Domů     Zvěřina vyžaduje péči: Jak ji nakoupit a zpracovat?
Zvěřina vyžaduje péči: Jak ji nakoupit a zpracovat?
28.12.2022

A začíná to nákupem. Ale i pak se musíme s vybraným kouskem pořádně pomazlit.

Jaký si připravíte, to samozřejmě závisí na vaší chuti. Jenže, co když zvěřinu jíte jen občas, a tak jste na rozpacích jakou a kde koupit?

Každý ví, že nejde o maso nejlevnější, a právě proto je důležité nejen dobře vybrat, ale také s masem správně zacházet a vybrat vhodnou úpravu.

Kde nakupovat?

Možností je několik. Zvěřinu můžete ale koupit v řeznictví, a někdy i v supermarketech. V době honů prodávají přebytky myslivecká sdružení. Nevýhodou ale je, že myslivci zvěř většinou dodají vcelku, což je pro malou domácnost problém.

A třetí možností jsou farmářské trhy. Z neznámých zdrojů ji nekupujte v žádném případě. Mohla být upytlačená a nemá veterinární atest, takže si nemůžete být jisti její zdravotní nezávadností. Už vůbec nikdy byste neměli konzumovat zvěřinu, kterou srazilo auto.

Nejen že od okamžiku, kdy ji naložíte, se jedná o pytláctví, ale nikdy nevíte, jaké choroby na vás může daný kus přenést.

Co si ohlídat?

Každý kus masa musí mít atest o původu zvěře. Tam najdete číslo plomby, název honitby, kde byla zvěř ulovena, jméno či název uživatele této honitby, datum (rok, měsíc, den) a hodinu ulovení, druh zvěře a její pohlaví.

V supermarketu musí být lístek na každém balení, v řeznictví by vám ho měli ukázat.

Jaký druh?

Vybírejte podle své chuti. Ale obecně se dá říci, že platí: čím méně tuku, tím méně šťávy. Každý druh zvěřiny v kuchyni vyžaduje úplně jinou úpravu. Kančí je skvělé na pečínku nebo na guláš, srnčí kýta na svíčkovou nebo připravená na víně, plecko zase na ragú.

Různě můžete upravit zaječí předek a zadek, ptáky budete pravděpodobně péci. Počítejte vždycky s tím, že zvěřina není tučná, takže je náchylná k vysušení. Proto se také často špikuje.

A pokud se rozhodnete pro minutku, určitě plátky masa naklepejte a naložte na pár dnů do oleje s kořením.

Čerstvá, nebo mražená?

Pokud to jde, je lepší kupovat čerstvé maso. Už proto, že si je můžete prohlédnout. Protože se ale zvěřina loví jen v sezoně, někdy nezbude, než koupit zmraženou, nebo si ji zmrazit sami.

Musí uzrát

Možná si pamatujete, že babičky věšely bažanta nebo zajíce na několik dní za okno. Čerstvě zabitá zvěřina totiž při vaření nezměkne, i když ji budete připravovat velmi dlouho. U masa v supermarketu se ale nemusíte bát, tam už tento proces proběhl.

A celá zvířata v řeznictví také už nějakou dobu zrála. Problém může nastat u starších kusů, ale i s tím si hravě poradíte.

Nakládání

Jestli naložit, nebo ne, záleží především na stáří kusu. Jednoletá až dvouletá se nemusí nakládat vůbec. Samozřejmě naložit ji můžete do marinády pro vylepšení chuti. Zvěřinu od dvou do čtyř let už můžete šetrně naložit. Starší nakládejte vždycky. A možností je víc.

Do másla

Máslo rozpusťte a podle chuti přidejte koření nebo bylinky, ale i citronovou šťávu a zalijte jím odblaněné osolené a okořeněné maso. Nechte ztuhnout a uležet až 2 dny.

Nasucho v jalovci

Nahrubo rozdrťte bobule jalovce a směsí potřete osušenou zvěřinu. Vložte do kameninové nádoby a zatížené nechte několik dní v chladu. Před úpravou jalovec otřete.

Podobně můžete postupovat i se směsí divokého koření (jalovec, nové koření, tymián, bobkový list).

V kořenové zelenině

Kořenovou zeleninu (celer, petržel, mrkev) nakrájejte na kolečka, nebo nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte na kolečka nakrájenou cibuli.

Na dno kameninové nádoby dejte vrstvu zeleninové směsi, vložte maso, posypte jalovcem, bobkovým listem a pepřem a lehce pokapejte octem (můžete vynechat). V konečné fázi nakládání musí zakrývat povrch masa zeleninová směs.

Tip: Tahle směs se hodí nejen na spárkatou zvěřinu, ale třeba i na divokou kachnu.

V podmáslí

Odblaněnou zvěřinu zalijte podmáslím, zakryjte a nechte dva dny uležet v chladu. Podmáslí denně vyměňujte. Zvěřina bude po úpravě krásně měkká.

Jak odstranit pach?

