Domů     Espreso, cappuccino, latte, nebo turek?
Espreso, cappuccino, latte, nebo turek?
21.11.2019

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů. Povzbudí, zahřeje a vytváří pouto mezi lidmi na schůzkách i při přátelských posezeních v kavárně či doma.

Kvalitní výběrovou kávu s vynikající chutí dostanete v každé dobré kafeterii, kde ji připravují vyškolení baristé. Uvařit ji ale zvládnete i doma, musíte však při její přípravě dodržovat určitá pravidla.

To, jak káva chutná, neovlivňuje jen odrůda, ale také pražení, mletí, skladování a použitá voda.

Co je nejdůležitější pro přípravu dobré kávy

1*Čerstvost

Nejdřív si musíte koupit čerstvě praženou zrnkovou kávu, o kterou se starali odborníci a profesionálové ji ručně pražili. Je to trochu dražší záležitost, ale výsledný nápoj je pak „božská mana“. Nejoblíbenější jsou směsi robusty a arabiky.

Dbejte na to, aby každý balíček měl na obalu uvedené datum pražení. Od tohoto data by se pak káva měla spotřebovat do tří měsíců. A pozor na levné směsi! Občas bývají přepražené a káva z nich chutná hořce.

Dobrý nápoj z nich ani sebekvalitnější přípravou nezískáte. Špatně upraženou kávu někdy poznáte i pouhým okem. Pokud při pražení dojde k porušení struktury kávových zrnek, oleje, které by měly zůstat uvnitř, se dostanou na povrch a káva vypadá, že je mastná.

2*Hrubost mletí

Druhým krokem je kávu správně umlít. Ideální je udělat to těsně před použitím, protože káva po namletí velmi rychle ztrácí aroma a v šálku pak chutná mdle a bez jiskry. Proto baristé nedoporučují kupovat kávu již namletou.

Po otevření sáčku velmi rychle zvětrá. Podle toho jakou kávu chceme uvařit, mele zrna na různou hrubost. Nejjemnější mletí se hodí pro přípravu kávy v džezvě, největší hrubost bude pro použití kávy v tzv. french pressu.

Co se týká mlýnku, nejlepší je používat ten s mlecími kameny, který kávová zrna drtí.

3*Správné skladování

Kávu byste měli skladovat maximálně při pokojové teplotě, spíše však v chladnější místnosti. Ne ale v lednici, protože přílišný chlad jí vůbec nesvědčí. Mějte také na paměti, že káva dobře absorbuje aroma jiných potravin, což negativně ovlivňuje její chuť.

Optimální je tedy skladovat ji v originálním obalu, nebo v dóze bez přístupu světla.

4*Kvalitní voda

Aby káva dobře chutnala, musí se dělat z kvalitní čerstvé vody. V kavárnách se pracuje s profesionálními filtry na vodu, kde je možné regulovat množství rozpuštěných částic. Doma vám pomůže klasická filtrovací konvice.

Voda má totiž zásadní vliv na to, jak bude výsledná káva chutnat. S tvrdou vodou se stává hořkou, s měkkou vodou může chutnat nakysle. Dobré je používat balenou neperlivou vodu, která má nízký obsah vápníku, nevhodná je minerálka.

6*Správná teplota

Ve chvíli, kdy voda přijde do kontaktu s kávou, má mít cca 93 °C. Vařicí voda kávě škodí, přepálí ji a ta pak má trpkou chuť. Navíc se začnou do nápoje uvolňovat zbytky z pražení a ty mohou organismu škodit.

Pokud připravujete kávu v kávovaru, tento problém nehrozí, protože termostat udrží vodu na správné teplotě. Jen nesmíte přístroj zapomenout odvzdušnit, aby se při přípravě dosáhlo optimální teploty. Prohřátá by měla být jak páka kávovaru, tak i šálky.

Z trysky nesmí nápoj padat na dno šálku, ale stékat přes jeho vnitřní okraj. Připravujete-li si kávu klasickým způsobem – hrneček, mletá káva, horká voda, existuje jednoduchý návod: vařicí vodu nechte odstát půl až jednu minutu a pak teprve kávu zalijte.

7*Čistota kávovaru

Po každém použití přístrojů je třeba umýt nejen filtry pro opakované použití, ale i veškeré nádoby a příslušenství – nádobku na zrnkovou kávu, Mlýnek na kávu (1 x měsíčně), spařovací jednotku (1 x týdně), odpadní nádobku na vodu a kávovou sedlinu (denně).

Nezapomeňte, že káva obsahuje tuk, takže jeho zbytky mohou ulpět na stěnách a časem žluknout, což strašně páchne, a káva pak chutná odporně.

Cukr? Mléko?

Odborníci vesměs uvádějí, že kávu bychom měli pít bez cukru a raději i bez mléka, protože její vynikající chuť přebíjejí. Všechno ale záleží na našich chuťových pohárcích.

Káva je totiž jedna z mála radostí, kterou v životě máme, a tak bychom ji měli pít tak, jak nám nejvíce chutná. Třeba i s cukrem a mlékem.

