Domů     Espreso, cappuccino, latte, nebo turek?
Espreso, cappuccino, latte, nebo turek?
21.11.2019

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů. Povzbudí, zahřeje a vytváří pouto mezi lidmi na schůzkách i při přátelských posezeních v kavárně či doma.

Kvalitní výběrovou kávu s vynikající chutí dostanete v každé dobré kafeterii, kde ji připravují vyškolení baristé. Uvařit ji ale zvládnete i doma, musíte však při její přípravě dodržovat určitá pravidla.

To, jak káva chutná, neovlivňuje jen odrůda, ale také pražení, mletí, skladování a použitá voda.

Co je nejdůležitější pro přípravu dobré kávy

1*Čerstvost

Nejdřív si musíte koupit čerstvě praženou zrnkovou kávu, o kterou se starali odborníci a profesionálové ji ručně pražili. Je to trochu dražší záležitost, ale výsledný nápoj je pak „božská mana“. Nejoblíbenější jsou směsi robusty a arabiky.

Dbejte na to, aby každý balíček měl na obalu uvedené datum pražení. Od tohoto data by se pak káva měla spotřebovat do tří měsíců. A pozor na levné směsi! Občas bývají přepražené a káva z nich chutná hořce.

Dobrý nápoj z nich ani sebekvalitnější přípravou nezískáte. Špatně upraženou kávu někdy poznáte i pouhým okem. Pokud při pražení dojde k porušení struktury kávových zrnek, oleje, které by měly zůstat uvnitř, se dostanou na povrch a káva vypadá, že je mastná.

2*Hrubost mletí

Druhým krokem je kávu správně umlít. Ideální je udělat to těsně před použitím, protože káva po namletí velmi rychle ztrácí aroma a v šálku pak chutná mdle a bez jiskry. Proto baristé nedoporučují kupovat kávu již namletou.

Po otevření sáčku velmi rychle zvětrá. Podle toho jakou kávu chceme uvařit, mele zrna na různou hrubost. Nejjemnější mletí se hodí pro přípravu kávy v džezvě, největší hrubost bude pro použití kávy v tzv. french pressu.

Co se týká mlýnku, nejlepší je používat ten s mlecími kameny, který kávová zrna drtí.

3*Správné skladování

Kávu byste měli skladovat maximálně při pokojové teplotě, spíše však v chladnější místnosti. Ne ale v lednici, protože přílišný chlad jí vůbec nesvědčí. Mějte také na paměti, že káva dobře absorbuje aroma jiných potravin, což negativně ovlivňuje její chuť.

Optimální je tedy skladovat ji v originálním obalu, nebo v dóze bez přístupu světla.

4*Kvalitní voda

Aby káva dobře chutnala, musí se dělat z kvalitní čerstvé vody. V kavárnách se pracuje s profesionálními filtry na vodu, kde je možné regulovat množství rozpuštěných částic. Doma vám pomůže klasická filtrovací konvice.

Voda má totiž zásadní vliv na to, jak bude výsledná káva chutnat. S tvrdou vodou se stává hořkou, s měkkou vodou může chutnat nakysle. Dobré je používat balenou neperlivou vodu, která má nízký obsah vápníku, nevhodná je minerálka.

6*Správná teplota

Ve chvíli, kdy voda přijde do kontaktu s kávou, má mít cca 93 °C. Vařicí voda kávě škodí, přepálí ji a ta pak má trpkou chuť. Navíc se začnou do nápoje uvolňovat zbytky z pražení a ty mohou organismu škodit.

Pokud připravujete kávu v kávovaru, tento problém nehrozí, protože termostat udrží vodu na správné teplotě. Jen nesmíte přístroj zapomenout odvzdušnit, aby se při přípravě dosáhlo optimální teploty. Prohřátá by měla být jak páka kávovaru, tak i šálky.

Z trysky nesmí nápoj padat na dno šálku, ale stékat přes jeho vnitřní okraj. Připravujete-li si kávu klasickým způsobem – hrneček, mletá káva, horká voda, existuje jednoduchý návod: vařicí vodu nechte odstát půl až jednu minutu a pak teprve kávu zalijte.

7*Čistota kávovaru

Po každém použití přístrojů je třeba umýt nejen filtry pro opakované použití, ale i veškeré nádoby a příslušenství – nádobku na zrnkovou kávu, Mlýnek na kávu (1 x měsíčně), spařovací jednotku (1 x týdně), odpadní nádobku na vodu a kávovou sedlinu (denně).

Nezapomeňte, že káva obsahuje tuk, takže jeho zbytky mohou ulpět na stěnách a časem žluknout, což strašně páchne, a káva pak chutná odporně.

