I když ten má u nás tradici, tak se ho nebudeme úplně zříkat. Ale sýr se dá použít na spoustu dalších způsobů. Ostatně přesvědčte se sami.
Plněný chléb
Sýrová polévka s krutony (viz úvodní foto)
(4 porce)
100 g tvrdého sýru gouda, 1 cibule, 1 pórek, 2 lžíce másla, 100 ml bílého vína, 1 l drůbežího vývaru, bílé pečivo na krutony, sůl, pepř, tymián
1) Nakrájejte si pečivo na kostičky a na lžíci másla je osmažte dozlatova.
2) V kastrolu si nechte rozpustit druhou lžíci másla a na ni vhoďte cibuli a pórek pokrájené na půlkolečka. Osolte, opepřete a přihoďte pár lístků tymiánu. Pod pokličkou nechte podusit 10 minut do změknutí zeleniny.
3) Goudu nastrouhejte na struhadle. Změklý pórek a cibuli zalijte vínem a nechte odpařit alkohol. Posléze přilijte drůbeží vývar a povařte.
4) Stáhněte plamen a v horké polévce rozpusťte sýr. Už ji nevařte.
Sýrová polévka byla pro studenty poslední záchranou. My jsme ji ovšem vylepšili pórkem a to už je trochu jiná kategorie.
Doba přípravy 25 minut
Energie v jedné porci 482 kJ
Náročnost 1
Pizza Quattro formaggi
(1–4 porce)
1 lžíce olivového, 1 stroužek česneku, 1 základní těsto na pizzu, 125 g mozzarelly, 100–150 g sýru gruyère nebo ementálu, 100 g gorgonzoly, 25 g parmazánu
1) Troubu předehřejte na 220 °C. Na 5–10 minut do ní dejte nahřát 2 kulaté plechy na pizzu o průměru 30 cm.
2) Olej promíchejte v mističce s utřeným česnekem. Těsto na pizzu rozdělte na 2 stejné části a z každé rukama roztáhněte kolo o průměru 30 cm.
3) Plechy vyjměte z trouby, potřete je olejem, položte na ně kola z těsta, důkladně je potřete česnekovým olejem a navrch rozdělte mozzarellu, jeden ze sýrů gruyère či ementál a gorgonzolu. Pečte 15–20 minut, poté pizzy posypte parmazánem a ihned podávejte.
Tip:V Itálii existuje spousta různých variant této pizzy. Používá se mozzarella, provolone (piccante nebo dolce), gorgonzola (piccante nebo dolce) a grana padano.
Pokud chcete vyzkoušet jinou variantu, můžete, ale hlavně si pamatujte, že do italské quattro formaggi nepatří Niva, Eidam a různé laciné náhražky.
Doba přípravy 30 minut
Energie v jedné porci 3736 kJ
Náročnost 1
Brambory Hasselback
(4 porce)
4 větší brambory, 1 klobása, 2 stroužky česneku, 15 dkg tvrdého sýra, bylinky podle chuti, olej
1) Brambory oloupejte a pokrájejte na plátky, které nedoříznete. Česnek utřete a vytřete s ním vnitřky brambor. Klobásu pokrájejte na plátky a sýr nastrouhejte.
2) Pekáč vymažte olejem, brambory do něj naskládejte a ob dva plátky vždy vložte kolečko klobásy. Na závěr je posypte strouhaným sýrem a vašimi oblíbenými bylinkami.
3) Brambory pečte v rozpálené troubě na 170 °C 20 minut.
Původní recept pochází ze Švédska z restaurace hotelu Hasselbacken ve Stockholmu. Samozřejmě si ho můžete upravit a vytvořit nespočet různých variací.
Doba přípravy 40 minut
Energie v jedné porci 1458 kJ
Náročnost 1
Cordon bleu
(4 porce)
4 plátky masa (kuřecí řízky bez kostí a kůže nebo 4 plátky telecího či vepřového z kýty (rozklepané do tenka), 4 plátky sýra Ementál, 4 plátky šunky nebo pršutu, hladká mouka, strouhanka, olej nebo máslo na smažení (nejlépe přepuštěné), sůl, pepř
1) Řízky podélně rozkrojte (ale nedokrojte) a mezi dvěma fóliemi rozklepejte hodně dotenka. Osolte, opepřete a na polovinu každého plátku položte sýr a šunku. Přiklopte druhou půlkou a spíchněte párátkem, aby se při obalování nerozpadaly.
2) Obalte v mouce, ve vejci prošlehaném s mlékem a strouhance a na středním plameni osmažte dozlatova, z každé strany asi 4 minuty. Pak je vložte na plechu do středně vyhřáté trouby a nechte ještě asi 4 minuty dojít. Podávejte se šťouchanými bramborami.
Recept, který má být podle pravověrných kuchařů jedině z telecího řízku, bývá spojován s francouzskou kulinární školou stejného názvu. Byl inspirován francouzským řádem modré stužky, Le Cordon Bleu.
Takže kdyby vám náhodou někdo říkal, že sýr vevnitř má být modrý, nevěřte mu.
Doba přípravy 40 minut
Energie v jedné porci 1997 kJ
Náročnost 2
Smažený ovčí sýr
(2 porce)
200 g pravého ovčího sýra, 200 g vařených brambor, špetku soli trochu pepře, trojobal: strouhanka, vejce, mouka
1) Kvalitní ovčí sýr se nakrájejte na plátky, osolte se a opepřete.
2) Poté se obalte v trojobalu. Použijte pokud možno domácí strouhanku.
3) Smažte dozlatova, jako přílohu podávejte vařené brambory s máslem a pažitkou a k tomu ledový salát.
Tenhle recept pocházející z Beskyd konkrétně z údolí Pluskovce ve Velkých Karlovicích je živým důkazem, že i smažák může být delikatesou.
Doba přípravy 40 minut
Energie v jedné porci 1577 kJ
Náročnost 1
Špíz se sýrem halloumi
(4 porce)
1 kedlubna, 2 papriky (žlutá a červená), 100 g žampionů (hnědé a bílé), 225 g sýru halloumi 100 g plátků anglické slaniny, sůl, pepř, panenský olivový olej, 1 lžíce másla, 1 citron
1) Zeleninu a houby omyjte a osušte. Oloupejte kedlubnu, zbavte papriky semínek a oboje nakrájejte na menší kousky. Žampiony rozdělte podle velikosti na poloviny nebo čtvrtiny.
Sýr nakrájejte na stejně velké kousky jako ostatní suroviny a část obalte v plátcích slaniny.
2) Připravené kousky sýra napichujte střídavě na špejle s nakrájenou zeleninou a žampiony. Osolte, opepřete a opékejte v rozpálené pánvi s olivovým olejem ze všech stran dozlatova. Na konec přidejte máslo a pokapejte citronovou šťávou. Podávat můžete s opečenou bagetkou nebo bruschettami.
Halloumi patří mezi tučné sýry, ale přesto se při tepelné úpravě neroztéká. Skvěle se tak hodí na i na grilování. Vyráběl se původně z ovčího a kozího mléka, dnes se díky průmyslové výrobě zpracovává i z mléka kravského. Pokud jste jej ještě nejedli, neváhejte.
Doba přípravy 30 minut
Energie v jedné porci 1344 kJ
Náročnost 1
Foto Shutterstock, jaksmakuje.msk.cz