Domů     Koláče, na něž se vám budou sbíhat sliny
Koláče, na něž se vám budou sbíhat sliny
27.2.2020

Co takhle upéct si domácí koláč z ovoce? Rodina a přátelé to ocení a vám bude báječně.

Francouzský hruškový koláč

50 g Hery, 60 g cukru krystal, 120 g polohrubé mouky, špetka prášku do pečiva nebo jedlé sody, 3 bílky, 2 lžíce medu, 2 hrušky, 1 zakysaná smetana nebo 2 hustší bílé jogurty

1. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, ten potřete medem. Hrušky očistěte, rozkrájejte na dílky a rozložte na med.

2. Utřete do pěny Heru s cukrem, přidejte mouku s práškem do pečiva a vidličkou vypracujte drobenku. Do ní zamíchejte sníh z bílků a těsto rozetřete na hrušky.

3. Pečte na 175 stupňů Celsia cca 40–45 minut.

Po upečení nechte 10 minut vychladnout a pak obraťte vzhůru nohama na talíř.

Švestkový koláč s ořechovou drobenkou

Těsto: 150 ml mléka, 300 g mouky, 1 balíček sušeného droždí, 50 g cukru, 1 vejce, 50 g másla ve vločkách

Na pokladení a drobenku: 2 kg švestek, 180 g másla, 100 g mouky, 180 g cukru, 100 g umletých vlašských nebo lískových ořechů, tuk na vymazání plechu, mouka na podsypání při práci

1. Mléko mírně zahřejeme. Mouku smícháme se sušeným droždím v míse a přidáme cukr, vlažné mléko, vejce a máslo a vypracujeme rychle hladké těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a dáme na 30 minut vykynout na teplé místo.

2. Švestky omyjeme, rozpůlíme, odpeckujeme a na špičce nařízneme. Máslo na drobenku rozpustíme a dáme zchladit. Smícháme mouku, cukr a umleté oříšky, přidáme máslo a buď hnětačem, nebo rukama vypracujeme drobenku.

3. Pečicí plech vymažeme tukem, vykynuté těsto ještě zlehka prohněteme a rozprostřeme na plech. Poklademe švestkami na způsob střešních tašek, přikryjeme znovu utěrkou a dáme ještě na 10 minut kynout na teplé místo.

4. Předehřejeme troubu, švestky na koláči vydatně posypeme drobenkou a dáme péct na 35 minut do středové části trouby při 200 stupních (v horkovzdušné troubě 180 stupňů).

Mrkvové řezy

500 g mrkve, 1 pomeranč, 200 g mletých mandlí, 200 g mletých lískových oříšků, 8 vajec, špetka soli, 300 g cukru, 2 lžíce třešňovice, 100 g mouky, 1 lžička prášku do pečiva

Na polevu: 200 g moučkového cukru, 5 lžic vlažného mléka

Marcipánové mrkvičky (můžete koupit, nebo použijte recept z minulého čísla Paní domu).

Tuk na vymazání a strouhanku na vysypání plechu

1. Mrkve omyjeme, oškrábeme a nastrouháme najemno. Z omytého pomeranče oškrábeme kůru a vymačkáme šťávu. Nastrouhanou mrkev smícháme s pomerančovou kůrou a mletými mandlemi a oříšky.

2. Plech vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a přimícháme mrkvovou směs, pomerančovou šťávu a třešňovici. Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh, přidáme do těsta a nakonec zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva.

3. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech a pečeme ve střední části trouby předehřáté na 175 stupňů 45 minut.

4. Vychladlý koláč polijeme bílou polevou z moučkového cukru dohladka umíchaného s mlékem. Ozdobíme marcipánovou mrkvičkou.

