Domů     Chlebíčky a jednohubky jsou klasika
Chlebíčky a jednohubky jsou klasika

Po krátkém ústupu ze slávy, se nám vrátily, i když v mnohých rodinách se snaží o jejich trochu zdravější obměnu. Pokud milujete jen ty s vlašákem, nebo s uherákem a těšíte se na ně celý rok, nedbejte na kritiky a klidně si je dejte.

Pokud se vám zdá, že by to chtělo ještě něco jiného, podívejte se na naše recepty. Třeba se vám některý zalíbí tak, že se na něj budete taky těšit.

Skoro tradiční

Chlebíčky s vajíčkovou pomazánkou

tmavá bageta, 6 vajec uvařených natvrdo, 1 menší cibule, 1 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce majonézy, sůl, pepř

na ozdobu: chilli papričky, vejce uvařená natvrdo, bylinky

1) Vajíčka oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli pokrájíme nadrobno. Tyto dvě suroviny promícháme s majonézou a hořčicí. Osolíme a opepříme.

2) Plátky bagety potřeme vajíčkovou pomazánkou a ozdobíme vejci, bylinkami a chilli papričkami.

Exotické

Bruschetta s kaki a mozarellou

Plátky staršího chleba nebo ciabatty, olivový olej, kaki, mozzarella

1) Plátky ciabatty potřeme olivovým olejem, poklademe na kostičky nakrájeným kaki a mozzarellou.

2) Pečeme 10-15 minut v předehřáté troubě na 190 – 200 stupňů, dokud se sýr nerozteče a ciabatta nebude nahnědlá a křupavá.

Pikantní

Bruschetta s cibulovou marmeládou

6 plátků bagety nebo jiného italského chleba, Bertolli s máslem a olivovým olejem, ½ kg červené cibule, stroužek česneku, 250 ml červeného suchého vína, ocet aceto balsamico, 1 lžička tmavého cukru, 6 ančoviček, olivy, olivový olej, rukola nebo řeřicha, mořská sůl, čerstvě mletý pepř

1) Ve větší pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje a vložte červenou cibuli nakrájenou na klínky. Po přibližně 10 minutách osolte a opepřete. Přilijte 250 ml vína, zastříkněte balzamikovým octem a přidejte lžičku tmavého cukru.

Vařte, dokud se tekutina nevypaří a cibule nezkaramelizuje, přibližně dalších 45 až 50 minut. Cibuládu takto připravte ideálně den předem

2) Bagetu či plátky veky nakrájené na centimetrové plátky opečte v předehřáté troubě na 200°C. Po vyjmutí z trouby potřete stroužkem česneku. Lehce vychladlé plátky pečiva potřete tukem a olivovým olejem.

Na bruschettu navrstvěte cibuládu, ančovičku, pokrájené olivy a ozdobte rukolou nebo řeřichou.

Tip: Nebojte se udělat cibulky dost. Určitě vám nezbyde.

Voňavé

Chlebíčky s brynzovou pomazánkou, tymiánem a pečenými paprikami

1 bageta nebo veka, 1 červená paprika, 1 oranžová paprika, 1 lžička sušeného tymiánu, 200 g brynzy, 50 g změklého másla, 1 menší cibule, olivový olej

1) Troubu zahřejeme na 180 °C. Papriky nakrájíme na tenké proužky, dáme je na plech, pokapeme olivovým olejem a pečeme 10 minut.

2) Brynzu smícháme s máslem. Cibuli pokrájíme nadrobno a přidáme do pomazánky. Vše důkladně spojíme.

3) Pomazánku natřeme na pokrájenou bagetu. Tu obložíme proužky papriky a posypeme tymiánem.

Jednohubky, kanapky – prostě chuťovky

Pustíme-li se do studia toho, čím se liší kanapky od jednohubek, nedostaneme se téměř k ničemu, snad jen k tomu, že jednohubky je typicky český výraz.

I my jsme se dlouho snažili vyhmátnout ten drobný, téměř nepostřehnutelný rozdíl, ale nakonec jsme došli k názoru, že je to vlastně jedno. V obojím případě jde o malá sousta servírovaná při různých oslavách a rautech.

Mohou být jednoduše na plátcích rohlíku, jak je u nás zvykem už léta, nebo mnohem rafinovanější. Fantazii se zde meze nekladou.

Nejdůležitější je, aby jejich množství na hostině bylo dost větší než malé a byly tak rozmanité, aby si každý host vybral podle své chuti.

