Dáte si rybu?

Možná i vy se vymlouváte, že vám nechutná, nebo že má moc kostí, ale všechno tajemství je ukryto samozřejmě v druhu, ale hlavně v úpravě.

Marinování – maso naložené v marinovacím nálevu nebo potřené suchou kořenicí směsí se nechá odležet v chladu a pak se buď podává, nebo ještě tepelně upravuje.

Pošírování – tepelná úprava rybího masa v ochucené tekutině zahřáté pod bod varu (cca 80 stupňů).

Vaření v páře – rybí maso položíme na napařovací vložku a pod ni dáme malé množství tekutiny, jejíž teplota se pohybuje jen lehce pod bodem varu, což nazýváme tažení. Maso je velmi chutné a dietní.

Dušení – maso je podlito jen malým množstvím tekutiny a dusí se pod pokličkou.

Pečení – ryby pečeme 15–45 minut v troubě rozehřáté na 160–180 stupňů. Před pečením přidáme trochu tuku a tekutiny. Vypečenou šťávou ryby poléváme.

Smažení – na pánvi v nízké vrstvě tuku. Ryby je vhodné před smažením lehce obalit v hladké mouce. Hotové porce zbavíme přebytečného tuku papírovou utěrkou.

Rožnění – ryba napíchnutá na rožeň se otáčí nad ohněm. Je třeba často potírat marinádou nebo olejem.

Ryba musí plavat

Co si tedy dát k pití? Možností je spousta, jen byste měli dodržovat pár pravidel.

Víno

Vybíráme-li víno k rybě, mějme na paměti, že k jemně upravené rybě je nejvhodnější lehké, suché, kabinetní bílé víno s nižším obsahem alkoholu (Veltlínské zelené, Neuburské).

K rybě obalované a smažené na tuku bude zase ladit plnější suché víno: Rulandské bílé, Chardonnay či vyzrálý Ryzlink rýnský.

Uzené ryby budou lahodné v kombinaci s pozdními sběry Veltlínu či Rulandského bílého. K úhoři a ke grilovaným rybám můžeme podávat i lehčí červená vína.

Pivo?

Proč ne. K uzeným a smaženým rybám se sklenice chladného pěnivého moku hodí výborně. A k pečeným rybám můžete zkusit černé.

Nealko

Ryba si ráda zaplave i v nealkoholických nápojích. Existují nealkoholická vína, piva a různé perlivé nápoje, které se k rybě hodí. Jen bychom měli zapomenout, vlastně hlavně děti, na velmi sladké limonády. Ale nakonec tohle pravidlo neplatí jen u ryb.

Čím kořenit?

Není to zase taková věda, jak by se mohlo zdát. Jde jen o to, aby koření podtrhlo vlastní chuť rybího masa a trochu ji ozvláštnilo. Proto není dobré kupovat hotové směsi. Jednak nevíte, co a v jakém poměru obsahují, o čerstvosti ani nemluvě, ale hlavně vám pak bude každá ryba chutnat stejně. A to by byla škoda.

Základní koření: Najdeme je téměř na každé zahrádce – cibule, česnek, kmín, kopr, muškátový oříšek, pepř, petržel.

Tato koření můžeme mezi sebou libovolně kombinovat a spojit s dalšími (paprika, nové koření) a s bylinkami, jako jsou např. bobkový list, tymián, bazalka, dobromysl, libeček, majoránka, rozmarýn, šalvěj.

Jen si pamatujte, že tady opravdu platí všeho s mírou. V případě ryb je určitě nejlepší uplatnit pravidlo, že méně je více.

 

Štítky: , ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Špatné zprávy z Austrálie: Tamním ptakopyskům hrozí vyhynutí
21stoleti.cz

Špatné zprávy z Austrálie:...

Klimatické změny, nadměrné čerpání vody z řek a...
Podzimní Děčín láká krásnou přírodou
epochanacestach.cz

Podzimní Děčín láká krásnou...

Doba je dnes...
POŽIVAČNÝ MONTEZUMA II. – Před sexem pil čokoládu
epochalnisvet.cz

POŽIVAČNÝ MONTEZUMA II....

Služebnictvo staví kolem stolu, na němž se to...
Kráska tone v slzách: další osudová rána
nasehvezdy.cz

Kráska tone v slzách: další...

Prožívá nejtěžší chvíle života, které...
Dominikánská republika: Cestou rozmanitosti!
epochanacestach.cz

Dominikánská republika:...

Mnoho z nás se již...
Co by se stalo, kdybychom si přestali čistit zuby?
epochaplus.cz

Co by se stalo, kdybychom si...

Za jeden jediný den se každému...
Je umělá inteligence nebezpečná?
enigmaplus.cz

Je umělá inteligence...

Umělá inteligence...
Hruškové taštičky
nasehvezdy.cz

Hruškové taštičky

Jste milovníci hrušek? Pokud ano, tento...
V Zoo Liberec se poprvé v historii podařilo odchovat zoborožce šedolícé
epochaplus.cz

V Zoo Liberec se poprvé v...

Výjimečný chovatelský úspěch zaznamenali...
0 shares