Domů     Silvestr jinak: Menu jako z filmů pro pamětníky
Silvestr jinak: Menu jako z filmů pro pamětníky
25.12.2018

Co takhle zkusit Silvestr trochu jinak a zavítat do starých dobrých časů, kdy dámy nosily klobouky a pánové smoking nebo aspoň oblek. Podívejte se s námi do talířů hvězd filmového plátna, ale také do kuchyně světové i domácí.

Na party u Adiny Mandlové

Paštičky z listového těsta plněné sýrovou pěnou (viz úvodní obrázek)

Na 6 porcí

1 balení listového těsta, rozváleného, 1 žloutek na potření

Z těsta vykrájíme formičkou o průměru 7 cm kolečka, u poloviny z nich vykrojíme středy, aby zůstal asi 1cm okraj. Plná kolečka potřeme rozšlehaným vajíčkem, položíme jedno vykrojené kolečko a v troubě předehřáté na 180 °C upečeme dozlatova. Vychladlé plníme různými druhy sýrové pěny.

Rajský sýr pěnový

300 g měkkého prolisovaného tvarohu, 100 g másla, trocha soli a cukru, 100 g jemného, nejlépe domácího kečupu nebo prolisovaných konzervovaných loupaných krájených rajčat, 120 ml šlehačky, rajče a bazalka na ozdobu

V misce utřeme máslo s tvarohem do pěny. Vmícháme sůl, cukr, kečup a šlehačku a lehce prošleháme metlou. Naneseme do paštiček, ozdobíme proužkem rajčete a lístkem bazalky.

Sardelový sýr pěnový

300 g měkkého prolisovaného tvarohu, 100 g másla, 100 g prolisovaných sardelí, troška nastrouhané cibule, 120 ml šlehačky, kapary a ančovičky na ozdobu

Připravíme tak jako sýr rajský, naneseme do paštiček, ozdobíme sardelkami a kapary.

Lososový sýr pěnový

300 g měkkého prolisovaného tvarohu, 100 g másla, troška soli, půl lžičky nastrouhané cibule, 100 g velmi jemně nakrájeného uzeného lososa, 120 ml šlehačky, několik snítek kopru, plátek uzeného lososa na ozdobu

V misce utřeme máslo s tvarohem, přidáme sůl, cibulku, lososa, jemně nakrájený kopr a vše dobře promícháme. Potom přidáme šlehačku a směs metlou lehce prošleháme. Naneseme do paštiček. Ozdobíme proužky lososa a malou snítkou kopru.

Doba přípravy 90 minut

Energie v 1 ks 390 kJ

Náročnost 2

Ještě jednou u Adiny

Pražská vejce

Na 2 porce

Pražský salát

350 g pečeného masa (vepřové, telecí), 1 malé jablko, 1 malá cibule, sůl, pepř, worcesterská omáčka, 300 g kvalitní majonézy, 2–3 kyselé okurky

Sestavení

6 plátků kvalitní šunky, 2–3 natvrdo uvařená křepelčí vejce, trocha nakrájené pažitky

1. Na salát nakrájíme maso, jablko a cibuli na nudličky. V míse vše ochutíme a spojíme majonézou. Z okurek nakrájíme delší hranolky.

2. Ze šunky stočíme kornoutky, naplníme je salátem a ozdobíme rozkrojenými vejci a hranolky okurek. Posypeme pažitkou. Podáváme jako předkrm nebo jako lehké jídlo po večeři, s bílým pečivem či slanými tyčinkami a bílým vínem.

Doba přípravy 40 minut

Energie v 1 porci 1100 kJ

Náročnost 1

Na návštěvě u Vlasty Buriana

Sýrová bomba

Na 8–10 porcí

200 g nivy, 100 g másla, 200 g žervé, 150 g másla, 200 g kvalitního smetanového sýra, 100 g másla, lžička papriky, ořechy a zelená petrželka na ozdobu, pečivo a hroznové víno k podávání

1. Připravíme si malý kastrol a lehce ho vymažeme máslem. Nivu propasírujeme, ušleháme ji se 100 g másla a vyplníme celé dno formy. Žervé utřeme se 150 g másla a vytvoříme ve formě další vrstvu.

A jako poslední propasírujeme smetanový tavený sýr, který utřeme se 100 g másla a paprikou a formu doplníme.

