Domů     O Vánocích si může pochutnat i diabetik
O Vánocích si může pochutnat i diabetik
18.12.2024

Ke svátkům neodmyslitelně patří také bohatě prostřený stůl. Při cukrovce je ale třeba ještě mnohem pečlivěji plánovat, co připravit, aby sváteční pohodu nenarušily zdravotní problémy.

I diabetik si může o Vánocích dopřát, ovšem s jistými úpravami svátečního menu. Dodržovat je třeba tři zásady: vybírat vhodné sacharidy a potraviny s nízkým glykemickým indexem, k tomu přídávat dostatek vlákniny.

Příprava svátečního menu tedy začíná přemýšlením, které suroviny použít a které nahradit, aby výsledek byl chutný, přitom zdravotně vhodnější.

Osvědčuje se:

* Máslové krémy v cukroví nahraďte pudinkovými nebo tvarohovými. Z dietního hlediska jsou vhodné také nízkotučné krémy s rostlinnými tuky.

* Majonézu v bramborovém salátu může zastoupit jogurt. Zapotřebí je také zvolit jinou úpravu ryby, místo tradičního smažení raději dušení nebo pečení.

* Část pšeničné mouky nahraďte moukou celozrnnou či špaldovou, která obsahuje více vlákniny a také více zasytí.

Jinou možností je mouka mandlová či mleté ořechy, ale pozor, jsou bohaté na tuky a tím na energii, takže je přimíchejte jen v malém množtsví.

* Místo cukru zkuste podle charakteru receptu čekankový sirup nebo přírodní sladidlo erythritol, který má nulovou kalorickou hodnotu (obsahuje 0,2 kalorie na gram).

Výhodou je i to, že při dodržování denní dávky maximálně 50 g by se neměly objevit žádné potíže jako u ostatních sladidel.

* Tradiční vánočku upečte v upravené variantě. Vláčnost těstu dodá nastrouhané jablko či mrkev, místo bílé mouky můžete sáhnout po celozrnné, a kromě ní vlákninu dodají také ovesné vločky.

Opatrně s alkoholem

To samozřejmě každý diabetik ví, ale ani o svátcích nelze riskovat a ochabovat v opatrnosti. Problémem je vysoká kalorická vydatnost. Už dvě skleničky tvrdého alkoholu obsahují tolik kalorií jako standardní tabulka čokolády.

Když už si bude diabetik chtít připít, měl by volit suché bílé víno, nejlépe v podobě střiku. Také pivo by mělo být se sníženým obsahem cukru i alkoholu na 4 %.

Běžné pivo není pro diabetiky vhodné, a to pro obsah cukrů s vysokým glykemickým indexem, které po požití způsobuje hyperglykemii.

Recepty pro inspiraci

Ořechové dia brambůrky

Budete potřebovat:

10 g ztuženého tuku, 10 g sušeného mléka, 5 g bramborového škrobu, 10 g kakaa, 70 g erythritolu, 10 g mletých vlašských ořechů, 1/2 bílku z jednoho vejce, 1 lžíci kakaa na obalení

Postup:

1) Tuk rozpusťte, ale nevařte, vmíchejte sušené mléko, škrob, kakao a sladidlo.

2) Směs nechejte v lednici zatuhnout. Z částečně ztuhlé směsi tvořte malé cca 1/2 cm velké kuličky.

3) Mleté ořechy smíchejte s bílkem a sladidlem. Tvořte kuličku o velikosti 2 cm v průměru, udělejte v ní důlek a zabalte do ní čokoládovou kuličku. Pak lehce obalte v kakau a uložte do ledničky.

Mandlové rohlíčky

Budete potřebovat:

60 g celozrnné mouky, 30 g sojové mouky, 60 g strouhaných mandlí se slupkou, 50 g rostlinného tuku, 1 celé vejce, 80 g erythritolu, 10 g strouhaných mandlí na obalení

Postup:

Z uvedených surovin zpracujte těsto a nechejte v lednici cca 1 hodinu odpočinout. Pak tvarujte drobné rohlíčky, které pečte v troubě na cca 160 °C asi 10 min. Po vyjmutí rohlíčky obalte ve strouhaných mandlích.

Mrkvové sušenky

Budete potřebovat:

2 vejce, 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu, hrnek nastrouhané mrkve, 1/2 hrnku másla (pokojové teploty), 1/2 hrnku erythritolu, 1/2 hrnku mletých vlašských či pekanových ořechů, 1 hrnek hladké mouky, 1/4 hrnku strouhaného kokosu, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžičku mleté skořice, 1/2 lžičky jedlé sody, 1/4 lžičky mletého zázvoru, špetku muškátového oříšku a soli

Postup:

1) Máslo propracujte se sladidlem, přidejte vejce, vanilkový extrakt a zamíchejte. Troubu si předehřejte na cca 180 °C.

2) Do směsi přimíchejte mrkev, ořechy, kokos. Poté přidejte prášek do pečiva, jedlou sodu, veškeré koření, sůl a vypracujte těsto, které nechte uležet v lednici.

