Domů     Sladké dobroty nejen pro návštěvy
Sladké dobroty nejen pro návštěvy
1.7.2024

Rozhodli jste se upéci něco dobrého a nemůžete se rozhodnout? Máme pro vás pár tipů, jak potěšit mlsné jazýčky.

Cannoli siciliani (viz úvodní foto)

(15 až 20 porcí)

200 g mouky, 20 g změklého sádla nebo másla, 1 lžička neslazeného kakaového prášku, 1 lžička skořice, 1 lžička jemné soli, 1 vejce (asi 50 g), 35 g moučkového cukru, 50 ml vína marsala (lze nahradit vínem cherry nebo madeirou), olej na smažení

Na náplň: 500 g ricotty (ideálně z ovčího mléka), 180 g cukru, 60 g nasekané hořké čokolády, nasekané pistácie, kandované ovoce a moučkový cukr na ozdobu

1) V míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, solí, kakaem a skořicí. Přidejte změklé máslo a vejce a zapracujte je do mouky.

2) Poté přilijte 50 ml vína marsala a vypracujte hladké a elastické těsto. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte na 2 hodiny odpočinout do lednice.

3) Mezitím si připravte náplň. Ricottu dejte do misky, přidejte cukr a důkladně promíchejte (ricotta z ovčího mléka se používá proto, že je sušší, pokud budete mít z kravského nechte ji předem okapat). Chcete-li ji mít ještě krémovější, propasírujte ji.

4) Jakmile je ricotta dokonale hladká, přidejte 1 lžíci nasekaných pistácií, 2 lžíce nasekané čokolády a 1 lžíci nasekané kandované pomerančové kůry. Promíchejte, zakryjte fólií a dejte do lednice.

5) Těsto položte na lehce pomoučený vál a vyválejte z něho co nejtenčí plát. Vykrajovátkem o průměru 10–12 cm vykrajujte kolečka, která natočte na cukrářské trubičky. Spoj potřete vodou a prstem dobře stlačte.

6) Smažte ve velké vrstvě oleje na 160 °C dozlatova. Při smažení by se měly na těstě utvořit puchýřky. Přebytečný olej nechte okapat na papírové utěrce. Po zhruba 5 minutách stáhněte cannoli z trubiček a nechte je vychladnout na mřížce.

7) Nyní už je stačí naplnit ochucenou ricottou a oba konce namočit do nasekaných pistácií a posypat moučkovým cukrem.

Cannoli se doporučuje plnit až těsně před podáváním, protože jinak trubičky zvlhnou. Aby se tak nestalo, museli byste vnitřek vylít čokoládou. Samotné trubičky vydrží při pokojové teplotě přikryté utěrkou až týden, krém uchováte v chladničce.

Doba přípravy 90 minut

Náročnost 2

Tarte Tropézienne

(10 porcí)

Na koláč: 250 g hladké mouky, 20 g droždí, 80 ml teplého mléka + 1 polévková lžíce na polevu, 25 g cukru, špetka jemné soli, 80 g změklého másla, 2 vejce + 1 žloutek na polevu, ½ lžíce cukru na polevu, 90 g perlového nebo krystalového cukru

Na náplň:

410 ml + 4 lžíce plnotučného mléka, ½ lžičky práškové želatiny, 4 žloutky, 90 g cukru, 40 g hladké mouky, 12 g kukuřičného škrobu, 2 polévkové lžíce pomerančové květové vody (dostanete ji v orientálních potravinách, ale můžete vynechat), 360 ml husté smetany ke šlehání.

1) Do mouky v míse rozdrobte droždí a promíchejte s cukrem. Přidejte vejce, teplé mléko a sůl a hněťte asi 15 minut buď ručně nebo hnětacím hákem v robotu. Přidejte postupně nakrájené máslo propracovávejte ještě asi 10 minut.

Mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto na teplém místě kynout asi 2 hodiny. Pak je znovu propracujte a uložte do lednice asi na 2 hodiny.

2) Ruce lehce pomoučněte a těsto vyklopte na velký plech vyložený pečicím papírem (můžete je rozdělit i na dva díly). Prsty je vyrovnejte a trochu zastrčte strany, abyste získali briošku kulatého tvaru. Nechte znovu kynout na teplém místě další hodinu.

