Espreso, cappuccino, latte, nebo turek?

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů. Povzbudí, zahřeje a vytváří pouto mezi lidmi na schůzkách i při přátelských posezeních v kavárně či doma.

Kvalitní výběrovou kávu s vynikající chutí dostanete v každé dobré kafeterii, kde ji připravují vyškolení baristé. Uvařit ji ale zvládnete i doma, musíte však při její přípravě dodržovat určitá pravidla. To, jak káva chutná, neovlivňuje jen odrůda, ale také pražení, mletí, skladování a použitá voda.
Co je nejdůležitější pro přípravu dobré kávy

1*Čerstvost Nejdřív si musíte koupit čerstvě praženou zrnkovou kávu, o kterou se starali odborníci a profesionálové ji ručně pražili. Je to trochu dražší záležitost, ale výsledný nápoj je pak „božská mana“. Nejoblíbenější jsou směsi robusty a arabiky. Dbejte na to, aby každý balíček měl na obalu uvedené datum pražení. Od tohoto data by se pak káva měla spotřebovat do tří měsíců.

A pozor na levné směsi! Občas bývají přepražené a káva z nich chutná hořce. Dobrý nápoj z nich ani sebekvalitnější přípravou nezískáte. Špatně upraženou kávu někdy poznáte i pouhým okem.

Pokud při pražení dojde k porušení struktury kávových zrnek, oleje, které by měly zůstat uvnitř, se dostanou na povrch a káva vypadá, že je mastná.

2*Hrubost mletí Druhým krokem je kávu správně umlít. Ideální je udělat to těsně před použitím, protože káva po namletí velmi rychle ztrácí aroma a v šálku pak chutná mdle a bez jiskry. Proto baristé nedoporučují kupovat kávu již namletou. Po otevření sáčku velmi rychle zvětrá. Podle toho jakou kávu chceme uvařit, mele zrna na různou hrubost.

Nejjemnější mletí se hodí pro přípravu kávy v džezvě, největší hrubost bude pro použití kávy v tzv. french pressu.

Co se týká mlýnku, nejlepší je používat ten s mlecími kameny, který kávová zrna drtí.

3*Správné skladování Kávu byste měli skladovat maximálně při pokojové teplotě, spíše však v chladnější místnosti. Ne ale v lednici, protože přílišný chlad jí vůbec nesvědčí. Mějte také na paměti, že káva dobře absorbuje aroma jiných potravin, což negativně ovlivňuje její chuť.

Optimální je tedy skladovat ji v originálním obalu, nebo v dóze bez přístupu světla.

4*Kvalitní voda Aby káva dobře chutnala, musí se dělat z kvalitní čerstvé vody. V kavárnách se pracuje s profesionálními filtry na vodu, kde je možné regulovat množství rozpuštěných částic. Doma vám pomůže klasická filtrovací konvice. Voda má totiž zásadní vliv na to, jak bude výsledná káva chutnat. S tvrdou vodou se stává hořkou, s měkkou vodou může chutnat nakysle.

Dobré je používat balenou neperlivou vodu, která má nízký obsah vápníku, nevhodná je minerálka.

6*Správná teplota Ve chvíli, kdy voda přijde do kontaktu s kávou, má mít cca 93 °C. Vařicí voda kávě škodí, přepálí ji a ta pak má trpkou chuť. Navíc se začnou do nápoje uvolňovat zbytky z pražení a ty mohou organismu škodit. Pokud připravujete kávu v kávovaru, tento problém nehrozí, protože termostat udrží vodu na správné teplotě.

Jen nesmíte přístroj zapomenout odvzdušnit, aby se při přípravě dosáhlo optimální teploty. Prohřátá by měla být jak páka kávovaru, tak i šálky. Z trysky nesmí nápoj padat na dno šálku, ale stékat přes jeho vnitřní okraj.

Připravujete-li si kávu klasickým způsobem – hrneček, mletá káva, horká voda, existuje jednoduchý návod: vařicí vodu nechte odstát půl až jednu minutu a pak teprve kávu zalijte.

7*Čistota kávovaru Po každém použití přístrojů je třeba umýt nejen filtry pro opakované použití, ale i veškeré nádoby a příslušenství – nádobku na zrnkovou kávu, Mlýnek na kávu (1 x měsíčně), spařovací jednotku (1 x týdně), odpadní nádobku na vodu a kávovou sedlinu (denně).