2. Hotovou sýrovou bombu necháme 12 hodin v ledničce, pak lehce nahřejeme v teplé vodě, vyklopíme na kulatou mísu s rovným dnem a nakrájíme na řezy.

Ozdobíme ořechy, petrželkou a podáváme s čerstvým pečivem nebo bábovičkami upečenými z listového těsta a doplníme hroznovým vínem.

Doba přípravy 60 min + 12 hodin chladit

Energie v 1 porci 1350 kJ

Náročnost 2

Nahlédnutí do židovské kuchyně

Polévka z červeného zelí s brusinkami

Na 6 porcí

200 g brusinek, 1 hlávka červeného zelí, 2 vejce, 200 ml zakysané smetany, cukr, pepř, ocet, sůl na dochucení

1. Čerstvé brusinky povaříme ve vodě, až popraskají. Sušené předem namočíme a pak povaříme doměkka. Propasírujeme je přes síto. Zelí nakrájíme nadrobno, dáme vařit, přidáme k němu brusinky i se šťávou a uvaříme doměkka.

2. Mimo oheň vmícháme rozšlehaná vejce a smetanu a poté polévku dochutíme – má mít jemně sladkokyselou chuť.

Doba přípravy 60 minut chladit

Energie v 1 porci 1350 kJ

Náročnost 2

Česká kuchyně po francouzsku – nepříliš pracný Boeuf à la mode

Hovězí pečeně po „po modě“

Na 6–8 porcí

1,2–1,5 kg hovězího masa na pečeni (ideálně tzv.

špalíček či oříšek z kýty), 100 g slaniny, nakrájené na nudličky, 50 g, nakrájené na kostičky, 100 g vařeného očištěného uzeného jazyka v celku, nakrájeného na hranolky, 1–2 mrkve, nakrájené na hranolky, 1–2 kyselé okurky, nakrájené na hranolky, 1 lžíce másla, oleje nebo sádla, 250 g kořenové zeleniny, očištěné a nakrájené na kostičky, trocha vývaru na podlévání, několik lžic madeirského vína na dochucení, sůl a pepř

Krupicové nočky

300 g krupice, asi 500 ml mléka, trocha soli, 1 vejce, zelená petrželka, nakrájená nadrobno

1. Maso prošpikujeme slaninou, uzeným jazykem a hranolky mrkve a okurky buď pomocí špikovací jehly, nebo do masa uděláme špičkou ostrého nože po délce vláken otvory a do nich vtlačíme slaninu, uzený jazyk a zeleninu.

2. Do kastrolu vsypeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme lžíci tuku a necháme rozehřát. Přidáme kořenovou zeleninu a lehce ji osmažíme. Slaninu a zeleninu shrneme ke stranám nádoby, vložíme maso a ze všech stran ho opečeme.

Zeleninu pak zase rozhrneme pod maso, vše osolíme, podlijeme, přikryjeme a dusíme doměkka. Omáčku dochutíme vínem, solí a pepřem a propasírujeme přes jemné síto. Maso podáváme nakrájené na plátky a s trochou omáčky, zbylou podáváme zvlášť.

3. Na nočky uvaříme krupici v mléce se špetkou soli na hustou kaši, asi 15 minut. Odstavíme, vmícháme vejce a nakrájenou petrželku. Dvěma lžícemi pak tvarujeme noky, které zaváříme ve vroucí osolené vodě.

Poté co vyplavou na povrch, je vaříme ještě 2 až 3 minuty, pak vyjmeme. Podáváme k pečeni.

Doba přípravy 120 minut

Energie v 1 porci 2300 kJ

Náročnost 2

Recept inspirovaný světovou kuchyní

Nadívané telecí hrudí

Na 6–8 porcí

1,2 kg telecího hrudí, vykostěného a kuchyňsky upraveného, 80 g másla nebo rostlinného oleje + na dokončení omáčky, sůl, trocha vývaru na podlévání, případně trocha hladké mouky na zahuštění šťávy

Nádivka

60 g másla, 3 žemle, bez kůrky a nakrájené, 250 ml mléka, 1 vejce + 1 žloutek, hladkolistá petrželka, nakrájená nadrobno, sůl, muškátový květ a mletý pepř, asi 40 g strouhanky

1. Kapsa na plnění vznikne oddělením tenké tkáně, která spojuje horní a spodní část masa. Otvor rozšíříme vařečkou a naplníme nádivkou.