3) Na plechu vyloženém pečicím papírem z těsta vytvářejte stejně velké hromádky, které pečte přibližně deset minut. Můžete je nakonec polít citronovou polevou a ozdobit půlkou vlašského ořechu.

Losos na francouzský způsob

Budete potřebovat:

4 plátky lososa, 1 limetku, petrželku, 1 pórek, 250 g žampionů, rostlinný olej, sůl, kmín, koriandr a máslo

Na přílohu:

brambory nebo řecký bramborový salát

Postup:

1) Plátky lososa osolte, v mističce si připravte nakrájený koriandr a petržel (ne celou) a zalijte šťávou z limetky. Bylinky můžete dávat podle chuti, špatná není ani bazalka či rozmarýn.

2) Plátky lososa touto směsí potřete a dejte do trouby péct. Během pečení přidejte máslo, event. trochu podlijte. Než se ryba upeče, osmažte na oleji nakrájený zbytek petržele, žampiony a pórek s trochou drceného kmínu.

3) Losos podávejte s vařeným bramborem a se směsí pórku a hub. Pokud máte dostatek času a náladu, můžete k tomu nachystat místo vařeného bramboru brambor šťouchaný nebo řecký salát.

Řecký bramborový salát

Budete potřebovat:

1 kg brambor, 250 g cherry rajčat, 40 g jarní cibulky, 2 lžíce olivového oleje, 60 g černých oliv, 180 ml zakysané smetany, 100 g ředkviček, hrst polníčku, citron, sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:

1) Uvařené vychlazené brambory oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Cherry rajčátka rozčtvrťte, ředkvičky nakrájejte na plátky a dejte do misky k bramborám. Přidejte nakrájené olivy a jarní cibulku.

2) Zakysanou smetanu smíchejte s olivovým olejem, solí, špetkou pepře a přidejte na brambory. Dochuťte solí, pepřem a šťávou z citronu. Nakonec přidejte opraný a osušený polníček. Salát se hodí k lehčím smaženým jídlům, ale třeba i ke grilovaným steakům.

Varianta:

Brambory oloupejte, nakrájejte je na klínky, dejte do mísy.

Přidejte oloupanou a nakrájenou cibuli, olivy, oloupanou a nakrájenou salátovou okurku, nakrájenou pažitku, osolte, opepřete, přidejte olej, citronovou šťávu a dobře promíchejte.

Nechte 15 minut odležet a podávejte posypané nakrájenou petrželkou.

Špaldové tyčinky

Budete potřebovat:

150 g čerstvého sýra (žervé či lučiny), 150 g špaldové mouky, 80 g přepuštěného másla

Postup:

Ze surovin vypracujte těsto, které vyválejte a následně rozkrájejte na tyčinky. Vložte na plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte semínky nebo kmínem. Pečte do zlatova cca 15 minut při 170 °C.

Tvarohová vánočka

Budete potřebovat:

500 g hladké mouky, 250 g tvarohu, 70 g erythritolu, 150 g rostlinného tuku, 2 vejce, 2 vrchovaté lžíce rozinek v rumu, 4 lžíce mléka, 2 prášky do pečiva, citronovou kůru, špetku soli, 60 g sekaných mandlí a vanilkový extrakt

Postup:

1) Cukr, vejce, máslo a tvaroh utřete, pak přidejte ostatní. Upleťte vánočku, potřete ji vejcem a posypte mandlemi.

2) Pečte ve vyhřáté troubě na 170-180 °C dvacet minut, pak stáhněte teplotu na 150-160 °C a pečte ještě dalších zhruba dvacet minut.

