Domů     Báječné léto na zahradě: Než se sejdete ke grilování
Báječné léto na zahradě: Než se sejdete ke grilování
9.7.2023

Posezení s přáteli na zahradě u něčeho dobrého si lze sotva představit bez vůně grilovaných pochoutek. Ale co když starý gril dosloužil?

Grilování je nejen příprava jídla, ale také zábava a pro někoho vášeň. Grilují mladí i ti dříve narození, ženy i muži. A nikdo nechce, aby mu tyhle chvíle kazil nevhodně vybraný gril, i kdyby byl drahý a designový. Ten, který si vyberete, by vám měl ideálně vyhovovat.

Než se vydáte do obchodu

Položte si pár nejzákladnějších otázek. A které to jsou?

* Kde budete grilovat? Jen v létě na zahradě, nebo i na verandě či vevnitř.

* Pro kolik lidí a jak často – pokud počítáte s větším množstvím strávníků, měli byste se poohlédnout po větším grilu. Pokud gril hodláte použít jen nárazově a pro pár členů rodiny, můžete si pořídit i menší a jednodušší.

* Kolik chci utratit – odpověď souvisí s předchozí otázkou. Je-li pro vás grilování vášní a často zvete hosty, budete chtít už vymazlený kousek s různými možnostmi ovládání a budete muset investovat více.

Dražší kousky také bývají z kvalitnějšího materiálu. Naopak jednoduchý gril na dřevěné uhlí pro nárazovou akci pořídíte klidně do tisícovky. Počítejte ale, že vám nevydrží déle než pár sezon.

Z čeho vybírat?

Existují tři základní typy, které se liší hlavně různým vybavením, a pak nějaké grily speciální.

1. Na dřevěné uhlí

Dá se říci, že se používají nejčastěji a za malé peníze zvládnou opravdu hodně. Můžete grilovat přímou i nepřímou metodou, dokonce i udit. Jejich největší půvab je v jednoduchosti. Skládá se z kotle s roštem a víka.

Tady pozor, gril bez víka nekupujte, protože tak by se zúžily vaše kuchařské možnosti.

Výhody a nevýhody

+ Jednoduše se s ním manipuluje.

+ Snadno dosáhnete vysoké teploty.

+ Je levný.

+ Grilování na živém ohni má atmosféru.

+ Je bezpečný. Po grilování zaklopíte víko, uzavřete všechny otvory a za chvíli palivo vyhasne. Zbylé můžete použít příště.

– Déle se rozpaluje.

– Hůře se reguluje teplota.

– Při delším grilování musíte přidat palivo.

– Musíte manipulovat s popelem.

Na co dát pozor

* Gril koupený za pár korun v supermarketu nebude asi moc kvalitní. Ale i když kupujete dražší kousek, měli byste se soustředit na pár věcí.

* Aby byl bezpečný, musí mít pevnou a stabilní konstrukci, aby se nepřevrhl. Pokud se bude kývat už u prodejce, nekupujte ho, protože doma to bude jen horší.

* Pod nátěrem obvykle sice nepoznáte kvalitu oceli, ale podívejte se, jestli se smalt nikde neodlupuje. Dobrým vodítkem je také váha. Příliš lehký gril bude ze slabého plechu.

* Zkontrolujte rošt. Obvykle se vyrábí z poniklované nebo z nerezové oceli. Ideální na grilování je litinový. Hlavě se vyvarujte roštů ze slabých drátů, protože ty se rády deformují. Těžší rošt je také lepší proto, že dobře drží teplo.

Výhodné je, když je rošt odklápěcí. Usnadní vám přidávání paliva nebo dřevěného materiálu na uzení.

* Výhodné je, když má gril kolečka, kvůli snadnému přemisťování, a určitě využijete také teploměr ve víku.

* Důležitá je jednoduchá nebo zcela minimální montáž. Sestavení grilu by nemělo vyžadovat inženýrský diplom. A podívejte se i na délku záruky. Kvalitní výrobky ji mají samozřejmě delší než dva roky.

2. Elektrický

Ideální přístroj, pokud chcete grilovat hlavně na balkoně nebo někde uvnitř. Prostě spíš do města. Nedosáhnete sice takové atmosféry, ale na kvalitě grilování to nic nemění. Stačí zapnout do zásuvky a můžete začít. I proto se těší velké oblibě.

Pokud ovšem chcete opravdu kvalitní gril, zapomeňte na různé typy s teflonovým povrchem, to je pak spíš domácí opékač. Abyste dosáhli kýženého efektu, potřebujete gril s roštem, vanou, do které odkapává šťáva, a topnou spirálou s dostatečným výkonem.

Výhody a nevýhody

+ Snadno se obsluhuje.

+ Je možné regulovat teplotu.

+ Dá se snadno převézt jinam.

