnici i kostičky lega a čokolády. Pod pláštěm s kalichem za zvuků hudby a pouličního divadla ožívá genius loci města. Město Tábor, tak úzce spojené s husitským revolučním hnutím, vypíná svou hrdou tvář na jihu Čech. Tam, kde dříve řinčely zbraně, dnes cinkají sklenky místních vináren a kavárniček. Chcete-li také pocítit
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
skutecnepribehy.cz
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
Jednou jsem zasáhla do pranice malých kluků, kteří hráli kuličky. Jeden z nich mi dal svou skleněnku na památku. A štěstí si mě opravdu našlo! Když jsem zůstala sama s dětmi, nebyla to lehká doba. Měla jsem se co ohánět, ale brala jsem si ke své práci různé brigády, aby děti nepocítily chudobu, co se nám přilepila na
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
iluxus.cz
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
Branko Černý, ředitel největšího českého vinařského projektu Král vín, dnes slavnostně vyhlásil výsledky jeho soutěžní části. Do ní 165 českých a moravských vinařů přihlásilo celkem 1370 vín. • Abs
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
epochaplus.cz
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
Je hezký, urostlý, slavný a velmi bohatý. Dokonale splňuje všechny parametry moderního prince. Ale pozor! Je k mání jen pro opravdu otrlé princezny. Jeho představa kvalitního sexu zahrnuje svazování a kapku násilí. Navíc je možná kanibal. V případě amerického herce Armanda Douglase Hammera (*1986) byla Štěstěna značně rozdavačná. Armie se prostě uměl narodit. Jeho předkové nashromáždili obrovské
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
historyplus.cz
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
„Musíme ho tu zdržet,“ říká Jiří z Poděbrad v kruhu přátel. Ladislav Pohrobek, kterému zjara přísahal věrnost, teď na podzim přijel do Prahy. Plánuje se jeho korunovace, ale jde i o to dostat mladičkého krále pod svůj vliv. Jiří se už postará, aby zůstal déle než rok. Odjede až v listopadu 1454.   Na svět