Domů     Espreso, cappuccino, latte, nebo turek?
Espreso, cappuccino, latte, nebo turek?
21.11.2019

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů. Povzbudí, zahřeje a vytváří pouto mezi lidmi na schůzkách i při přátelských posezeních v kavárně či doma.

Kvalitní výběrovou kávu s vynikající chutí dostanete v každé dobré kafeterii, kde ji připravují vyškolení baristé. Uvařit ji ale zvládnete i doma, musíte však při její přípravě dodržovat určitá pravidla.

To, jak káva chutná, neovlivňuje jen odrůda, ale také pražení, mletí, skladování a použitá voda.

Co je nejdůležitější pro přípravu dobré kávy

1*Čerstvost

Nejdřív si musíte koupit čerstvě praženou zrnkovou kávu, o kterou se starali odborníci a profesionálové ji ručně pražili. Je to trochu dražší záležitost, ale výsledný nápoj je pak „božská mana“. Nejoblíbenější jsou směsi robusty a arabiky.

Dbejte na to, aby každý balíček měl na obalu uvedené datum pražení. Od tohoto data by se pak káva měla spotřebovat do tří měsíců. A pozor na levné směsi! Občas bývají přepražené a káva z nich chutná hořce.

Dobrý nápoj z nich ani sebekvalitnější přípravou nezískáte. Špatně upraženou kávu někdy poznáte i pouhým okem. Pokud při pražení dojde k porušení struktury kávových zrnek, oleje, které by měly zůstat uvnitř, se dostanou na povrch a káva vypadá, že je mastná.

2*Hrubost mletí

Druhým krokem je kávu správně umlít. Ideální je udělat to těsně před použitím, protože káva po namletí velmi rychle ztrácí aroma a v šálku pak chutná mdle a bez jiskry. Proto baristé nedoporučují kupovat kávu již namletou.

Po otevření sáčku velmi rychle zvětrá. Podle toho jakou kávu chceme uvařit, mele zrna na různou hrubost. Nejjemnější mletí se hodí pro přípravu kávy v džezvě, největší hrubost bude pro použití kávy v tzv. french pressu.

Co se týká mlýnku, nejlepší je používat ten s mlecími kameny, který kávová zrna drtí.

3*Správné skladování

Kávu byste měli skladovat maximálně při pokojové teplotě, spíše však v chladnější místnosti. Ne ale v lednici, protože přílišný chlad jí vůbec nesvědčí. Mějte také na paměti, že káva dobře absorbuje aroma jiných potravin, což negativně ovlivňuje její chuť.

Optimální je tedy skladovat ji v originálním obalu, nebo v dóze bez přístupu světla.

4*Kvalitní voda

Aby káva dobře chutnala, musí se dělat z kvalitní čerstvé vody. V kavárnách se pracuje s profesionálními filtry na vodu, kde je možné regulovat množství rozpuštěných částic. Doma vám pomůže klasická filtrovací konvice.

Voda má totiž zásadní vliv na to, jak bude výsledná káva chutnat. S tvrdou vodou se stává hořkou, s měkkou vodou může chutnat nakysle. Dobré je používat balenou neperlivou vodu, která má nízký obsah vápníku, nevhodná je minerálka.

6*Správná teplota

Ve chvíli, kdy voda přijde do kontaktu s kávou, má mít cca 93 °C. Vařicí voda kávě škodí, přepálí ji a ta pak má trpkou chuť. Navíc se začnou do nápoje uvolňovat zbytky z pražení a ty mohou organismu škodit.

Pokud připravujete kávu v kávovaru, tento problém nehrozí, protože termostat udrží vodu na správné teplotě. Jen nesmíte přístroj zapomenout odvzdušnit, aby se při přípravě dosáhlo optimální teploty. Prohřátá by měla být jak páka kávovaru, tak i šálky.

Z trysky nesmí nápoj padat na dno šálku, ale stékat přes jeho vnitřní okraj. Připravujete-li si kávu klasickým způsobem – hrneček, mletá káva, horká voda, existuje jednoduchý návod: vařicí vodu nechte odstát půl až jednu minutu a pak teprve kávu zalijte.

7*Čistota kávovaru

Po každém použití přístrojů je třeba umýt nejen filtry pro opakované použití, ale i veškeré nádoby a příslušenství – nádobku na zrnkovou kávu, Mlýnek na kávu (1 x měsíčně), spařovací jednotku (1 x týdně), odpadní nádobku na vodu a kávovou sedlinu (denně).

Nezapomeňte, že káva obsahuje tuk, takže jeho zbytky mohou ulpět na stěnách a časem žluknout, což strašně páchne, a káva pak chutná odporně.

Cukr? Mléko?