Nejčastější druhy kávy

Espresso – 20 – 30 ml kávy, navrchu krémová oříšková pěna, která se po rozhrnutí lžičkou zatáhne zpátky.

Ristretto – je menší než espresso, objem je 15 – 20 ml silného nápoje.

Cappuccino – větší šálek, většinou 1,6 dcl, který je zarovnaný s okrajem a má mít asi 1 – 2 cm mléčné pěny. Na cappuccino nepatří skořice ani kakao.

Lungo – připravuje se jako espresso do 30 vteřin a šálek se poté doplní horkou vodou. V některých kavárnách dostanete horkou vodu zvlášť, abyste si kávu naředili dle vlastní chuti.

Caffe Latte – Tento druh se připravuje z lunga, tedy „prodlouženého espressa“ a našlehaného mléka. Na vrchu je mléčná pěna, ale menší než u cappuccina. Káva se připravuje do většího šálku.

Latte macchiato – vysoká sklenice, ze třetiny naplněná espressem, ze třetiny horkým mlékem a ze třetiny jemnou mléčnou pěnou.

Turek – dlouhá léta jsme nic jiného neznali. Správný „turek“ by se měl zalévat vodou, která není vroucí. V prvních minutách louhování se do nápoje uvolňují jen chuťové a aromatické složky. Později se ale uvolňují rezidua z pražení a další kofein. Nápoj pak není zdravý.

Tři základní odrůdy kávy

Arabika – je nejdražší, tvoří asi 70 % světové produkce, je méně hořká, obsahuje 1,5 % kofeinu a její chuť je výrazná a variabilní.

Robusta – bývá často součástí směsí, v chuti je víc hořká, plnější a krémovější.

Liberica je mnohem méně známá, protože ji vyhledávají jen individuální zájemci.

