Domů     Potřebujete nový kávovar?
Potřebujete nový kávovar?
26.4.2024

Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů?

První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vystačíte si s menším a cenově dostupnějším kávovarem.

Důležitá pak je otázka, jaký druh kávy pijete. Je to intenzivní espresso, anebo káva s bohatou mléčnou pěnou? Podle všech kritérií a preferencí pak hledejte univerzální kávovar. Můžete za něj dát několik stovek, ale i tisíce korun.

Pákový kávovar

Počítejte s tím, že koupí takového kávovaru vaše investice do vybavení nekončí.

Budete totiž potřebovat nejen mlýnek na kávu – mlýnky jsou součástí pouze dražších a profesionálních přístrojů – ale i pěchovadlo (to někdy bývá součástí přístroje), podložku či odklepávač.

Při samotné přípravě kávy se musíte naučit i takovým věcem, jako je extrakce či údržba kávovaru.

*Všímejte si čerpadla

Prvním bodem, kterého si u pákového kávovaru všímejte, je, zda má vibrační nebo rotační čerpadlo.

Nejlepší variantou je čerpadlo rotační, které poskytuje stálý tlak a umožňuje nastavení na ideálních 9 barů. Jsou jím vybaveny hlavně profesionální kavárny, proto spadají do nejvyšší cenové kategorie. Nevýhodou rotačního čerpadla je i jeho velikost a váha.

Součástí levnějších kávovarů je většinou vibrační čerpadlo, které je malé, lehké, ale jeho velkou nevýhodou je nemožnost regulace tlaku. Kompromisem je střední třída kávovarů s OPV ventilem, díky kterému lze výši tlaku alespoň omezit na požadovaných 9 barů.

*Nastavitelná teplota vody

Tato funkce je také důležitá. Regulace teploty na výstupu se označuje zkratkou PID. Zvýšení nebo snížení teploty vody byť jen o dva stupně může výrazně změnit chuťové vyznění připravené kávy, takže jde o důležitou funkci kávovaru. Pokud kávovar tuto funkci má, spadá opět do dražší kategorie.

*Zpěňovací tryska na mléko

Se správnou technikou napěňování mléka můžete dosáhnout pěny vhodné i na latte art. K tomu však musíte mít kávovar s kvalitní tryskou. Ty mívají tlak 1-1,5 baru a mléko se napěňuje přes tzv. bojler.

*Příslušenství a náhradní díly k pákovým kávovarům

Při nákupu kávovaru je dobré myslet dopředu na investice do speciálních náhradních dílů.

Někteří výrobci totiž vůbec nenabízejí náhradní díly, jako je páka, přetlakové a nepřetlakové sítko ve své standardní nabídce, případně nemají příslušenství kompatibilní s výrobky jiných značek a vy jste pak nuceni kupovat díly od značky, které mohou být i několikanásobně dražší.

Automatický kávovar

Skvěle se hodí do kanceláří, kde není možnost se přípravě kávy více věnovat, ale je vhodný i pro domácí účely. Kávu si v něm připravíte rychle a bez námahy, stisknutím jednoho tlačítka. Automatická příprava je však vždy na úkor chuti kávy.

Lepší automaty nabízí možnost volby intenzity výsledného nápoje, případně nastavení hrubosti mletí kávy. Poloautomatický espresso kávovar nabízí rovněž možnost přípravy mnoha nápojů, ale používá se zde již mletá káva nebo kávové E.S.E. pody.

Příprava kávy v poloautomatickém kávovaru vyžaduje více práce než v automatickém kávovaru.

*Pozor na spařovací jednotku

Levnější typy automatických kávovarů mívají většinou vestavěný mlýnek, jímž voda proteče příliš rychle, káva je pak nevýrazná a mdlá.

Některé dražší varianty ale mají už robustnější spařovací jednotku, která zpomaluje průtok vody kávou, čímž pak připravenou kávu výrazně přiblíží výsledku z pákového kávovaru. Je možné v něm nastavit jak množství kávy, tak hrubost mletí.

*Služby a servis

U automatického kávovaru je doporučeno jednou za šest měsíců pročistit spařovací jednotku, tedy odvézt kávovar do servisu.

Připravte se na to, že i mezi servisováním byste měli o stroj pečovat, například jej musíte odmašťovat čisticí tabletou na automatické kávovary a odvápňovat.

Každý kávovar vyžaduje čas od času servis, proto při koupi zvažujte, jaké služby prodejce nabízí, jakým způsobem probíhá reklamace, kam bude potřeba kávovar odvézt na servis, případně zda dostanete po tu dobu náhradní přistroj.

Kávovary na kapsle

Kapslové kávovary za poslední roky prošly velkými změnami a dnes už většina kvalitních kávovarů tohoto druhu pracuje s čerpadlem s dostatečným tlakem a má ve svojí výbavě i nádobku na mléko a pěniče mléka.

