Domů     Chřestové radovánky
Chřestové radovánky
6.4.2019

Říká se mu zelenina králů. Ludvík XIV. ho prý jedl denně, miluje ho Sophia Lorenová, neobejde se bez něj žádná kuchařka nejlepších světových michelinských kuchařů. Chřest nechybí ani na slavnostních tabulích při recepcích v Bílém domě či  v Kremlu.

Sezóna chřestu, lidově šparglu, začíná v dubnu a končí v červnu na sv. Jana. Samozřejmě dnes už lze chřest koupit i mimo toto období, v sezóně je ovšem nejen levnější, ale seženete ho čerstvý, ať už na farmářských trzích nebo od českých pěstitelů.

Jak poznat dobrý chřest

Čerstvě sklizený bílý chřest poznáte podle hodně pevných, sevřených hlaviček a lesklého povrchu. Při naříznutí vytéká bílá míza. Čerstvý bílý chřest se nedá ohnout, praskne. Naopak, pokud je chřest gumový, nekažte si chuť a nekupujte ho.

U zeleného lehký ohyb naopak není na škodu. Rozhodně dejte pozor, pokud prodejce nabízí chřest namočený ve vodě. To je signál, že chřest potřebuje vzpruhu, protože je starý.

Jak chřest skladovat?

Nejlepší je ho neskladovat, ale rovnou připravit. Krátkodobě jej lze zabalit do vlhké utěrky a umístit do chladničky. Větší množství je možné také zmrazit, ale musíme počítat s tím, že jeho chuť nikdy nebude taková, jako když ho jíme čerstvý.

Bílý, zelený nebo fialový?

Bílý chřest roste přihrnutý zeminou a přikrývá se ještě černou fólií, aby ani v případě, že vykoukne, nezezelenal, v zeleném nerušeně probíhá fotosyntéza. Bílý je o něco jemnější, zelený zas bohatší na vitamin C a je s ním méně práce.

Bílé pazochy se musí loupat, a to opravdu důkladně. Začínáme vždycky směrem od hlavičky dolů, asi dva tři centimetry od vršku. Slupka je dřevitá a vláknitá, pokud oddenky neoloupeme dobře, bude v jídle cítit.

Se zeleným chřestem si hlavu lámat nemusíme, pokud je čerstvý, nemusíme loupat, jen odlomíme dřevnaté konce. Totéž platí pro chřest s nafialovělými oddenky.

Jak se loupe chřest

Při loupání chřestu stačí obyčejná škrabka na zeleninu, samozřejmě ostrá, ale existují i speciální nože a škrabky, se kterými ušetříme spoustu času.

Chřest můžeme loupat buď v ruce tak, že si spodní část výhonku opřeme o zápěstí a výhonek držíme mezi palcem a ukazováčkem.

Pokud se nám stává, že se chřest při loupání láme (čerstvé výhonky jsou velice křehké), položíme chřest na kuchyňské prkénko, přidržujeme za hlavičku a postupně otáčíme. Tím riziko, že se zlomí, minimalizujeme.

Vaření

Oddenky svážeme vždy po několika kouscích nití a vaříme pokud možno nastojato v hrnci se slanou vodou. Délka vaření záleží na tloušťce oddenků. Ale průměrně je to tak, že bílý chřest potřebuje cca 5–8 minut a zelený 2–5 minut.

Vždycky by měl být uvařen al dente. Pro mnoho receptů se chřest vůbec vařit nemusí, používá se syrový. (Bílý samozřejmě oloupaný).

K vaření chřestu můžeme použít buď obyčejný větší vyšší hrnec nebo speciální hrnec na vaření chřestu nebo těstovin (v podstatě hrnec s vloženým sítem, který usnadní scezení chřestu po uvaření).

Pokud chřest po uvaření okamžitě nepodáváme nebo dále tepelně nezpracováváme, ponoříme ho ihned do mísy s ledovou vodou, aby si zachoval barvu i konzistenci.

Tip Paní domu: Vodu zbylou po uvaření chřestu můžeme použít na polévku nebo na rizoto.

Chřest s holandskou omáčkou

20 – 24 výhonků chřestu (bílý, zelený nebo obojí), 3 žloutky, 50 ml vývaru, 50 ml bílého vína, bílý pepř, sůl, 100 g přepuštěného másla

1) Máslo přepustíme, chřest očistíme.

2) Ve vodní lázni rozmícháme žloutky s vývarem a vínem, solí a pepřem, šleháme do zhoustnutí, poté zašleháme přepuštěné máslo.

3) Chřest uvaříme podle základního receptu.

4) Naservírujeme na nahřáté talíře a podáváme přelitý holandskou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou brambory ve slupce nebo toasty.

Gratinovaný chřest

500 g chřestu, 50 g másla, sůl, 10–150 g sýra

1) Svazeček chřestu vložíme do vařící osolené vody a vaříme al dente. Pak jej vyjmeme, na utěrce dobře osušíme a urovnáme do zapékací misky.

2) Takto připravený chřest pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhaným sýrem a vložíme pod gril nebo do hodně vyhřáté trouby.

