Odpověď není jednoduchá. Podíl dědičnosti totiž není neměnný, u různých chorob je rozdílně vysoký. Co nás tedy bude nejvíce zajímat, je vliv životosprávy na civilizační neduhy, k nimž mají kvůli dědičnosti největší sklon české ženy.
Už samotný název „civilizační choroby“ naznačuje, že náš vlastní podíl na jejich propuknutí je vysoký. Takže je třeba s tím počítat, zvláště když s ohledem na rodovou zátěž víte, že vás může též postihnout.
K jakým nemocem jsme zdědily sklon?
cca 40 % k obezitě a cukrovce
cca 40 % k chorobám srdce a cév
cca 30 % k osteoporóze
Cukrovka
Oba typy diabetu jsou dědičné a na vzniku nemoci se podílí zřejmě hned několik genů. Jejich vliv je ovšem rozdílný podle typu cukrovky.
Zatímco rozvoji diabetu 1. typu se dá obtížně zabránit, u cukrovky 2. typu je situace opačná, hlavní roli hraje životospráva. Není to nic, co by vám lékaři neřekli:
I s rodovým rizikem můžete chorobě předejít nebo její propuknutí významně oddálit, pokud si budete udržovat štíhlou postavu, aktivně se pohybovat a dodržovat kaloricky rozumný a výživově dostatečně pestrý jídelníček.
Jídelníček proti cukrovce
Přes lehce zkreslený dojem, že při cukrovce jde o cukr, je daleko větším problémem tuk. A to jak na talíři, tak v přebytečných kilech v těle. Diabetici nemají totiž nejen problémy s metabolismem cukru v těle, ale i tuku.
Navíc už usazené tukové vrstvy zejména na břiše snižují citlivost těla na inzulín.
Maso škodí
Rozhodně škodí v přemíře, což je z hlediska zdraví každodenní konzumace masa nebo uzenin. Maso je totiž kombinací látek, které při vyšším příjmu v těle spouštějí poruchy vedoucí k rozvoji cukrovky.
Nejsou to nijak záhadné látky, ale cholesterol a nasycené mastné kyseliny, živočišné bílkoviny a tzv. hemové železo. Zčásti podobný obsah i efekt mají i tučné mléčné výrobky.
Zavrhnout? Není nutné!
Spíš bychom měli jídelníček důkladněji promýšlet a sestavovat nápaditěji. Jako hlavní jídlo by se na stůl měly dostat i luštěniny, bezmasá jídla a ryby.
Místo uzenin se dají podomácku a levně připravovat zeleninové a luštěninové pomazánky, které jsou nízkokalorické a neobsahují žádné živočišné tuky.
Nedělní pečeni můžete místo vepřového udělat z krůtího masa, které je libovější, navíc tuk v něm obsažený nemá tak negativní vliv na zdraví jako vepřové sádlo.
Tuky jen některé
Pokud chcete zabránit propuknutí cukrovky, pak se zaměřte hlavně na omezení živočišných tuků. Kromě masa je to i máslo. Zvláště tyto tuky totiž vedou ke snížení citlivosti na inzulín.
Mnohem příznivější dopad mají rostlinné oleje, oblíbený olivový i běžně k vaření používaný řepkový olej. Přesto i s nimi je nutné zacházet rozumně a místo smažených jídel dávat přednost vařeným a dušeným.
Lepší je dopřát si vzhledem k příznivějšímu složení tuku jako pochoutku ořechy než smažený řízek.
Přílohy vydatnější
Vydatnější by měly být nikoli kaloricky, ale výživově, takže před bílou moukou a škrobem by měly dostat přednost celozrnné výrobky kvůli obsahu vlákniny.
Ta příznivě působí na naše zdraví, protože váže část zkonzumovaných tuků, takže se nedostanou ze střeva do krve. Prospěšné jsou z tohoto důvodu i luštěny, neboť jde o nejlepší zdroje vlákniny vůbec.
Nemoci srdce a cév
Když necháme stranou vrozené srdeční poruchy, pak všechny získané kardiovaskulární nemoci způsobuje ateroskleróza. Ta je v naší zemi skrytá za cca 58 % úmrtí, takže představuje větší zdravotní ohrožení než zhoubné bujení.
Přitom lékaři odhadují, že nehledě na dědičné faktory by se vhodnou životosprávou dalo 80 – 90 % těchto onemocnění předejít.
Proč právě ateroskleróza?
