Se sílícím trendem veganství a vegetariánství se stále častěji stává tématem, a to jak zastánců, tak i odpůrců jídelníčku bez masa, ústřední otázka: Jak důležité je vlastně maso pro naše zdraví?
Žijeme v zemi s tradičně vysokou spotřebou masa. A také s tradičně vysokým výskytem rakoviny střeva a srdečně-cévními nemocemi jako nejčastější příčinou úmrtí, což má vše prokazatelnou souvislost se zálibou v masitých jídlech a uzeninách.
To je nejsilnější argument ve prospěch vegetariánství. Jenže i bezmasý jídelníček má svůj velký černý puntík, a tím jsou chybějící zásadní živiny, především plnohodnotné bílkoviny.
Bílkoviny na talíři
Při pročítání výčtu živin v rostlinných potravinách ovšem na bílkoviny narazíte, ať už jde o salát, nebo pšenici. Čistě teoreticky je skutečně obsahují. Prakticky ale hraje roli také množství, které bývá malé až zanedbatelné, a jejich konkrétní podoba.
Protože bílkoviny jsou „sady“ složené z menších dílků zvaných aminokyseliny. Ty naše tělo nutně potřebuje. Některé si sice dokáže vytvořit samo, ale 9 druhů aminokyselin musíme pravidelně dodávat s jídlem, jinak se jejich nedostatek podepíše na zdraví.
A jak už asi tušíte, rostlinné potraviny na to nestačí, jen živočišné bílkoviny jsou kompletní čili plnohodnotné.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2024/05/shutterstock-15389450330-768x512.jpg)
Ideální potravinou na doplnění bílkovin jsou vejce. Ale nedávejte si je na tvrdo, lépe stravitelná, a tím využitelná jsou vejce míchaná.
Trochu toho a trochu onoho
Vegetariáni asi namítnou, že plnohodnotnou sestavu aminokyselin nabízí sója. To je pravda, ale opět spíš teoreticky, protože jeden typ je v sóje zastoupen jen v mizivém množstvím. A v tom je ten háček.
Tělo využívá zdroje ze stravy symetricky, takže pokud je nějaké aminikyseliny málo, využije z téhož jídla málo i těch ostatních.
Zkušení vegetariáni si s tím umí poradit: V jednom pokrmu kombinují potraviny tak, aby tělu dodali kompletní sestavu pro tvorbu bílkovin. Proto najdete v jejich jídelníčku luštěniny mnohem častěji, než jsme běžně zvyklí.
Luštěniny totiž dodávají dílky, které obilovinám a dalším rostlinným potravinám chybí.
Tím potíže nekončí
Ani zdařilá kombinace, pokrývající naši potřebu bílkovin, ovšem neřeší všechny problémy. Aminokyseliny z rostlinných potravin jsou totiž navíc hůře využitelné.
Brání tomu i vysoké množství vlákniny, která sice působí na zdraví blahodárně, ale na druhou stranu omezuje právě vstřebávání živin. A tak zatímco slabinou masitého jídelníčku je sklon k civilizačním nemocem, vegetariánský zase lehce může vést k podvýživě.
Proto je pro zdraví nejvýhodnější zlatá střední cesta a skutečně pestrý jídelníček. To znamená omezit uzeniny na minimum, jíst méně masa, zato více luštěnin a rozmanitých druhů zeleniny, nejen rajčata a okurky.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2024/05/shutterstock-2737170050-768x593.jpg)
Výhody a slabiny
zelenina
+ antioxidanty, enzymy a další látky blahodárně působící na zdraví
+ vitamin C, vitaminy B, z nich je výhradním zdrojem B 9 a B 12, totéž platí pro vitamin K
+ široká paleta minerálů
+ vláknina
+ zdravé typy tuků
+ nižší kalorická vydatnost
– malý podíl bílkovin
– nekompletní bílkoviny
– horší stravitelnost, zejména zasyrova
– látky blokující využití živin, zejména zasyrova
– možné zamoření plísněmi
– možné pozůstatky hnojiv a chemického ošetření
maso a spol.
+ plnohodnotné a lehce stravitelné bílkoviny
+ vitaminy B, A a D
+ velké množství vápníku a železa
+ v mořských rybách zdravé typy tuků
– kalorická vydatnost
– škodlivé tuky v mase a mléce
– podpora prozánětlivého stavu, a tím chronických nemocí
– nepříznivý vliv na střevní bakterie
– podpora nadváhy a cukrovky
– omezená paleta minerálů
Foto: Shutterstock