3) Předehřejte troubu na 200 °C. Zbytek mléka smíchejte se žloutkem a cukrem a touto směsí potřete povrch koláče.

4) Vršek posypte perličkovým cukrem a pečte 10 minut, poté snižte teplotu na 180 °C. Pokračujte v pečení 10 minut. Vyjměte koláč z trouby a nechte asi 5 minut vychladnout na plechu, poté přendejte na mřížku, aby úplně zchladl.

5) Nyní je čas na krém. Mléko v rendlíku přiveďte k varu na středním plameni a odstraňte z tepla. Práškovou želatinu rozmíchejte v 1 lžíci studené vody, plátkovou namočte do misky se studenou vodou.

6) Mezitím smíchejte žloutky a cukr ve střední míse a šlehejte až zesvětlá. Přidejte mouku a kukuřičný škrob a znovu šlehejte, aby se ingredience spojily. Do této směsi nalijte mléko, dobře prošlehejte a vše nalijte zpět do rendlíku.

7) Na mírném ohni za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Odstraňte z ohně a přidejte želatinu, dobře promíchejte metličkou. Jakmile směs vychladne, přidejte vodu z pomerančových květů.

8) Smetanu vyšlehejte do tuha. 1 šálek šlehačky přidejte do pudinkové směsi a dobře promíchejte, abyste odstranili hrudky. Pak přidejte zbytek šlehačky a jemně promíchejte, aby byla směs hladká.

9) Vroubkovaným nožem rozřízněte koláč vodorovně na polovinu. Pomocí cukrářského sáčku naneste krém na spodní část tak, aby zůstalo více uprostřed než po stranách. Přiklopte horní částí a dejte do lednice nejméně na hodinu, ale lepší je koláč druhý den.

Doba přípravy 90 minut + kynutí

Náročnost 2

Tarte Tropézienne, jak je z názvu patrné, vznikl v Saint-Tropez.

Vymyslel ho polský cukrář Alexandre Micka v roce 1955. Je to vlastně kulatá brioška plněná krémem s vůní pomeranče a posypaná perličkovým cukrem.

Říká se, že když ho ochutnala Brigitte Bardot, jeho sláva se rozletěla do světa. Jestli je to pravda, nevíme, ale zato nám připomíná takzvaný pražský koláč, který se u nás prodává už pěkně dlouho.

Soffioni

(6 porcí)

150 gramů mouky, ⅛ lžičky soli, 1 vejce, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce krystalového cukru

Na náplň 2 vejce, 5 lžic krystalového cukru, 1 citron nastrouhaný, 200 g sýra ricotta, 1 lžička vanilkového extraktu, ¼ lžičky citronové šťávy, 1 polévková lžíce krupicového cukru volitelně

1) Nejdřív si připravte těsto. Ve střední míse smíchejte mouku se solí. V jiné větší míse rozšlehejte vejce metličkou, dokud se bílek a žloutek nespojí. Zašlehejte olej a 3 lžíce krupicového cukru.

2) Přidejte prosátou směs mouky a soli a nejprve vařečkou těsto promíchejte a poté rukama hněťte, dokud se všechny suroviny nespojí a těsto není hladké.

3) Z těsta udělejte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do chladu.

4) Připravte si náplň z ricotty. 2 žloutky oddělte od bílků a žloutky a bílky dejte každý zvlášť.

5) Do mísy se žloutky přidejte 5 lžic cukru a ¼ lžičky citronové kůry. Ručním šlehačem míchejte, dokud není směs nadýchaná a světlá (asi 5 minut).

6) Přidejte ricottu, 1 lžičku vanilkového extraktu a pokračujte ve šlehání, dokud nebude krém hladký.

7) Do mísy s bílky přidejte ¼ lžičky citronové šťávy a pomocí ručního mixéru ušlehejte bílky do tuhého sněhu. Stěrkou pomalu vmíchejte bílky do krému .

8) Předehřejte troubu na 200 °C. Formu na muffiny lehce poprašte trochou mouky. Těsto vyndejte z lednice a rozdělte na 6 dílů.

