Domů     7 zarputilých mýtů o jídle
7 zarputilých mýtů o jídle
14.10.2019

Čerstvý chléb je nezdravý, po bramborách se tloustne, syrová zelenina je nejzdravější… Tyto a další stále se udržující omyly uvedeme na pravou míru podle současných názorů medicíny.

1. Syrová strava prospívá zdraví

Tohle tvrzení bohužel platí jen zčásti. Prvním zádrhelem je obtížná stravitelnost.

Dobrovolníci, kteří se v rámci vědecké studie týdny živili stejnou rostlinnou stravou jako lidoopi, skončili podvyživení, chyběly jim bílkoviny, tuky i některé vitaminy a minerály.

Lidské trávení je prostě po tisíciletí přizpůsobené k využívání tepelně zpracovaných potravin.

Některé choulostivé živiny se sice zahříváním ztrácejí, ale jsou až díky varu pro trávení využitelné, jako třeba provitamin A. Základem zdravého jídelníčku by tedy měla být tradiční tepelně upravená strava doplněná syrovým ovocem a zeleninovými saláty.

2. Alkohol zlepší trávení

Pocit úlevy, když si po těžkém jídle dáte skleničku něčeho ostřejšího, je jen zdání. Alkohol sám o sobě trávení tuku neusnadňuje. Jen na čas odstraní pocit tíže, neboť svým účinkem uvolní svalstvo žaludku.

Trávení ale nepovzbudí, naopak, stejné jídlo bez alkoholu projde žaludkem rychleji.

3. Biopotraviny mají víc vitaminů

To bohužel žádná ze studií na toto téma nepotvrdila, takže například ekologicky pěstované zelí má zhruba stejné množství vitaminů a dalších významných živin jako hlávka z konvenčního pole.

V čem se skutečně bio a nebio produkty liší, je obsah nežádoucí chemické kontaminace. Produkty konvenčního zemědělství jsou až stonásobně více zatíženy pesticidy.

Zelenina a ovoce pěstované bez chemie jsou ovšem choulostivější vůči rozkladu bakteriemi a vůči napadení plísněmi, a to právě pro chybějící chemické ošetření. Pak se rychleji kazí, navíc i toxiny plísní bývají škodlivé pro zdraví. Mohou se pak dostat i do potravin vyráběných z biosurovin.

4. Ohřívané houby jsou jedovaté

Tato pověra má prý původ v dobách, kdy chladničky ještě nebyly běžnou výbavou každé domácnosti. Houbové jídlo uložené v nedostatečně chladném prostoru pak začalo procházet rozkladnými procesy, než se dostalo znovu na stůl.

Důkladné ohřívání pak sice zlikvidovalo množící se bakterie v jídle, ale s pozměněnou strukturou hub už nic nenadělalo.

5. Maso dává sílu

Kdepak, maso je kupodivu ve srovnání s různými druhy zeleniny nebo s luštěninami poměrně chudým zdrojem živin.

Samozřejmě je bohaté na bílkoviny, tuk a také železo a některé vitaminy řady B, ale náš organismus potřebuje mnohem bohatší paletu živin, aby metabolismus dobře fungoval.

6. Ovocný cukr je zdravější

Kdepak, právě naopak. Ovocný cukr neboli fruktóza sice tvoří polovinu běžného řepného cukru, ale izolovaný má poněkud jiné vlastnosti. Pro zdraví je pak mnohem rizikovější než běžný cukr.

Fruktóza podporuje ukládání energie do tukových zásob, takže její hojnější spotřeba vede k tloustnutí a také ztukovatění jater. Současně stoupá i hladina krevních tuků, což je varovný signál narůstajícího rizika srdečního onemocnění.

7.  Alkohol se při vaření vypaří

Ne tak docela. Pokusy na univerzitě v Idahu ukázaly, že to, co se z jídla s varem vytrácí, je hlavně voda. Úniku molekul alkoholu brání především tuk v jídle. Alkohol se tak v hrnci drží překvapivě dlouho.

Výzkumníci naměřili po 30 minutách dušení vepřového masa na víně ještě asi třetinu alkoholu v jídle, po 90 minutách ještě asi pětinu z původního čistého alkoholu ve víně. Pokud se alkohol přidává těsně před dovařením, pak zůstává ve vysoké míře zachován.

