Domů     Chcete archivovat víno?
Chcete archivovat víno?
15.4.2023

Pokud je rádi pijete, jistě kupujete značky, které vám chutnají. Ale možná vás už také napadlo, že byste chtěli ochutnat archivní. Bývá drahé, ale můžete zkusit archivovat víno sami.

Víno pro budoucnost

Nejen proto, že archivací víno získá na kvalitě, ale může se hodit také pro slavnostní příležitosti nebo nějaké jubileum. Pokud například při narození vnoučete pořídíte víno a uložíte je do archivu, můžete je otevřít třeba při jeho osmnáctinách či při promoci.

Nebo si naplánujte ochutnávku na nějaké své významné výročí. Samozřejmě je třeba zvolit vhodnou láhev, a když jí dáte patřičnou péči, víno vás jistě překvapí plností a harmonickou chutí. Archivace má svá pravidla, ale s trochou snahy to zvládne každý. Jak na to, nám poradil sommelier Jan Pánek.

Správný výběr

Láhve k archivování v supermarketu nekoupíte. Tam obvykle dostanete vína, která byla brzy sklizena a také hned stočena do lahví, což znamená, že dlouho nevydrží. Typickým příkladem jsou vína svatomartinská.

Naopak víno určené k archivaci se nechává ve vinařství několik let uležet v dřevěných sudech. Jak tedy vybrat? Je to jednoduché. Obraťte se na některého vinaře. Ten totiž nejlépe ví, které víno je pro archivaci vhodné.

Nebo se podívejte na internetové stránky vinařství. Některá tam uvádějí doporučenou dobu archivace. Jsou i vinaři, kteří tuto informaci dávají na etiketu.

Začněte s více lahvemi

Archivovat jednu láhev asi nemá smysl a nemusí se to ani vyplatit. Jak se bude víno při archivaci vyvíjet, nemůže spolehlivě určit ani zkušený vinař.

Takže pokud koupíte lahví více, můžete po nějaké době víno ochutnat, abyste věděli, jestli má smysl je nechat ležet dál, nebo se už hodí spíš k okamžité konzumaci.

Nejlepší je korek

Určitě jste si všimli, že se čím dál častěji prodávají vína s kovovým uzávěrem nebo zátkou z umělé hmoty. To jsou ta, u nichž se předpokládá rychlá spotřeba a nehodí se k dlouhému skladování. Archivní vína by měla být vždy uzavřená kvalitním přírodním korkem.

Teplota je důležitá

Že víno musí mít určitou teplotu, ví každý – bílé víno před podáváním chladíme na 9–11 °C, pro červené je zase ideální teplota do 18 °C. Jak je to ale při archivaci?

Ideálně by v místnosti, kde chcete archivní víno uchovávat, měla být teplota mezi 10–15 °C. Větší chlad by mu sebral aroma. Vyšší teplota naopak často zapříčiní, že je aroma silné až nepříjemně. V místě uskladnění by navíc nemělo docházet k teplotním výkyvům.

Na to platí jednoduché pravidlo. Je lepší skladovat víno v místnosti o trochu teplejší než v takové, kde se stálá teplota nedá udržet.

Víno musí ležet

Spousta lidí lahev vína jen tak postaví do spíže nebo do přihrádky ve dveřích ledničky a vůbec si neuvědomí, že tím vínu škodí – v tom nejhorším případě se dokonce může úplně zkazit. Spodní část korku by měla být neustále namočená.

Proto byste měli vždy víno skladovat naležato a u archivních vín to platí obzvlášť. Jedině tak do lahve nepronikne kyslík, který má na víno neblahý vliv.

Pozor na pachy

Právě ty korek umí dokonale nasát. Je proto potřeba dát pozor, s čím víno skladujete. Určitě se nebude snášet s výrazně aromatickými potravinami. Nehodí se ani komora, sklep nebo garáž, kde jsou uskladněny různé čisticí prostředky nebo chemikálie.

Ideální není ani skladování vína v takovém místě, kde uchováváte přes zimu ovoce či zeleninu, protože i ty vydávají různé vůně. Už vůbec víno neskladujte tam, kde je třeba i jen minimálně cítit plíseň.

Vlhkost a tma

Vlhkost, kterou víno potřebuje k uskladnění, se pohybuje mezi 60 a 70 %. To je víc, než máte obvykle v bytě. Z toho plyne, že skladování v obýváku je naprosto nevhodné.

Pokud by vás napadla chladná vlhčí chodba, ani to není řešení, protože nezabráníte zase kolísání teplot. Další věcí, kterou víno nemá rádo, je světlo. Nesnáší ani sluneční, ani umělé. UV záření totiž urychluje oxidaci a zrání.

Vinotéka pomůže

Když nemáte sklep ani jinou vhodnou místnost, a přesto byste se chtěli do archivace pustit, pomůže vám vinotéka. Na trhu je jich spousta. Vybírejte z těch, do kterých není vidět a které nejsou zevnitř osvětleny.

Netřást a nepřevážet

Aby mohlo víno dobře zrát, potřebuje především klid. Neměli byste s ním vůbec hýbat. Jen si vzpomeňte, jak lahve leží klidně leta ve vinných sklípcích, aniž by se jich někdo dotýkal.

Když tedy budete lahve neustále brát do rukou, často je přesouvat z místa na místo, proces archivace určitě narušíte.

Jak archivní víno pít?