Odborníci vesměs uvádějí, že kávu bychom měli pít bez cukru a raději i bez mléka, protože její vynikající chuť přebíjejí. Všechno ale záleží na našich chuťových pohárcích.

Káva je totiž jedna z mála radostí, kterou v životě máme, a tak bychom ji měli pít tak, jak nám nejvíce chutná. Třeba i s cukrem a mlékem.

Nejčastější druhy kávy

Espresso – 20 – 30 ml kávy, navrchu krémová oříšková pěna, která se po rozhrnutí lžičkou zatáhne zpátky.

Ristretto – je menší než espresso, objem je 15 – 20 ml silného nápoje.

Cappuccino – větší šálek, většinou 1,6 dcl, který je zarovnaný s okrajem a má mít asi 1 – 2 cm mléčné pěny. Na cappuccino nepatří skořice ani kakao.

Lungo – připravuje se jako espresso do 30 vteřin a šálek se poté doplní horkou vodou. V některých kavárnách dostanete horkou vodu zvlášť, abyste si kávu naředili dle vlastní chuti.

Caffe Latte – Tento druh se připravuje z lunga, tedy „prodlouženého espressa“ a našlehaného mléka. Na vrchu je mléčná pěna, ale menší než u cappuccina. Káva se připravuje do většího šálku.

Latte macchiato – vysoká sklenice, ze třetiny naplněná espressem, ze třetiny horkým mlékem a ze třetiny jemnou mléčnou pěnou.

Turek – dlouhá léta jsme nic jiného neznali. Správný „turek“ by se měl zalévat vodou, která není vroucí. V prvních minutách louhování se do nápoje uvolňují jen chuťové a aromatické složky. Později se ale uvolňují rezidua z pražení a další kofein. Nápoj pak není zdravý.

Tři základní odrůdy kávy

Arabika – je nejdražší, tvoří asi 70 % světové produkce, je méně hořká, obsahuje 1,5 % kofeinu a její chuť je výrazná a variabilní.

Robusta – bývá často součástí směsí, v chuti je víc hořká, plnější a krémovější.

Liberica je mnohem méně známá, protože ji vyhledávají jen individuální zájemci.