Nezapomeňte, že káva obsahuje tuk, takže jeho zbytky mohou ulpět na stěnách a časem žluknout, což strašně páchne, a káva pak chutná odporně.

Cukr? Mléko?
Odborníci vesměs uvádějí, že kávu bychom měli pít bez cukru a raději i bez mléka, protože její vynikající chuť přebíjejí. Všechno ale záleží na našich chuťových pohárcích. Káva je totiž jedna z mála radostí, kterou v životě máme, a tak bychom ji měli pít tak, jak nám nejvíce chutná. Třeba i s cukrem a mlékem.

Nejčastější druhy kávy Espresso – 20 – 30 ml kávy, navrchu krémová oříšková pěna, která se po rozhrnutí lžičkou zatáhne zpátky. Ristretto – je menší než espresso, objem je 15 – 20 ml silného nápoje. Cappuccino – větší šálek, většinou 1,6 dcl, který je zarovnaný s okrajem a má mít asi 1 – 2 cm mléčné pěny. Na cappuccino nepatří skořice ani kakao.

Lungo – připravuje se jako espresso do 30 vteřin a šálek se poté doplní horkou vodou. V některých kavárnách dostanete horkou vodu zvlášť, abyste si kávu naředili dle vlastní chuti. Caffe Latte – Tento druh se připravuje z lunga, tedy „prodlouženého espressa“ a našlehaného mléka. Na vrchu je mléčná pěna, ale menší než u cappuccina. Káva se připravuje do většího šálku.

Latte macchiato – vysoká sklenice, ze třetiny naplněná espressem, ze třetiny horkým mlékem a ze třetiny jemnou mléčnou pěnou. Turek – dlouhá léta jsme nic jiného neznali. Správný „turek“ by se měl zalévat vodou, která není vroucí. V prvních minutách louhování se do nápoje uvolňují jen chuťové a aromatické složky. Později se ale uvolňují rezidua z pražení a další kofein.

Nápoj pak není zdravý.

Tři základní odrůdy kávy
Arabika – je nejdražší, tvoří asi 70 % světové produkce, je méně hořká, obsahuje 1,5 % kofeinu a její chuť je výrazná a variabilní.
Robusta – bývá často součástí směsí, v chuti je víc hořká, plnější a krémovější.
Liberica je mnohem méně známá, protože ji vyhledávají jen individuální zájemci.

Text: Laura Skrčená, Zdroj: A. Neubauer, barista 2012, Foto: Shutterstock

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Rodinná tragédie ji dostala na dno
nasehvezdy.cz

Rodinná tragédie ji dostala...

Ačkoli je ještě velmi...
Pomazánka z červené řepy s karamelizovanými ořechy
tisicereceptu.cz

Pomazánka z červené řepy s...

Dnes už klasická pomazánka z červené řepy....
Exorcismus v Česku kvete
enigmaplus.cz

Exorcismus v Česku kvete

I přestože je Česká republika převážně...
Objevený hrob ve Statenicích u Prahy: byl v něm muž, či žena?
epochaplus.cz

Objevený hrob ve Statenicích u...

Archeologický tým objevil ve Statenicích u Prahy...
Kouzlo venkovského bydlení
rezidenceonline.cz

Kouzlo venkovského bydlení

Bydlení na předměstí se může ukázat jako velká...
Válka Prachařových žen!
nasehvezdy.cz

Válka Prachařových žen!

Současná partnerka...
Manželství jako „továrna na změny“
epochalnisvet.cz

Manželství jako „továrna na...

Manželství je přítomné téměř ve všech kulturách na...
Dvojče zachránilo sestru před smrtí skokem z okna
skutecnepribehy.cz

Dvojče zachránilo sestru...

Období, které jsem prožívala, bylo...
Skalnaté hory: pýcha Severní Ameriky a ráj pěší turistiky
epochanacestach.cz

Skalnaté hory: pýcha Severní...

Jedním ze symbolů...
Překonejte hranice své představivosti
iluxus.cz

Překonejte hranice své...

Inovativní švédská beauty-tech značka odhalila...
Země se točí rychleji, den se zkracuje
epochaplus.cz

Země se točí rychleji, den...

V začátcích roku 2021 vědci z celého...
Co prozradily zkamenělé výkaly?
21stoleti.cz

Co prozradily zkamenělé...

Evropští vědci v nedávné době provedli analýzu...
0 shares