Dokážou tak připravit výborné espresso, ale i latte macchiato či cappuccino. Každá kapsle v sobě obsahuje dávku čerstvě namleté kávy, která byla vakuově zabalená, proto při kontaktu se vzduchem neztratí nic ze svojí intenzity.

Výhodou tak je, že není třeba se starat o namletí kávových zrn ani se strachovat, za jak dlouho umletou kávu zpracujete. Kapslové kávovary jsou vhodnou volbou pro ty, kteří chtějí mít horký nápoj na stole do minuty.

Některé kapsle mají navíc zvenku čárový kód, z něhož umí kávovar přečíst recept a odměřit správné množství všech ingrediencí.

Jednoduchý překapávač

S ním je příprava kávy rychlá a snadná, dokonce si můžete připravit velké množství kávy najednou. Dalším plusem bývá to, že káva není oproti espressu tak silná, a třetí nespornou výhodou je nízká pořizovací cena kávovaru a snadná údržba.

Překapávače kávy dělíme na klasické a elektrické. Zatímco s elektrickými je proces téměř bez vaší účasti, u klasických jde spíše o specifické překapávače, jako jsou drippery, vacuum poty, aeropressy či moka konvičky.

*Nekvalitní filtr ovlivní chuť

Překapávač na kávu vybírejte podle příkonu, objemu nádoby na kávu a jeho dalších funkcí. Nepodceňujte ani výběr filtrů – nekvalitní filtr totiž negativně ovlivní chuť kávy.

Existují filtry papírové, které jsou určeny na jedno použití a vyplatí se na nich nešetřit. Filtry z umělé hmoty jsou vyjímatelné a dobře omyvatelné, lze je proto použít opakovaně.

Překapávání kávy přes bavlněný filtr trvá déle, jelikož je jemnější než papírový nebo plastový. Bavlna však dokáže propustit více kávových olejů a chuť kávy pak bývá bohatší.

*Zkontrolujte si rozměry

Aby se vám překapávač vešel na předem vybrané místo, je třeba si pohlídat jeho rozměry a hmotnost. Pokud s přístrojem nebudete hýbat, klidně si vyberte stabilní kovový model.

Pokud jej ale budete pravidelně převážet třeba na chatu, praktičtější bude plastový překapávač na kávu.

*S mlýnkem

Kvalitní překapávače mívají zabudovaný přístroj s mlýnkem. Jeho pořízení ale není nijak levné – vyjde vás i na čtyři tisíce korun. Samozřejmě i v této kategorii jsou ještě dražší přístroje, ty však jsou určeny pro výrazně větší objemy připravované kávy.

Presovač – french press

Jak si v něm kávu připravit? Do skleněné nádoby ve tvaru válce opatřené nerezovým sítkem nasypete potřebné množství kávy podle počtu porcí a požadované „síly“ kávy.

Doporučuje se spíše jednodruhová nahrubo namletá káva, připomínající krystalový cukr či jemnější písek. Vše pak zalijete odpovídajícím množstvím vody, která má být těsně pod bodem varu, tedy okolo 92–96 °C. Takto zalitou kávu necháte asi čtyři minuty louhovat.

Na nádobu pak nasadíte píst s otvory a vytvořený lógr tlačíte dolů. Poté kávu slijete, aby se dál nelouhovala, a servírujete.

Něco kávového ke kávě

Irské kávové muffiny (Irish Coffee Muffins)

1 vejce, 200 g hladké mouky, 60 g cukru, 50 g másla, 50 ml smetany na šlehání, 70 g rozpustné kávy, 50 ml whisky, prášek do pečiva, sůl.

Troubu předehřejte na 200 °C, smíchejte všechny suroviny a důkladně promíchejte. Směs naplňte do papírových formiček na muffiny a dejte do trouby péct na 20 minut.

Čokoládovo-kávové šálky

200 g tmavé čokolády s vysokým obsahem kakaové hmoty, 100 ml silné kávy, 4 lžíce oblíbeného alkoholu – například rumu či brandy, 400 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce třtinového cukru a kakao na ozdobu.

1) Rozlámejte čokoládu na malé kousky a smíchejte s kávou a alkoholem. V kastrůlku přiveďte k varu 250 ml smetany, ztlumte, přidejte čokoládovou směs a míchejte, až se čokoláda rozpustí a bude hladká. Rozdělte do šesti šálků a nechte v chladničce přes noc odpočinout.

2) Před podáváním ušlehejte zbylých 150 ml smetany s cukrem na tuhou šlehačku. Šálky s čokoládovou směsí ozdobte šlehačkou a posypte kakaem tak, aby vše vypadalo jako cappuccino.

