Domů     Chlebíčky a jednohubky jsou klasika
Chlebíčky a jednohubky jsou klasika

Po krátkém ústupu ze slávy, se nám vrátily, i když v mnohých rodinách se snaží o jejich trochu zdravější obměnu. Pokud milujete jen ty s vlašákem, nebo s uherákem a těšíte se na ně celý rok, nedbejte na kritiky a klidně si je dejte.

Pokud se vám zdá, že by to chtělo ještě něco jiného, podívejte se na naše recepty. Třeba se vám některý zalíbí tak, že se na něj budete taky těšit.

Skoro tradiční

Chlebíčky s vajíčkovou pomazánkou

tmavá bageta, 6 vajec uvařených natvrdo, 1 menší cibule, 1 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce majonézy, sůl, pepř

na ozdobu: chilli papričky, vejce uvařená natvrdo, bylinky

1) Vajíčka oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli pokrájíme nadrobno. Tyto dvě suroviny promícháme s majonézou a hořčicí. Osolíme a opepříme.

2) Plátky bagety potřeme vajíčkovou pomazánkou a ozdobíme vejci, bylinkami a chilli papričkami.

Exotické

Bruschetta s kaki a mozarellou

Plátky staršího chleba nebo ciabatty, olivový olej, kaki, mozzarella

1) Plátky ciabatty potřeme olivovým olejem, poklademe na kostičky nakrájeným kaki a mozzarellou.

2) Pečeme 10-15 minut v předehřáté troubě na 190 – 200 stupňů, dokud se sýr nerozteče a ciabatta nebude nahnědlá a křupavá.

Pikantní

Bruschetta s cibulovou marmeládou

6 plátků bagety nebo jiného italského chleba, Bertolli s máslem a olivovým olejem, ½ kg červené cibule, stroužek česneku, 250 ml červeného suchého vína, ocet aceto balsamico, 1 lžička tmavého cukru, 6 ančoviček, olivy, olivový olej, rukola nebo řeřicha, mořská sůl, čerstvě mletý pepř

1) Ve větší pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje a vložte červenou cibuli nakrájenou na klínky. Po přibližně 10 minutách osolte a opepřete. Přilijte 250 ml vína, zastříkněte balzamikovým octem a přidejte lžičku tmavého cukru.

Vařte, dokud se tekutina nevypaří a cibule nezkaramelizuje, přibližně dalších 45 až 50 minut. Cibuládu takto připravte ideálně den předem

2) Bagetu či plátky veky nakrájené na centimetrové plátky opečte v předehřáté troubě na 200°C. Po vyjmutí z trouby potřete stroužkem česneku. Lehce vychladlé plátky pečiva potřete tukem a olivovým olejem.

Na bruschettu navrstvěte cibuládu, ančovičku, pokrájené olivy a ozdobte rukolou nebo řeřichou.

Tip: Nebojte se udělat cibulky dost. Určitě vám nezbyde.

Voňavé

Chlebíčky s brynzovou pomazánkou, tymiánem a pečenými paprikami

1 bageta nebo veka, 1 červená paprika, 1 oranžová paprika, 1 lžička sušeného tymiánu, 200 g brynzy, 50 g změklého másla, 1 menší cibule, olivový olej

1) Troubu zahřejeme na 180 °C. Papriky nakrájíme na tenké proužky, dáme je na plech, pokapeme olivovým olejem a pečeme 10 minut.

2) Brynzu smícháme s máslem. Cibuli pokrájíme nadrobno a přidáme do pomazánky. Vše důkladně spojíme.

3) Pomazánku natřeme na pokrájenou bagetu. Tu obložíme proužky papriky a posypeme tymiánem.

Jednohubky, kanapky – prostě chuťovky

Pustíme-li se do studia toho, čím se liší kanapky od jednohubek, nedostaneme se téměř k ničemu, snad jen k tomu, že jednohubky je typicky český výraz.

I my jsme se dlouho snažili vyhmátnout ten drobný, téměř nepostřehnutelný rozdíl, ale nakonec jsme došli k názoru, že je to vlastně jedno. V obojím případě jde o malá sousta servírovaná při různých oslavách a rautech.

