Domů     Chřestové radovánky
Chřestové radovánky
6.4.2019

Říká se mu zelenina králů. Ludvík XIV. ho prý jedl denně, miluje ho Sophia Lorenová, neobejde se bez něj žádná kuchařka nejlepších světových michelinských kuchařů. Chřest nechybí ani na slavnostních tabulích při recepcích v Bílém domě či  v Kremlu.

Sezóna chřestu, lidově šparglu, začíná v dubnu a končí v červnu na sv. Jana. Samozřejmě dnes už lze chřest koupit i mimo toto období, v sezóně je ovšem nejen levnější, ale seženete ho čerstvý, ať už na farmářských trzích nebo od českých pěstitelů.

Jak poznat dobrý chřest

Čerstvě sklizený bílý chřest poznáte podle hodně pevných, sevřených hlaviček a lesklého povrchu. Při naříznutí vytéká bílá míza. Čerstvý bílý chřest se nedá ohnout, praskne. Naopak, pokud je chřest gumový, nekažte si chuť a nekupujte ho.

U zeleného lehký ohyb naopak není na škodu. Rozhodně dejte pozor, pokud prodejce nabízí chřest namočený ve vodě. To je signál, že chřest potřebuje vzpruhu, protože je starý.

Jak chřest skladovat?

Nejlepší je ho neskladovat, ale rovnou připravit. Krátkodobě jej lze zabalit do vlhké utěrky a umístit do chladničky. Větší množství je možné také zmrazit, ale musíme počítat s tím, že jeho chuť nikdy nebude taková, jako když ho jíme čerstvý.

Bílý, zelený nebo fialový?

Bílý chřest roste přihrnutý zeminou a přikrývá se ještě černou fólií, aby ani v případě, že vykoukne, nezezelenal, v zeleném nerušeně probíhá fotosyntéza. Bílý je o něco jemnější, zelený zas bohatší na vitamin C a je s ním méně práce.

Bílé pazochy se musí loupat, a to opravdu důkladně. Začínáme vždycky směrem od hlavičky dolů, asi dva tři centimetry od vršku. Slupka je dřevitá a vláknitá, pokud oddenky neoloupeme dobře, bude v jídle cítit.

Se zeleným chřestem si hlavu lámat nemusíme, pokud je čerstvý, nemusíme loupat, jen odlomíme dřevnaté konce. Totéž platí pro chřest s nafialovělými oddenky.

Jak se loupe chřest

Při loupání chřestu stačí obyčejná škrabka na zeleninu, samozřejmě ostrá, ale existují i speciální nože a škrabky, se kterými ušetříme spoustu času.

Chřest můžeme loupat buď v ruce tak, že si spodní část výhonku opřeme o zápěstí a výhonek držíme mezi palcem a ukazováčkem.

Pokud se nám stává, že se chřest při loupání láme (čerstvé výhonky jsou velice křehké), položíme chřest na kuchyňské prkénko, přidržujeme za hlavičku a postupně otáčíme. Tím riziko, že se zlomí, minimalizujeme.

Vaření

Oddenky svážeme vždy po několika kouscích nití a vaříme pokud možno nastojato v hrnci se slanou vodou. Délka vaření záleží na tloušťce oddenků. Ale průměrně je to tak, že bílý chřest potřebuje cca 5–8 minut a zelený 2–5 minut.

Vždycky by měl být uvařen al dente. Pro mnoho receptů se chřest vůbec vařit nemusí, používá se syrový. (Bílý samozřejmě oloupaný).

K vaření chřestu můžeme použít buď obyčejný větší vyšší hrnec nebo speciální hrnec na vaření chřestu nebo těstovin (v podstatě hrnec s vloženým sítem, který usnadní scezení chřestu po uvaření).

Pokud chřest po uvaření okamžitě nepodáváme nebo dále tepelně nezpracováváme, ponoříme ho ihned do mísy s ledovou vodou, aby si zachoval barvu i konzistenci.

Tip Paní domu: Vodu zbylou po uvaření chřestu můžeme použít na polévku nebo na rizoto.

Chřest s holandskou omáčkou

20 – 24 výhonků chřestu (bílý, zelený nebo obojí), 3 žloutky, 50 ml vývaru, 50 ml bílého vína, bílý pepř, sůl, 100 g přepuštěného másla

1) Máslo přepustíme, chřest očistíme.

2) Ve vodní lázni rozmícháme žloutky s vývarem a vínem, solí a pepřem, šleháme do zhoustnutí, poté zašleháme přepuštěné máslo.

3) Chřest uvaříme podle základního receptu.

4) Naservírujeme na nahřáté talíře a podáváme přelitý holandskou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou brambory ve slupce nebo toasty.

Gratinovaný chřest

500 g chřestu, 50 g másla, sůl, 10–150 g sýra

1) Svazeček chřestu vložíme do vařící osolené vody a vaříme al dente. Pak jej vyjmeme, na utěrce dobře osušíme a urovnáme do zapékací misky.

2) Takto připravený chřest pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhaným sýrem a vložíme pod gril nebo do hodně vyhřáté trouby.

