Domů     Zdravý jako tuřín
Zdravý jako tuřín

Znáte někoho, kdo si běžně dává tuřín? Asi ne a je to docela škoda. Zkusíme to napravit, třeba tuhle zeleninu rádi poznáte nejen podle názvu.

Tuřín (botanicky brukev řepka tuřín) je znám už od starověku a také ve středověku byl naprosto běžnou zeleninou. Upravoval se na různé způsoby a byl základní surovinou pro pokrmy chudiny, které byly syté, i když velmi prosté.

Protože vydrží i tvrdé mrazy, byl k dispozici, když se jiných rostlin nedostávalo, a tak zachránil mnoho generací před hladem. Jenže zejména během dvou světových válek se lidem tato tradiční kořenová zelenina znelíbila.

Ostatně není divu, když byla spojena s takovou hrůzou a pro mnohé se stala symbolem utrpení. Po druhé světové válce tuřín pomalu z našich talířů zmizel.

Tuřín je v tom nevinně

Vzhledem k jeho výživovým vlastnostem bychom k němu měli znovu obrátit svou pozornost. A mnozí farmáři to už pochopili. Existují různé odrůdy, jak bělomasé, tak žlutomasé, a zejména z těch menších se dá připravit opravdu lahodný pokrm. A dietáři pozor:

Tuřín je poměrně dobrým zdrojem vitaminu C (21 mg/100 g), je bohatý na draslík (305 mg/100 g) a sodík (12 mg/100 g), ale přitom obsahuje malé množství kalorií, pouze 27 kcal na 100 g, a z 92 % je tvořen vodou.

Právě díky tomu, a navíc i díky vysokému obsahu vlákniny (2,3 %), je často doporučován pro redukční diety – zasytí a přitom nezatíží zbytečnými kaloriemi.

Jak se to dělá?

Tuřín lze využít prakticky celý včetně listů. V Německu je dokonce populární vyšlechtěná listová forma, kde se jednotlivé listy otrhávají a dusí se jako kapusta nebo špenát.

Nať tuřínu obsahuje téměř dvakrát tolik proteinů a vlákniny než kořen, ale méně sacharidů. Z hlediska výživy je nejvýznamnější koncentrace vitaminů a minerálů, především vápníku, provitaminu A (betakarotenu), vitaminu C, kyseliny listové a železa.

Jinak bulvy mají nasládlou, poněkud peprnou chuť. Nejčastěji se konzumují vařené, v polévkách, omáčkách a přílohách, mladé plody tuřínu jsou velmi chutné i syrové.

Tip: Velmi chutná je směs tuřínu a brambor, kterou podáváme k masu nebo různými způsoby upraveným rybám. Chceme-li tuříny vařit, oloupeme je, nakrájíme bulvy na kolečka nebo kostičky a vaříme je 30 minut. Před podáváním necháme kousky tuřínu okapat nebo je osušíme v utěrce.

Krémová polévka

600 g tuřínu, 4 větší brambory, 3 cibule, 50 g másla, 1,5 l zeleninového vývaru, 250 ml smetany

2 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 petržel

1) Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme ji v hrnci na másle.

2) Tuřín oloupeme, také nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle společně se zpěněnou cibulkou.

3) Směs tuřínu a cibule zalijeme zeleninovým vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme lisovaný česnek a vaříme asi 50 minut. Podle potřeby přidáváme vývar a mícháme.

4) Po 50 minutách přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory i tuřín měkké.

5) Hotovou polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Nakonec přidáme smetanu a zamícháme.

6) Petržel nakrájíme na kolečka a opražíme ji na pánvi. Přidáme ji na polévku pro dekoraci i ještě lepší chuť.

Plněný tuřín

270 ml bešamelu, 150 ml hovězího vývaru, 20 g másla, 2 g černého pepře, sůl, 100 g telecí kýty, 400 g tuřínu, 50 g šunky, 30 g čerstvých žampionů

1) Tuříny vydlabeme, necháme stěny silné asi 1 cm. Šunku, telecí maso, žampiony nakrájíme na malé kostičky, vložíme do misky, zalijeme bešamelem, osolíme, opepříme a dobře promícháme.

Touto nádivkou naplníme tuříny, narovnáme do máslem vymazaného pekáčku, zalijeme 200 ml bešamelu. 2) Zakryjeme a dusíme asi 10 minut. Nyní odkryjeme, vložíme do vyhřáté trouby a dopečeme. Tuříny vyndáme, do pekáčku přilijeme vývar a povaříme do zhoustnutí.

3) Tuříny upravíme na talíře a přelijeme omáčkou z pekáčku.

Pečené hranolky

1 kg tuřínu (oloupaného nakrájeného na měsíčky), 3 lžíce olivového oleje, 60 g strouhaného parmezánu, větvička čerstvého rozmarýnu, mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžíce másla, 2 stroužky oloupaného česneku.

1) Troubu předehřejeme na 220 °C. Do zapékací nádoby dáme nakrájený tuřín, olej, 40 g parmezánu a lístky rozmarýnu. Osolíme, opepříme, promícháme a rozprostřeme do jedné vrstvy.