Ostružinový koláč

Ostružiny, 400 g hladké mouky, 180 g cukru krupice, špetka soli, 100 g másla, 3 velká vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 polévková lžíce studené vody, 200 g smetanového sýra ricotta/lučina, 1 vanilkový cukr, 1 dl smetany

Příprava:

1. Hladkou mouku, 100 g cukru, sůl, máslo, 2 vejce, vanilkový extrakt, prášek do pečiva a vodu zpracujeme na těsto.

2. Koláčovou formu vymažeme tukem a troubu dáme předehřát na 180 stupňů.

3. Z těsta oddělíme jednu čtvrtinu, obě části zformujeme do koulí a necháme krátce odpočinout v chladu.

4. Omyté ostružiny podlijeme trochou vody a se zbylým cukrem asi 5-7 minut podusíme.

5. Větší částí rozváleného těsta vyložíme koláčovou formu, z menší části uděláme obdélník, který nakrájíme na proužky.

6. Těsto ve formě naplníme ostružinami.

7. Koláč pokryjeme proužky těsta (aby vytvořily mřížku), potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct na 25–35 minut.

8. Smetanový sýr prošleháme s vanilkovým cukrem a smetanou.

9. Hotový koláč necháme vychladnout. Nakrájené klínky pak ozdobíme sladkým sýrem.

Koláčky s hruškami a sýrem

Na 8 koláčků:

Na těsto: 300 g hladké špaldové mouky, 175 g másla, 3–4 lžíce studené vody

Na náplň: 2 vejce, 150 g tvrdého sýru, 1 lžíce mléka, sůl a pepř, 3 větší hrušky, 1 menší červená cibule

1. Špaldovou mouku přesypte do větší misky, přidejte kousky změklého másla a vodu. Vypracujte těsto a nechte ho chvilku odpočinout.

Poté jej vyválejte, vykrojte požadovaná kolečka, těsto vložte do vymazaných a vysypaných formiček na koláč a vidličkou jej trošku propíchejte.

2. Rozšlehejte vejce s nastrouhaným tvrdým sýrem, mlékem, solí a pepřem. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Červenou cibuli oloupejte a rozkrájejte na kolečka.

3. Sýrovou směs vylijte na těsto, ozdobte hruškou a cibulí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C do zlatova asi 30 minut.

Tip: Pikantní chuť koláčkům dodá zrající sýr či sýr modrého typu.