Foto: Shutterstock

Související články
5.12.2024
Léto se chýlí ke konci, ale růže ještě kvetou, takže toho pojďte využít a udělejte si neobyčejný dortík. Ingredience Na těsto: 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 4 vejce, 1 lžička mletého anýzu, 1 lžička kurkumy, 2 lžíce pomerančové šťávy, 50 g kandované pomerančové kůry, 4 kapky pomerančového aroma, špetka soli, 250 g hladké mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, 100% tuk
26.11.2024
Pochází z Itálie a známe ji pod názvem cuketa nebo tykev. Skvěle se z ní připravují polévky, placičky, je výbornou surovinou ke grilování a navíc se hodí do sladkých i slaných koláčů, pomazánek, salátů nebo čalamád. Mladé plody můžete jíst syrové v salátech či s těstovinami. Linguine s cuketovým krémem Budete potřebovat 1 lžíci másla, 1šalotku, 2 kusy nasekané cukety na tenké plátky, sůl, pep
22.11.2024
Bývaly zmrzlinové a šlehačkové poháry v někdejších „mléčných barech“ opravdu tak nebeské chuti, anebo vzpomínky na ně zkreslují roky? Našli jsme k nim původní receptury. Hity někdejších mléčných barů byly kupříkladu jahody se šlehačkou, griliáš anebo Banana split. Samozřejmě že nelze zapomenout ani na báječně vychlazený jahodový koktejl, na který se v parném létě stála fronta u automatu Koruna na
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
reklama
Šikovné tipy
Adventní věnec trochu jinak
Také každý rok přemýšlíte, jaký udělat věnec, aby se všem líbil? A co pro tentokrát udělat bábovkový? Budete potřebovat Formu na bábovku (nejlépe starší litinovou) * jakýkoliv papír * mech * kovové bodce * čtyři svíčky * celé lískové oříšky * badyán * širší stuhu s kostičkovým motivem * další libovolné užší stužky * krajky […]
Adventní kalendář s vánoční hvězdou
Adventní kalendář nemusí být jen radost pro děti, ale klidně i luxusní dekorace do obýváku. Přitom nemusí být drahá. Potřebovat budete slaměný korpus na věnec a koš stejného průměru z úpletového materiálu, slámy, mořské trávy, vodního hyacintu nebo bambusu. Koš poslouží jako obal na květináč vánoční hvězdy, které už jsou k dostání. Korpus ozdobte stuhou. […]
Očistná kúra pro koberce
Že musíte koberec pravidelně luxovat, aby se v něm nedržel prach a roztoči, je samozřejmé. Kromě toho je ale potřeba ho občas důkladně vyčistit do hloubky. Existuje několik způsobů čištění, ten nejvhodnější vždy vyberte podle materiálu koberce, délky vlasu a také podle jeho barevného provedení. Na výběr máte suché (čisticí prášek a suchá pěna) nebo […]
Dekorativní kyblíčky na drobnosti
Věčná otázka „kam s tím“ nás trápí často, zejména když jde o věci drobné, které většinou tak dobře uklidíme, že je potom ne a ne najít. Vyřešit to mohou hezké kyblíčky. Budete potřebovat: plechové kyblíčky, barvy na kovy (zde bílá, červená, modrá), štětce, molitanový váleček, obyčejnou tužku, tavicí pistoli, špičatou špejli nebo drát, bezbarvý lak, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Na hřbitově nikdy nekraďte, přijde trest!
skutecnepribehy.cz
Na hřbitově nikdy nekraďte, přijde trest!
Ty podivné zvuky děsily celou naší vesnici. Vycházely z opuštěné staré hrobky, ze které zmizel kamenný andělíček. Zloděj ho musel vrátit! Rány mě probraly ze zamyšlení. Stála jsem u hrobu svých rodičů a vzpomínala. Ten zvuk byl nepříjemný. A nebyl daleko. Vycházel z míst, kde stávaly staré, opuštěné hrobky po Němcích, kteří byli z kraje odsunuti. Už se smrákalo, bylo to
Fenomén jménem krampus: Kde se vzal?
enigmaplus.cz
Fenomén jménem krampus: Kde se vzal?
Zejména v Rakousku a v Bavorsku se můžeme setkat s původně alpským strašidlem, rohatou příšerou jménem krampus. Tato bytost bývá také nazývána koňský čert nebo horský čert. Rozhodně není prý radno dív
Cukroví ze světa: Francouzské madlenky
nejsemsama.cz
Cukroví ze světa: Francouzské madlenky
