Domů     Bezezbytková kuchyně: 8 šikovných nápadů
Bezezbytková kuchyně: 8 šikovných nápadů
17.1.2023

Při každém vaření zůstavají zbytky, někdy je jich více, jindy méně. Ale prakticky všechny se dají dále využít.

Zeleninový bujón

Právě u zeleniny lehce vznikají přebytky, které už se nehodí při vaření. Malé zbytky pórku, stonky z celeru, odkrojené špičky kořenové zeleniny, košťály zelí, kapusty nebo květáku. Omyjte je, krátce oblanšíruje a zchlaďte, pak je uložte na mrazák.

Až se nashromáždí větší množství, osmažte cibulku na oleji a přihoďte všechny zbytky zeleniny. Poduste do měkka s malým množstvím vody, výsledkem má být hustá kašovitá směs.

Až zelenina změkne, můžete přidat zelené bylinky nebo koření jako tymián, rozmarýn nebo libeček. Nechte trochu vychladnout a pak rozmixujte na hustou pastu. Přendejte ji do mísy a osolte – na 100 g zeleninové směsi se přidává 10 g soli.

Nalijte do tvořítek na led a nechte zmrznout. Pak vyjměte a skladujte v mrazáku ve svačinovém boxu, jednotlivé vrstvy oddělte pečicím papírem.

Tip: Při dušení zeleniny můžete přidat suché slupky z cibule, které pak zase vyndáte. Bujón tím získá pěknou barvu.

Změklé sušenky

Otevřené balení sušenek za pár dní zvlhne, tím ztratí křupavost i chutnost. Co s nimi? Dejte je krátce vysušit do trouby a pak je použijte na korpus pro nepečený koláč.

Budete samozřejmě potřebovat ještě další balení sušenek, ale důležité je, že nic nepřijde nazmar.

Tvrdá kůra ze sýra

Nevyhazujte ji, skvěle ochutí krémové omáčky. Kůra samozřejmě nesmí být potažena plastovou fólií ani parafínem. Očištěnou kůru vložte do hrnce s omáčkou a povařte, před servírováním vyndejte. Dodá pikantní příchuť.

Křupavé krutony

Nespotřebovaný chléb i kusové pečivo vyhazuje každá domácnost. Z housek se sice dá po usušení připravit strouhanka, ale co s chlebem? Zkuste pikantní krutony. Smíchejte trochu olivového oleje se solí a pepřem, kdo má rád česnek, může přidat i ten.

Přihoďte pokrájené kousky chleba a dobře promíchejte. Pak krutony rozložte na plech s pečicím papírem a vložte na 15 minut do trouby nastavené na 200 °C.

Nákyp ze zbylého pečiva

Zbylé pečivo, chléb nebo housky, pokrájete na plátky. V míse rozšlehejte 200 ml mléka se 2 vejci a 100 g cukru. Oloupejte 3 jablka a pokrájejte je na tenké plátky. Do vymazané formy dávejte střídavě vrstvu pečiva a na ni vrstvu jablka.

Na pečivo pomocí lžíce kapejte zálivku, na jablka nasypejte trochu rozinek. Před dopečením ještě poklaďte povrch nákypu vločkami másla a posypejte 1 lžící cukru promíseného se skořicí.

Tip: Místo jablek lze použít i švestkový kompot. Pokud chcete nákyp nadýchanější, rozdělte vejce, bílky ušlehejte a opatrně je vmíchejte do mléčné zálivky.

Zbytky ovoce a zeleniny

Pokud nestíháte zužitkovat přezrálé ovoce, pokrájejte ho na kousky, vložte do hrnce, zalijte vodou, aby bylo ponořené a přidejte vydatně cukru. Na malém ohni vařte asi půl hodiny, pak sirup slijte a využijte ke slazení, ovoce nechte okapat a proschnout.

Hodí se jako sladké zobání. Využít se tak dají i slupky z jablek, pokud víte, že nejsou chemicky ošetřené.

Ze zbytků zeleniny zase můžete připravit pikantní pochoutky k televizi. Zeleninu pokrájejte na drobné plátky nebo kousky, krátce oblanšírujte a nechte okapat.

Osušené pak rozložte na pečicí papír na plech, pokapejte olejem, osolte a podle chuti okořeňte a nechte za nízké teploty spíš usušit než upéct v troubě.

Rýžový dezert

Zbyla vám vařená rýže? Není nic snadnějšího, než z ní udělat porci sladké svačinky. Rozmíchejte měkký tvaroh s cukrem, podle chuti oslaďte. Nakrájejte sladké ovoce na kousky a vše smíchejte s rýží. Můžete vylepšit špetkou skořice nebo vanilkovým cukrem.

Kromě tvarohu lze použít také jogurt, a to i ochucený, nebo smetanový krém.