Až se rozhodnete, že nastal čas degustace, a víno otevřete, měli byste je v ten samý den vypít. Je to trochu jiné, než když máte mladé víno. To vydrží nedopité i několik dní v ledničce. U zralého vína ale nedokážete odhadnout, jak se bude po otevření vyvíjet.

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Třeboni byla zahájena stavba nového centra dlouhodobé péče
epochalnisvet.cz
V Třeboni byla zahájena stavba nového centra dlouhodobé péče
Pomáhat tam, kde to má skutečný smysl – taková je dlouhodobá filozofie skupiny Invest Gate a jejího fondu kvalifikovaných investorů Invest Gate Funds SICAV a.s. Tato ryze česká investiční skupina se věnuje projektům, které dokážou spojit dvě důležité věci: zajímavé zhodnocení vložených prostředků investorů a zároveň podporu lidí, kteří ji skutečně potřebují. Už více než
FOR KIDS 2025
epochanacestach.cz
FOR KIDS 2025
V PVA Letňany se uskuteční veletrh FOR KIDS, největší veletrh hraček, her a potřeb pro děti. S Epochou na cestách navštívíme stánek našeho časopisu ŠIKULKA. Přijďte si popovídat.
Kdo ovládne bitvu o stovku?
historyplus.cz
Kdo ovládne bitvu o stovku?
Muž, přezdívaný Rudý ďábel, se nasouká do svého vozidla podivného doutníkového tvaru a za okamžik vyráží na trať. Dnes se hodlá zapsat do dějin a překonat magickou rychlost 100 kilometrů za hodinu. Od chvíle, co na silnici vyjede první automobil, se jeho konstruktéři i majitelé předhánějí v tom, kdo pojede rychleji. Do dějin se nejprve zapíše
Už zase zdobí Prahu: Palác Dunaj na Národní třídě je po rekonstrukci
iluxus.cz
Už zase zdobí Prahu: Palác Dunaj na Národní třídě je po rekonstrukci
S respektem k původnímu návrhu z roku 1928, ale s těmi nejmodernějšími technologiemi současnosti. Slavný Palác Dunaj v centru Prahy navazuje na zlaté časy první republiky a díky rozsáhlé rekonstrukci
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
7 triků pro podzimní líčení
nejsemsama.cz
7 triků pro podzimní líčení
S příchodem podzimu se nemění jen šatníky, ale i kosmetická taštička dostává zcela nový náboj. Stává se vaším nejlepším společníkem. S nástupem nového ročního období se neřeší jen kabáty a šály, ale i to, co si „oblečete“ na tvář. Trendy líčení se mění stejně rychle jako počasí a nabídka je tak pestrá, že si vybere každá žena, ať
Myslela jsem, že mi vyzná lásku
skutecnepribehy.cz
Myslela jsem, že mi vyzná lásku
Bylo mi skoro sedmnáct. S Otíkem ze sousedství jsme byli odjakživa kamarádi. Jednoho dne mi ale řekl, že mi musí něco říct. Myslela jsem si, že se to stane na svatého Martina. Vůbec nevím, jak mě to mohlo napadnout. Napsala jsem o tom i báseň, dodnes si vzpomínám, že se mi tam rýmovalo neděle a nesměle. Jako že přijde
Ta nejlepší dýňová polévka
tisicereceptu.cz
Ta nejlepší dýňová polévka
Další skvělá verze dýňovky pro zahřátí! Suroviny 2 lžíce másla 1 malá cibule 500 g očištěné dýně hokkaido 600 ml vývaru (drůbežího, hovězího nebo zeleninového) 2 stroužky c
Biblická potopa světa: Vyvolala největší pohromu v dějinách změna klimatu?
enigmaplus.cz
Biblická potopa světa: Vyvolala největší pohromu v dějinách změna klimatu?
  „Rozhodl jsem se skoncovat se vším tvorstvem, neboť země je plná lidského násilí. Zahladím je i se zemí.“ Takto nějak se prý spravedlivý Noe dozví od Boha, že zkažené lidstvo bude spláchnuto
Nejlepší sushi v Praze – objevte kulinářský zážitek, který si zamilujete
nasehvezdy.cz
Nejlepší sushi v Praze – objevte kulinářský zážitek, který si zamilujete
Každé sousto může být malým mistrovským dílem, pokud se v něm propojí čerstvost, elegance a vyváženost chutí. Právě takové okamžiky nabízí Sushi Jo – místo, kde se japonská tradice snoubí s moderním
Po stopách Zaklínače: Orlí hnízda a důl Wieliczka
epochaplus.cz
Po stopách Zaklínače: Orlí hnízda a důl Wieliczka
Nádvoří hradu se plní těly padlých mágů a vysoká pozorovací věž se mění ve znět třísek. Bitvu o Sodden mezi útočícím Nilfgardem, který má nad Severními královstvími jasnou přesilu, nakonec rozhodnou čarodějové a čarodějky. Sodden je ve skutečnosti zřícenina hradu Ogrodzieniec (a z části také maďarský Eger, který je ale dostavěn až roku 1960). Řeč je
Tůně na Karlovarsku lákají ptáky i obojživelníky: Vznikly čtyři nové
21stoleti.cz
Tůně na Karlovarsku lákají ptáky i obojživelníky: Vznikly čtyři nové
Karlovy Vary mají lidé zafixovány jako lázeňské město. Nicméně na Karlovarsku je rovněž realizován zajímavý projekt nově budovaných tůní. Jejich účelem je zadržovat vodu v krajině a podílet se na vzni