Cukr? Mléko?

Odborníci vesměs uvádějí, že kávu bychom měli pít bez cukru a raději i bez mléka, protože její vynikající chuť přebíjejí. Všechno ale záleží na našich chuťových pohárcích.

Káva je totiž jedna z mála radostí, kterou v životě máme, a tak bychom ji měli pít tak, jak nám nejvíce chutná. Třeba i s cukrem a mlékem.

Nejčastější druhy kávy

Espresso – 20 – 30 ml kávy, navrchu krémová oříšková pěna, která se po rozhrnutí lžičkou zatáhne zpátky.

Ristretto – je menší než espresso, objem je 15 – 20 ml silného nápoje.

Cappuccino – větší šálek, většinou 1,6 dcl, který je zarovnaný s okrajem a má mít asi 1 – 2 cm mléčné pěny. Na cappuccino nepatří skořice ani kakao.

Lungo – připravuje se jako espresso do 30 vteřin a šálek se poté doplní horkou vodou. V některých kavárnách dostanete horkou vodu zvlášť, abyste si kávu naředili dle vlastní chuti.

Caffe Latte – Tento druh se připravuje z lunga, tedy „prodlouženého espressa“ a našlehaného mléka. Na vrchu je mléčná pěna, ale menší než u cappuccina. Káva se připravuje do většího šálku.

Latte macchiato – vysoká sklenice, ze třetiny naplněná espressem, ze třetiny horkým mlékem a ze třetiny jemnou mléčnou pěnou.

Turek – dlouhá léta jsme nic jiného neznali. Správný „turek“ by se měl zalévat vodou, která není vroucí. V prvních minutách louhování se do nápoje uvolňují jen chuťové a aromatické složky. Později se ale uvolňují rezidua z pražení a další kofein. Nápoj pak není zdravý.

Tři základní odrůdy kávy

Arabika – je nejdražší, tvoří asi 70 % světové produkce, je méně hořká, obsahuje 1,5 % kofeinu a její chuť je výrazná a variabilní.

Robusta – bývá často součástí směsí, v chuti je víc hořká, plnější a krémovější.

Liberica je mnohem méně známá, protože ji vyhledávají jen individuální zájemci.