Přezrálé banány

Banány dokážou zrát velmi rychle a po dvou třech dnech úplně zhnědnout. Co pak s nimi? Zkuste bezlepkové lívance, které se zcela obejdou bez mouky a jsou báječné. Rozmačkejte dva banány na kaši, přidejte jedno nastrouhané jablko, 2 vejce a špetku skořice. Osmažte na másle do zlatova a posypejte cukrem.

Foto: Shutterstock

Související články
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
reklama
Šikovné tipy
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Chytila do své sítě Lewandowská konečně boháče?
nasehvezdy.cz
Chytila do své sítě Lewandowská konečně boháče?
Konečně se život krásky ze seriálu Mladá krev Simony Lewandowské (26) vyvíjí podle jejích představ? Její hvězda nyní sice míří vzhůru, herečka se však svěřila, že není nejspokojenější. Buďto nepřich
Jak správně navoskovat snowboard – postup krok za krokem
epochaplus.cz
Jak správně navoskovat snowboard – postup krok za krokem
Vytáhli jste snowboard ze skříně a skluznice vypadá jako zašedlá sušenka? Pokud vás na svahu všichni předjíždějí a prkno se na rovinkách zastavuje, je nejvyšší čas provést voskování snowboardu. Dobrou zprávou je, že navoskovat snowboard zvládnete i doma – bez drahého servisu a během jednoho večera. Proč je voskování skluznice tak důležité Čerstvě navoskovaná skluznice
VistaJet – Ideální cesta do oblak
epochalnisvet.cz
VistaJet – Ideální cesta do oblak
Vlastnctví soukromého tryskáče je sice vnímáno jako jeden ze symbolů bohatsví a úspěchu, ve skutečnosti je ale provozování vlastního dopravního letadla spíše noční můrou. Náklady na provoz, servis, posádku či prostor v hangáru jsou astronomické. Existuje ale snadnější a efektivnější cesta, která nic neubírá na přepychu a exkluzivitě. Jmenuje se VistaJet… Hledání nových formatů
Betonové baterie budou napájet města budoucnosti
21stoleti.cz
Betonové baterie budou napájet města budoucnosti
I v budoucnosti budou města vyžadovat velké množství elektrické energie pro své fungování, a to ideálně z obnovitelných zdrojů. Tuto energii je však třeba někde ukládat. Ve městech budoucnosti by se t
Věděla jsem, že to bývalo květinářství!
skutecnepribehy.cz
Věděla jsem, že to bývalo květinářství!
Když jsem přijela poprvé do Španělska, cítila jsem se jako doma. Procházela jsem se uličkami, zdály se mi tak známé. Snad z minulého života? Horké sluneční paprsky, jasně modrá obloha, slaná voda a pláže mě vždycky přitahovaly. Procestovala jsem toho opravdu hodně, myslela jsem si, že mě už na cestách v mých padesáti letech nemůže nic překvapit. Přesto
Schwarzenberskou banku vytuneloval její ředitel
historyplus.cz
Schwarzenberskou banku vytuneloval její ředitel
Bankovnictví je prastará záležitost. Už Ježíš v Novém zákoně zvrhává v chrámu stolice lichvářů a vyhání je z posvátného místa. Řád templářů ve středověku buduje bankovní síť, aby mohli poutníci do Svaté země cestovat se směnkou, a nikoli s hotovostí. Florenští bankéři v době renesance rovnou kontrolují finanční toky velké části Evropy…   S 18.
Nejkrásnější adventní trhy Evropy
nejsemsama.cz
Nejkrásnější adventní trhy Evropy
Přinášíme vám ty nejlepší tipy, kam vyrazit na vánoční trhy jen kousek od českých hranic! Vyberte si od těch největších a nejproslulejších, až po méně známé, ale o to malebnější. Na každém z nich na vás dýchne pravý duch Vánoc. Bratislava Udělejte si výlet na vánoční trhy do Bratislavy! Slovenská metropole se tu promění v jeden velký sváteční příběh.Ulice historického centra se rozzáří světýlky,
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Zatmění předurčené zápěstí
iluxus.cz
Zatmění předurčené zápěstí
Ženevská manufaktura Frederique Constant a magazín Time+Tide dokazují, že ze spojení vždy vychází kreativní počiny. Produktově limitovaná novinka rozšíří kolekci Highlife. Konkrétně se jedná o mode
Šťavnaté rolky na slanině
tisicereceptu.cz
Šťavnaté rolky na slanině
Skvělá letní rychlovka, kterou si oblíbí každý. Dovnitř můžete dát i jiné náplně, výtečný je třeba špenát. Ingredience 6 kuřecích prsou 250 g slaniny 200 g sýra 1 sklenice sušených rajčat gr
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Zelená žena z Babylonu: Mýtus, který přetrval desetiletí
enigmaplus.cz
Zelená žena z Babylonu: Mýtus, který přetrval desetiletí
Legenda o takzvané „zelené ženě z Babylonu“ patří k nejznámějším neověřeným příběhům archeologie 20. století. Podle rozšířených, avšak nikdy nepotvrzených tvrzení měl britský archeolog Sir Henry Rawli