Text: Olga Böhmová, foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tajemství staré šperkovnice
skutecnepribehy.cz
Tajemství staré šperkovnice
Byl to krásný starožitný kousek, který mi manžel dovezl ze zahraničí. Jenže v sobě skrýval negativní energii. Jsem velkou sběratelkou šperků, a tak mi manžel jednou dovezl ze služební cesty velkou dřevěnou šperkovnici, kterou koupil v Maďarsku na trhu s veteší. Radim často jezdil pracovně mimo republiku a pokaždé mi přivezl nějaký dáreček. Tentokrát byl na
Neviditelné procesy stárnutí: Když mozek a srdce zpomalují
epochaplus.cz
Neviditelné procesy stárnutí: Když mozek a srdce zpomalují
Stárnutí není jen o vnějších známkách, ale především o tom, co se děje uvnitř. Mozek a srdce, dva nejdůležitější orgány v našem těle, sice nejsou na první pohled vidět, ale jejich stárnutí ovlivňuje náš život více než cokoli jiného. Jejich výkon a odolnost klesají, a to v závislosti na tom, jak se k nim chováme.
6 nejdůležitějších listin Karla IV.: Spálil výsledek své usilovné práce?
historyplus.cz
6 nejdůležitějších listin Karla IV.: Spálil výsledek své usilovné práce?
Při rytířském turnaji málem zemřel. Na dlouhou dobu skončí na lůžku. Karel na něm ale nezahálí a pracuje na zemském zákoníku, který má přistřihnout křídla rozpínavé šlechtě. Jenže čeští páni se o svůj vliv připravit nenechají a Lucemburk s nimi do otevřeného konfliktu nepůjde… Během své vlády Karel IV. (1316–1378) hýřil aktivitou a vydal desítky
Rychlý a skvělý tvarožník
tisicereceptu.cz
Rychlý a skvělý tvarožník
Příprava tvarožníku není žádná věda. Příprava je jednoduchá a chuť fantastická! Nejlepší balzám pro vaše chuťové buňky. Ingredience 6 vajec špetka soli 1 citron 1 kg tvarohu 250 g cukru 50
Má Bernášková políčeno na svého exmanžela?
nasehvezdy.cz
Má Bernášková políčeno na svého exmanžela?
Herečka Jana Bernášková (44) ze ZOO Nové začátky sice mluví o tom, že manželství se scenáristou Rudolfem Merknerem (53) je pryč a ona si jde vlastní cestou, ale podle všeho ho z hlavy nedostala.
Jak svést  muže podle  znamení
nejsemsama.cz
Jak svést muže podle znamení
Podle astrologie je každé znamení zvěrokruhu obdařené schopností lásku brát i dávat. Jakými způsoby můžete svést každého muže? Stačí jen vědět, kdy se narodil… Beran (21. 3. – 20. 4.) Je akční, rázný a nepatří mezi ty, kteří jsou ochotní na něco nebo někoho čekat. Má rád, když je kolem něj vzrušení a drama, ale pouze to, které vyvolá on
Pařížské podzemí je plné duchů!
enigmaplus.cz
Pařížské podzemí je plné duchů!
Když přestanou pařížské katakomby plnit funkci hromadného pohřebiště, do podzemních štol se již neodvažuje nikdo vstupovat. Změna nastane v průběhu 20. století, kdy jistí lidé dostanou nápad, že by ka
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Barevný podzim v srdci Šumavy
epochanacestach.cz
Barevný podzim v srdci Šumavy
Příroda je tu tak divoce veselá, až se vám chce radostí vykřiknout. V tomto období navíc září pestrou škálou barev. Šumavské Povydří si v tento čas nelze nezamilovat. Hluboké údolí řeky Vydry charakterizují husté šumavské hvozdy a neustále zvonivě zurčící voda, která vede vašekroky lépe než nějaká GPS. Naučná stezka Povydří je jedna z nejkrásnějších,
Život s endometriózou: Každodenní bolestivá realita mnoha žen
21stoleti.cz
Život s endometriózou: Každodenní bolestivá realita mnoha žen
Při endometrióze rostou buňky endometria neboli výstelky děložní dutiny i mimo dělohu, což má za následek silné bolesti v oblasti pánve, nepravidelnou menstruaci a často i neplodnost. Nemoc postihuje
SEW: Největší hodinářská show střední Evropy opět žádá o pozornost
iluxus.cz
SEW: Největší hodinářská show střední Evropy opět žádá o pozornost
V elegantních sálech pražského paláce Žofín se 7. a 8. listopadu odehraje jedenáctý ročník výstavy výjimečných hodinek Salon Exceptional Watches. Exkluzivní setkání, kde se hodinky nestávají pouhým uk
Cechmistr musel vést příkladný život
epochalnisvet.cz
Cechmistr musel vést příkladný život
Mezi svými cechovními druhy se těší velké vážnosti. Takové, že ho ostatní následují i do boje, když je to třeba. Jistý Vodička, představený cechu řezníků, v roce 1310 vede jeho členy do bitvy o Prahu, kterou svádí Jan Lucemburský s Jindřichem Korutanským. Za odměnu bude povýšen na pražského primátora.   Cechy, které sdružují zástupce konkrétních