Foto: Shutterstock, Kuchařka Jezte česky vydavatelství smartpress.cz

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nejkrásnější den v mém životě
skutecnepribehy.cz
Nejkrásnější den v mém životě
Způsob, jakým jsem se kdysi seznámila s manželem, byl velmi originální. Přijala jsem pozvání na oběd od neznámého muže. Pamatuji si, že když jsem se toho rána před třiceti lety probudila a otevřela okno, zjistila jsem, že prší a mě čeká uplakaný pracovní den. Došla jsem do práce, pustila se do rozpracovaných úkolů a v poledne jsem se chystala jít na oběd. Než nadešla obvyklá
Slavníkovci doplatili na ctnostného biskupa
historyplus.cz
Slavníkovci doplatili na ctnostného biskupa
Zástup mužů, žen i dětí se ubírá ke kostelíku na hradišti Libice. Od násilné smrti knížete Václava právě uplynulo 60 let, chtějí uctít jeho památku. Netuší, že je již brzy čeká podobný osud jako přemyslovského světce a mučedníka… Rodu Slavníkovců se ve 2. polovině 10. století daří. Ovládá většinu území dnešních východních a severovýchodních Čech,
S novou kolekcí Baťa Barefoot objevíte, co je to skutečná chůze
iluxus.cz
S novou kolekcí Baťa Barefoot objevíte, co je to skutečná chůze
Baťa barefoot je synonymem odvahy zpomalit, vnést do života jednoduchost, více hodnot a méně zbytečností – a především dopřát si větší svobodu při chůzi. S novou kolekcí nás zve Baťa opět do Památn
Bitva u Azincourtu: Vítězného Jindřicha V. okradli lapkové
epochalnisvet.cz
Bitva u Azincourtu: Vítězného Jindřicha V. okradli lapkové
K zemi se snáší hustý déšť. Před vlhkem není úniku, znavení a hladoví Angličané se choulí chladem. Mluví šeptem, nebo mlčí. Král ostatně nařídil ticho.   Vstal za rozednění, nechal se obléct do zbroje a zúčastnil se mše. Anglický král Jindřich V. (1387–1422) je během ní pohroužen do sebe. Nemá před sebou pěkné vyhlídky. Francouzské
Rychlý čočkový salát s tuňákem
tisicereceptu.cz
Rychlý čočkový salát s tuňákem
Lehký luštěninový salát je chutný teplý i studený. Potěší jako rychlá večeře. Potřebujeme 1 hrnek čočky tuňák ve vlastní šťávě rajče 1 plechovka kukuřice čerstvá bazalka sůl čerstvě mletý
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Rituální dýka athame: Co dokáže mocný nástroj moderních čarodějů?
enigmaplus.cz
Rituální dýka athame: Co dokáže mocný nástroj moderních čarodějů?
Rituální dýka athame je v současnosti hojně využívaný nástroj moderní obřadní magie. Za jejich rozšířením stojí zejména prominentní britský wiccan Gerald B. Gardner, který se při svém působení v Malaj
Bílé zuby po domácku: Jako nejšetrnější se ukazuje kokosový olej, zázraky ale nečekejte
epochaplus.cz
Bílé zuby po domácku: Jako nejšetrnější se ukazuje kokosový olej, zázraky ale nečekejte
Málokdo má to štěstí, že se narodí s chrupem hollywoodské hvězdy. Zubní kartáček a pasta jsou samozřejmě základ, ale většinou to nestačí. Jak si tedy vybílit zuby doma, aniž byste skončili u zubního lékaře s poškozenou sklovinou? Kdysi se lidé při koupi koně dívali na zuby, a to mnohdy rozhodlo, zda do něj investují nebo
Goldfingers Prague – místo pro dokonalou zábavu v Praze
epochanacestach.cz
Goldfingers Prague – místo pro dokonalou zábavu v Praze
Každá významná událost, ať už narozeniny či rozlučka se svobodou, představuje rovnici s několika proměnnými. Cílem je vždy stejný výsledek: vytvořit zážitek s takovou hustotou, aby se nesmazatelně zapsal do paměti. Mnoho pokusů však končí jen jako běžný večer s vyšším rozpočtem. Rozdíl mezi pouhou konzumací a skutečným prožitkem přitom spočívá v precizním řízení všech
Gen, chránící mozek před olovem, zřejmě stál za rozkvětem lidské inteligence
21stoleti.cz
Gen, chránící mozek před olovem, zřejmě stál za rozkvětem lidské inteligence
Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu zkoumali míru vystavení toxickému olovu, které poškozuje lidský mozek, u zástupců raných lidí, lidoopů a neandertálců. Zjistili, že drobná genetická změna ch
Burešová: Láska zmizela, přišel boj o majetek
nasehvezdy.cz
Burešová: Láska zmizela, přišel boj o majetek
Ještě nedávno působili herečka Eva Burešová (32) ze seriálu ZOO a kuchař Přemek Forejt (38) jako sehraný pár. Jenže stačila chvíle a je všechno jinak. V současnosti se spekuluje, že jejich vztah p
Co dělat, když už ani kafe nezabírá
nejsemsama.cz
Co dělat, když už ani kafe nezabírá
Syndrom vyhoření může potkat každého. Je znamením, že chvíle volna by měly mít čestné místo v diáři. Ze začátku to přikládáte přemíře úkolů a starostí. Ale změna nepřichází, ani když si odpočinete. Může jít právě o syndrom vyhoření. Kde se vzal, tu se vzal… Pojem „syndrom vyhoření“ naše babičky neznaly. Ani nemohly, protože teprve nedávno, v roce 2019,