Sušenky Madeleine (čti: madlen) neboli madlenky vznikly v Lotrinsku, kde je prý upekla komorná Madeleine polskému králi Stanislavovi. Tomu tak zachutnaly, že je po ní také pojmenoval. Potřebujete: ✿ 85 g másla ✿ 160 g hladké mouky ✿ 1 lžičku kypřicího prášku ✿ 2 vejce ✿ 85 g cukru krupice ✿ špetku soli ✿ 1 lžičku vanilkového extraktu ✿
TAG Heuer slaví 20 let Oracle Red Bull Racing
iluxus.cz
TAG Heuer slaví 20 let Oracle Red Bull Racing
TAG Heuer představuje nový Formula 1 Chronograph x Oracle Red Bull Racing, limitovanou edici, která vzdává hold dvěma dekádám úspěchů týmu Oracle Red Bull Racing. Tento jedinečný model oslavuje závodn
Nehody jsou prokletím Janžurové
nasehvezdy.cz
Nehody jsou prokletím Janžurové
Nejspíš i herci očekávají, že nebezpečí na ně bude číhat spíše během natáčení někde v přírodě. Ale herečka Iva Janžurová (84) může dlouze vyprávět, že o život může jít i na prknech, která znamenají sv
Císař si spletl knížete Schwarzenberga s jelenem
historyplus.cz
Císař si spletl knížete Schwarzenberga s jelenem
Adam František ze Schwarzenbergu se prochází po pátém nádvoří svého sídla v Českém Krumlově a obhlíží monument, který zdědil docela nedávno po své tetě Marii Ernestině. Ve chvatu jej dostihne panoš se správou, která je chráněna císařskou pečetí. Kníže pečeť rozlomí zkušeně, jako již mnohé předtím, a čte. „Císař přijede do Čech! Uvítáme ho zde
Trudný život starověkých učenců:  Věřil Pythagoras v převtělování duší?
21stoleti.cz
Trudný život starověkých učenců: Věřil Pythagoras v převtělování duší?
Politik Solón vymyslel spoustu užitečných zákonů. Jenom díky němu se třeba občané mohli odvolat proti rozhodnutí úřadů. Nicméně všechny Solónovy reformy někdy zastiňuje poněkud přízemnější „výmysl“. „
Napoleona III. děsil pekelný bastard
epochalnisvet.cz
Napoleona III. děsil pekelný bastard
„Jaký nesmysl zas po mně bude chtít,“ povzdechne si císař Napoleon III. Právě mu oznámili, že jeho bratranec, hrabě Léon, žádá o přijetí. Tento nemanželský syn slavného Bonaparta nezná míru a nemá zábrany.   Charles Léon (1806–1881) byl prvním synem Napoleona Bonaparta (1769–1821), sice nemanželským, ale osudově důležitým. Stal se pro císaře důkazem, že je
Holandské masové kuličky bitterballen
tisicereceptu.cz
Holandské masové kuličky bitterballen
Tahle skvělá holandská masová chuťovka připomíná krokety, může mít třeba i podobu válečků. Potřebujete 8 lžic másla 120 g hladké mouky + na obalení 700 ml hovězího vývaru 2 lžíce čerstvé petr
Jak nám obrazy mohou pomoci?
epochaplus.cz
Jak nám obrazy mohou pomoci?
V arteterapii není potřeba, abyste oplývali bůhvíjakým talentem. Důležitější je chuť, fantazie a odvaha projevit se. Obrazy nás provázejí po celý život. Nejen ty přivěšené na zdi, ale také naše vnitřní obrazy – jako jsou například sny přicházející ve spánku. Mohou nám být příjemné, nebo se nám nelíbit, nebo nás dokonce děsit a strašit. Ve
Perly Saska
epochanacestach.cz
Perly Saska
Pro mnoho obyvatel je už běžné, že si do sousedního Německa zajedou na nákupy. Další turisté z Čech svou návštěvu Saska omezí jen na vánoční trhy v Drážďanech. Je to ale velká škoda. Samotné Drážďany i jejich okolí nabízejí tolik atraktivních míst, že se určitě vyplatí udělat si v Sasku delší dovolenou. Drážďany mají několik jasných turistických cílů
Luxusní sen proměněný v realitu
rezidenceonline.cz
Luxusní sen proměněný v realitu
Při vytváření obytného komfortu jsou lidé vedeni svými osobními potřebami a preferencemi s cílem dosáhnout esteticky vyváženého, harmonického prostředí a očekávaného obytného komfortu. Přesně to se také podařilo realizací návrhu, který svým německým klientům připravila žádaná ruská designérka Tatiana Boronina. Do posledního detailu úchvatný interiér domu v Hannoveru je mistrovskou kombinací minimalismu s vysoce dekorativními