7 zarputilých mýtů o jídle

Čerstvý chléb je nezdravý, po bramborách se tloustne, syrová zelenina je nejzdravější… Tyto a další stále se udržující omyly uvedeme na pravou míru podle současných názorů medicíny.

Syrová strava prospívá zdraví
Tohle tvrzení bohužel platí jen zčásti. Prvním zádrhelem je obtížná stravitelnost. Dobrovolníci, kteří se v rámci vědecké studie týdny živili stejnou rostlinnou stravou jako lidoopi, skončili podvyživení, chyběly jim bílkoviny, tuky i některé vitaminy a minerály. Jiný výzkum zase zjistil u žen stravujících se podle raw food, významný nárůst poruch cyklu a plodnosti. Lidské trávení je prostě po tisíciletí přizpůsobené k využívání tepelně zpracovaných potravin. Některé choulostivé živiny se sice zahříváním ztrácejí, ale jsou až díky varu pro trávení využitelné, jako třeba provitamin A. Některé potraviny jsou bez tepelné úpravy škodlivé až jedovaté, což se týká hlavně brambor, fazolí a lilku. Základem zdravého jídelníčku by tedy měla být tradiční tepelně upravená strava doplněná syrovým ovocem a zeleninovými saláty.

Alkohol zlepší trávení
Pocit úlevy, když si po těžkém jídle dáte skleničku něčeho ostřejšího, je jen zdání. Alkohol sám o sobě trávení tuku neusnadňuje. Jen na čas odstraní pocit tíže, neboť svým účinkem uvolní svalstvo žaludku. Trávení ale nepovzbudí, naopak, stejné jídlo bez alkoholu projde žaludkem rychleji.

Biopotraviny mají víc vitaminů
To bohužel žádná ze studií na toto téma nepotvrdila, takže například ekologicky pěstované zelí má zhruba stejné množství vitaminů a dalších významných živin jako hlávka z konvenčního pole. Rozdíl je dán odrůdami a klimatickými podmínkami. V čem se skutečně bio a nebio produkty liší, je obsah nežádoucí chemické kontaminace. Produkty konvenčního zemědělství jsou až stonásobně více zatíženy pesticidy. Zelenina a ovoce pěstované bez chemie jsou ovšem choulostivější vůči rozkladu bakteriemi a vůči napadení plísněmi, a to právě pro chybějící chemické ošetření. Pak se rychleji kazí, navíc i toxiny plísní bývají škodlivé pro zdraví. Mohou se pak dostat i do potravin vyráběných z biosurovin.

Ohřívané houby jsou jedovaté
Tato pověra má prý původ v dobách, kdy chladničky ještě nebyly běžnou výbavou každé domácnosti. Houbové jídlo uložené v nedostatečně chladném prostoru pak začalo procházet rozkladnými procesy, než se dostalo znovu na stůl. Důkladné ohřívání pak sice zlikvidovalo množící se bakterie v jídle, ale s pozměněnou strukturou hub už nic nenadělalo. Houby jsou obecně hůře stravitelné zvlášť pro lidi s choulostivým zažíváním a jaterními problémy, v částečném rozkladu pak mohly ublížit i zdravým. Při správném uložení v ledničce se ale není čeho obávat, houby lze bez zdravotních následků ohřívat jako jiné pokrmy.


Maso dává sílu
Kdepak, maso je kupodivu ve srovnání s různými druhy zeleniny nebo s luštěninami poměrně chudým zdrojem živin. Samozřejmě je bohaté na bílkoviny, tuk a také železo a některé vitaminy řady B, ale náš organismus potřebuje mnohem bohatší paletu živin, aby metabolismus dobře fungoval. Sílu proto najdete spíš na rozmanitě prostřeném stole než pouze v mase.

Ovocný cukr je zdravější
Kdepak, právě naopak. Ovocný cukr neboli fruktóza sice tvoří polovinu běžného řepného cukru, ale izolovaný má poněkud jiné vlastnosti. Pro zdraví je pak mnohem rizikovější než běžný cukr. Fruktóza podporuje ukládání energie do tukových zásob, takže její hojnější spotřeba vede k tloustnutí a také ztukovatění jater. To už je sám o sobě vážný zdravotní problém, tuk usazený v jaterních buňkách navíc ještě podporuje vznik cukrovky. Současně stoupá i hladina krevních tuků, což je varovný signál narůstajícího rizika srdečního onemocnění.


Alkohol se při vaření vypaří
Ne tak docela. Pokusy na univerzitě v Idahu ukázaly, že to, co se z jídla s varem vytrácí, je hlavně voda. Úniku molekul alkoholu brání především tuk v jídle. Alkohol se tak v hrnci drží překvapivě dlouho. Výzkumníci naměřili po 30 minutách dušení vepřového masa na víně ještě asi třetinu alkoholu v jídle, po 90 minutách ještě asi pětinu z původního čistého alkoholu ve víně. Pokud se alkohol přidává těsně před dovařením, pak zůstává ve vysoké míře zachován. Vzhledem k procentu alkoholu a množství porcí jídla to ale málokdy bude problém, v úvahu je to třeba brát především při přípravě pokrmů, které budou konzumovat i děti.

Foto: Shutterstock

Štítky: , ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

České zoo se otevírají!
nasehvezdy.cz

České zoo se otevírají!

V našich zoologických zahradách se konečně otevřely i...
Odkdy si mažeme máslo na chleba? Účelem bylo zastavit mor!
epochaplus.cz

Odkdy si mažeme máslo na...

Chlebu s máslem to spolu dokonale ladí a...
Malá, ale naše: Petřínská rozhledna
epochanacestach.cz

Malá, ale naše: Petřínská...

Světovou výstavu v Paříži...
Egyptský pohřební artefakt měl potopit Titanic
enigmaplus.cz

Egyptský pohřební artefakt...

Ve folkloru je prastarý pohřební artefakt poněkud...
Výbuch sopky St. Helens: Nejlépe zdokumentovaná erupce!
epochaplus.cz

Výbuch sopky St. Helens:...

Za touhu pořídit ty nejúžasnější...
Vladimír Kratina – Dětství strávil ve vlaku
nasehvezdy.cz

Vladimír Kratina –...

K divadlu se dal kvůli lásce k ženě, ale...
Žhavé hvězdy pokrývají obří magnetické skvrny
21stoleti.cz

Žhavé hvězdy pokrývají obří...

Astronomové objevili vskutku gigantické magnetické skvrny...
Neil deGrasse Tyson Prorok nemožností a možných světů
epochalnisvet.cz

Neil deGrasse Tyson Prorok...

Občas někdo řekne něco, co stojí za to...
3 zámky, které byste měli navštívit na Ústecku
epochanacestach.cz

3 zámky, které byste měli...

Ústí nad Labem...
0 shares