Text: Laura Skrčená, Zdroj: A. Neubauer, barista 2012, Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
reklama
Šikovné tipy
Když konturování, tak podle tvaru obličeje
Konturování je jednou z nejužitečnějších metod make-upu a vyplatí se ji naučit. Dokáže totiž vytvořit iluzi ideálního tvaru obličeje. Konturování vlastně napodobuje efekt světla a stínu: Světlem vytahuje líbivé rysy obličeje a tmavšími tóny zatlačuje do pozadí ty méně povedené. A protože každá tvář je originál, neexistuje jeden univerzální postup, jak si konturováním dodat na […]
Konec zápachu v bytě
Možná už se vám to také stalo. Vejdete do bytu a…. cítíte nepříjemný odér, který se line prostorem. Jen nemůžete přijít na to, odkud se bere. V případě, že se váš nos vzbouří a signalizuje nelibý pach, se zkuste zaměřit na 7 nejčastějších důvodů, proč to u vás doma smrdí. 1. Odpadkový koš Používání igelitových […]
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Deset bytostí z českého folkloru, o kterých jste možná nikdy neslyšeli
enigmaplus.cz
Deset bytostí z českého folkloru, o kterých jste možná nikdy neslyšeli
V našich pověstech se to všelijakými strašidly a přízraky jen hemží. V různých formách se vyskytují snad na každém hradě, ale také v lesích, v podzemí či dokonce v ulicích měst. Narazit na ně můžete,
Za tajemnými menhiry po Česku
epochanacestach.cz
Za tajemnými menhiry po Česku
Česká republika je poseta menhiry různého stáří a původu. K některým se pojí temné historické pověsti, jiné jsou vyhlášené pro své energetické působení. Navštivte s námi oblíbené menhiry, jež zdobí naši zem. Zakletý mnich u Drahomyšle Zakletý mnich u Drahomyšle (viz úvodní foto) poblíž Žatce je asi naším nejznámějším menhirem. O tomto kameni také existuje pověst. V
Tajemný africký horoskop
nejsemsama.cz
Tajemný africký horoskop
Pod horkým saharským sluncem vznikla kdysi magická geomantie. Jde o věštecké umění z předmětů, které bylo v dávných dobách důležité pro přežití. Věštilo se z kostí, hlíny, kamenů či písku. Najděte své znamení, a dozvíte se úžasné věci. Víte, jaké jsou vaše šťastné dny a co to o vás všechno vypovídá? Zjistěte podle svého narození, ke kterému magickému znamení patříte. Silný Baobab 4.
Zesměšnil odvážný Slovák Fridricha Velikého?
historyplus.cz
Zesměšnil odvážný Slovák Fridricha Velikého?
Je jich málo, mají jen pár děl, a přesto husaři dokážou nemožné – obsadí Berlín! Bleskovým přepadem ochromí místní vojenskou posádku a šokované pruské královně nezbývá než z města uprchnout. Rakouský vojevůdce Andrej Hadik se brilantní akcí zapíše do dějin.   „Virtuti nihil invium!“ „Udatnost nezná překážek!“ Právě tímto krédem se celý život řídí rakouský maršál
Oslava elegance: piknik šampaňského MUMM zazářil na karlovarském festivalu
iluxus.cz
Oslava elegance: piknik šampaňského MUMM zazářil na karlovarském festivalu
Exkluzivní šampaňské MUMM Cordon Rouge uskutečnilo první piknik v rámci 59. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Akce, jež proběhla v malebné zahradě hotelu Imperial, přivítala řadu
Ruce, které nezapomínají
skutecnepribehy.cz
Ruce, které nezapomínají
Někdy mám pocit, že se celý život vejde do pár doteků. Do jemného pohlazení po vlasech nebo hrnku, který podáváte druhému, aby ho zahřál. Moje ruce si toho pamatují víc než moje hlava. Prsty mám pokřivené, klouby už dávno nepracují, jak by měly, ale ty staré dlaně… pořád cítí. Je v nich vše: dětství, práce, radosti, pády i ta každodenní
Podprsenka: Od mučivého korzetu k osvobozujícímu designu
epochaplus.cz
Podprsenka: Od mučivého korzetu k osvobozujícímu designu
Dokud ženy nosily korzety, a že to trvalo hezkých pár století, nemohly volně dýchat a měly jeho vinou i jiné, velmi vážné zdravotní problémy, jako například poškození vnitřních orgánů. Korzet zkrátka není nic, do čeho byste se dnes chtěly dobrovolně nasoukat. Naštěstí se našly průkopnice i muži, kteří se postarali o to, aby ženy mohly
Rostlina umí přizpůsobit přenos pylu podmínkám prostředí, odhalují čeští vědci
epochalnisvet.cz
Rostlina umí přizpůsobit přenos pylu podmínkám prostředí, odhalují čeští vědci
Ač vědci zkoumají rostliny do detailů na úrovni molekul či z globálních perspektiv, jsou stále okamžiky jejich života, jež jsou prakticky neprobádané a dají se na nich udělat průlomové objevy. Jedním z nich je uvolňování pylu prašníky a jeho přenos hmyzem mezi květy. Prchavý děj, k jehož studiu nám víc než moderní přístroje pomůže
V Belize byla objevena přes 1600 let stará hrobka mayského krále
21stoleti.cz
V Belize byla objevena přes 1600 let stará hrobka mayského krále
Hrobka náležela králi jménem Te K’ab Chaak, zakladateli města Caracol, které bylo významným centrem Mayské nížiny během 6. a 7. století. Je to po 40 letech poprvé, kdy byla nalezena identifikovatelná
Duchovny se tajně podruhé oženil s o 25 let mladší kráskou
nasehvezdy.cz
Duchovny se tajně podruhé oženil s o 25 let mladší kráskou
Po rozvodu s herečkou Téou Leoni (59) v roce 2014 herec, režisér a scenárista, dobře známý ze seriálu Akta X a Californication, David Duchovny (64), tvrdil, že je příliš starý na to, aby se znovu ožen
Muffiny s jahodami a jogurtem
tisicereceptu.cz
Muffiny s jahodami a jogurtem
Jogurt lze naředit několika kapkami mléka. Suroviny na 12 kusů 100 g hladké mouky 120 g pohankové mouky 80 g cukru krystal 1 lžička skořice 2 lžičky prášku do pečiva 2 lžíce oleje 1 rozmix
Odlehčenost, subtilnost, vzdušnost a styl
rezidenceonline.cz
Odlehčenost, subtilnost, vzdušnost a styl
To všechno naše domovy získají, pokud je vybavíme některým z moderních typů sedacího nábytku s přiznanou konstrukcí ze dřeva či kovu. Zvolené řešení ovlivňuje samozřejmě jak vzhled, tak funkčnost každé sedací soupravy, a to i v případě, že konstrukční prvky nejsou vidět. Ocelové i dřevěné prvky ovšem bývají kvůli svému vzhledu přiznané, a to ve