9) Vál a pracovní plochu lehce poprašte moukou a každý kousek těsta rozválejte do čtverce. Nemusí být dokonalé. Čtverce vložte do formy na muffiny tak, aby přesahovaly špičaté okraje. Naplňte krémem a uzavřete tak, že vznikne kříž.

10) Pečte 30 minut. Bez otevírání dvířek trouby snižte teplotu na 180 °C a pokračujte v pečení 15–20 minut, dokud nebudou vršky hnědé. Vyjměte Soffioni z trouby, nechte je vychladnout a poté teprve vyjměte z formy na muffiny.

Pokud chcete, poprašte trochou moučkového cukru. Některé trouby vyžadují trochu delší dobu pečení, některé o něco méně. Pečivo proto doporučuji mít neustále na očích .

Pokud si všimnete, že se začnou připalovat nebo hnědnout příliš rychle, můžete snížit teplotu trouby o 10 stupňů a pečivo přikrýt alobalem. Fólii můžete odstranit 5 minut před vytažením pečiva z trouby.

Soffioni pochází z Abruzza, což je kraj ve střední Itálii, a podávaly se původně jen o Velikonocích. Dnes si na nich můžete pochutnat celý rok.

Na náplň se většinou používá ricotta z ovčího mléka, ale můžete ji udělat i z kravského, jen, pokud je příliš řídká, ji nechte vykapat.

Doba přípravy 80 minut + chlazení

Náročnost 1

Citronové tartaletky

(10 porcí)

150 g hladké mouky, 40 g moučkového cukru, špetka soli, ½ vanilkového cukru, citronová kůra, 100 g másla, 1 žloutek

Citronový krém: 70 ml citronové šťávy, 60 až 70 g moučkového cukru, 4 žloutky, 50 g másla

nastrouhaná kůra ze 2 citronů (Můžete ho také koupit hotový pod názvem lemon curd.)

Na pusinky: 100 g bílků, 200 g cukru krupice

1) Nejdřív si vyrobte krém. Citrony důkladně omyjte a nastrouhejte kůru, vymačkejte šťávu. Přidejte cukr a žloutky a na mírném plameni za stálého míchání zahřívejte asi 2 minuty.

Poté přidejte máslo nakrájené na kousky a zahřívejte další 3 minuty, směs během toho zhoustne asi jako pudink. Propasírujte přes sítko, abyste ji zbavili kousků kůry a vlijte do skleničky.

2) Poté prosejte mouku do mísy, přidejte cukr a vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z ½ citrónu, sůl a nakrájené máslo a zpracujte na drobenku. Přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto. Hotové dejte odpočinout do lednice.

3) Troubu předehřejte na 180 °C. z těsta nakrájejte malé kousky a vtlačte je do formiček. Dno propíchejte vidličkou a pečte asi 15 minut dozlatova. Nechte mírně vychladnout a vyklepněte z formiček. Až zcela vychladnou, naplňte je citronovým krémem.

4) Smíchejte v míse bílky s cukrem, ve vodní lázni zahřívejte na 70 °C, a až se cukr rozpustí, vyšlehejte pevný, lesklý sníh. Naplňte jím cukrářský sáček, ozdobte tartaletky a na závěr špičky sněhu ožehněte flambovací pistolí. Pokud ji nemáte, můžete dát košíčky na chviličku pod gril.

Doba přípravy 60 minut + chlazení

Náročnost 1

Tenhle svěží dezert potěší chuťové buňky. I když čím menší tartaletky, tím větší práce s nimi je. Dobrá zpráva ale je, že si košíčky můžete upéci klidně dopředu, v mrazáku vám vydrží i několik týdnů.

Paris Brest

(8 porcí)

Na odpalované těsto: 63 ml vody, 63 ml mléka, špetka soli, 55 g másla, 73 g hladké mouky, 125 g vajec (2 až 3 vejce, raději si žloutky navažte, poměr ingrediencí by měl být přesný), plátky mandlí na posypání

Oříškový krém: 250 ml mléka, 2 velké žloutky, 35 g cukru krupice, 12 g hladké mouky, 15 g kukuřičného škrobu, 85 g másla, 100 g lískooříškové pasty praliné (dá se koupit, ale můžete ji jednoduše udělat).