Na nádivku utřeme máslo do pěny, přidáme žemle, předem namočené v mléce a prolisované, vejce, žloutek, petrželku, sůl, koření a strouhanku. Hotovou nádivku necháme chvíli v chladu. Troubu mezitím předehřejeme na 180 °C.

2. Kapsu po naplnění nádivkou pečlivě zašijeme. V pekáči rozehřejeme máslo nebo olej, vložíme naplněné hrudí, opečeme ze všech stran, osolíme a za občasného podlévání pečeme asi 1 a půl hodiny.

Nejprve pečeme asi 45 minut z jedné strany, pak obrátíme (pokud jsme si hrudí vykosťovali sami, dáme pod maso kosti, šťáva bude ještě chutnější). Do šťávy přidáme kousek másla, případně mouku, povaříme, šťávu dochutíme a přecedíme. Maso krájíme na plátky a podáváme ho třeba s bramborami a listovým špenátem.

Doba přípravy 180 minut

Energie v 1 porci 2300 kJ

Náročnost 3

Pozvání na nadýchaný moučník

Výtečný koláč k čaji

Na 1 koláč

Těsto

175 g mouky, 105 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, kůra z 1/2 citronu

Žloutkový krém

1/4 l mléka, 4 žloutky, 30 g vanilkového cukru Dr. Oetker, 1/4 kg jablek

Sníh

5 bílků, 12 lžic vanilkového cukru Dr. Oetker

1. Mouku, máslo, cukr, žloutek a citronovou kůru rychle zpracujeme na křehké těsto – nejprve rozdrobíme máslo do mouky na drobenku a pak vpracujeme zbylé přísady.

2. Hned je rozválíme válečkem na studeném plechu a dáme do trouby předehřáté na 180 °C na 15 minut zapéct (do světle žluté barvy, asi jako sušenku).

3. Mezitím si připravíme krém. Mléko, žloutky a cukr s vanilkou umícháme ve vodní lázni do zhoustnutí a necháme je vychladnout.

4. Na upečené těsto dáme polovinu tohoto krému, na něj položíme vrstvu jablek nakrájených na tenké plátky, na to opět krém a úplně nakonec potřeme vrstvou tuhého sněhu, ušlehaného z bílků a cukru.

5. Teplotu trouby snížíme na 140 °C a koláč zapečeme do světle žluta, aby byly špičky sněhu ožehlé. Rozkrájíme ho na úhledné čtverečky a podáváme. I ke kávě.

