Domů     Žízeň není vždycky zdravá
Žízeň není vždycky zdravá
22.8.2023

Heslo pitný režim se nám za poslední roky dostalo hluboko pod kůži. Tak hluboko, že si neuvědomujeme, že velká žízeň není vždycky zdravá.

Co je špatně na tom, když často a vydatně hasíme žízeň? Pokud příčinou žíznivosti není velké pocení za veder nebo při sportu, pokud si nepotrpíte na hodně slaná nebo sladká jídla, pak je touha po další sklenici vody znamením, že něco v těle nefunguje správně.

Tělo totiž potřebuje vody přesně tolik, aby udržovalo stabilní koncentraci minerálů a dalších látek v krvi a ve tkáních. Minimální výkyvy této koncentrace jsou podmínkou toho, aby správně probíhaly rozmanité tělesné pochody.

„Ztráta už pouhého jednoho procenta vody může vést od únavy a nesoustředěnosti až ke zvýšení tělesné teploty o 1 °C. Při pětiprocentní dehydrataci se může člověk potýkat s nevolností, křečemi a třesem, při úbytku dalších pěti procent už se zmateností, halucinacemi i selháním ledvin,“ vysvětluje nutriční terapeutka Mgr.

Jitka Tomešová z Institutu dietologie a výživy. Proto je množství vody v těle i látek v ní rozpuštěných pod bedlivou kontrolou mozku a ten nařizuje operativně řešit výkyvy hlavně ledvinám. Proto velká žíznivost ukazuje hlavně na poruchu těchto dvou orgánů. Ovšem příčin může být vícero.

Máte cukrovku?

Žíznivost je obecně známým signálem cukrovky. Princip je prostý, tělo se nadbytečného cukru v krvi snaží zbavit tím, že ho vyplavuje přes ledviny. Proto více pijeme a musíme si také častěji odběhnout ulevit.

Žíznivost tak vedle nediagnostikované cukrovky může také ukazovat, že se u léčeného diabetika nedaří snižovat hladinu cukru v krvi na žádoucí úroveň.

V tom případě nemá smysl to před lékařem zatajovat, pokud nechcete tiše strpět postupující poškozování tkání cukrem.

Také alkohol: Toxických látek v alkoholu se tělo rovněž potřebuje urychleně zbavit. Dehydrataci ještě zhoršuje úbytek minerálů v krvi kvůli alkoholu, a tak se po vydatnější konzumaci objevuje obrovská žízeň. Byla by chyba ji hasit další sklenkou alkoholu.

Ledviny i mozek

Pokud nemáte cukrovku, pak při nadměrném pití padá podezření na problém ve spolupráci mezi řídicím centrem v mozku a ledvinami. Jak to má fungovat:

Mozek vytváří pro regulaci „hladiny vody“ v cévách hormon označovaný zkratkou ADH. Ledviny na něj reagují a na jeho pokyn upravují množství vody, které z těla odchází.

Pokud vody ubývá a krev houstne, ADH omezí její další odvádění močí, dokud se vydatně nenapijeme. A naopak, pokud pijeme hodně, odvodňování se urychlí. Tento mechanismus funguje u zdravého člověka spolehlivě, pokud ho nenaruší nějaká nemoc.

Stát se to může jak v mozku, tak v ledvinách. Mozek může mít potíže s produkcí ADH, podobně jako slinivka s produkcí inzulinu. Dochází k tomu při nádorových onemocněních, ale velmi často je to jen vrozená odchylka, takže se žádná příčina neobjeví.

Pak se problém řeší syntetickým hormonem, opět podobně jako u inzulínu.

Léčba je nezbytná, výpadek ADH totiž může být nejen obtěžující, jelikož nekontrolované ledviny pak mohou vytvořit i více než 10 l moči denně, ale také nebezpečný – dehydratace vede ke značným potížím s tlakem, k závratím a stavům, které mohou končit až smrtí.

Úplavice močová

Když problém s ADH nastává až v ledvinách, hovoří lékaři o úplavici močové. To znamená, že mozek hormon produkuje, ale ledviny na něj nedostatečně reagují.

Následky jsou sice mírnější než při zastavení produkce ADH, denní množství moči se pohybuje do 4 l, přesto jsou stále obtěžující a taktéž vyžadují léčbu, v tomto případě přípravky ovlivňujícími činnost ledvin.