Mohou být jednoduše na plátcích rohlíku, jak je u nás zvykem už léta, nebo mnohem rafinovanější. Fantazii se zde meze nekladou.

Nejdůležitější je, aby jejich množství na hostině bylo dost větší než malé a byly tak rozmanité, aby si každý host vybral podle své chuti.

Rybí

Chuťovky s uzeným lososem

80 g Flora s máslem, 150 g uzeného lososa, 1 čajová lžička wasabi – pokud máte rádi jeho

ostřejší a výraznější chuť (potlačuje chuť lososa), ½ lžičky sójové omáčky sweet, 60 g plátků nakládaného zázvoru, 1 lžíce citronové šťávy, 1 cuketa nebo okurka, 60 g mořské řasy wakame, sezamové semínko na dozdobení

1) Uzeného lososa rozsekáme na drobné kousky a v míse smícháme s rostlinným tukem s máslem, dále přidáme wasabi, najemno pokrájený zázvor, citronovou šťávu a sójovou omáčku. Vše dobře promícháme a rozdělíme na asi ½ cm silná kolečka okurky nebo cukety. Nakonec dodáme řasu wakame a posypeme sezamem.

Tip: Pokud chcete pomazánku mírně odlehčit, přidejte asi ⅓ objemu uvařené rýže, kterou před smícháním mírně rozmačkejte.

Rafinované

Avokádovo-lososové mističky

Na těsto: 200 ml vlažné vody, 1 balení Droždí čerstvého Dr.Oetker

350 g hladké mouky, 1 zarovnaná KL soli, 2 PL oleje

Na náplň: 2 zralá avokáda, 3 jarní cibulky, 1 zarovnaná PL čerstvých bylinek, 4 zarovnané PL dijonské hořčice, 2 PL tekutého medu, citrónová šťáva, špetka soli, špetka pepře

Na ozdobení: 300 g plátků uzeného lososa, kopr

1) Na přípravu těsta ve vodě rozdrobíme a rozpustíme droždí. V míse smícháme mouku se solí. Přidáme olej a vodu s droždím a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.

2) Na přípravu náplně avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku, oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a vložíme do misky. Přidáme cibulku nakrájenou na kolečka, bylinky, hořčici, med a citrónovou šťávu. Dochutíme solí a pepřem a promícháme.

3) Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše rozdělíme na 10 dílů. Z každého dílu vytvoříme kuličku a naneseme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme v elektrické troubě na 180 °C, horkovzdušná 160 °, plynová trouba: stupeň 3 cca 35 minut.

4) Pečivo necháme vychladnout. Poté je podélně rozkrojíme a pomocí lžičky na povrch naneseme náplň.

5) Dozdobíme plátkem lososa a snítkou kopru.

Tip: Pro zpestření můžeme polovinu mističek dozdobit místo lososem parmskou šunkou.

Ovocné

Melounové jednohubky

1 malý meloun Galia, 20 plátků parmské šunky

1) Meloun rozpůlíme a zbavíme semínek. Meloun nakrájíme na menší kousky, nejlépe na měsíčky.

2) Každý měsíček obalíme v šunce a nachystáme vše na talířek.

Tip: K melounu můžete podávat také plátky parmazánu nebo jiného sýru.

Sýrové

Sýrové s ovocem

30 dkg eidamu, 2 pomeranče, jahody, hroznové víno

Ze sýra eidam vykrájíme vykrajovány různé tvary a připícháme párátkem ovoce podle chuti.

Tip: Zajímavou kombinaci vytvoří lístek petržele

Kanapky s medem

2 rohlíky, 100 g modrého sýra, 2 lžíce medu, hrst, vlašských ořechů, hrst rukoly

1) Rohlíky nakrájíme na kolečka, která vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a nasucho opečeme v troubě cca 10 minut na střední výkon.

2) Na ještě teplá kolečka vrstvíme modrý sýr, do kterého jemně vtlačíme plátky nakrájené hrušky.

