Domů     Bezezbytková kuchyně: 8 šikovných nápadů
Bezezbytková kuchyně: 8 šikovných nápadů
17.1.2023

Při každém vaření zůstavají zbytky, někdy je jich více, jindy méně. Ale prakticky všechny se dají dále využít.

Zeleninový bujón

Právě u zeleniny lehce vznikají přebytky, které už se nehodí při vaření. Malé zbytky pórku, stonky z celeru, odkrojené špičky kořenové zeleniny, košťály zelí, kapusty nebo květáku. Omyjte je, krátce oblanšíruje a zchlaďte, pak je uložte na mrazák.

Až se nashromáždí větší množství, osmažte cibulku na oleji a přihoďte všechny zbytky zeleniny. Poduste do měkka s malým množstvím vody, výsledkem má být hustá kašovitá směs.

Až zelenina změkne, můžete přidat zelené bylinky nebo koření jako tymián, rozmarýn nebo libeček. Nechte trochu vychladnout a pak rozmixujte na hustou pastu. Přendejte ji do mísy a osolte – na 100 g zeleninové směsi se přidává 10 g soli.

Nalijte do tvořítek na led a nechte zmrznout. Pak vyjměte a skladujte v mrazáku ve svačinovém boxu, jednotlivé vrstvy oddělte pečicím papírem.

Tip: Při dušení zeleniny můžete přidat suché slupky z cibule, které pak zase vyndáte. Bujón tím získá pěknou barvu.

Změklé sušenky

Otevřené balení sušenek za pár dní zvlhne, tím ztratí křupavost i chutnost. Co s nimi? Dejte je krátce vysušit do trouby a pak je použijte na korpus pro nepečený koláč.

Budete samozřejmě potřebovat ještě další balení sušenek, ale důležité je, že nic nepřijde nazmar.

Tvrdá kůra ze sýra

Nevyhazujte ji, skvěle ochutí krémové omáčky. Kůra samozřejmě nesmí být potažena plastovou fólií ani parafínem. Očištěnou kůru vložte do hrnce s omáčkou a povařte, před servírováním vyndejte. Dodá pikantní příchuť.

Křupavé krutony

Nespotřebovaný chléb i kusové pečivo vyhazuje každá domácnost. Z housek se sice dá po usušení připravit strouhanka, ale co s chlebem? Zkuste pikantní krutony. Smíchejte trochu olivového oleje se solí a pepřem, kdo má rád česnek, může přidat i ten.

Přihoďte pokrájené kousky chleba a dobře promíchejte. Pak krutony rozložte na plech s pečicím papírem a vložte na 15 minut do trouby nastavené na 200 °C.

Nákyp ze zbylého pečiva

Zbylé pečivo, chléb nebo housky, pokrájete na plátky. V míse rozšlehejte 200 ml mléka se 2 vejci a 100 g cukru. Oloupejte 3 jablka a pokrájejte je na tenké plátky. Do vymazané formy dávejte střídavě vrstvu pečiva a na ni vrstvu jablka.

Na pečivo pomocí lžíce kapejte zálivku, na jablka nasypejte trochu rozinek. Před dopečením ještě poklaďte povrch nákypu vločkami másla a posypejte 1 lžící cukru promíseného se skořicí.

Tip: Místo jablek lze použít i švestkový kompot. Pokud chcete nákyp nadýchanější, rozdělte vejce, bílky ušlehejte a opatrně je vmíchejte do mléčné zálivky.

Zbytky ovoce a zeleniny

Pokud nestíháte zužitkovat přezrálé ovoce, pokrájejte ho na kousky, vložte do hrnce, zalijte vodou, aby bylo ponořené a přidejte vydatně cukru. Na malém ohni vařte asi půl hodiny, pak sirup slijte a využijte ke slazení, ovoce nechte okapat a proschnout.

Hodí se jako sladké zobání. Využít se tak dají i slupky z jablek, pokud víte, že nejsou chemicky ošetřené.

Ze zbytků zeleniny zase můžete připravit pikantní pochoutky k televizi. Zeleninu pokrájejte na drobné plátky nebo kousky, krátce oblanšírujte a nechte okapat.

Osušené pak rozložte na pečicí papír na plech, pokapejte olejem, osolte a podle chuti okořeňte a nechte za nízké teploty spíš usušit než upéct v troubě.

Rýžový dezert

Zbyla vám vařená rýže? Není nic snadnějšího, než z ní udělat porci sladké svačinky. Rozmíchejte měkký tvaroh s cukrem, podle chuti oslaďte. Nakrájejte sladké ovoce na kousky a vše smíchejte s rýží. Můžete vylepšit špetkou skořice nebo vanilkovým cukrem.

Kromě tvarohu lze použít také jogurt, a to i ochucený, nebo smetanový krém.

Přezrálé banány

Banány dokážou zrát velmi rychle a po dvou třech dnech úplně zhnědnout. Co pak s nimi? Zkuste bezlepkové lívance, které se zcela obejdou bez mouky a jsou báječné. Rozmačkejte dva banány na kaši, přidejte jedno nastrouhané jablko, 2 vejce a špetku skořice. Osmažte na másle do zlatova a posypejte cukrem.