3) Gratinovaný chřest se sýrem podáváme ihned, jakmile se sýr začne rozpouštět.

Chřest zapečený s bramborami a sýrem brie

12 – 16 výhonků chřestu (bílý, zelený nebo obojí), 10 menších brambor (asi 3/4 kg), 250 g sýru brie nebo jiného sýru s bílou plísní, muškátový oříšek, 50 ml olivového oleje

1) Chřest uvaříme do poloměkka.

2) Brambory uvaříme ve slupce, nakrájíme na plátky asi 3 mm silné, poklademe na dno zapékací misky a zastříkneme olivovým olejem.

3) Na brambory rozložíme uvařený chřest, poklademe sýrem nakrájeným na plátky a posypeme asi 1/2 nastrouhaného muškátového oříšku (asi 1 čajová lžička, pokud používáme mletý).

4) V troubě předehřáté na 180°C zapečeme cca 15–20 min až se sýr roztaví.

Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.

Grilovaný chřest ve slaninové košilce

400 g chřestu, 200 g anglické slaniny, případně oblíbené koření (ale méně je v případě chřestu více)

Chřest opláchneme a od hlavičky směrem ke stonku sloupneme.

Ze stonků odkrojíme asi 1–2 cm. Tento odpad nevyhazujeme, uvaříme z něj chřestovou polévku. Zelený chřest se neloupe.

Poté chřest uvaříme v páře nebo ve vroucí vodě (hlavičkami vzhůru), do které přidáme sůl a trošku cukru. Vaříme do poloměkka

Pazochy chřestu necháme okapat a poté je podle velikosti buď samostatně nebo po dvou či po třech obalíme anglickou slaninou a položíme na mřížku grilu.

Grilujeme 2–5 minut a ihned horké podáváme.

Tip Paní domu: Chcete-li se o chřestu dozvědět více a zvláště o tom českém, který má docela bohatou tradici, nahlédněte www.ceskychrest.cz/