3) Na závěr dozdobíme rukolou a poléváme medem.

Související články
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
27.9.2024
Obdivujete nádherné fondánem nebo marcipánem potažené dorty v kuchařkách i na internetu a přemýšlíte, že se do toho jednou také pustíte, ale pořád ne a ne se k tomu odhodlat? Obavy z toho, jestli potahování zvládnete, jsou pochopitelné, protože práce s marcipánem nebo fondánem už vyžaduje trochu cukrářských zkušeností, a tak by se vám možná hodilo pár rad cukrářky Olgy Ceralové. Nakonec zjistíte,
23.9.2024
Podzim se blíží, ale je ještě přece jen až „za rohem“. Takže ještě hodně grilovaček určitě zvládnete. A připravit si můžete třeba pravé řecké speciality. Souvlaki (viz úvodní foto) 600 g vepřového masa, olivový olej, 50 ml bílého vína, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička majoránky, 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, sůl, pepř 1) Maso nakrájejte na kostky o průměru 4 centimetry a dejte do mísy. 2)
17.9.2024
Když se řekne těstoviny, asi si každý představí Itálii, i když jejich původ není vůbec tak jasný. Jisté ovšem je, že jsou oblíbené po celém světě. Už kvůli tomu, že i jednoduchou přípravou vykouzlíte spoustu zajímavých a bohatých chutí. Penne a la vodka (4 porce) 1 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g penne, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušených chilli vloček, 2 lžíce rajského protlaku, 1 ple
reklama
Šikovné tipy
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Domácí kosmetika s vůní medu
Med se k pěstění krásy používá od nepaměti. A ve vlastnoručně vyrobené kosmetice budete mít jistotu, že je ho tam poctivá porce. Med umí hodně. Intenzivně hydratuje pleť i vlasy, hojí rty, regeneruje suchou pokožku, brání infekcím na kůži. Umí dokonce změkčit zatvrdlou kůži na patách. Hodí se pro všechny typy pleti, pozor jen při […]
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde […]
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Patricie Pagáčová ukázala svou novou lásku
nasehvezdy.cz
Patricie Pagáčová ukázala svou novou lásku
Našla si novou lásku a doslova září. Herečka Patricie Pagáčová (35) má čtyři měsíce od chvíle, kdy oficiálně oznámila rozchod s manželem, nový vztah. Do společnosti ji často provází urostlý a char
Krvavá kuchařka: 5 jídel jako pro upíry
epochaplus.cz
Krvavá kuchařka: 5 jídel jako pro upíry
Číšník položí před hosty menu. „Tento týden máme ucelené mezinárodní menu,“ objasní jim spiklenecky. Dvojice otevře jídelní lístek. „To je nějaký hloupý vtip?“ zrak muže létá z řádku na řádek: Z krve je polévka a dokonce i dezert! Krvavé mléko: Bloody Mary po Masajsku Pokud se vydáte v Keni a Tanzanii kousek stranou od turistických
Nejlepší houba je masák
epochalnisvet.cz
Nejlepší houba je masák
Nejchutnější houbou je masák, ale také nejsnáze zaměnitelnou. Splést si ji můžete s muchomůrkou tygrovanou, zvanou kalich smrti.   Pokud nejste znalci, raději neriskujte, ale není špatné vědět, jaký je mezi oběma muchomůrkami rozdíl. Zásadní rozlišovací znak je, že muchomůrka růžovka má rýhovaný prsten a když do ní říznete, její dužina mírně zrůžoví. Muchomůrka tygrovaná
Titulní stranu Top Class zkrášlila Daniela Brzobohatá
iluxus.cz
Titulní stranu Top Class zkrášlila Daniela Brzobohatá