Na krokant: 300 g cukru, 100 g opražených loupaných mandlí

1) Do kastrolu nalijte vodu, přidejte sůl, cukr, máslo a přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, vsypte hladkou mouku, ihned zmírněte teplotu a dobře míchejte od stěn a ode dna. Na velmi mírném ohni a za stálého míchání těsto krátce spařujte.

Že je hotové, poznáte podle toho, že se začne oddělovat ode dna i stěn nádoby, je pevné a lesklé. Pak těsto přendejte do studené mísy a propracovávejte, až částečně prochladne.

2) Postupně do něj zapracujte jedno vejce po druhém. Každé se musí s těstem dobře spojit, než přidáte další. Hotové těsto musí být husté, hladké a lesklé. Přendejte je do cukrářského sáčku se zubatým koncem a na plechu s pečicím papírem vytvořte kroužky.

Potřete je rozšlehaným žloutkem a dejte péci do trouby na 25 až 30 minut na 160 až 170 °C. Po celou dobu hlídejte barvu, ale troubu neotevírejte. Pokud by se těsto připalovalo, v průběhu pečení můžete snížit teplotu.

3) Mléko dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. V misce vyšlehejte žloutky s cukrem, pak přidejte mouku a škrob a dobře promíchejte. Za stálého šlehání nalijte po částech horké mléko na žloutkovou směs. Promíchejte, přelijte zpátky do kastrůlku a pár minut na mírném ohni povařte.

4) Ještě do teplého krému přidejte máslo a dobře zamíchejte, aby se směs spojila. Směs přelijte do mísy, zakryjte folií, kterou položte přímo na krém, a nechte vychladnout. Můžete připravit i den předem. Do vychlazeného krému přidejte lískooříškovou pastu a vyšlehejte do hladka.

5) Pokud chcete připravit krokant, nechte na velké pánvi se širokým dnem zkaramelizovat cukr a přidejte opražené mandle. Dobře promíchejte, rozprostřete na podložku a nechte vychladnout. Pomocí válečku rozdrťte křehké kousky na malé kousky a dejte stranou.

6) Upečená kolečka rozřízněte příčně na půl a na spodní část nastříkejte krém sáčkem s řezanou trubičkou. Přiklopte hodní částí, na niž jste před tím nanesli trochu oříškové pasty s krokantem. Před servírováním lehce pocukrujte.

Doba přípravy 60 minut + chlazení

Náročnost 1

Dezert, který tak trochu připomíná věnečky je připisován cukráři Louisi Durandovi, který ho v roce 1910 navrhl na počest cyklistického závodu Paříž – Brest – Paříž.

Existuje spousta mírně odlišných receptů, ale zásadní je použití pasty pralinée, tedy oříškového krému, který můžete koupit nebo udělat doma:

Pasta praliné

100 g lískových ořechů, 50 g mandlí opražíte, 100 g cukru krupice, 66 ml vody

1) Troubu předehřejte na 140 °C, dejte lískové ořechy i mandle na plech a nechte 15 minut opékat.

2) V hrnci smíchejte cukr s vodou, přiveďte k varu, a až se cukr rozpustí, vsypte opečené ořechy. Nechte je obalit zkaramelizovaným cukrem.

3) Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Nechte vychladnout a ztuhnout.

4) Ořechy nalámejte na menší kusy a rozemelte v mixéru na nejvyšší výkon.

