Domů     Takové (ne)obyčejné utěrky
Takové (ne)obyčejné utěrky
od 21.11.2019

Jak vybírat utěrky, aby se po prvním vyprání hned nerozsypaly? Co všechno by měly splňovat, aby byly opravdu užitečným a praktickým pomocníkem? A co od nich ještě můžeme očekávat?

S příchodem myček nádobí se zdálo, že utěrkám odzvonilo. Opak je pravdou. Zůstaly nepostradatelnými pomocníky a navíc ještě povýšily. Nezřídka se jedná o skvělou dekoraci kuchyně.

Aby utěrka dobře sloužila, musí splňovat tři základní požadavky – dobře sát, nepouštět vlákno a nezapáchat. No ano, utěrka by neměla být cítit, prostě by neměla hned po prvním utření nádobí zapáchat. To se docílí antibakteriální úpravou.

Bavlna, nebo len?

Radit vám, že si nemáte kupovat utěrky ze syntetických materiálů, asi není potřeba. To je jasné. Co je ale z těch přírodních lepší? Bavlna, nebo len?

BAVLNA

U nás v Česku na ni nedáme dopustit. Bavlněná vlákna jsou přítomna ve více než 50 % dnes vyráběných textilií. Čím delší vlákno bavlna má, tím je kvalitnější. Většinou platí, že čím delší vlákna jsou, tím je tkanina z nich utkaná jemnější a pevnější.

reklama

Z těchto důvodů patří mezi nejkvalitnější vyráběné vlákno z odrůd bavlníku tzv. egyptská bavlna. Vyniká svou prvotřídní savostí a jemností.

Nevýhody: Praním se postupně ztrácí barva. Výrobky z bavlny se snadno mačkají.

LEN

Je druhým nejoblíbenějším materiálem u utěrek. Je až o 25 % pevnější než bavlna. Díky struktuře lněných vláken utěrky prakticky nepouštějí nitky a navíc se její vlastnosti častějším používáním jen zlepšují. Jsou přirozeně antimikrobiální, takže nezapáchají. Lněné utěrky však nemají jen samá pozitiva.

Nevýhody: Lněné utěrky jsou „tvrdé“ a špatně se žehlí.

Směs bavlny a lnu

Nevýhody obou materiálů výrobci zmírňují tak, že je spolu kombinují. V různém poměru. Výsledkem jsou pak pololněné utěrky. Ty vám budou sloužit i několik desítek let. Místo toho, aby opakovaným praním ztrácely na kvalitě, jejich vlastnosti se naopak vylepšují.

Pozn.: Do směsí se dávají také bavlna/bambus a bavlna/konopí.

BAMBUS

Vlákno bambusu je přírodní a ekologický materiál se skvělou savostí, který je velmi příjemný na dotyk, krom jiného působí antibakteriálně, takže pohlcují pachy. Bambusové utěrky navíc mají 5x vyšší savost než utěrky bavlněné.

FROTÉ

Je to vlastně tkanina vyrobená většinou z kvalitní bavlny. Rozdíl je v tom, že je „trojrozměrná“. Třetí rozměr tvoří kličky nad vlastní tkaninou. Tento materiál je zvlášť oblíbený při výrobě prostěradel a ručníků, své využití nachází ale i v kuchyni.

reklama

K výrobě utěrek se froté báječně hodí. Výborně saje, navíc se s ním dobře leští sklo. Uchovává si svou barvu i při častém praní.

Nevýhodou froté je, že o něco déle schne.

VAFLOVÁ TKANINA

Když se bavíme o způsobu tkaní, pak k oblíbené vazbě u utěrek patří i tzv. vaflová. Utěrka má plastický povrch s charakteristickým jamkovým čtverečkováním. Stejný vzhled má na líci i na rubu.

Vaflová vazba se vyrábí většinou z bavlněné příze, na omak je však drsnější a má zvýšenou savost.

ŽAKÁROVÉ UTĚRKY

Techniku, při níž na tkanině vznikají půvabné plastické vzory, vynalezl v roce 1795 Francouz Joseph Marie Jacquard. Odtud také dostala svůj název.

reklama

Původně se žakárová tkanina používala pouze na slavnostní oděvy a nábytkové potahy z přírodního hedvábí, později na povlaky a ubrusy.