Rybí

Chuťovky s uzeným lososem

80 g Flora s máslem, 150 g uzeného lososa, 1 čajová lžička wasabi – pokud máte rádi jeho

ostřejší a výraznější chuť (potlačuje chuť lososa), ½ lžičky sójové omáčky sweet, 60 g plátků nakládaného zázvoru, 1 lžíce citronové šťávy, 1 cuketa nebo okurka, 60 g mořské řasy wakame, sezamové semínko na dozdobení

1) Uzeného lososa rozsekáme na drobné kousky a v míse smícháme s rostlinným tukem s máslem, dále přidáme wasabi, najemno pokrájený zázvor, citronovou šťávu a sójovou omáčku. Vše dobře promícháme a rozdělíme na asi ½ cm silná kolečka okurky nebo cukety. Nakonec dodáme řasu wakame a posypeme sezamem.

Tip: Pokud chcete pomazánku mírně odlehčit, přidejte asi ⅓ objemu uvařené rýže, kterou před smícháním mírně rozmačkejte.

Rafinované

Avokádovo-lososové mističky

Na těsto: 200 ml vlažné vody, 1 balení Droždí čerstvého Dr.Oetker

350 g hladké mouky, 1 zarovnaná KL soli, 2 PL oleje

Na náplň: 2 zralá avokáda, 3 jarní cibulky, 1 zarovnaná PL čerstvých bylinek, 4 zarovnané PL dijonské hořčice, 2 PL tekutého medu, citrónová šťáva, špetka soli, špetka pepře

Na ozdobení: 300 g plátků uzeného lososa, kopr

1) Na přípravu těsta ve vodě rozdrobíme a rozpustíme droždí. V míse smícháme mouku se solí. Přidáme olej a vodu s droždím a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.

2) Na přípravu náplně avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku, oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a vložíme do misky. Přidáme cibulku nakrájenou na kolečka, bylinky, hořčici, med a citrónovou šťávu. Dochutíme solí a pepřem a promícháme.

3) Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše rozdělíme na 10 dílů. Z každého dílu vytvoříme kuličku a naneseme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme v elektrické troubě na 180 °C, horkovzdušná 160 °, plynová trouba: stupeň 3 cca 35 minut.

4) Pečivo necháme vychladnout. Poté je podélně rozkrojíme a pomocí lžičky na povrch naneseme náplň.

5) Dozdobíme plátkem lososa a snítkou kopru.

Tip: Pro zpestření můžeme polovinu mističek dozdobit místo lososem parmskou šunkou.

Ovocné

Melounové jednohubky

1 malý meloun Galia, 20 plátků parmské šunky

1) Meloun rozpůlíme a zbavíme semínek. Meloun nakrájíme na menší kousky, nejlépe na měsíčky.

2) Každý měsíček obalíme v šunce a nachystáme vše na talířek.

Tip: K melounu můžete podávat také plátky parmazánu nebo jiného sýru.

Sýrové

Sýrové s ovocem

30 dkg eidamu, 2 pomeranče, jahody, hroznové víno

Ze sýra eidam vykrájíme vykrajovány různé tvary a připícháme párátkem ovoce podle chuti.

Tip: Zajímavou kombinaci vytvoří lístek petržele

Kanapky s medem

2 rohlíky, 100 g modrého sýra, 2 lžíce medu, hrst, vlašských ořechů, hrst rukoly

1) Rohlíky nakrájíme na kolečka, která vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a nasucho opečeme v troubě cca 10 minut na střední výkon.

2) Na ještě teplá kolečka vrstvíme modrý sýr, do kterého jemně vtlačíme plátky nakrájené hrušky.

3) Na závěr dozdobíme rukolou a poléváme medem.