Kromě toho: Za nadměrnou tvorbou moči, která vede k velké žíznivosti, ale mohou kromě ztráty citlivosti na hormon ADH stát i další potíže ledvin, především jejich chronické selhávání.

Proto je tak důležité důkladné vyšetření, neboť u nadměrné žíznivosti může zachránit život.

Poruchy minerálů

Také rozkolísané hladiny minerálů mohou vyvolat nadměrnou žíznivost. Běžně to zažíváme po hodně slaném jídle, protože řídicí centrum v mozku citlivě reaguje na nárůst sodíku v krvi. Větší problém ale může být s minerály, které smysly nijak nevnímáme.

– Nedostatek draslíku (hypokalémie) vzniká hlavně při nevhodném užívání diuretik – například jako nerozumné metody na snížení váhy. Může to způsobovat problémy se zvýšeným krevním tlakem a nepravidelným srdečním rytmem.

Doplnit draslík jídlem přitom není problém, je hojně obsažen v bramborách, banánech, sušeném ovoci a rozinkách nebo hrachu.

– Nadbytek vápníku (hyperkalcémie) je ještě závažnější, může ukazovat na selhávání ledvin nebo zvýšenou hladinu hormonů příštítných tělísek, obvykle kvůli nádorovému bujení.

Vyvolat ho dokáže i předávkování vitaminem D nebo dlouhodobé upoutání na lůžko, kdy se začnou odvápňovat kosti.

Na zdraví se toto rozkolísání projeví slabostí a vyčerpaností, zpomaluje se trávení, což se může projevit nevolností a zácpou, při delším trvání hrozí, že se vápník bude usazovat v ledvinách a poškozovat je nebo tvořit kameny.

I psychika dokáže vyvolat žízeň
I psychika dokáže vyvolat žízeň

Přesněji řečeno rozkolísaná psychika. K nadměrnému pití máme sklon při stresu, strachu a úzkosti.

Po odeznění zátěžové situace žíznivost zmizí. Naopak u vážných psychických poruch, jako je schizofrenie, anorexie, nebo nutkavých poruch se objevuje trvalá potřeba hodně pít, přitom bez skutečné žíznivosti.

Nadměrné pití je tu jen následek psychické poruchy, ale pokud se nebude řešit, může vést ke zbytečně zvýšené zátěži pro ledviny.

Ale pozor: Potíže může mít nejen psychika, ale také vlastní nervová tkáň. A právě u neurologických chorob bývá nadměrné pití jedním z typických příznaků.

Objevuje se například u zánětu mozkových blan (meningitidy), který propuká a dramaticky se vyvíjí z plného zdraví. Právě neobvyklá žízeň je jedním z varovných signálů. Doprovázet ale může i národová onemocnění mozku nebo úrazy mozku.

Mohou to být i léky

Kromě už zmíněných diuretik mohou nadměrnou žíznivost vyvolávat už jako nežádoucí vedlejší účinek některé další léky. Takže pokud nějaké přípravky užíváte, zkontrolujte nejprve příbalový leták.

Týká se to především přípravků proti křečím nebo lékům na zklidnění, ty často doprovází i nepříjemný pocit sucha v ústech, který rovněž nutí k častějšímu popíjení.

Co pít v horku?

Nápoj by měl doplňovat ztráty minerálů pocením, nejlépe přídavkem rozmixovaného ovoce, a příjemně ochlazovat, což paradoxně dokážou lépe nápoje teplé, které podpoří pocení a vydávání tělesného tepla.

Chlazené drinky naopak podnítí zahřívání ve středu tepla, chladí jen pocitově v ústech.

Minerálky

Střídejte je, každý druh má trochu jiné složení minerálů. V horku, kdy se hodně potíte, jsou vhodné dokonce i minerálky bohaté na sodík, u nichž se jinak radí k opatrnosti, zvlášť pokud jíte hodně slaných potravin.

+ Ovoce: Obyčejnou minerálku můžete vylepšit přídavkem čerstvě rozmixovaného ovoce, nejlépe zralého do sladké chuti, aby nebylo třeba přidávat cukr.

Mátový čaj

V horkých oblastech severní Afriky je tradičním nápojem a pije se teplý až horký, přesto ochlazuje. Čím to? Jednoduše u něj funguje efekt, kdy tělo reaguje na horký nápoj ochlazováním, k tomu se pocitově přidává větrový efekt mentolu.