Gramáž

Dalším kritériem, na které je dobré se zaměřit, je gramáž. U tkanin se obecně pohybuje od 25 g/m² do téměř 1,5 kg/m², což už je těžká plachtovina. Gramáž kvalitních utěrek je někde mezi 100-600 g/m².

Samozřejmě platí přímá úměra, tedy čím vyšší gramáž je na etiketě uvedena, tím kvalitnější utěrku si kupujete. U látek s nižší gramáží se vám opravdu může stát, že po několika málo vypráních bude tkanina tak řídká, že se začne rozpadat.

A když na obalu žádný údaj o gramáži nenajdete? Zkuste si utěrky „osahat“. Kvalitní látku poznáte i hmatem. Je v ruce „plnější“.

Další vychytávky

Vedle typu tkaniny a gramáže si všímejte také:

* jestli má utěrka pevné lemování, aby se netřepila

* jaký je rozměr látky (velikost utěrky v porovnání s její cenou).

Víte, že…

…chlebu prospívá, když ho zabalíte do čisté utěrky, ideálně z přírodního materiálu? Chléb poté vložte do chlebníku. Pokud víte, že ho nespotřebujete rychle, přidejte dovnitř chlebníku rozkrojené jablko nebo oloupaný brambor. Oboje nejpozději do dvou dnů vyměňte.

…nejlepší k zakrytí těsta při kynutí je čistá utěrka?