V podzimním vydání magazínu Top Class, které se v těchto dnech dostává na stánky trafik, přináší redakce všem, kteří ocení kvalitní víno, výběr sedmi nejlepších vinařských hotelů světa. Jde o destinac
Český Blaník, slezská Čantoryje a slovenské Sitno: Místa ukrývající spásná vojska?
enigmaplus.cz
Český Blaník, slezská Čantoryje a slovenské Sitno: Místa ukrývající spásná vojska?
Údajné spící vojsko knížete svatého Václava pod legendární horou Blaník, nacházející se asi 10 kilometrů od města Vlašimi, je všeobecně známé. Podle středověké pověsti má právě z nitra hory Blaník kní
Kde si dávala dostaveníčko pražská smetánka?
historyplus.cz
Kde si dávala dostaveníčko pražská smetánka?
Stačilo pár měsíců a místo divoké přírody tu stojí symbol luxusu. Zdaleka viditelná bílá věž, tyčící se na romantické skále, je orientačním bodem, k němuž se 4. října 1929 vydává na 50 000 Pražanů. Nápad vybudovat na zalesněném skalnatém vrchu nad Vltavou novou obytnou čtvrť dostává podnikatel ve stavebnictví Václav Maria Havel (1897–1979), otec našeho
Mandlový koláč s celými hruškami
nejsemsama.cz
Mandlový koláč s celými hruškami
Lahodné těsto s mandlemi a plněné hrušky dodávají koláči výtečnou chuť, navíc je originální i na pohled. Potřebujete: ✿ 250 g hladké mouky ✿ 170 g másla ✿ 1 malé vejce ✿ 1 citron ✿ 80 g cukru moučky ✿ 5 hrušek ✿ 40 g rozinek ✿ 40 g nasekaných mandlí Náplň: ✿ 150 g strouhaných mandlí ✿ 100 g cukru moučky ✿ 60 g másla
Hovězí maso s brokolicí
tisicereceptu.cz
Hovězí maso s brokolicí
Zdravý pokrm, po kterém budete mít spoustu energie, ale nezatíží vás. Suroviny na 1 porci 1 plátek libového hovězího masa 1 lžíce olivového oleje 3 stroužky utřeného česneku 1 nakrájená šalot
Kostel sv. Bartoloměje v obci Kočí: Krásné Slatiňany a jejich okolí
epochanacestach.cz
Kostel sv. Bartoloměje v obci Kočí: Krásné Slatiňany a jejich okolí
Ani ne pět kilometrů nás ve Slatiňanech dělí od obce Kočí, kam bychom určitě neměli zapomenout se vydat. Stojí tu totiž původně gotický kostel sv. Bartoloměje, založený v roce 1397 Žofií Bavorskou, manželkou krále Václava IV. Kostel na první pohled působí trochu jako pevnost. Stojí na mírném návrší, obehnaném příkopem, a přichází se k němu po unikátním
Nelíbilo se mi, že Láďa střídá dívky
skutecnepribehy.cz
Nelíbilo se mi, že Láďa střídá dívky
Nikdy jsem neměla ráda sukničkáře, a zjištění, že k nim patří i můj syn, mě zneklidňovalo. Dal mi ale jasně najevo, že je to jen jeho věc. Dnes už je můj syn dávno šťastně ženatý, ale svého času dívky střídal, na můj vkus až příliš. Některé se mi zamlouvaly, některé méně. Moc se mi líbila Michaela, útlá usměvavá
Když jsou obaly věda… PET lahve vítězí v boji za ekologii
21stoleti.cz
Když jsou obaly věda… PET lahve vítězí v boji za ekologii
Někdy svět pro oči nevidí. Co představuje větší emisní problém než auta, lodě nebo letadla? Co zanechává výraznou stopu v životním prostředí, v našich peněženkách a přispívá k sociálním problémům? Pot
Soukromé zahradní wellness
rezidenceonline.cz
Soukromé zahradní wellness
Vytvoření pohodlné relaxační zóny na vlastním pozemku je investicí do zdraví a pohody. Ať už padne volba na bazén, whirlpool, saunu, či dokonce kombinaci všech tří zařízení, zahrada se díky nim právem stane jedním z nejvíce využívaných míst. Bazén patří k hlavním prvkům luxusního bydlení – poskytuje totiž prostor pro relaxaci a zábavu, navíc také