Text: Laura Skrčená, Zdroj: A. Neubauer, barista 2012, Foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
4.6.2023
Přemýšleli jste někdy, jak se liší veganské, vegetariánské, RAW a bezlepkové jídlo oproti tomu běžnému, klasickému? Víte, co v nich chybí a čím je vhodné nedostatky nahradit? Každý ví, že strava by měla být pestrá, rozmanitá, výživná a hlavně zdravá. Přesto máme své vyzkoušené recepty, které rádi a často opakujeme a střídáme. Ve spíži máme své oblíbené potraviny a – ruku na srdce – ne vždy je náš
3.6.2023
V obchodech objevíte spoustu druhů, a pokud nemáte svůj oblíbený, můžete najednou být na rozpacích, který vlastně koupit. Asi nejdůležitější je vědět, na co budete olej používat, tedy jestli na teplou nebo studenou kuchyni. A pak je tu ještě několik dalších zásad, které se vyplatí při nákupu dodržet vždycky. Olej potřebuje tmu Dbejte tedy na to, aby olej, který chcete koupit, byl v tmavé skleně
29.5.2023
Dnes už se staly nepostradatelnou součástí domácnosti, zejména v městských bytech, ale službu udělají i v domech a na chalupách. Odsají páru, ale i vůni různých jídel, která by se jinak šířila po celém bytě. A vyrábějí se stále nové a dokonalejší. Jenže na trhu je jich tolik, že není snadné se v nabídce zorientovat. Takže pokud chcete vyměnit tu dosluhující či právě budujete novou kuchyň, vyplatí
20.5.2023
Bochník chleba byl v minulosti považován za jednu ze základních potravin a byl velmi ceněn. Dnes se vracíme k domácímu pečení a hledáme různé recepty, jak si ho vylepšit. Aby zůstal dlouho čerstvý, je důležité také jeho správné uložení. To nejhorší, co můžete udělat, je nechat ho v plastovém sáčku, který je neprodyšný a zaručeně zajistí, že se brzy na kůrce objeví plíseň. Kam tedy s ním? Na vý
17.5.2023
Bez černý roste téměř všude. Uvidíte ho na rumištích, na okrajích lesů, podél cest i okolo řek a rybníků. Má rád vlhké a humózní půdy bohaté na dusík. Bez tvoří keře nebo stromy, které mohou být až sedm metrů vysoké. V mládí má větve hladké a lysé, teprve starší dřeviny mají nepravidelně rozbrázděnou kůru. Listy jsou řapíkaté lichozpeřené a květenstvím je plochý vrcholík, který dosahuje průměru a
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
POHÁDKA O JEZERNÍ KRÁLOVNĚ A VODNÍKU TUTÍNKOVI.
epochanacestach.cz
POHÁDKA O JEZERNÍ KRÁLOVNĚ A VODNÍKU TUTÍNKOVI.
Srdečně Vás zveme na veselou pohádku O Jezerní královně a vodníku Tutínkovi, která se odehraje v předsálí, zahradách v barokních Grottách ploskovického zámku. Barunka a princ Jan se mají tajně už dlouho rádi, ale Barunka je jen chudá schovanka. Pan král o jejich lásce neví a pozval na zámek bohatou, ale rozmazlenou nevěstu – princeznu Veronu.
Pověsti hradu Valečov
enigmaplus.cz
Pověsti hradu Valečov
Lidé na skalním hradě Valečov na pokraji Českého ráje využívali jak skalní prostory či pukliny hradu, tak kombinace zděné zástavby a dřevěných přístřešků. V pískovci byly vybudovány i sklepy, zásobárn
Daně ve starověku: Prodražil se rozvod i pohřeb
epochaplus.cz
Daně ve starověku: Prodražil se rozvod i pohřeb
Zvyšování daní, rostoucí inflace, zkrátka ekonomika je dnes ožehavé téma. Na přetřes ale přicházelo už od starověku – dokonce i ve 3. tisíciletí před naším letopočtem. Zřejmě k historicky první zaz
Fusilli s kuřecím prsíčkem
tisicereceptu.cz
Fusilli s kuřecím prsíčkem
Zdravý a lehký těstovinový pokrm rozhodně existuje. Vyzkoušejte fusilli s orestovaným prsíčkem. Suroviny 2 kuřecí prsíčka 1/2 nadrcené sušené chilli papričky (lze vynechat) 2 stroužky česneku
Voda nad zlato i ve střední Evropě
21stoleti.cz
Voda nad zlato i ve střední Evropě
Bez vody by to nešlo, tedy, alespoň co se týče pozemského života. Vodní koloběh je přitom na naší planetě jemně vyladěn a jakýkoliv zásah do něj může způsobit problém. Jenže probíhající klimatické změ
Certina zahalila své DS Action Diver do černé barvy
iluxus.cz
Certina zahalila své DS Action Diver do černé barvy
Hodinky DS Action Diver od značky Certina se vynořují z temných hlubin oceánu a jsou nyní k dostání v černém provedení. Jako pravé potápěčské hodinky mají voděodolnost 300 metrů a jsou ideálně vybaven
Prsten z Atlantidy: Jediný pozůstatek bájné civilizace?
epochalnisvet.cz
Prsten z Atlantidy: Jediný pozůstatek bájné civilizace?
V roce 1860 objeví francouzský egyptolog Marquis d’Agrain v Údolí králů v Egyptě záhadný prsten, který do této kultury vůbec nezapadá. Podle legendy jej tam zanechal kněz z legendární Atlantidy. Jasno
Ženský křik mě paralyzoval
skutecnepribehy.cz
Ženský křik mě paralyzoval
Během studií jsem bydlela s kamarádkou v pronájmu. Když jsem tam jednou zůstala sama, zažila jsem něco, na co bych ráda zapomněla. Společně s kamarádkou Mirkou jsem bydlela v pronajatém bytě. V poklidu jsme tam žily asi dva roky. Majitelem bytu byl starší pán, kterého bych v klidu nazvala podivínem. Za tu dobu, co nám byt pronajímal, s námi prohodil sotva pět
Po svatbě s ním Rolins netouží
nasehvezdy.cz
Po svatbě s ním Rolins netouží
Rok a půl je zpěvačka Dara Rolins (50) šťastná po boku fotbalisty Pavla Nedvěda (50), otázky na svatbu jí už ale nejspíš lezou krkem. Nedávno se totiž nechala slyšet, že po svatbě s fotbalovou lege
Přijde Lucie Polišenská o chlapa?
nasehvezdy.cz
Přijde Lucie Polišenská o chlapa?
Vdala se! Ale odmítá ukázat manžela. Lucie Polišenská (37) , o níž se ještě donedávna psalo, že je sama jako kůl v plotě, je pěkná tajnůstkářka. Hvězda seriálu ZOO se v tichosti provdala, a navíc
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Kapr pečený v alobalu
tisicereceptu.cz
Kapr pečený v alobalu
Zkuste si rybu tentokrát upéct v alobalu. Příprava je sice trochu náročnější, ale výsledek vás potěší a na obal ze strouhanky si nejspíš ani nevzpomenete. Ingredience 4 porce kapra 100 g másla