I zdravé potraviny mohou být ještě prospěšnější, pokud je budete jíst s jejich ideálními doplňky. Máme pro vás 8 tipů, jak z potravin získat nejvyšší užitek.
Vepřové maso + růžičková kapusta
Vepřové maso se přes své vady na kráse může pyšnit selenem, prvkem, který působí proti růstu rakovinných buněk. Obsah selenu sice není velký, ale jeho efekt můžete podpořit růžičkovou kapustou.
Ta obsahuje látku, která účinek selenu v organismu dokáže zvýšit více než desetinásobně.
Maso + rozmarýn
V zájmu zdraví bychom se měli vyhýbat připečeným kouskům masa, protože se v nich hromadí rakovinotvorné látky.
Pokud ale maso při pečení okořeníte čerstvým rozmarýnem, získá nejen skvělou chuť, ale přídavek tohoto koření navíc brání vzniku rakovinotvorných sloučenin.
Játra + petrželka
Při chudokrevnosti patří právě játra mezi nejdoporučovanější potraviny. Ovšem pro využití železa z jater potřebuje tělo vitamin C. A petrželová nať patří mezi jeho nejbohatští zdroje, obsahuje ho v průměru 3x více než pomeranč.
Sýry + zelenina
Mezi mléčnými výrobky jsou právě sýry nejkoncentrovanějším zdrojem vápníku. Pokud chcete vstřebávání vápníku zlepšit, pak sýry jezte s potravinami bohatými na vlákninu, což je právě zelenina.
Rajčata + olivový olej
Tato tradiční kombinace s chutí italské kuchyně v sobě skrývá i nemalý zdravotní bonus: Rajčata jsou bohatá na barvivo lykopen. Ten chrání cévy před aterosklerózou, zlepšuje krevní oběh, chrání před rozvojem zhoubného bujení. Pro maximální využití lykopenu ovšem tělo potřebuje olej, nejlépe olivový.
Zelený čaj + citron
Zelený čaj je jedním z nejbohatších zdrojů tzv. katechinů, látek, které se dávají do souvislosti s dlouhověkostí (typicky u Japonců) a silným imunitním systémem.
Když zelený čaj ochutíte citronem, podpoříte omlazovací účinek katechinů vitaminem C, který působí proti vráskám a podporuje pružnost kůže.
Ovesná kaše + džus
Taková snídaně je bohatá na tzv. fenolické látky (příbuzné s flanoniody), které působí proti poškozování těla spojenému se stárnutím. Příznivě také ovlivňují hodnoty cholesterolu.
Špenát + avokádo
Mladé lístky špenátu se používají do salátu a jsou skvělým zdrojem beta-karotenu a luteinu, látky nezbytné pro zdravý zrak. Když do salátu přidáte kousky avokáda, zajistíte tak dostatek tuku, nezbytného pro vstřebání beta-karotenu a luteinu.
Text: Lenka Korandová, foto: Px fuel