Štítky:
reklama
Související články
23.3.2023
Někdy je třeba uvařit z pár ingrediencí, prostě použít, jak se říká, co dům dal. Ale v tom jsou naše hospodyňky víc než dobré. Takže my přidáváme jen pár receptů pro inspiraci. Zapečená bulka s vejcem (4 porce) 4 bulky, 4 vejce, olivový olej, sůl, pepř, pažitka nebo petrželka 1) Bulky ve dvou třetinách nařízněte a část vydlabejte. Potřete olivovým olejem a rozklepněte do nich vejce. 2) Osolte
19.3.2023
Na první pohled mohou být některé výrobky z keramiky a porcelánu téměř k nerozeznání. Přesto jsou jiné. Jedná se o dva různé materiály, které se zpracovávají dvěma odlišnými způsoby. Jak to tedy s keramikou a porcelánem opravdu je? Jedno mají společné – jedná se o poctivou, ve většině případů ruční práci. Možná i proto jsou výtvory z obou materiálů tak oblíbené. Keramika Je plná slunce, větru
17.3.2023
Dřív se bez ní neobešel žádný sváteční oběd. A byla to milá tradice. Takže až budete přemítat, co upéci v neděli, volba je jasná. Citronová 120 g cukru, ½ citronu, 1 lžíce citronové kůry (bio), 150 g bílého jogurtu, 90 ml oleje, 1 prášek do pečiva, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, hrubá mouka na vysypání, tuk na vymazání 1) Z citronu vymačkáme šťávu. Celá velká vejce dobře vyš
14.3.2023
Máte chuť na něco sladkého? Připravte si panna cottu (čtěte pana kotu). Ingredience 2 kelímky smetany ke šlehání 1 kelímek smetany na vaření 1 vanilkový cukr nebo 1 vanilkový lusk 70 g moučkového cukru 5 plátků želatiny 2 hrsti mraženého ovoce 3 lžíce krupicového cukru Postup Do misky nalijte půl litru vlažné vody a nechte v ní rozpustit želatinu. Všechny smetany si nalijte do k
9.3.2023
Už naše babičky věděly, že je zelí ideální zimní zeleninou. Dodává tělu vitamin C i vápník a je v kuchyni všestranně využitelné. A navíc se dá připravit na spoustu způsobů. Zvláště kysané zelí byste měli mít na talíři právě teď v zimním období poměrně často. Díky mléčnému kvašení jsou v něm zachovány vitaminy a minerální látky. Je opravdu výborným zdrojem vitamínu C. Má spoustu skvělých vlastnost
Nenechte si ujít další zajímavé články
Miliardy planetárních vyvrhelů se toulají naší galaxií
21stoleti.cz
Miliardy planetárních vyvrhelů se toulají naší galaxií
Většina dosud známých planet svůj život tráví v rodinném kruhu s mateřskou hvězdou a mnohdy i s planetárními sourozenci. Ale jak to tak někdy bývá u lidí, tak i mezi planetami může dojít ke konfliktu,
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
iluxus.cz
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
Lifestylový hotel Andaz Prague, unikátní místo čerpající z bohatých lokálních tradic, kultury, umění a architektury, poskytl své prostory a záštitu kosmetické značce Klara Rott, která zde vytvořila un
Kvůli komu se tak Lucie Benešová stále šlechtí?
nasehvezdy.cz
Kvůli komu se tak Lucie Benešová stále šlechtí?
Těžko věřit, že je Lucie Benešová (48) babičkou. Vzhledem směle konkuruje i o generaci mladším herečkám – není divu, že ještě dnes jí scenáristé předepisují košilaté scény, jak je sama nazývá. Z je
Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
epochalnisvet.cz
Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
Skotsko je neuvěřitelně pestrá země s bohatou a bohužel také pořádně komplikovanou a krvavou minulostí. Tu připomíná i množství historických staveb, mezi které patří i slavný chrám stojící v zeleni ma
Bez zakryté hlavy to nejde: Kdo kvůli zničenému slamáku zrušil svatbu?
epochaplus.cz
Bez zakryté hlavy to nejde: Kdo kvůli zničenému slamáku zrušil svatbu?
Francouzské královně Marii Antoinettě (1755–1793) dělá její manžel Ludvík XVI. (1754–1793) všechno, co jí na očích uvidí. Projevuje se to na výdajích dvora. Ministru financí Turgotovi dochází trpělivo
Záhada rodinné chaty
skutecnepribehy.cz
Záhada rodinné chaty
V mládí jsem zažila na naší chatě opravdu hrozivé věci, které jsem si nedovedla vysvětlit. Odpovědi na moje otázky přinesl až čas. Jako dívka z Prahy jsem si uměla vychutnat víkendy na naší chatě. Oproti panelákovému bytu to byla vždycky vítaná změna. Přírodu a čerstvý vzduch jsem milovala odmalička. Měli jsme chatu kousek od jednoho rybníka,
Excentrická svatyně klasického designu
rezidenceonline.cz
Excentrická svatyně klasického designu
Sebevědomá kombinace témat, materiálů a textur, směs paradoxů, tvořená moderními formami v kombinaci s nadčasovým nábytkem – to vše stojí za výsledným jemným leskem luxusního interiéru, jehož vyznění
Špagety se zeleninou
tisicereceptu.cz
Špagety se zeleninou
Jídlo, se kterým si poradíte, i když vás na vaření zrovna moc neužije. Ingredience 500 g špaget 500 g mletého masa 250 g rajčatového pyré 1 větší cibule 3 velká rajčata 1 červená paprika 2
Zeleninový kuskus s krevetami
tisicereceptu.cz
Zeleninový kuskus s krevetami
Suroviny 250 g mražených krevet 2 hrnky kuskusu 1 l zeleninového vývaru 2 velké cukety 2 pórky 2 lžíce olivového oleje hrubozrnná mořská sůl pepř čerstvá bazalka Postup Suchý kuskus n
Vymění Martin Zounar partnerku za kolegyni?
nasehvezdy.cz
Vymění Martin Zounar partnerku za kolegyni?
Po třinácti letech se rozešel s partnerkou Simonou Brdičkovou (46). Mají spolu dceru Claudii (14). Když to ale Martin Zounar (55) nejméně čekal, vstoupila mu do cesty pohledná psycholožka Kateřina K
První knihu na území dnešního Slovenska napsal římský císař: Ale kde?
enigmaplus.cz
První knihu na území dnešního Slovenska napsal římský císař: Ale kde?
Už pozorná dítka ve školách se mohou dozvědět, že první knihu na území sousedního Slovenska napsal římský císař Marcus Aurelius. Dokážeme však určit přesné místo, kde slavná sbírka úvah „Hovory k sobě
Pardubický kraj Vůně perníku, úsměv loutek a UNESCO
epochanacestach.cz
Pardubický kraj Vůně perníku, úsměv loutek a UNESCO
Ačkoli patří k těm menšímv České republice, nabízí aktivity a působivé expozice, kterým nelze říci „ne“. Pouze v Pardubickém kraji můžete nasát omamnou vůni perníku, stát se součástí dostihového vesel