5) Hotové praliné dejte do skleničky a uchovávejte v pokojové teplotě.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock
reklama
Související články
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
16.6.2024
Nebudeme vám radit takové banality, jako je vzít citron na vybělení pih nebo prstů zažloutlých od cigaret. Víme, že jste ženy dost zkušené na to, abyste mohly samy radit. Proto se vás pokusíme překvapit tipy, které jste určitě ještě nikde nečetly. Na zapálení grilu jsou úžasným pomocníkem pruhy sušené citronové kůry. Nejen že báječně chytají, ale navíc šíří i příjemnou vůni. Do myčky dejte v
13.6.2024
Meteorologové hlásí, že příští týden k nám dorazí to pravé letní počasí! Máme tu tedy to krásné období, kdy první zářivé plody lákají k utrhnutí. Nejdřív samozřejmě do pusy a potom? No přece něco dobrého uvařit a také něco uchovat pro strýčka příhodu. Kachní prsa s višňovou omáčkou (4 porce) 500 g kachních prsou, 150 g višní bez pecek, 100 ml sladkého červeného vína, mletý pepř, sůl, olivový ol
Trochu připomíná bramborovou kaši, ale chuť je úplně jiná. Servírovat ji můžete opravdu jako dip s topinkami, ale hodí se i jako příloha k rybám či pečené zelenině. Recept se vám hodí, i když jste uvařili víc brambor než sníte. Budete potřebovat 6 brambor, 6–8 stroužků česneku, ½ šálku olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa, ½ šálku vody z brambor, sůl, pepř Postup 1) Uvařte brambory
reklama
reklama
Šikovné tipy
Než začnete malovat…
Také se tak díváte po stěnách a říkáte si, že by to chtělo vymalovat? To se stává často, když nám slunce posvítí do oken. A také je jaro a začátek léta k malování nejvhodnější. Barva bude dobře schnout a nebude zas takové horko. I když ono samo malování je tak trochu alchymie, nesmí to schnout moc […]
Noste brož jako šperk
Brože nikdy nevyšly z módy, jsou stále in. Nejčastěji vyniknou na klopě saka či kabátu, výraznější kousky pak můžete nosit i na šatech. Brož dodá oděvu eleganci a podtrhne váš styl. Prostě je to úžasný módní doplněk. A víte, že umí promlouvat také o tom, jak se cítíme? „Čtěte z mých broží,“ pronesla kdysi někdejší […]
Aby vám výstřih slušel
Roli hraje jak tvar výstřihu, tak správná péče o pokožku v dekoltu. Nemyslete si, že stačí vnady prostě jen odhalit. Poprsí výrazně ovlivňuje i celkový dojem z postavy a harmoničnosti proporcí. Své míry nezměníme, ale dojem můžeme hodně ovlivnit správně vybraným tvarem výstřihu. Víte, jaký vám nejvíce sluší? 3 univerzálně slušivé Široký kruhový výstřih je […]
Chce to novou barvu na vlasy? Řiďte se svým barevným typem
Nejslušivějšího dojmu dosáhnete odstínem přirozeně vycházejícím z vašeho barevného typu, takže bude ladit s odstínem pleti a očí. U kombinovaných typů je pak zásadní určit, jestli má pleť studený nebo teplý odstín, a podle toho vybrat teplý nebo studený odstín barvy na vlasy. Jarní typ: Vhodné jsou jemné teplé barvy od medové, přes skořicovou až po […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dusno u Dancingerové kvůli StarDance?
nasehvezdy.cz
Dusno u Dancingerové kvůli StarDance?
Hvězda seriálu Zlatá labuť Marta Dancingerová (32) se prý už nemůže dočkat, až začne každý den trénovat se svým tanečním partnerem Martinem Prágrem (29). Ani ten se přitom nijak netají vzájemnými s
Zpackaná sabotáž: Záchrana Židů se zvrhla v boj o přežití
historyplus.cz
Zpackaná sabotáž: Záchrana Židů se zvrhla v boj o přežití
Patria se mírně otřese. S Pavlem Edelsteinem to však nehne. Na něco podobného si už zvykl, a dál odpočívá na lůžku v podpalubí. Když mu ale z police spadne na hlavu veliký buben jeho kamaráda, rychle vyskočí na nohy. Něco se přece jenom děje! Po rouře vyšplhá na palubu, kde hystericky pobíhají stovky lidí!   V Evropě vypukla
Ragdoll vás okouzlí
epochalnisvet.cz
Ragdoll vás okouzlí