3) Gratinovaný chřest se sýrem podáváme ihned, jakmile se sýr začne rozpouštět.

Chřest zapečený s bramborami a sýrem brie

12 – 16 výhonků chřestu (bílý, zelený nebo obojí), 10 menších brambor (asi 3/4 kg), 250 g sýru brie nebo jiného sýru s bílou plísní, muškátový oříšek, 50 ml olivového oleje

1) Chřest uvaříme do poloměkka.

2) Brambory uvaříme ve slupce, nakrájíme na plátky asi 3 mm silné, poklademe na dno zapékací misky a zastříkneme olivovým olejem.

3) Na brambory rozložíme uvařený chřest, poklademe sýrem nakrájeným na plátky a posypeme asi 1/2 nastrouhaného muškátového oříšku (asi 1 čajová lžička, pokud používáme mletý).

4) V troubě předehřáté na 180°C zapečeme cca 15–20 min až se sýr roztaví.

Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.

Grilovaný chřest ve slaninové košilce

400 g chřestu, 200 g anglické slaniny, případně oblíbené koření (ale méně je v případě chřestu více)

Chřest opláchneme a od hlavičky směrem ke stonku sloupneme.

Ze stonků odkrojíme asi 1–2 cm. Tento odpad nevyhazujeme, uvaříme z něj chřestovou polévku. Zelený chřest se neloupe.

Poté chřest uvaříme v páře nebo ve vroucí vodě (hlavičkami vzhůru), do které přidáme sůl a trošku cukru. Vaříme do poloměkka

Pazochy chřestu necháme okapat a poté je podle velikosti buď samostatně nebo po dvou či po třech obalíme anglickou slaninou a položíme na mřížku grilu.

Grilujeme 2–5 minut a ihned horké podáváme.

Tip Paní domu: Chcete-li se o chřestu dozvědět více a zvláště o tom českém, který má docela bohatou tradici, nahlédněte www.ceskychrest.cz/