Zejména maso starších kusů může být cítit, i proto zvěřinu někteří lidé nemusejí. Týká se to zejména divočáka. Asi nejjednodušší způsob, jak odstranit nevábný odér, je obalit maso v drobně nakrájené cibuli a nechat alespoň 3 dny.

Pokud cibuli každý den vyměníte, zvýšíte účinek. Nebo maso rozdělte na menší díly, obalte hustě v nakrájené cibuli a nechte jeden den uležet. Pak přidejte podmáslí a nechte ležet ještě další dva dny. Poslední možností je použít mořidlo s octem nebo vínem. Co myslivec, to recept, takže uvedeme jen základní.

Octové

1 celer, 1 petržel, 2 mrkve a 2 cibule, ¾ l svařené vody, 2–3 lžíce 8% octa, 4-6 kuliček nového koření, lžíce tymiánu, 1–2 bobkové listy svařte a vychladlé nalijte na maso.

Vinné

Používá se z červeného i z bílého vína, podle druhu masa. Bílé obvykle na černou zvěř, červené na tetřeva, ale i na bažanta nebo na srnčí a podobně.

Svařte 4 dl vody, 4 dl červeného nebo bílého vína, 3 bobkové listy, 7 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, kůru z čtvrtiny citronu (asi z 1/3 citronu) a nechte vychladnout.

Prošpikovanou zvěřinu položte na polovinu nastrouhané kořenové zeleniny s nakrájenou cibulí, druhou polovinou pokryjte a zalijte nálevem. Nechte tři dny odležet a každý den otočte.

Sůl nad zlato?

O solení zvěřiny se vedou spory. Ale jedno je jisté. Sůl vytahuje z masa vodu, a tak je maso potom sušší, což právě u zvěřiny není žádoucí. V každém případě byste měli maso solit až těsně před zpracováním.