Text: Laura Skrčená, Zdroj: A. Neubauer, barista 2012, Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
29.10.2024
Děláte dobře. Sušit nemusíte jen ovoce, jde to i s bylinkami, květinami na pot pouri, masem a samozřejmě houbami. S některými přístroji toho dokážete ještě mnohem víc, třeba vyrobit jogurt, nechat kynout těsto, nebo usušit domácí nudle... Aby vám sušička dělala radost a dobře sloužila, musíte si ji vybrat sobě na míru. Velikost tak akorát Záleží na tom, kolik toho chcete sušit a jak často. Suši
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
15.10.2024
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Mají totiž pozoruhodně blahodárné úč
reklama
Šikovné tipy
Dekorativní kyblíčky na drobnosti
Věčná otázka „kam s tím“ nás trápí často, zejména když jde o věci drobné, které většinou tak dobře uklidíme, že je potom ne a ne najít. Vyřešit to mohou hezké kyblíčky. Budete potřebovat: plechové kyblíčky, barvy na kovy (zde bílá, červená, modrá), štětce, molitanový váleček, obyčejnou tužku, tavicí pistoli, špičatou špejli nebo drát, bezbarvý lak, […]
Hollywoodské obočí dělá divy
Pěkné husté obočí je znamením mládí. A nejen to, jeho ladný oblouk dodá tváři úhlednost, takže pak vystačíte i jen s lehkým líčením. Naopak bez upraveného obočí to nikdy nebude úplně ono. Na internetu najdete podrobné návody, jak tvar obočí přizpůsobit rysům obličeje a vyrovnat disproporce. Jednodušší, přitom univerzálně slušivé je takzvané hollywoodské obočí. Vychází […]
Skvělé recepty ze švestek
Ze švestek se dá uvařit tolik dobrot! A mohou být sladké i slané. Pojďte se s námi na některé podívat. NA SLANO Srnčí steak 4 srnčí steaky, 4 lžíce olivového oleje, 75 ml červeného portského nebo červeného vína, 1 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce cukru, 1 lžička nasekaných lístků tymiánu a snítky na ozdobu, 8 […]
Zbavit se tetování je drahé a zdlouhavé
Proto se na internetu dají najít mnohé návody k jeho odstranění domáckými prostředky. Přitom zmírnění viditelnosti tetování je náročné i profesionálními metodami. Zájem o domácké prostředky je pochopitelný, jelikož profesionální ošetření rozhodně není zadarmo. A tak se kouknete na internet a řeknete si, no vida, jde to i podomácku a levně. Pravda je, že postupy […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Českobudějovičtí vědci objevili nový obří virus. Dostal jméno Budvirus
21stoleti.cz
Českobudějovičtí vědci objevili nový obří virus. Dostal jméno Budvirus
Vědci z Biologického centra Akademie věd ČR našli během letoška čtyřicet nových sladkovodních virů, které napadají vodní mikroorganismy. První, který se jim podařilo izolovat a podrobně popsat, dostal
Chrám, kde vládnou krysy
epochalnisvet.cz
Chrám, kde vládnou krysy
Indie jako by byla zvířatům zaslíbená. Nesmírné popularity si tu užívají v hinduismus posvátné krávy, kterým lidé nesmí zkřivit ani chlup. Ve státě Rádžastán zase chovají v úctě krysy!   Příběh chrámu, který je pojmenován po hinduistické bohyni Karni Matě, se začíná psát někdy mezi 14. a 16. stoletím. V té době je Karni Mata ještě smrtelnice
Karlovarský knedlík
nejsemsama.cz
Karlovarský knedlík
Karlovarský knedlík je oblíbená česká příloha, která se hodí k mnoha masovým pokrmům. Ingredience: ● 6 tvrdších rohlíků nakrájených na kostičky ● 3 vejce ● 200 ml mléka ● hrst hladkolisté petrželky ● 60 g másla ● ½ lžičky soli ● špetka muškátového květu ● 1 lžička oleje Postup: V misce rozšlehejte mléko, žloutky, polovinu soli, muškátový květ a rozpuštěné máslo. Přidejte pečivo, promíchejte a nechte 5
Katedrálu zachránil potápěč
historyplus.cz
Katedrálu zachránil potápěč
Potápěč v neforemném skafandru se znovu a znovu noří do zkalené vody. Jen na něm záleží, zda se téměř 1000 let stará katedrála nad ním za chvíli zhroutí, nebo zda se ji podaří zachránit. Anglie na počátku 20. století bije na poplach. Winchesterská katedrála, jeden z největších a nejslavnějších chrámů v zemi, se hroutí. Ve stavbě dlouhé
Démon lakomství: Jsou kleptomani posedlí?
epochaplus.cz
Démon lakomství: Jsou kleptomani posedlí?
Podléhá mu 50 legií určených ke službě všem bohatým hamižníkům. Jen připomeňme, že jedna legie čítá zhruba 5000 jedinců. Alespoň takto o údajném démonovi Mamonovi mluví svatý Lukáš (?–84), kterému je připisováno stejnojmenné evangelium tvořící třetí knihu Nového zákona.   V duchu rčení „hamty hamty, ať mám víc než tamty,“ se dočká personifikace i hebrejský
Klobásy jako snídaně šampionů
tisicereceptu.cz
Klobásy jako snídaně šampionů
Nic nenastartuje den lépe než opečené klobásy se spoustou koření a paprikami. Ingredience 2 klobásy 1 velká žlutá paprika 1 velká červená paprika 3 stroužky česneku 1 velká žlutá cibule ros
Má Kostková snahu zachránit manželství?
nasehvezdy.cz
Má Kostková snahu zachránit manželství?
V poslední době se toho Tereza Kostková (46) rozhodně nebojí. Když vyráží do společnosti, vyzbrojí se velkým výstřihem i rozparky. Snaží se tím svému manželovi něco naznačit? Moderátorka StarDance
Exkluzivní bydlení kolem olivovníku
rezidenceonline.cz
Exkluzivní bydlení kolem olivovníku
Mimořádný projekt Carla Ridge v hodnotě 25,5 milionu dolarů nabízí ty nejkrásnější výhledy z hřebene pohoří Trousdale na Tichý oceán. Prestižní lokalita ve čtvrti Beverly Hills amerického Los Angeles je ztělesněním snu zdejší bohaté smetánky. Vše tu podléhá přísným regulím, jež dokonce určují i výšku střech místních luxusních vil, navíc všechny stavební práce tu musejí
Pašík Vašík se stal hvězdou naší rodiny
skutecnepribehy.cz
Pašík Vašík se stal hvězdou naší rodiny
Babička si to malé selátko doslova vypiplala, děda z něj udělal komika, který bavil svými kousky celou vesnici i náhodné turisty. Ani nevím, odkud babička to neduživé selátko přinesla. Samozřejmě to bylo od někoho z naší vesnice, téměř každý choval prasata. To malé nic bylo asi desáté v pořadí narozených a podle toho vypadalo. Babička si jej nesla ve svém
Hory mají oči: Pojídal krutý klan kanibalů nevinné oběti?
enigmaplus.cz
Hory mají oči: Pojídal krutý klan kanibalů nevinné oběti?
V 16. století údajně jeho skutky vzbuzují nebývalou hrůzu. Říká se, že hlava 48členného klanu kanibalů Alexander Bean společně se svými společníky vraždí nevinné oběti ve skotské oblasti Galloway a ná
Zimní limitovaná edice Lukáše Jabůrka
iluxus.cz
Zimní limitovaná edice Lukáše Jabůrka
Renomovaný sklářský umělec Lukáš Jabůrek přichází s limitovanou zimní edicí váz a objektů. Novinky inspirované zimní přírodou i příběhy každodenního života spojují tradiční sklářské techniky s moderní
Jižní Tyrolsko: Horské štíty, usedlosti a sklenka vína…
epochanacestach.cz
Jižní Tyrolsko: Horské štíty, usedlosti a sklenka vína…
Nacházíte se sice v nejsevernější oblasti Itálie, slyšet je tu ale hlavně němčina. Malebný kraj s hlubokými údolími a ostrými horskými štíty vám v zimě nabídne více než 1100 kilometrů sjezdovek. Kvalitní sportovní vyžití pak vystřídáte sklenkou ceněného italského vína. Vítejte v Jižním Tyrolsku. Zdejší panoramatická krajina neoslňuje jen počtem a délkou lyžařských sjezdovek. Úctyhodný