Pokud se poohlížíte po kočičce, ale chtěli byste takovou, která by měla také trochu psí povahu, tak ragdollka, jak jí lidé říkají, je ta správná volba. Ne nadarmo se jí říká také kočkopes.   Má krásné modré oči, které vás hned uhranou, a jemný kožíšek. A je opravdu hodně veliká. To je asi první dojem.
Italské námořnictvo opět zvolilo Squale jako své oficiální hodinky
iluxus.cz
Italské námořnictvo opět zvolilo Squale jako své oficiální hodinky
Hodinářská značka Squale s hrdostí představila zcela nový model náramkových hodinek 1521 Marina Militare. Jedná se o limitovanou edici čítající 500 kusů, které vznikly k oslavě 65 let existence této h
Z dějin vesmírného závodu: Proč nikdo nestál o obyčejnou tužku?
epochaplus.cz
Z dějin vesmírného závodu: Proč nikdo nestál o obyčejnou tužku?
Tuto notoricky známou anekdotu slyšel už někdy každý: Američané měli v 60. letech utratit miliony dolarů za vývoj pera schopného psát ve vesmíru, zatímco Sověti použili tužku. Vesmírné pero skutečně existuje a větší částka na jeho vývoj opravdu padla. Konkrétně jeden milion dolarů do něj ale investoval soukromý výrobce – o obyčejnou tužku totiž nestáli Američané,
Francie: Sen gurmánů
epochanacestach.cz
Francie: Sen gurmánů
V posledních letech míří turisté nejen k moři nebo do hor, ale chtějí ochutnávat i neznámá jídla i nápoje, ať už v blízkých nebo vzdálených zemích. Říká se tomu gastroturistika a věnuje se jí čím dál více lidí. Proto jsme se rozhodli, že se tentokrát podíváme do některých sousedních zemí na to, co můžeme ochutnat.
Podají miniaturní černé díry důkaz o teorii staré přes 50 let?
21stoleti.cz
Podají miniaturní černé díry důkaz o teorii staré přes 50 let?
Když Albert Einstein formuloval Obecnou teorii relativity, řada vědeckých kapacit předpokládala, že se jedná pouze o teoretický koncept, který nebude možné potvrdit skutečným vědeckým pozorováním. Pře
Babička chodila vyprávět pohádku na dobrou noc
skutecnepribehy.cz
Babička chodila vyprávět pohádku na dobrou noc
Můj malý syn mi začal náhle povídat pohádky, které jsem znala ze svého dětství. Tvrdil, že je zná od babičky, která za nim chodí, když spinká. Můj šestiletý syn na mě vykulil oči zpod peřiny a řekl: „Mami, nečti mi pohádky z knížky, ale vyprávěj je jen tak, jak to dělala babička u tebe!“ Svojí poznámkou mě překvapil.
Přičarujte si bohatství!
nejsemsama.cz
Přičarujte si bohatství!
Rituály nedělají zázraky, ale pomohou vám přitáhnout to, co si přejete. Vyzkoušejte kouzlo na získání peněz a inspirujte se pravidly, jak si udržet hojnost podle pravidel feng-šuej. Magické rituály přitahují příležitosti a dávají možnost přitáhnout si do života hojnost. Nečekejte ale, že když si uděláte rituál na prosperitu a peníze, že rovnou vyhrajete v loterii nebo se vám hned ocitne větší obnos
Pažitková pomazánka
tisicereceptu.cz
Pažitková pomazánka
Naprosto jednoduchá a velmi chutná pomazánka z vynikající jarní bylinky - pažitky - se hodí ke zdravé snídani nebo jako rychlá svačina. Stačí jen pár ingrediencí a svěží jarní pochoutka je na stole.
Léčivá čínská hora Tchaj-šan: Ovládají posvátný vrchol bohové?
enigmaplus.cz
Léčivá čínská hora Tchaj-šan: Ovládají posvátný vrchol bohové?
Hora Tchaj-šan, ležící na severovýchodě Číny, prý oplývá léčivými účinky. Rostou zde zázračné byliny a stojí zde chrámy, které prýští pozitivní energii. Čím to, že právě na této hoře budete cítit dobř
Rezidence, která se dotýkala hvězd
rezidenceonline.cz
Rezidence, která se dotýkala hvězd
Před dvaceti lety byli Jennifer Aniston a Brad Pitt nejoblíbenějším párem showbyznysu. V roce 2001 si spolu koupili rezidenci, kterou užívali pouhých pět let, než se rozešli a opustili ji. Dům s pěti ložnicemi a spoustou koupelen však stále nese jejich otisk. Brad Pitt a Jennifer Aniston udělali radost fanouškům po celém světě, když oznámili,