reklama
Související články
24.7.2024
Karob je zdravější alternativou kakaa nebo čokolády, obsahuje velké množství bílkovin, minerálů a vitamínů. Také se mu říká čokoláda ze stromu a vy ho určitě znáte jako svatojánský chléb. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku. Později se sladké lusky svatojánského chleba prodávaly po kusech na tržištích jako laskomina, zvláště dětem velm
22.7.2024
Že by zelenina měla mít na jídelníčku podstatnější roli, než tomu obvykle bývá, slýcháme často. A právě léto je obdobím, kdy se čerstvá zelenina dá nejsnáze upravit nebo uložit do zásoby. Máme pro vás pár šikovných tipů. Salát uchováme čerstvý celý týden tak, že listy rozebereme a vložíme do mikrotenového sáčku. Z lednice potom bereme jen to množství, které potřebujeme. Pokud jsme je nestihli
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
reklama
reklama
Šikovné tipy
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže […]
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
21stoleti.cz
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější pr
Sušená rajčata v oleji
nejsemsama.cz
Sušená rajčata v oleji
Dokonalá surovina, kterou v kuchyni potřebujete. Hodí se do těstovinových jídel, kuskusu, můžete je použít na obložené chleby, do rizota. Rozumí si s bylinkami, sýry i slaninou. Ingredience na 2 sklenice: ● 2 kg oválných zralých rajčat ● 15 stroužků česneku ● 4 lžíce sušené bazalky ● sůl ● olivový olej Postup: Rajčata překrojte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte je
Interiérové stínění z textilních materiálů
rezidenceonline.cz
Interiérové stínění z textilních materiálů
Látky všech typů vnášejí do obytného prostoru příjemný pocit, současně nabízejí širokou škálu možností pro personalizaci a stylizaci interiéru. Ačkoli závěsy jsou často první volbou, existuje mnoho dalších možností, které stojí za zvážení. Jednou z hlavních výhod textilního stínění je jeho flexibilita s ohledem na aktuální zaměření konkrétního obytného prostoru. Materiály, jež jsou k dispozici
Šťavnatá barbeque žebírka
tisicereceptu.cz
Šťavnatá barbeque žebírka
Připravujete občerstvení na oslavu? Nezapomeňte připravit pikantní „barbekjů“ žebírka. Suroviny 2 kg hovězích žeber 1 lžíce uzené papriky 1 lžíce granulované cibule sůl, pepř Na omáčku
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
nasehvezdy.cz
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
Herečka Jana Bernášková (43) ze seriálu ZOO, která si ještě před lety nemohla přijít s otcem své dcery Justýny (17) na jméno, s ním teď vyrazila na společnou dovolenou. S režisérem Davidem Drábkem (54
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
epochalnisvet.cz
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
Titul první známé oběti atentátu v historii získává egyptský faraon Teti (někdy známý také jako Othoés), vládnoucí přibližně v letech 2291 až 2279 př. n. l.   Když faraon Venis zemře, aniž po sobě zanechá mužského potomka, pátá dynastie končí a nastává období nestability. Hledá se nový panovník, který „usmíří obě země“. Nakonec se jím
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
enigmaplus.cz
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
Prostřelený obraz neznámé ženy, svědectví o bílém obličeji objevujícím se na snímcích mramorové Madony, odbíjení neexistujících věžních hodin. To je jen několik záhad, které se vážou ke gotickému h
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
epochanacestach.cz
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
Jan Žižka střeží kamenným pohledem gotickou radnici i kostičky lega a čokolády. Pod pláštěm s kalichem za zvuků hudby a pouličního divadla ožívá genius loci města. Město Tábor, tak úzce spojené s husitským revolučním hnutím, vypíná svou hrdou tvář na jihu Čech. Tam, kde dříve řinčely zbraně, dnes cinkají sklenky místních vináren a kavárniček. Chcete-li také pocítit
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
skutecnepribehy.cz
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
Jednou jsem zasáhla do pranice malých kluků, kteří hráli kuličky. Jeden z nich mi dal svou skleněnku na památku. A štěstí si mě opravdu našlo! Když jsem zůstala sama s dětmi, nebyla to lehká doba. Měla jsem se co ohánět, ale brala jsem si ke své práci různé brigády, aby děti nepocítily chudobu, co se nám přilepila na
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
iluxus.cz
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
Branko Černý, ředitel největšího českého vinařského projektu Král vín, dnes slavnostně vyhlásil výsledky jeho soutěžní části. Do ní 165 českých a moravských vinařů přihlásilo celkem 1370 vín. • Abs
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
epochaplus.cz
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
Je hezký, urostlý, slavný a velmi bohatý. Dokonale splňuje všechny parametry moderního prince. Ale pozor! Je k mání jen pro opravdu otrlé princezny. Jeho představa kvalitního sexu zahrnuje svazování a kapku násilí. Navíc je možná kanibal. V případě amerického herce Armanda Douglase Hammera (*1986) byla Štěstěna značně rozdavačná. Armie se prostě uměl narodit. Jeho předkové nashromáždili obrovské
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
historyplus.cz
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
„Musíme ho tu zdržet,“ říká Jiří z Poděbrad v kruhu přátel. Ladislav Pohrobek, kterému zjara přísahal věrnost, teď na podzim přijel do Prahy. Plánuje se jeho korunovace, ale jde i o to dostat mladičkého krále pod svůj vliv. Jiří se už postará, aby zůstal déle než rok. Odjede až v listopadu 1454.   Na svět