Foto: Shutterstock, ceskychrest.cz, wusthof.cz, premium-gastro.com

Související články
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
31.12.2024
Tradičním přípitkem o silvestrovské půlnoci bývá šampaňské, respektive většinou spíše šumivé nebo perlivé bílé víno. Jenže slavnostní chvíli můžete zapít i svěžím koktejlem. Kromě šumivého vína nebo sektu se u nás „zabydluje“ prosecco. Jde o šumivé víno ze severní Itálie a podle tlaku v láhvi se dělí na prosecco šumivé (spumante) a perlivé (frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvají
30.12.2024
Připíjet si alkoholem není povinné, někomu prostě nechutná, jiný jej nemůže ze zdravotních důvodů. A pak jsou tady i děti a řidiči... A co jim nabídnout namísto nealko sektu mocktail? Jde o nealkoholický koktejl, jehož myšlenka se zrodila v Americe. Často se mu říká i „mock cocktail“, což je v anglickém překladu „falešný koktejl“. Pokud jej pro někoho budete na Silvestra připravovat, dejte si zál
reklama
Šikovné tipy
Líčení, které ubere roky
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. […]
Těžké ráno po oslavě?
Kocovině je lépe předcházet, než ji léčit. A pokud se ptáte, jak ji léčit, tak receptů, rad a návodů je mnoho. Ovšem efekt je individuální – na každého totiž platí něco jiného. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Každý z nich vám naruší běžné denní činnosti. Co dělat, […]
Domácí apotéka na svátky
Vánoce a Silvestr jsou svátky rodinného setkávání, ale také dobrého jídla a pití. A málokdo dokáže odolat různým lákadlům a laskominám. Víme, že už máme dost, ale oči a mlsný jazyk nás nutí hodovat dál. A tak není nic divného, že může nastat nějaký problém. Pálí nás žáha, bolí žlučník, třeští hlava… První pomoc lze […]
Svícny z hrníčků
Skvělé je, že jejich výrobu zvládne každý a nezabere příliš času. Stačí jen zapojit fantazii. A většinu věcí, které budete potřebovat, najdete doma. Připravte si * různé hrníčky * balicí papír * mech * modřínové či jiné větvičky * drobné šišky * kousky kůry pokryté mechem * různé druhy a velikosti svíček * krajky * […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Boží muka sloužila k usmíření i jako pokuta
historyplus.cz
Boží muka sloužila k usmíření i jako pokuta
Údery kladiv do sekáčků zvoní do dáli. Nevzhledný kus žuly dostává pod rukama kameníků pevný tvar. „Ona si to zaslouží,“ prohodí jeden z upracovaných mužů, když si rukou utře zpocené čelo. Kamenná pocta pro mrtvou v podobě sloupu s výklenkem bude brzy hotova.   „Kam se zase zatoulal?“ ptá se sama sebe nešťastná žena a
Kanárské ostrovy: Teplo po celý rok
nejsemsama.cz
Kanárské ostrovy: Teplo po celý rok
Co takhle si letos zpříjemnit zimu dovolenou na některém z krásných Kanárských ostrovů? Mají tam nejen úžasné pláže, ale i spoustu nádherných přírodních památek. Co může být lepšího než uniknout českému mrazivému počasí a alespoň část zimy strávit v teple u moře. Kanárské ostrovy jsou v tomto období jednou z nejoblíbenějších destinací. Jednotlivé ostrovy nabízí skvělé podmínky pro dovolenou, a pokud se plánujete vypravit
Navržen s funkční přesností: Victorinox ALOX Limited Edition 2025
iluxus.cz
Navržen s funkční přesností: Victorinox ALOX Limited Edition 2025
Společnost Victorinox oznamuje uvedení limitované edice Alox 2025, jedenáctého pokračování vysoce uznávané výroční série. Letos kolekce představuje výraznou barvu Stone Red - sytou, uklidňující červen
Interiér, který vznikal v dialogu
rezidenceonline.cz
Interiér, který vznikal v dialogu
Impulzem k prvotnímu setkání architekta a klienta bylo doporučení. Co se zpočátku jevilo jako klasická standardní práce, postupně se vyvinulo v něco daleko neočekávanějšího. Byt v pražských Vršovicích s výhledem do Nuselského údolí koupil jeho majitel v rezidenčním projektu. Obytná plocha 174 m2 měla svým obyvatelům poskytnout příjemné a klidné útočiště v rušném městském prostředí.
Záhadný návštěvník na nočním nebi: Byl to druhohorní ptakoještěr?
enigmaplus.cz
Záhadný návštěvník na nočním nebi: Byl to druhohorní ptakoještěr?
Městečko Van Meter v americkém státě Iowa bylo založeno v roce 1869. Za svůj neobvyklý název vděčí rodině přistěhovalců z Nizozemska. O několik desítek let později se tato poklidná komunita proslavila
Treska v koriandrové krustě
tisicereceptu.cz
Treska v koriandrové krustě
Balíček s rybou v alobalu si otevřete každý až na talíři – vůně se na vás vyvalí, o chuti nemluvě. K rybě můžete připravit omáčku z bílého jogurtu, pár kapek citronu a špetky soli. Ingredience 1
Malebné Gosau: perla rakouských Alp
epochanacestach.cz
Malebné Gosau: perla rakouských Alp
Solná komora (Salzkammergut) je jednou z nejmalebnějších oblastí Rakouska, která láká návštěvníky svou dechberoucí přírodou, historickými městečky a bohatou kulturní tradicí. Rozkládá se mezi alpskými vrcholy a průzračnými jezery, kterých je zde více než 70. Tato oblast je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO díky své jedinečné krajině a historickému významu. Nejznámějšími perlami Solné komory
Manžel se zamiloval do jiné
skutecnepribehy.cz
Manžel se zamiloval do jiné
Dobrák od kosti, pohodář, sympatický člověk. Tak nějak vidí mého manžela jeho kolegové, známí, naše děti a samozřejmě i já. Pak přišla sprcha! Byl to prostě odjakživa oblíbený a nekonfliktní člověk. Dával mi najevo lásku. Byla jsem přesvědčená, že málokdo má v životě takové štěstí jako já. Nemohla jsem si stěžovat na rodiče, kteří mi poskytli šťastné dětství
Rijád bude hostit World Expo 2030
epochalnisvet.cz
Rijád bude hostit World Expo 2030
Saúdská Arábie je uznávána jako přední destinace. Není proto úplným překvapením, že si Rijád zajistil šanci na pořádání světové výstavy v roce 2030. Po Dubaji v roce 2020 je tak druhým městem na Blízkém východě, jemuž se této příležitosti dostane. Město v hlasování předstihlo konkurenty Řím a Pusan ​​v Jižní Koreji. Světová výstava se
Výlety Dopity za milenkou?
nasehvezdy.cz
Výlety Dopity za milenkou?
Vypadá to, že je úplně na dně! Agáta Hanychová (39) marodila, musela brát antibiotika. A podle všeho zjistila, že ve svém manželovi nemá takovou oporu, jak doufala. Proslýchá se, že Miroslav Dopit
Samci komárů budou díky genetické úpravě trávit samice svým spermatem
21stoleti.cz
Samci komárů budou díky genetické úpravě trávit samice svým spermatem
Každý rok zemře na nemoci přenášené komáry přes milion lidí na celém světě. Postřiky insekticidy, které mají vymýtit komáry ze zamořených oblastí, jsou neúčinné, protože si na ně komáři snadno budují
Michelle Stuartová: Blíž k zemi i hlíně
epochaplus.cz
Michelle Stuartová: Blíž k zemi i hlíně
Předtím, než se začala naplno věnovat umění, pracovala jako armádní topografka. To znamená, že pro vojsko mapovala terén. Možná právě proto měla ke krajině velmi úzký vztah. Malovala na dlouhé role papíru hlínou – často přímo venku –, nebo na ně přenášela strukturu přírodních povrchů. Zanechala ale dílo i přímo v krajině. Když ji umělecké centrum v americkém Oregonu