Foto: Shutterstock

Související články
23.12.2025
Tradice obalovaného kapra s bramborovým salátem coby štědrovečerní pokrm je mnohem mladší, než by se mohlo zdát. Poprvé ho připravila M. D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924.   V českých rodinách se kapr na Štědrý večer podával už dříve, někdy od počátku 19. století, ale spíše jen v rybníkářských oblastech nebo v rodinách, které si ho finančně mohli
22.12.2025
Croquembouche (čteme krokánbuš) je lahodný dezert, který se ve Francii připravuje při slavnostních příležitostech. Poprvé ho představil cukrář Antoine Carême v druhé polovině 18. století a měl takový úspěch, že ho dnes zná každý i za hranicemi jeho země. Doba přípravy: 180 minut   Rozpis na 8 porcí: * Na těsto: 150 g másla, 200 g hladké mouky, 5 vajec, 450 ml vody * Na čokoládo
18.12.2025
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a pr
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
reklama
Šikovné tipy
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“.  Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo.   1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte […]
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Díky dronům analyzují vědci velrybí dech
21stoleti.cz
Díky dronům analyzují vědci velrybí dech
Používání dronů je v moderní době velmi rozšířené, a to v různých oblastech lidské činnosti. Spoléhají na ně i odborníci, kteří se zabývají zdravím keporkaků a dalších velryb v arktických vodách. Bezp
Montblanc přeje Veselé Vánoce
iluxus.cz
Montblanc přeje Veselé Vánoce
Montblanc vnáší do letošních Vánoc atmosféru zimních dnů, kdy se člověk na chvíli zastaví, vezme do ruky pero a nechá myšlenky plynout po papíru. Ruční psaní je jedním z nejkrásnějších způsobů, jak
Věděla, že jsem v nebezpečí
skutecnepribehy.cz
Věděla, že jsem v nebezpečí
Byla to jen taková hra na schovávanou a mě nenapadlo nic lepšího, než se ukrýt do zakázané dědečkovy truhlářské dílny… V  dětství jsem často trávila prázdniny a také volné víkendy i se svým bratrem u babičky a dědečka na vesnici. Dědeček byl šikovný stolař a s babičkou si ještě přivydělávali zdobením už hotových rakví v odlehlé dílně. Přikázali nám, abychom do této
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
epochalnisvet.cz
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
Slavná palírna Ardbeg, spadající pod skupinu LVMH, poprvé vstoupila do hotelového světa…Na ostrově Islay otevřela Ardbeg House, stylové boutiqové útočiště propojující charakter své legendární produkce s prostředím ostrova, který je proslulý dlouhou tradicí a jedinečným rukopisem místních palíren. Dvanáct pokojů a apartmá, z nichž každý má svůj vlastní příběh, vás vtáhne do atmosféry, která působí jak
Tichá domácnost u Burešové kvůli třetímu dítěti?
nasehvezdy.cz
Tichá domácnost u Burešové kvůli třetímu dítěti?
Dostává bezbřehá láska trhliny? Na veřejnosti se hvězda seriálu ZOO Eva Burešová (32) a její partner, šéfkuchař Přemek Forejt (38), prezentují jako dokonalý pár. Podle našeho zdroje to má však za dv
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Čočková polévka s klobáskou
tisicereceptu.cz
Čočková polévka s klobáskou
Ať už ji máte raději se smetanou, nebo jemně kyselou, ze silného domácího vývaru bude jedinečná. Ingredience 250 g čočky 1 mrkev kousek celeru 2 stroužky česneku 300 g brambory 1 cibule 1
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
8 nejslavnějších gladiátorů: Skláněli se před nimi i římští císaři?
historyplus.cz
8 nejslavnějších gladiátorů: Skláněli se před nimi i římští císaři?
Svalnatý bijec v rukách pevně svírá kopí a jeho hrot má namířen na blížící se nebezpečnou šelmu. Jediný špatný krok, jediné zaváhání a skončí roztrhán na kusy. Diváci v aréně sedí na krajích svých sedadel a ani nedutají. Vtom šelma zaútočí. Pohotový gladiátor však stihne uskočit a zasadit jí smrtící ránu. Carpophorus údajně za jediný
Zima je drsná, ale vaše ruce být nemusí
nejsemsama.cz
Zima je drsná, ale vaše ruce být nemusí
S příchodem zimy dostávají pořádně zabrat. Mráz, vítr a suchý vzduch jim dávají lekci z otužování. Ale nebojte, stačí pár kroků, a budou jako v bavlnce. Kůže na rukou patří mezi nejméně chráněné, ale nejvíc namáhané části těla. A i když se o ni snažíte pečovat promazáváním, někdy to nestačí. A to zvlášť v zimě. Jak tedy předcházet suchosti a popraskání
Přišlo od Panny Marie varování proti covidu?
enigmaplus.cz
Přišlo od Panny Marie varování proti covidu?
Mohou být některá náboženská zjevení tak konkrétní, aby nás varovala před nadcházejícími událostmi? Italka jménem Gisella Cardia tvrdí, že ano! [gallery size="full" ids="162348,162350,162349"] V
Láska versus přátelství: Řídí je stejné procesy v těle?
epochaplus.cz
Láska versus přátelství: Řídí je stejné procesy v těle?
I když to nezní moc romanticky, žádná láska by na světě nebyla bez obyčejné chemie! Jaké třaskavé reakce za ní stojí, už vědci tuší. Ale jak to s přátelstvím, které k lásce nemá zas tak daleko? Pokud si představíme tělo jako chemickou laboratoř, tak v sekci, kde se míchá láska, intimita a partnerské soužití, je