Doba přípravy 60 minut

Energie v 1 porci 1122 kJ

Náročnost 2

Recepty i fotografie pocházejí z knihy Kuchařka první republiky

Související články
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tisacali: Vesnice ukrytá v obří jeskyni!
epochalnisvet.cz
Tisacali: Vesnice ukrytá v obří jeskyni!
Na obzoru se objeví plachetnice. Nepřátelé! Je jedno, jestli to jsou Římané nebo Kartáginci. Tak či onak přicházejí loupit a vraždit. Skupina lidí prchá tajnou stezkou do kopce. Tam, ve skrytu před kýmkoliv, je město, které je jejich poslední nadějí…   Je horký den roku 1910. Ettore Pais (1856–1939), slavný italský archeolog, se vydává na
Variabilní hra s koupelnovým nábytkem
rezidenceonline.cz
Variabilní hra s koupelnovým nábytkem
V koupelně se zdržujeme stále déle, relaxujeme zde a zbavujeme se stresu. Proto klademe velké nároky na dokonalou sanitu i esteticky působivý nábytek. Koupelna bezprostředně navazuje na ložnici, a proto stejně jako celý moderní interiér mění svůj vzhled. Proměňuje se ve vzdušnou místnost, která vedle praktického využití nabízí také estetický zážitek. Nábytek tvoří variabilní řady skříněk,
Steaky ze svíčkové
nejsemsama.cz
Steaky ze svíčkové
U steaků platí, že se pečou z každé strany tak dlouho, jak jsou vysoké v cm. Pokud máte tedy 3 cm vysoké maso, pečte z každé strany 3 min, aby bylo propečené akorát. Ingredience na 4 porce: 4 plátky ze svíčkové (vysoké 3 cm) 2 lžičky hrubé soli 2 lžičky drceného barevného pepře olivový olej Postup: Maso opláchněte
Tragický sen nás zachránil…
skutecnepribehy.cz
Tragický sen nás zachránil…
S manželem jsme byli před lety na služební cestě v Německu a druhý den jsme měli dál pokračovat vlakem. Naše plány nakonec změnil děsivý sen. Pokud nám hrozí vážné nebezpečí, dobré síly nám mohou poslat poselství, které plně oceníme až se zpětnou platností. Sama jsem něco takového zažila, takže vím, o čem mluvím. Varování před katastrofou Během spánku můžeme
Záhadné zmizení kolonie Roanoke: Osadníci, kteří se vypařili do neznáma
enigmaplus.cz
Záhadné zmizení kolonie Roanoke: Osadníci, kteří se vypařili do neznáma
V roce 1587 zmizela celá anglická kolonie na ostrově Roanoke bez jediné stopy. Osadníci, včetně žen a dětí, se jednoduše vypařili z povrchu zemského. Co se stalo s těmito lidmi a proč po sobě nezanech
První surfařská cestovka slaví plnoletost: 18 let na vlnách
iluxus.cz
První surfařská cestovka slaví plnoletost: 18 let na vlnách
Surfová kancelář Surf-Trip, kterou založili sourozenci Olivovi, naučila za 18 let surfovat tisíce lidí z Česka i Slovenska. Z původně malých surfových kempů vyrostla ve stabilní cestovní kancelář s me
Zázračná studánka na Křemešníku: Dokáže předpovědět válku?
epochanacestach.cz
Zázračná studánka na Křemešníku: Dokáže předpovědět válku?
Je to jeden z nejvyšších vrcholů Českomoravské vrchoviny, turistický cíl a poutní místo. Vypravte se na Křemešník za zázračnou studánkou, která má prý řadu výjimečných vlastností. Kousek od Pelhřimova se tyčí vrch Křemešník, který je významným poutním místem. Stojí zde kostel Nejsvětější Trojice, konají se sem náboženské poutě a turisty sem přitahuje Zázračná studánka. O
Bojí se, že jí Němec uteče za jinou?
nasehvezdy.cz
Bojí se, že jí Němec uteče za jinou?
Ještě ani neproběhla svatba s partnerkou Petrou Hebkou, a herec Marek Němec (44) už se chlubí výrazným prstýnkem na prsteníčku. Zvídavým lidem v jeho okolí to nedalo spát a ptali se, jestli to nen
Letní bruschetta s rajčaty
tisicereceptu.cz
Letní bruschetta s rajčaty
Báječná jednoduchá pochoutka, kterou zvládnete za chvíli a s minimem ingrediencí. Ingredience chléb či bagety 4 rajčata 1 svazek čerstvé bazalky sůl a pepř 3 stroužky česneku olivový olej
Entomoterapie: Když člověka léčí hmyz
21stoleti.cz
Entomoterapie: Když člověka léčí hmyz
Žádná novinka to vlastně není, určité druhy hmyzu se k léčení používaly už ve starověku a tato zkušenost se leckde uchovala dodnes v lidové tradici. Jenže medicína si musela pár století počkat na vývo
4 podlé zrady v egyptském válečnictví: Soupeře ochromí klisna i kočky
historyplus.cz
4 podlé zrady v egyptském válečnictví: Soupeře ochromí klisna i kočky
Faraon Thutmose III. je inteligentní a velkorysý, jedná s rozvahou. Jestli ale něco nesnáší, je to neúspěch. Jeho vojevůdce Džehuti dobře ví, že svého pána nesmí zklamat. Když hrozí, že se obléhání blízkovýchodního města Joppa potáhne příliš dlouho, musí vymyslet lest. Řadu let vyrůstal ve stínu své nevlastní matky, královny Hatšepsut (vláda v letech asi
Černobyl: Město, které se stalo smrtícím monstrem a lákadlem pro dobrodruhy
epochaplus.cz
Černobyl: Město, které se stalo smrtícím monstrem a lákadlem pro dobrodruhy
26. dubna 1986 otřásly jadernou elektrárnou v Černobylu dvě mohutné exploze, které navždy změnily osud města Pripjať a okolní krajiny. Tato nejhorší jaderná katastrofa v historii lidstva proměnila kdysi prosperující oblast v uzavřenou zónu, kde se život zastavil a příroda pomalu přebírá svou vládu. Navzdory tragické minulosti je dnes Černobyl poměrně bezpečnou destinací pro organizované