– Vyžaduje přívod elektřiny.

– Nedá se v něm udit.

Na co dát pozor

I tento gril musí být stabilní, měl by mít výkonnou topnou spirálu a pohodlnou regulaci teploty. Podívejte se také, zda jsou dostupné náhradní díly. Delší záruka bývá zárukou kvality.

3. Plynový

Je dobrou alternativou, pokud netoužíte po hraní si s ohněm a kouři. Ale i když tu nevzniká popel, čistit ho samozřejmě musíte.

Výhody a nevýhody

+ Zapálíte hořák a je hned připraven.

+ Snadno se reguluje teplota.

+ Dlouho vydrží.

– Bývá větší, takže se s ním hůře manipuluje.

– Většinou neumožňuje uzení.

– Potřebujete plynovou bombu.

– Je dražší.

Na co dát pozor

Nejdůležitější jsou hořáky. Minimálně by měl mít dva na sobě nezávislé nastavitelné. Ideálně pak ještě jeden další boční na přípravu příloh. Odkládací plocha by měla být co největší. Ve víku by měl mít teploměr.

Ideální je, když se dá připojit i grilovací jehla. Zkontrolujte také délku záruky a dostupnost náhradních dílů.

Víte, že…

… kromě těchto tří základních grilů existují ještě různé jejich variace? Například plynový gril s lávovými kameny nebo grilu na dřevěné uhlí podobný, ale daleko dokonalejší keramický gril, kterému se pro jeho tvar také říká vajíčko.

To už je přístroj pro opravdové fajnšmekry. Nejen že griluje, peče i udí maso, ale umí i pizzu, chleba či dezerty. Na keramické části dávají výrobci někdy i doživotní záruku, ta je ovšem vykoupena vyšší cenou.

Existují i grily, které můžete sbalit na cesty a také grily na solární pohon. K tomu ovšem potřebujete jediné, a to dostatek slunečního svitu.

Pár dobrých rad

• Všechno, co budete potřebovat, včetně paliva si připravte předem, abyste to měli na dosah a nemuseli odbíhat.

• Od grilu nikdy neodcházejte. Pokud už musíte, jistě se najde někdo, kdo vás na chvíli zastoupí.

• Všechny suroviny na gril by měly alespoň 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Nikdy je nedávejte rovnou z lednice na gril.

• Do masa nikdy nepíchejte, používejte kleště nebo obracečku.

• Pokud používáte k potírání nasládlé omáčky, nechte si to až nakonec. Cukr by jinak zhořkl.

• Po dohotovení nechte maso chvíli odpočinout na prkénku zakrytém alobalem. Bude tak krásně šťavnaté a chutě se rozleží.

Recepty pro inspiraci

Kuře na zázvorovém pivu

1 menší kuře, 1 chilli paprička, 1 stroužek česneku, kousek zázvoru, kůra z 1 bio pomeranče a 1 citronu, citronová šťáva, 2 lžíce oleje, na špičku nože tlučeného hřebíčku a skořice, sůl, pepř, 1 plechovka zázvorového piva, čerstvý tymián.

1) Chilli papričku nakrájejte na kolečka, stroužek česneku a zázvor oloupejte a nasekejte nadrobno. Přidejte olej, trochu citronové šťávy a všechno koření, osolte, opepřete a důkladně promíchejte.

2) Touto marinádou důkladně potřete omyté a osušené kuře.

3) Otevřete plechovku s pivem a čtvrtinu odlejte. V horní části udělejte ještě dvě díry a nasaďte na ni kuře. Postavte na rošt grilu, zavřete víko a grilujte asi hodinu a čtvrt, podle velikosti kuřete. Že je hotové, poznáte tak, že když do něj píchnete, bude unikat čirá šťáva.

4) Kuře pak opatrně sundejte z plechovky a naporcujte. Podávejte ozdobené tymiánem.

Na tento způsob můžete použít i české pivo. Jen by nemělo být příliš hořké a také změňte koření. Vynechte hřebíček a skořici a zázvor a přidejte třeba grilovací koření, kmín, papriku…

Opilý banán

2 banány, 4 lžičky másla, skořice, 100 ml rumu, 4 lžíce medu

1) Z alobalu vystřihněte 4 stejné čtverce, na každý položte rozpůlený banán, na něj přidejte kousek másla, skořici, trochu medu, přisypat můžete i rozinky. Konečnou tečkou je zakápnutí rumem.

2) Banány zabalte a grilujte z každé strany přibližně 5–8 minut na dobře rozpáleném grilu. Servírovat můžete se zmrzlinou, popřípadě je posypat čokoládou nebo mletými ořechy.

Lze libovolně krátit, případně vynechat některý recept.