Foto: Shutterstock
Související články
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
21.5.2025
Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku. Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji. Co se v kvasnicích skrývá Především jsou to vitaminy typu B: * Vitamin B1 (
reklama
Šikovné tipy
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Dekorativní ptáčci z plsti
Také jste se tak těšili na začátek léta? S ptáčky v plstěných kabátcích bude tohle krásné období roku ještě veselejší. Budete potřebovat: ovčí rouno, polystyrenové šablony ptáčků (můžete je nahradit slepením polystyrenového vejce a kuličky, které jsou lépe k dostání), dřevěné kolíčky, nůž plsticí jehlu, tavnou pistoli, podložku na plstění (vyrobíte ji nalepením mycí houbičky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vysoká estetika a komfort na ruském venkově
rezidenceonline.cz
Vysoká estetika a komfort na ruském venkově
Ušlechtilý eklektický obytný prostor s prvky klasicismu vyniká dokonalým uživatelským pohodlím. Vyvážený design elegantního interiéru je ztělesněním souzvuku individuálních potřeb a technologického pokroku. Návrhářky Jekatěrina Tulupová a Oleša Sitniková z designérského studia Predmet Interior také tentokrát vsadily na portugalskou značku Boca Do Lobo, vyhlášenou svými neotřelými exkluzivními modely nejen nábytku, ale také různých doplňků a
Britský prokládaný dort
tisicereceptu.cz
Britský prokládaný dort
Mezi pilíře britské kuchyně patří především smažená ryba s hranolkami nebo masový pastýřský koláč. Byla by ovšem škoda nepřipomenout i další skvělé recepty! Mezi ně patří třeba Battenbergův dort, k
Útesy u řeckého ostrova Salamíny zdobí vyvržené mrtvoly
epochaplus.cz
Útesy u řeckého ostrova Salamíny zdobí vyvržené mrtvoly
Moře vyplavuje další a další těla a příliv je hází na pobřeží. Krev už vymyla slaná voda, ale i tak jde o otřesný pohled. Řekové Peršanům potopili asi 400 lodí. Mrtví, kteří už nemohou vyprávět o krvavé řeži, pocházejí z jejich posádek. Perský král Dareios Veliký (550 – 486 př. n. l.) buduje velkou říši v čele
Aniston strachy bez sebe! Obtěžuje ji cizí muž
nasehvezdy.cz
Aniston strachy bez sebe! Obtěžuje ji cizí muž
Hollywoodská hvězda Jennifer Aniston (56) zažila šokující incident, když se do jejího sídla v luxusní čtvrti Bel Air v Los Angeles pokusil vniknout posedlý fanoušek. Muž jménem Jimmy Wayne Carwyle (
Léto plné barevných drahokamů
iluxus.cz
Léto plné barevných drahokamů
Sezóna zalitá sluncem přímo vybízí k tomu vnést do každodenního stylu trochu barev v podobě módních doplňků a výraznějších šperků. Barevné drahokamy se stávají nejen trendem tohoto léta, ale i způsobe
Obavy z návratu pravých neštovic
21stoleti.cz
Obavy z návratu pravých neštovic
Když Světová zdravotnická organizace v roce 1980 oficiálně vyhlásila eradikaci pravých neštovic, jednalo se o jeden z největších triumfů moderní medicíny. Tento vysoce nakažlivý a smrtící virus, který
Vesmírné šepoty: Odhalíme záhadu signálů z hlubin kosmu?
enigmaplus.cz
Vesmírné šepoty: Odhalíme záhadu signálů z hlubin kosmu?
Představte si, že se do Země neustále řítí tajemné zprávy z dalekých galaxií. Jsou to stopy prastarých civilizací, nebo jen kosmické úkazy, které stále nechápeme? Fast Radio Bursts (FRB), bleskové rád
Hvězda fotoreportéra se zrodila z podvodu
historyplus.cz
Hvězda fotoreportéra se zrodila z podvodu
Kulky mu sviští kolem hlavy a i on mačká spoušť. Nikoli však na zbrani, ale u svého fotoaparátu. Válečný fotograf Robert Capa je vždy tam, kde se něco děje… Doma je pro něj těsno Jeho rodným městem je Budapešť. Kdyby měl pokračovat v rodinných tradicích, nejspíš by pracoval v oděvním obchodě své matky. Doba však
Cvrnkalo se do důlku už ve starověkém Egyptě?
epochalnisvet.cz
Cvrnkalo se do důlku už ve starověkém Egyptě?
Kuličky patří k oblíbené zábavě po celém světě. Jsou známé nejen z Egypta, ale také z aztéckých nalezišť a vyskytují se v pohřebištích původních obyvatel Severní Ameriky   Již na začátku 20. století archeologové v lokalitě u pákistánského Mohendžodara nalezli kamenné kuličky z doby kolem roku 2500 př. n. l. O kuličkách píše i básník Publius Ovidius Naso (43 př. n.
Sestra se mnou ve všem soupeřila
skutecnepribehy.cz
Sestra se mnou ve všem soupeřila
Byla o dva roky mladší. Jako malá mě často napodobovala, a pak se mnou začala soutěžit úplně ve všem. Na mnoho let jsme se rozhádaly. Když jsme byly hodně malé, tak jsem tu rivalitu necítila. Byla jsem pro svou mladší sestru Majdu vzor, ke kterému vzhlížela s obdivem. Všechno po mně opakovala, a mně se to líbilo. Tak tomu
Vajíčková pomazánka
nejsemsama.cz
Vajíčková pomazánka
Pomazánka nebo vajíčkový salát je oblíbenou ingrediencí na obložené chlebíčky, jednohubky či jakýkoli druh pečiva. Potřebujete: ✿ 6 vajec ✿ 2 lžíce másla ✿ 2 lžíce majonézy ✿ 1 lžičku dijonské hořčice ✿ 2 lžíce malých kapar ✿ 1/2 cibule ✿ hrst řeřichy ✿ sůl, pepř 1. Vejce uvařte natvrdo. Cibuli nakrájejte najemno. Řeřichu omyjte a nasekejte nadrobno. Kapary slijte, nechte okapat a
LETNICE V RODNÉM DOMĚ A. DVOŘÁKA.
epochanacestach.cz
LETNICE V RODNÉM DOMĚ A. DVOŘÁKA.
Rodný dům Antonína Dvořáka opět ožívá historií – v sobotu 7. června bude dějištěm dalšího setkání z cyklu „Rok na vsi“, tentokrát s podtitulem Letnice. Návštěvníci se seznámí se zvyky a tradicemi spojenými s obdobím počátku léta na českém venkově v 19. století. Hned o týden později, v sobotu 14. června, rozezní Rodný dům klavírní