Takové (ne)obyčejné utěrky

Jak vybírat utěrky, aby se po prvním vyprání hned nerozsypaly? Co všechno by měly splňovat, aby byly opravdu užitečným a praktickým pomocníkem? A co od nich ještě můžeme očekávat?

S příchodem myček nádobí se zdálo, že utěrkám odzvonilo. Opak je pravdou. Zůstaly nepostradatelnými pomocníky a navíc ještě povýšily. Nezřídka se jedná o skvělou dekoraci kuchyně. Aby utěrka dobře sloužila, musí splňovat tři základní požadavky – dobře sát, nepouštět vlákno a nezapáchat. No ano, utěrka by neměla být cítit, prostě by neměla hned po prvním utření nádobí zapáchat. To se docílí antibakteriální úpravou.

Bavlna, nebo len?

Radit vám, že si nemáte kupovat utěrky ze syntetických materiálů, asi není potřeba. To je jasné. Co je ale z těch přírodních lepší? Bavlna, nebo len?

BAVLNA

U nás v Česku na ni nedáme dopustit. Bavlněná vlákna jsou přítomna ve více než 50 % dnes vyráběných textilií. Čím delší vlákno bavlna má, tím je kvalitnější. Většinou platí, že čím delší vlákna jsou, tím je tkanina z nich utkaná jemnější a pevnější. Z těchto důvodů patří mezi nejkvalitnější vyráběné vlákno z odrůd bavlníku tzv. egyptská bavlna. Vyniká svou prvotřídní savostí a jemností.

Nevýhody: Praním se postupně ztrácí barva. Výrobky z bavlny se snadno mačkají.

LEN

Je druhým nejoblíbenějším materiálem u utěrek. Je až o 25 % pevnější než bavlna. Díky struktuře lněných vláken utěrky prakticky nepouštějí nitky a navíc se její vlastnosti častějším používáním jen zlepšují. Jsou přirozeně antimikrobiální, takže nezapáchají. Lněné utěrky však nemají jen samá pozitiva.

Nevýhody: Lněné utěrky jsou „tvrdé“ a špatně se žehlí.

Směs bavlny a lnu

Nevýhody obou materiálů výrobci zmírňují tak, že je spolu kombinují. V různém poměru. Výsledkem jsou pak pololněné utěrky. Ty vám budou sloužit i několik desítek let. Místo toho, aby opakovaným praním ztrácely na kvalitě, jejich vlastnosti se naopak vylepšují.

Pozn.: Do směsí se dávají také bavlna/bambus a bavlna/konopí.

BAMBUS

Vlákno bambusu je přírodní a ekologický materiál se skvělou savostí, který je velmi příjemný na dotyk, krom jiného působí antibakteriálně, takže pohlcují pachy. Bambusové utěrky navíc mají 5x vyšší savost než utěrky bavlněné.

FROTÉ

Je to vlastně tkanina vyrobená většinou z kvalitní bavlny. Rozdíl je v tom, že je „trojrozměrná“. Třetí rozměr tvoří kličky nad vlastní tkaninou. Tento materiál je zvlášť oblíbený při výrobě prostěradel a ručníků, své využití nachází ale i v kuchyni. K výrobě utěrek se froté báječně hodí. Výborně saje, navíc se s ním dobře leští sklo. Uchovává si svou barvu i při častém praní.

Nevýhodou froté je, že o něco déle schne.

VAFLOVÁ TKANINA

Když se bavíme o způsobu tkaní, pak k oblíbené vazbě u utěrek patří i tzv. vaflová. Utěrka má plastický povrch s charakteristickým jamkovým čtverečkováním. Stejný vzhled má na líci i na rubu. Vaflová vazba se vyrábí většinou z bavlněné příze, na omak je však drsnější a má zvýšenou savost.

ŽAKÁROVÉ UTĚRKY

Techniku, při níž na tkanině vznikají půvabné plastické vzory, vynalezl v roce 1795 Francouz Joseph Marie Jacquard. Odtud také dostala svůj název. Původně se žakárová tkanina používala pouze na slavnostní oděvy a nábytkové potahy z přírodního hedvábí, později na povlaky a ubrusy.

Gramáž

Dalším kritériem, na které je dobré se zaměřit, je gramáž. U tkanin se obecně pohybuje od 25 g/m² do téměř 1,5 kg/m², což už je těžká plachtovina. Gramáž kvalitních utěrek je někde mezi 100-600 g/m². Samozřejmě platí přímá úměra, tedy čím vyšší gramáž je na etiketě uvedena, tím kvalitnější utěrku si kupujete. U látek s nižší gramáží se vám opravdu může stát, že po několika málo vypráních bude tkanina tak řídká, že se začne rozpadat. A když na obalu žádný údaj o gramáži nenajdete? Zkuste si utěrky „osahat“. Kvalitní látku poznáte i hmatem. Je v ruce „plnější“.

Další vychytávky

Vedle typu tkaniny a gramáže si všímejte také:

* jestli má utěrka pevné lemování, aby se netřepila

* jaký je rozměr látky (velikost utěrky v porovnání s její cenou).

Víte, že…

…chlebu prospívá, když ho zabalíte do čisté utěrky, ideálně z přírodního materiálu? Chléb poté vložte do chlebníku. Pokud víte, že ho nespotřebujete rychle, přidejte dovnitř chlebníku rozkrojené jablko nebo oloupaný brambor. Oboje nejpozději do dvou dnů vyměňte.

…nejlepší k zakrytí těsta při kynutí je čistá utěrka?

Štítky: ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Komu se nejlépe daří dodržovat léčbu?
21stoleti.cz

Komu se nejlépe daří...

Nejčastější výmluvy pacientů, proč nedodržují...
Přehledně: 7 největších přírodních divů světa
epochanacestach.cz

Přehledně: 7 největších...

Švýcarská nadace New7Wonders...
Proč lidé věří konspiračním teoriím?
enigmaplus.cz

Proč lidé věří konspiračním...

Vědci zjistili, že mezi konspiračními teoretiky...
Plánuje drsný rozchod? Manžel jí brání ve štěstí
nasehvezdy.cz

Plánuje drsný rozchod? Manžel jí...

Takhle si manželství rozhodně...
Noc ve věznici Karosta Prison: Za čtyři stovky hrůzou nezamhouříte oka!
epochanacestach.cz

Noc ve věznici Karosta Prison:...

I těm nejotrlejším...
Mají snad krizi?
nasehvezdy.cz

Mají snad krizi?

Není tajemstvím, že herečka Daniela Šinkorová (46)...
Síň slávy neurologů: 6 lidí, na které by se nemělo zapomenout!
epochaplus.cz

Síň slávy neurologů: 6 lidí,...

Na počátku stál Američan Harvey Cushing (1869–1939)....
Španělé vyhnali muslimy po dobrém
epochalnisvet.cz

Španělé vyhnali muslimy po...

Stačí jeden povel a poslední muslimská bašta na...
Bitva v Ardenách: Zoufalý Hitlerův pokus o zvrat ve válce
epochaplus.cz

Bitva v Ardenách: Zoufalý...

Začátkem prosince 1944 zazvonil v domě...
0 shares