Zázvorový nápoj

Připravuje se ze 100 g čerstvě nastrouhaného kořene, 10 minut povařeného ve 400 ml vody. Poté vývar přeceďte a doplňte do 1 litru minerálkou.

Melounový drink

Meloun patří mezi nejvodnatější druhy ovoce (i když je to botanicky zelenina), a tak se skvěle hodí pro osvěžující nápoj. Na jednu porci rozmixujte 400 g dužiny bez pecek s pár kostkami ledu a podle chuti zřeďte minerálkou.

Indické lassi

Je to spíš jídlo než nápoj, ale skvěle ochlazuje. Rozmixujte 150 g přírodního jogurtu s 200 g ovoce (tradiční je mango, ale dá se použít jakékoli sladké ovoce) a 200 ml minerálky. Dá se okořenit mletým hřebíčkem nebo zázvorem.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
27.10.2025
Ať už vám tmavé kruhy pod oči přimalovala mimořádná únava, nebo s nimi chodíte prakticky denně, radost z nich určitě nemáte. Naštěstí pomoc je snadná. Proč se vlastně tvoří? Je to souhrou tělesných pochodů při vyčerpání nebo ponocování. Zvýšená zátěž posílí tvorbu stresového hormonu kortizolu, což je pravý viník. Zadrží vodu v těle a současně zvýší krevní tlak, takže se vytvoří otoky a současně
23.10.2025
Mozoly, otlaky, puchýře, kuří oka, záděry. Jak s nimi bojovat vlastními silami? Mozoly Příčinou je dlouhodobé tření či nepřiměřený tlak na kůži. Nejčastěji si je vyrobíte na dlaních manuální prací. Nevyhýbají se ani nohám. Léčba: * Jasmínový květ rozmělněte v hmoždíři a naneste na postižené místo. Zalepte a nechte působit. * Potírejte čerstvě rozkrojeným stroužkem česneku a citronov
15.10.2025
Ten, kdo při každé větší bolesti hlavy říká, že má migrénu, většinou neví, o čem mluví. Pravá migréna je tak intenzivní bolest hlavy, že postižený zvrací a mívá i poruchy vidění.   Sklon k migréně je vrozený a projevit se může v každém věku. Bez tlumících léků to většinou nejde, ale jako prevence je možná přírodní léčba. Především je třeba myslet pozitivně. Když budete celý den přemítat
9.10.2025
Stálý apetit – a teď nemluvíme o „chutích“, ale skutečném hladu - je normální a žádoucí u rostoucích dětí. U dospělých je signálem, že něco v těle není v pořádku. Nejčastěji jde o poruchu hormonální, ale důvodů může být mnohem víc, např. vedlejší účinky léků, následek jiných onemocnění nebo napadení vnitřními parazity. Objevit příčinu proto někdy vyžaduje dostatek trpělivosti postiženého a zkušen
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Jak úklidová služba šetří čas a zlepšuje kvalitu života
nasehvezdy.cz
Jak úklidová služba šetří čas a zlepšuje kvalitu života
V dnešní uspěchané době se stále více lidí potýká s nedostatkem času. Práce, rodina, společenské povinnosti – den uteče dřív, než si stihneme všimnout, že byt nebo dům potřebují důkladný úklid. A práv
Podvádělo se při soutěži o sv. Václava?
historyplus.cz
Podvádělo se při soutěži o sv. Václava?
Na pražském Václavském náměstí má stát socha svatého Václava. Jen je třeba učinit zásadní rozhodnutí. Byl patron české země tvrdý bojovník, nebo pokorný světec? Sochu svatého Václava má pražské Václavské náměstí už od roku 1680. Jejím autorem je český raně barokní sochař Jan Jiří Bendl (asi 1610–1680) a stojí uprostřed náměstí, tenkrát ještě zvaném Koňský
Tiffany & Co. získává Cenu poroty a Cenu za dědictví na inauguračním ročníku Grand Prix de la Haute Joaillerie
iluxus.cz
Tiffany & Co. získává Cenu poroty a Cenu za dědictví na inauguračním ročníku Grand Prix de la Haute Joaillerie
Společnost Tiffany & Co. s hrdostí oznamuje, že byla oceněna Cenou poroty (Jury’s Special Prize) a Cenou za dědictví (Heritage Prize) na prvním ročníku Grand Prix de la Haute Joaillerie (GPHJ) v M