2) Posypeme zbylým parmezánem, poklademe máslem a česnekem. Pečeme v troubě 30–35 minut do zlatohněda a do křupava. Během pečení jednou obrátíme.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Řeší problémy s penězi Obermaierové nový muž?
nasehvezdy.cz
Řeší problémy s penězi Obermaierové nový muž?
V životě hvězdy seriálu Ulice, Jaroslavy Obermaierové (79), se možná zablýskalo na lepší časy! Ze sousedství chalupy na Benešovsku, v níž herečka pobývá, se k nám donesla zpráva, že ji navštěvuje ja
Black Friday se mění. Nastává čas na zážitky…
iluxus.cz
Black Friday se mění. Nastává čas na zážitky…
Nastává čas Black Friday, nejlepších dní slev. Ale jeho charakter se mění. Výzkumy agentur zabývajících se spotřebitelskými návyky dokazují, že touhu po hmotných věcech přetlačují nákupy zážitků. N
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Guacamole pomazánka
tisicereceptu.cz
Guacamole pomazánka
Klasika je skvělá na každou party. Hodí se do mnoha pokrmů. Suroviny 2 zralá avokáda 1 cibule 1 pálivá chilli paprička 1 vyzrálé rajče 2 stroužky česneku 1 lžíce limetové šťávy hrstka nase
Teenagerka z doby kamenné si pochutnávala na žvýkačce z březové kůry
21stoleti.cz
Teenagerka z doby kamenné si pochutnávala na žvýkačce z březové kůry
Archeologům v Estonsku se podařilo objevit kus březového dehtu, který na sobě nesl otisky zubů a stopy slin, domnívají se proto, že byl využit jako žvýkačka, kterou před 10 500 let žvýkala dospívající
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Vydejte se za čerty v Evropě
nejsemsama.cz
Vydejte se za čerty v Evropě
Chcete se s vnoučaty na počest svatého Mikuláše pořádně bát mezi pekelnými bytostmi? Pro ten případ vám přinášíme přehled největších letošních čertovských průvodů. Najdete je nejen v jejich kolébce, rakouských Alpách, ale i v Německu nebo i u nás! Salzburg V rakouském Salzburgu se uskuteční hned několik tradičních průvodů alpských čertů, „krampusáků“.Strašidelné rohaté bytosti s ručně vyřezávanými dřevěnými maskami, srstí, hřívami a
Podivná varování nemá člověk podceňovat
skutecnepribehy.cz
Podivná varování nemá člověk podceňovat
Maminka na pověry věřila a kladla mi na srdce, abych žádná varování osudu nepodceňovala. Její předpověď z rozházených fazolí se bohužel naplnila. Jako dítě školou povinné jsem byla poučena, že když přes cestu někomu přeběhne černá kočka, bude mít smůlu. Tomu se dalo zabránit tím, že se překříží prostředníček přes ukazováček, nejraději na obou rukou, a takto chráněný
Krev není voda! 5 slavných citátů, které chápeme špatně
epochaplus.cz
Krev není voda! 5 slavných citátů, které chápeme špatně
Všichni je známe, skoro všichni je někdy opakujeme, všichni jim rozumíme. Anebo si to alespoň myslíme! Občas se to trochu zamotá a slavné výroky si vykládáme poněkud jinak, než jak byly původně zamýšleny… PENÍZE JSOU KOŘENEM VŠEHO ZLA Peníze nekazí společnost jen dnes, je tomu už dávno. Dokonce natolik že o tom píše již Bible.
Templáři mezi námi: Ideály rytířů přežily ve Skotsku
historyplus.cz
Templáři mezi námi: Ideály rytířů přežily ve Skotsku
Když se řekne „templář“, většina lidí si vybaví bílé pláště s rudým křížem, středověké křížové výpravy nebo hořící hranici pod nohama velmistra Jacquese de Molay. Templáři však existují i dnes. Ne jako strážci svatého grálu v hollywoodských filmech, ale jako skutečné rytířské společenství s duchovním a morálním posláním. Někteří lidé spatřují v novodobých rytířských řádech
Nevysvětlené světlo v trutnovském chrámu. Co o něm víme?
enigmaplus.cz
Nevysvětlené světlo v trutnovském chrámu. Co o něm víme?
Město Trutnov ve východních Čechách je plné záhad. Své tajemství si podržel i současný arciděkanský kostel Narození Panny Marie. Vypráví se totiž o tom, že v noci z jeho útrob vycházela silná záře. Mo
Jak umělá inteligence pomáhá hlídat uhlíkovou stopu ve firmách
epochalnisvet.cz
Jak umělá inteligence pomáhá hlídat uhlíkovou stopu ve firmách
Praha, 2. října 2025 – Snižování uhlíkové stopy s sebou nese také reporting. Do hry nově vstupuje umělá inteligence, která pomáhá firmám všech velikostí sledovat a řídit jejich dopad na životní prostředí. Díky chytrým algoritmům lze odhalit plýtvání energií, optimalizovat dopravu i produkci a zároveň ušetřit nemalé náklady. Od tabulek k datové analytice Sledování uhlíkové stopy