Plíživé usazování cholesterolu v cévách probíhá dlouho nepozorovaně, nemá žádné zjevné příznaky. Kdo chodí pravidelně na preventivní prohlídky, dostane jen varování, že hladina cholesterolu je příliš vysoká.
Jenže ateroskleróza nebolí a tento stav trvá několik let, což vytváří falešný dojem bezpečí. Přitom zánětlivý proces na usazeninách v cévách stále pokračuje a nezřídka se pak ozve prudkým úderem vážného stavu.
Kornatění tepen je příčinou většiny srdečních i mozkových příhod, takže prvním projevem může být angina pectoris, srdeční infarkt nebo mrtvice.
Jde o disciplínu
Ateroskleróza je naštěstí proces pomalý a tím ovlivnitelný. Po prvním zjištění nepříznivých hodnot tuků v krvi máte šanci zachránit si plné zdraví. Nejlepší léčbou je změna životosprávy s úpravou jídelníčku. Neboť o ten běží v případě aterosklezózy nejvíce.
Tuky pro zdravé srdce
Stejně jako u cukrovky, tak i v případě aterosklerózy k rozvoji nemoci napomáhají živočišné tuky bohaté na cholesterol, tedy tučné maso, uzeniny a tučné mléčné výrobky, máslo i sýry.
Stejně nepříznivý dopad na zdraví mají i tuky ztužené, které zůstávají v jídle často utajené, protože nejsou jen v krustě smaženého řízku, ale i v průmyslově vyráběném sladkém pečivu, náplních, zmrzlinách, levných čokoládách, čipsech a smažených fastfoodových jídlech.
Jak to prakticky provést?
Lékaři doporučují pokrývat dvě třetiny denní spotřeby tuků z těch zdravých, tedy převážně rostlinného původu a rybího tuku. Jenže to se snáze řekne než prakticky v kuchyni provede.
Můžete se proto řídit i jednodušším doporučením a naplánovat si jeden až dva bezmasé dny v týdnu nebo dva dny v týdnu bez živočišných tuků, což znamená bez másla, tučného masa, uzenin a sýrů.
Olivy a fazole
Rostlinné oleje nejsou jen náhražkou za sádlo, ale pomocí zajišťující „vychytávání“ problémového cholesterolu v cévách. Některé složky rostlinných olejů a rybí tuk sice nesnižují cholesterol, zato mají jiné přednosti:
Chrání před vznikem krevních sraženin a tím i před mrtvicí. Zdraví srdce i cév podpoříte i luštěninami, které omezují vstřebávání chlesterolu ze střeva.
Osteoporóza
Řídnutí kostí je svízelný problém, který se roky pomalu rozvíjí a neochotně reaguje na léčbu. Osteoporóza dlouho nebolí, v tom je její zákeřnost. Když se začnou objevovat bolesti zad, je už onemocnění rozvinuté. Jsou způsobené mikrozlomeninami uvnitř kostí a deformacemi obratlů.
Chce to pohyb
To nejlepší, co pro sebe tedy můžete udělat, je myslet na pevnost kostí včas. Kolem padesátky totiž může přijít rychlé zhoršení pod vlivem hormonálních změn.
Na rozdíl od cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění hraje v prevenci osteoporózy zásadní roli pravidelný pohyb. Doplňování kostní hmoty totiž řídí senzory, které reagují na zatížení kostí ve vzpřímené poloze.
Ať je to svižná chůze, běh nebo tanec, tyto aktivity jsou podmínkou zlepšení stavu, samotné dodávání vápníku a vitaminu D nestačí.
Kam pro vápník
Vápník je naštěstí hojný minerál, takže by s jeho doplňováním neměl být problém. Vedle tvrdých sýrů jsou chutným zdrojem vápníku také mák, sezamové semínko a sardinky. Nebo zkuste domácí bujóny, připravované poctivě jako vývar z kostí.
Tento „lék“ proti osteoporóze můžete jíst každý den a stačí posypat trochou čerstvé pokrájené natě, abyste v něm měli i potřebné vitaminy.
Vitaminy podpoří ukládání vápníku
D – Naše tělo si ho vytváří samo, podpoříme ho krátkým pobytem venku, stačí 10-15 minut denně.
C – Nejvydatnějším přírodním zdrojem jsou čerstvé papriky, kiwi a čerstvé natě, hlavně petrželová.
B6 – Je hlavně v mléčných výrobcích, musíme je ale jíst pravidelně, protože tento vitamin si tělo neumí uchovat do zásoby.
K1 – Je v zelené listové zelenině, především v kapustě, špenátu, ale i v brokolici a některých olejích – řepkovém, olivovém, sojovém.