Pizza se třemi druhy sýra
nejsemsama.cz
Pizza se třemi druhy sýra
Voňavá italská specialita, kde se dokonale propojí chutě mozzarelly, gorgonzoly a parmazánu. Křupavé těsto, rajčatový základ a směs tří druhů sýra vytvoří nezaměnitelnou kombinaci, kterou si zamilujete. Ingredience: ● 250 g hladké mouky ● 150 ml vody ● 1 lžíce olivového oleje ● 5 g droždí ● 100 g mozzarelly ● 50 g gorgonzoly ● 50 g parmazánu ● rajčatový základ ● špetka soli Postup: Z mouky, vody, oleje, droždí a soli vypracujte hladké
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
epochanacestach.cz
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
Není velké ani přehnaně pyšné. Ale je krásné. Navíc je to skutečné místo šťastných lásek. Alespoň tak TELČ nazval spisovatel František Kožík (†87). Asi proto, že se do něj každý ihned zamiluje. Telč je kouzelné místo s bohatou historií a nádherným centrem. Právě to je už od 90. let minulého století zapsané na seznamu UNESCO. Mohou za
Z chudobince až ke slávě: Neuvěřitelný příběh slavného Charlie Chaplina
epochaplus.cz
Z chudobince až ke slávě: Neuvěřitelný příběh slavného Charlie Chaplina
Z chudobince až ke slávě – to není jen fráze, ale skutečný životní příběh Charlieho Chaplina, muže, který rozesmál svět a přitom sám poznal jeho nejtemnější tvář. Narodil se do bídných poměrů v Londýně, kde strádal hladem a ztratil rodiče dřív, než mohl pochopit, co je domov. Z dětského útulku se ale vydal na cestu,
Záhadná noc, která zachránila Jeruzalém: Byl to anděl, démon, nebo mor?
enigmaplus.cz
Záhadná noc, která zachránila Jeruzalém: Byl to anděl, démon, nebo mor?
Bylo to dílo anděla smrti, jak praví Bible, nebo za podivuhodnou záchranou Jeruzaléma stálo něco docela jiného, ačkoliv neméně děsivého? Namísto hrůzu nahánějící armády, která Jeruzalém obléhala dlouh
Citlivost na lepek? Vědci zjistili, že problém často není v lepku samotném
21stoleti.cz
Citlivost na lepek? Vědci zjistili, že problém často není v lepku samotném
Vědci z Melbournské univerzity v nové studii mění pohled na neceliakální citlivost na lepek. Podle nejnovějších dat za potíže, které lidé připisují lepku, často může úplně jiná složka potravy, nebo do
Sýrová omeleta s žampiony a salámem
tisicereceptu.cz
Sýrová omeleta s žampiony a salámem
Další královská snídaně na vašem stole. Suroviny na 4 porce všechny zbytky sýrů z ledničky 2 plechovky žampionů nebo kus pórku 4 celá vajíčka trocha mléka párek nebo zbytek měkkého salámu s
Jsme spolu díky bouřlivé hádce
skutecnepribehy.cz
Jsme spolu díky bouřlivé hádce
Se sousedem jsme se příliš neznali, paradoxně nás sblížilo, že jsem vyslechla jeho hádku se ženou. U sousedů se hádky občas ozývaly, ale tentokrát to bylo přespříliš. Soused řval, jako by ho na nože brali. Byla jsem zvědavá, a tak jsem se schovala do stodoly. Odtud se dalo pootevřenými dvířky pohodlně koukat do vedlejší zahrady, kde soused hulákal na manželku, která
Giacomo Casanova: James Bond z 18. století!
epochalnisvet.cz
Giacomo Casanova: James Bond z 18. století!
Když se řekne Casanova, všichni si představí svůdníka, který se stále jen motá kolem krásných žen a sladkými řečičkami se jim snaží dostat pod sukně. Jenže Casanova je mnohem víc.   Giacomo Girolamo Casanova (1725–1798) není jen obyčejný sukničkář…Je dobrodruh, spisovatel, diplomat, léčitel, duchovní, zednář, špión, mistr intrik a improvizace, hvězda společnosti a milovník života,