Předchozí článek
Další článek
Související články
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
31.12.2024
Tradičním přípitkem o silvestrovské půlnoci bývá šampaňské, respektive většinou spíše šumivé nebo perlivé bílé víno. Jenže slavnostní chvíli můžete zapít i svěžím koktejlem. Kromě šumivého vína nebo sektu se u nás „zabydluje“ prosecco. Jde o šumivé víno ze severní Itálie a podle tlaku v láhvi se dělí na prosecco šumivé (spumante) a perlivé (frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvají
30.12.2024
Připíjet si alkoholem není povinné, někomu prostě nechutná, jiný jej nemůže ze zdravotních důvodů. A pak jsou tady i děti a řidiči... A co jim nabídnout namísto nealko sektu mocktail? Jde o nealkoholický koktejl, jehož myšlenka se zrodila v Americe. Často se mu říká i „mock cocktail“, což je v anglickém překladu „falešný koktejl“. Pokud jej pro někoho budete na Silvestra připravovat, dejte si zál
reklama
Šikovné tipy
Jak si kdo lehne, tak se vyspí
Každý z nás má svou oblíbenou polohu při spánku. Že je oblíbená, ovšem zdaleka neznamená, že tělu prospívá. Pro dobrý spánek a regeneraci těla i psychiky hraje důležitou roli nejen správná matrace, ale také poloha při spánku. Pokud se v noci často neklidně převracíte v posteli a ráno se probouzíte s bolestivě ztuhlými svaly, pak […]
Líčení, které ubere roky
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. […]
Těžké ráno po oslavě?
Kocovině je lépe předcházet, než ji léčit. A pokud se ptáte, jak ji léčit, tak receptů, rad a návodů je mnoho. Ovšem efekt je individuální – na každého totiž platí něco jiného. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Každý z nich vám naruší běžné denní činnosti. Co dělat, […]
Domácí apotéka na svátky
Vánoce a Silvestr jsou svátky rodinného setkávání, ale také dobrého jídla a pití. A málokdo dokáže odolat různým lákadlům a laskominám. Víme, že už máme dost, ale oči a mlsný jazyk nás nutí hodovat dál. A tak není nic divného, že může nastat nějaký problém. Pálí nás žáha, bolí žlučník, třeští hlava… První pomoc lze […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Architektura s doteky štětce Pieta Mondriana
rezidenceonline.cz
Architektura s doteky štětce Pieta Mondriana
Technicistně vyhlížející stavba byla navržena jako prostor, který spojuje místo pro život s malebným okolím. Rezidence, kterou vám představujeme, se nachází ve městě Glen Echo ve státě Maryland, jen několik desítek kilometrů od hlavního města Spojených států, Washingtonu. Bezprostřední blízkost řeky Potomac a vlhké podnebí přejí bujné vegetaci, která prominentní čtvrť obklopuje. Rezidence je umístěna na
Vzkaz z psího nebíčka
skutecnepribehy.cz
Vzkaz z psího nebíčka
Když jsem přišla o svého starého psího kamaráda, šla jsem mu na Dušičky dát svíčku na hrobeček. Spatřila jsem tam něco nečekaného. Artura jsem si vzala z útulku hned po rozvodu a celých čtrnáct let to byl můj velký parťák. Každý majitel psa má asi pocit souznění nebo silného pouta se svým pejskem a je to pochopitelné. Já to neměla jinak. Myslím
Zpevněte svou postavu jednoduchými cviky
nejsemsama.cz
Zpevněte svou postavu jednoduchými cviky
Chcete něco udělat pro své zdraví a hledáte účinné cvičení? Vyzkoušejte tyto cviky, které vám pomohou zpevnit celé tělo. Budete mít radost, že jste pro sebe něco udělala, a skvělou náladu. Máte málo času na sport, ale chcete být ve formě? Máme řešení! Vyzkoušejte tyto snadné posilovací cviky a zpevněte svoji postavu. Výpady Připravte si malé
Krajta jihoafrická, vzorná matka, často v ohrožení
epochaplus.cz
Krajta jihoafrická, vzorná matka, často v ohrožení
Péče o mláďata není u hadů příliš obvyklá. O svoje potomstvo se stará jen asi necelá stovka z přibližně 3 400 druhů hadů. Přitom jako zdaleka nejpečlivější matka se jeví krajta jihoafrická…   Krajty obecně jsou nejedovatými hady, kteří svoji oběť zabíjejí v drtivém objetí svého těla. Krajty jsou schopné pohltit i kořist, která je
Věznice West Virginia: Brutální podmínky i poltergeist?
enigmaplus.cz
Věznice West Virginia: Brutální podmínky i poltergeist?
Desítky záhadně zemřelých vězňů a 94 poprav! Tím se může „pochlubit“ věznice West Virginia, v jejíchž prostorách se přízraky údajně začnou pohybovat hned po příjezdu prvních trestanců. Možná to ale ne
Etika a technologie: Jak schránky důvěry mění firemní kulturu
21stoleti.cz
Etika a technologie: Jak schránky důvěry mění firemní kulturu
V dnešní době, kdy se etické chování firem stává stále důležitějším, hledají organizace nové způsoby, jak budovat důvěru a transparentnost. Jedním z moderních nástrojů, který v tomto ohledu hraje klíč
Nenáviděl Ludvík XIV. od dětství Paříž?
historyplus.cz
Nenáviděl Ludvík XIV. od dětství Paříž?
Od malička mu všichni říkají, že je zástupcem Boha na Zemi. Není proto divu, že to Ludvíkovi XIV. stoupne do hlavy a má dojem absolutní svrchovanosti. Šlechtu i chudé poddané ždímá z posledních livrů, za které si staví honosné sídlo ve Versailles. Vybudoval je mimo Paříž kvůli traumatu z dětství?   Ludvíkovi XIV. (1638–1715) jsou
Malostranskou romantiku, kterou okusíte všemi smysly, přinese Mandarin Oriental
iluxus.cz
Malostranskou romantiku, kterou okusíte všemi smysly, přinese Mandarin Oriental
Na levém břehu Vltavy, v kouzelném srdci Malé Strany, se nachází hotel Mandarin Oriental, Prague. Genius loci bývalého dominikánského kláštera obklopeného malebnými zahradami vytváří jedinečnou atmosf
Největší děla historie se k boji nehodí
epochalnisvet.cz
Největší děla historie se k boji nehodí
Monstrózní děla se lidé snaží postavit už řadu staletí. Z těch největších jde skutečně strach, ale většina z mnohatunových gigantů se vlastně k válčení vůbec ani nehodí.   Obří bronzová bombarda Faule Mette vzniká v německém Brunšviku roku 1411. Váží téměř devět tun a odpaluje kamenné koule o průměru 80 centimetrů. Během deseti let je v Brunšviku vyrobeno dokonce
Topinky s houbami
tisicereceptu.cz
Topinky s houbami
Jídlo hotové za pár minut poslouží i jako skvělá večeře. Suroviny 500 g lesních hub nebo žampionů kousek másla 1 menší cibule 5 krajíců chleba / 1 bageta čerstvá petrželka tymián sůl pepř
Tají Tom Hanks vážnou nemoc?
nasehvezdy.cz
Tají Tom Hanks vážnou nemoc?
Velké obavy má veřejnost o charismatického herce ze seriálu Zelená míle či Forrest Gump Toma Hankse (68). O nedávném víkendu se objevil v pořadu Saturday Night Live a právě v něm působil velmi zvlášt
Na běžky do Krkonoš: Hory, které vás chytí za srdce
epochanacestach.cz
Na běžky do Krkonoš: Hory, které vás chytí za srdce
Hory mnoha českých NEJ, to jsou Krkonoše. Nejvyšší, nejnavštěvovanější, s nejpestřejší přírodou a nejstarším národním parkem České republiky v čele s královnou českých hor, Sněžkou. V Krkonoších se snoubí tradiční malebná údolíčka lemovaná roubenými domky s luxusními horskými středisky, které nabízejí mnoho druhů zábavy a sportovního vyžití jak pro zkušené horské matadory, tak pro děti a začátečníky. Krkonoše jsou právem