Štítky:
Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kdo byl bůh Ódin a jakou měl moc? Magie v severské mytologii
enigmaplus.cz
Kdo byl bůh Ódin a jakou měl moc? Magie v severské mytologii
Jen ten nejmocnější bůh může v bitvě svým oddaným darovat vítězství i smrt. A takovým bohem je Ódin, severský vládce bojovníků, otec veškerenstva. Co však tato stěžejní postava germánské mytologie při
Tradiční játrová paštika
tisicereceptu.cz
Tradiční játrová paštika
Chystáte oslavu nebo rodinnou sešlost? Co by to bylo za večírek bez paštiky. Oblíbená pochoutka, kterou si namažete na čerstvé pečivo a jen si vychutnáváte tu lahodnou rozplývající se chuť na jazyku.
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Luxusní šperk: Pomander voněl, chránil i koketoval
epochalnisvet.cz
Luxusní šperk: Pomander voněl, chránil i koketoval
„Libra růžových květů se na noc nechá namočit ve vodě z jeleního pižma,“ začíná slavný francouzský lékař Nostradamus svůj recept na unikátní vonnou směs…Tou se pak naplní pomander, luxusní šperk, který evropskou šlechtu provází po celá staletí.   Zkušený zlatnický mistr se sklání nad svým dílem. Z kousků zlata a stříbra nejprve tvaruje dvě perforované
7 kroků, jak udržet pleť svěží a zdravou
nejsemsama.cz
7 kroků, jak udržet pleť svěží a zdravou
Čas nezastavíte, ale můžete ovlivnit, jak se podepíše na vaší pleti. S tou správnou péčí může být krásná a plná života, bez ohledu na čísla v občance. Z každého rohu mrkají nové trendy a zázračné produkty slibující pleť jako z reklamy. Jenže zrcadlo občas ukáže jiný příběh. Dobrá zpráva? Není třeba revoluce. Stačí pár drobných
Naposledy o tom, proč by měla každá žena začít ze střev
nasehvezdy.cz
Naposledy o tom, proč by měla každá žena začít ze střev
Moderní žena už dávno nepečuje jen o sebe. Stará se o partnera, děti i milované mazlíčky. A právě v tom tkví síla holistického přístupu k wellness – když je zdravá celá rodina, cítíte se spokojená a v
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Sklípkan, nebo tarantule? Kdo je vlastně kdo?
21stoleti.cz
Sklípkan, nebo tarantule? Kdo je vlastně kdo?
Často skloňovanými jsou v souvislosti s pavouky slova sklípkan a tarantule. Nutno však podotknout, že jde vlastně o jedny a tytéž pavouky. Sklípkani bývají totiž omylem jako tarantule označováni. Ke z
Láska je pryč, zbyla mi jen ta písnička…
skutecnepribehy.cz
Láska je pryč, zbyla mi jen ta písnička…
Můžete plánovat, jak chcete, a stane se, že vše je najednou jinak. Nebylo příjemné, zčistajasna se ocitnout místo na rande ve špitále. Byla jsem tak zamilovaná! Bylo to romantické už proto, že se blížily Vánoce, krajina byla pocukrovaná sněhem a holé větve stromů postříbřené jinovatkou. Připadala jsem si jako v pohádce a myslela na svou svatbu. Přála jsem si
Tajemná smrt kontroverzního režiséra!
epochaplus.cz
Tajemná smrt kontroverzního režiséra!
Jako každé ráno kráčí podél pobřeží a poslouchá šum mořských vln. Ranní pohodu rozvíří vyděšený výkřik. Kousek od ní leží znetvořené tělo, málo kdo by v něm hledal jedno z velkých jmen italské kinematografie. Filmař, homosexuál a marxista – všechna tato slova vystihují italského režiséra Piera Paola Pasoliniho (1922–1975). Jeho povaha vyhledávající skandály ho však jednou doběhne.
DS Automobiles uvádí novou limitovanou edici DS PERFORMANCE Line
iluxus.cz
DS Automobiles uvádí novou limitovanou edici DS PERFORMANCE Line
DS Automobiles otevírá 1. prosince 2025 objednávky na novou limitovanou edici DS PERFORMANCE Line, určenou pro modely DS 3 a DS 7 v České republice a pro N°4 na francouzském trhu. Tato výjimečná série
Ostudný debakl husitů v Uhrách: Rozhádali se velitelé o kořist?
historyplus.cz
Ostudný debakl husitů v Uhrách: Rozhádali se velitelé o kořist?
Lstí obsadili Likavu, pomohl jim bývalý kastelán tohoto hradu. Pak táborité spolu se sirotky vytáhnou na jih Horních Uher. Vše probíhá hladce, nepřítel je v nedohlednu a jejich vozy se plní kořistí. Jenže u Nitry se všechno pokazí a dosud tak úspěšná výprava se promění v noční můru. Husitům se v letech 1420–1422 podařilo odrazit