Foto: Shutterstock, ceskychrest.cz, wusthof.cz, premium-gastro.com

Související články
10.10.2024
Sušené maso neboli jerky si už několik let získává příznivce i u nás. Kdysi to bylo cosi neznámého, o čem jsme jen kdysi četli v knihách o americkém západě. Dneska si je můžeme klidně koupit, ale také, což je ještě lepší, sami udělat. Můžete si je dát jen tak pro chuť, ale oceníte je i jako malou svačinku během dne a určitě se vám hodí na výletě, protože v batohu nezabere téměř žádné místo a také
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
27.9.2024
Obdivujete nádherné fondánem nebo marcipánem potažené dorty v kuchařkách i na internetu a přemýšlíte, že se do toho jednou také pustíte, ale pořád ne a ne se k tomu odhodlat? Obavy z toho, jestli potahování zvládnete, jsou pochopitelné, protože práce s marcipánem nebo fondánem už vyžaduje trochu cukrářských zkušeností, a tak by se vám možná hodilo pár rad cukrářky Olgy Ceralové. Nakonec zjistíte,
23.9.2024
Podzim se blíží, ale je ještě přece jen až „za rohem“. Takže ještě hodně grilovaček určitě zvládnete. A připravit si můžete třeba pravé řecké speciality. Souvlaki (viz úvodní foto) 600 g vepřového masa, olivový olej, 50 ml bílého vína, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička majoránky, 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, sůl, pepř 1) Maso nakrájejte na kostky o průměru 4 centimetry a dejte do mísy. 2)
reklama
Šikovné tipy
Až skončí grilovací sezona
Čas běží jako splašený, a tak než se nadějeme, sezona grilování skončí. Přátelé se rozjedou do svých městských bytů a až na krátká občasná setkání zbydou jen vzpomínky na to hezké. A také jedna ne moc příjemná povinnost. Bude to chtít vyčistit gril. Co si budeme povídat, to je činnost, kterou nedělá rád snad nikdo […]
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Domácí kosmetika s vůní medu
Med se k pěstění krásy používá od nepaměti. A ve vlastnoručně vyrobené kosmetice budete mít jistotu, že je ho tam poctivá porce. Med umí hodně. Intenzivně hydratuje pleť i vlasy, hojí rty, regeneruje suchou pokožku, brání infekcím na kůži. Umí dokonce změkčit zatvrdlou kůži na patách. Hodí se pro všechny typy pleti, pozor jen při […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Symfonie podzimu v Hliněné baště
iluxus.cz
Symfonie podzimu v Hliněné baště
Nastává nejbarevnější roční období. Pestrostí překypuje příroda i její dary, které se v kuchyni proměňují v jedinečnou symfonii chutí, vůní a barev. Dominují i podzimnímu menu restaurace Hliněná bašta
Nečekaný objev v Izraeli: Dokazuje malá tabulka, že je Bible starší, než jsme si mysleli?
epochalnisvet.cz
Nečekaný objev v Izraeli: Dokazuje malá tabulka, že je Bible starší, než jsme si mysleli?
Bible je nejposvátnější text křesťanství a judaismu, který lidé používají už tisíce let. O jeho vzniku toho ale stále mnoho nevíme. Nejstarší pasáže byly údajně sepsány někdy mezi 9. a 12. století př. n. l., což je pouze velmi nepřesný odhad. Nyní ale vědci přišli s unikátním objevem, který by mohl tuto záhadu konečně vyřešit!  
Orlí hnízdo na útesu
rezidenceonline.cz
Orlí hnízdo na útesu
Rezidence zasazená do úchvatného skalního masivu, tyčícího se nad jezerem Valle de Bravo v Mexiku, je příkladem organického spojení architektury, designu i přírody. Právě proto dostala příhodný název Symbiosis. Primárním záměrem sice bylo vytvořit harmonické propojení obytné zástavby s okolním prostředím, elegantní projekt, který vyrostl na velkorysém pozemku o rozloze tisíc čtverečních metrů, strategicky umístěném
Norisová opustila přítele a šla za jiným?
nasehvezdy.cz
Norisová opustila přítele a šla za jiným?
Jejich vztah měl být vždy tak trochu jiný, tajemný. V poslední době se ale zdá, že už si Soňa Norisová (51) žije jen vlastním životem. Hodně dlouho se mluví o tom, že hvězda seriálu Policie Modrav
Dcera i vnučka se zachovaly stejně jako já
nejsemsama.cz
Dcera i vnučka se zachovaly stejně jako já
Některé sklony se patrně v rodinách dědí. Alespoň u nás to tak bylo. Rodiče se obvykle snaží své děti vychovávat, aby nedělali stejné chyby, jako kdysi oni. Ne vždy se to ale povede. Vidím to na příkladu naší rodiny. Je mi teprve 55 let a už mám pravnouče. Nikomu ale nemůžu nic vyčítat. Nezabránila jsem
Horoskop nám řekl, že se k sobě nehodíme
skutecnepribehy.cz
Horoskop nám řekl, že se k sobě nehodíme
Věřila jsem, že si jsme s manželem souzeni. Pozdě jsem zjistila, že si mám na znamení při výběru lidí ve své blízkosti dávat daleko větší pozor. Bylo mi sedmnáct, přivydělávala jsem si na brigádě v jedné paštikárně a tam jsem potkala kluka, černovlasého s modrýma očima. Hned jsem se do něho zamilovala až po uši. Rodiče z toho nebyli nadšení,
Drůbeží rizoto
tisicereceptu.cz
Drůbeží rizoto
Suroviny na 6 porcí 6 kuřecích křídel směs zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice) 1 velká cibule 1 lžíce sladké mleté papriky 1 lžička čubrice (bulharské koření) 1 lžíce sójové omáčky podle chuti
Evoluce, nebo zázrak? Tajemní vesničané jsou odolní vůči arsenu
enigmaplus.cz
Evoluce, nebo zázrak? Tajemní vesničané jsou odolní vůči arsenu
Zvracení, průjmy, svalové křeče, ochrnutí, zástava srdce a následná smrt. Takové jsou účinky jednoho z nejspolehlivějších jedů na světě, arsenu. Do potíží vás dostane už jeho malé množství. V Argentin
Záplavy v Evropě: Připomínka hrozby extrémního počasí
21stoleti.cz
Záplavy v Evropě: Připomínka hrozby extrémního počasí
Ničivé záplavy, které zasáhly střední Evropu a vyhnaly z domovů tisíce lidí, jsou varovným signálem rostoucí hrozby extrémního počasí. Katastrofa postihla šest zemí a upozorňuje na měnící se klima, kt
Zlatý podzim je tu! Utečte z města do nitra středních Čech
epochanacestach.cz
Zlatý podzim je tu! Utečte z města do nitra středních Čech
Pro někoho je podzim tím nejmilejším ročním obdobím, pro jiného je to právě naopak. Podzim může mít mnoho podob. Může být sychravý, uplakaný, ale také zářivý a slunečný. A právě sluneční paprsky, které rozsvítí lesy halící se do zlaté barvy, jsou hlavní motivací, proč uniknout nudné šedi betonového města a vydat se na čerstvý vzduch
Ladislav Pohrobek: Dítě s královskou korunou
epochaplus.cz
Ladislav Pohrobek: Dítě s královskou korunou
Říkají mu Ladislav Postumus, protože přichází na svět až po smrti svého otce. Udržet dítě na trůnu dá práci jak v Čechách, tak v nevyzpytatelných Uhrách, kde odmítají uznat nemluvně za vladaře. V Čechách se naštěstí může kralevic spolehnout na statečného a obratného správce Jiřího z Poděbrad. Jaký ale vůbec Ladislav byl? Jak vypadal? Čím
Postavili Slované velkoměsto o 500 domech?
historyplus.cz
Postavili Slované velkoměsto o 500 domech?
Žena chystá oběd. Opatrně přihodí žhavé uhlíky z ohniště na desku z mazanice. Počká chvíli, než se její plocha rozpálí. Potom uhlíky opatrně smete zpátky a na pražnici nasype pár hrstí obilných zrn.   Do čtvercové polozemnice na levém břehu Vltavy, v místech u dnešních Roztok u Prahy, mezitím vstoupí muž. Ucítí škvařící se obilí: „Co máš