Domů     Zaostřeno na sirupy
Zaostřeno na sirupy
13.2.2023

Co si v létě naložíme, v zimě jako když najdeme. To se sice tak říká léta, ale možná jste se už přesvědčili, že domácí zásoby se opravdu hodí. A o sirupech to platí také.

Růžový

150 g okvětních lístků růže, 3 litry vody, 3 kg krystalového cukru, 2 citrony nebo 4 lžičky kyseliny citronové, 10 ks hřebíčku

1) Nasbírané květy nechte chvilku zavadnout, pak je zalijte 3 litry vody a vařte ve velkém hrnci 10–15 minut. Poté přeceďte a odvar vraťte zpět do hrnce.

2) Přisypte cukr a rozvařte ho. Poté přidejte šťávu ze dvou citronů nebo 4 lžičky kyseliny citronové. Kyselina krásně projasní barvu. Nakonec přidejte hřebíčky. Měl by vám vyjít jeden na lahev. Pokud vás napadlo dávat je přímo do lahve, nedělejte to. Z nespařeného koření by mohl sirup plesnivět.

3) Asi po 2 minutách vaření ochutnejte, a kdyby se vám sirup zdál mdlý, přikyselte ho ještě trochou kyseliny citronové.

4) Ještě vařící sirup nalijte do vyvařených lahví a uzavřete. Nezapomeňte do každé dát jeden už zmiňovaný hřebíček. Pokud byste z nějakého důvodu nemohli lahvovat ještě horký sirup, budete ho muset sterilovat, a to 25 minut na 90 °C.

5) Podávejte ředěný sodovkou s ledem a kouskem citronu, můžete jím zastříknout míchané nápoje nebo použít na tvarohový dezert.

Tip: Tento lahodný voňavý sirup není na každodenní popíjení, ale občas naopak potěší smysly, zejména ty ženské, a hodí se jako dárek.

Jahodový

1,5 kg jahod, 1,5 kg cukru krupice, 15 g kyseliny citronové

1) Jahody omyjte, zbavte stopek a rozmixujte. Pyré smíchejte s cukrem a nechte dva dny přes noc odstát v chladu a temnu.

2) Potom směs přeceďte přes sítko do hrnce, vmíchejte kyselinu citronovou, zahřejte. Pozor dejte na to, aby sirup nezačal vřít. Horký přelijte do čistých sklenic.

Tip: Tenhle základní sirup můžete dochutit podle fantazie. Třeba bazalkou, mátou, na zimní dny se hodí i skořice.

Borůvkový

1 kg borůvek, 1 citron BIO, 250 ml vody, 250 g medu

1) Omytý citron oloupejte škrabkou a kůru uschovejte. Z citronu vymačkejte šťávu.

2) Rozmačkané borůvky poduste ve vodě asi čtvrt hodiny a občas je promíchejte.

3) Přeceďte, přidejte citronovou kůru, vmíchejte med, vařte opět čtvrt hodiny. Směs mezitím zhoustne.

4) Přidejte citronovou šťávu a nechte krátce povařit. Vyjměte citronovou kůru a ještě horký sirup nalijte do připravených lahví.

Tip: Cukr konzervuje, a tak pokud ho chcete dát méně, musíte sirup sterilovat.

Rybízový

3 kg rybízu, 2 kg krupicového cukru (nebo i víc podle kyselosti)

1) Rybíz omyjte, odstopkujte a rozmačkejte v míse. Přelijte do kameninového hrnce nebo velké sklenice, zasypte 200 g cukru. Dobře promíchejte a zakryjte plátýnkem.

2) Nechte 3–4 dny odležet v chladu a dvakrát za den promíchejte. Poté nechte překapat přes plátýnko do hrnce a zbylou šťávu vymačkejte.

3) Do šťávy vmíchejte zbylý cukr a zahřívejte. Po celou dobu sbírejte případnou pěnu. Povařte zhruba 20 minut a ještě horký přelijte do lahví a uzavřete.

Tip: Stejný je postup u rybízu černého, jen cukru můžete trochu ubrat a přidat trochu citronové šťávy. Řiďte se hlavně chutí.

Mátový

3 hrsti lístků máty, 2 citrony, 2 l vody, 500 g třtinového cukru, 3 tabletky stévie, 10 g kyseliny citronové, 2 l vody se 3 lžícemi octa

1) Lístky máty omyjte a nakrájejte nahrubo. Vložte je do velké skleněné nádoby (sklenice od okurek).

2) Citrony omyjte a na půl hodiny je ponořte do vody s octem. Poté opláchněte a nakrájejte na plátky. Přidejte je k mátě a zalijte vodou. Zakryté nechte marinovat 24 hodin. Občas promíchejte.

3) Druhý den výluh přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko do hrnce. Přidejte cukr, stévii a kyselinu citronovou.

4) Na mírném plameni zahřejte na 70–75 °C a míchejte, až se cukr rozpustí. Hotový sirup naplňte do čistých horkých lahví nebo sklenic se šroubovacím víčkem, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Tip: Stejným způsobem můžete připravit sirup z meduňky, jen použijete asi 20 celých větviček. Je výborný na uklidnění i dobrý spánek, ale popíjet ho můžete i jen tak.

Malinový

1 kg malin, 500 ml vody, 1,5 kg krupicového cukru, 8 g kyseliny citronové

1) Pěkné čerstvé maliny omyjte a rozmačkejte v hrnci. Přilijte vodu a nechte nejméně 12 hodin odstát.

2) Poté přeceďte přes plátýnko, dobře vymačkejte a přidejte cukr. Zahřejte za stálého míchání na 80 °C. Když se cukr rozpustí, je hotovo.

3) Ještě horký sirup nalijte do čistých lahví a ihned uzavřete. Skladujete v chladu a temnu.

Tip: Maliny už jsou dneska vzácnější než dříve, a tak si dejte záležet. Na šťávu zpracovávejte jen opravdu zdravé kousky. Nesmí být ani přezrálé, ani napadené plísní.

Související články
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V zámeckém parku přebýval duch
skutecnepribehy.cz
V zámeckém parku přebýval duch
Pobyt v hotelu se proměnil v noční můru. Probudila jsem se, abych zabránila neštěstí. Mé dítě si vybral nebezpečný duch. K tomu letnímu pobytu jsem se nechala zlákat kamarádkou. Byl to ozdravný pobyt pro postižené děti, a já v něm měla zajistit příjemné večery s cvičením a meditací pro maminky a babičky. Svou malou dceru Kristýnku jsem vzala s sebou. Zabydlely jsme se
Nepečený melounový dort
tisicereceptu.cz
Nepečený melounový dort
Nemusíte ani zapínat troubu a přitom vytvoříte jedinečný dort s lehkým melounovým želé, který bude zejména během horkých letních dnů příjemným osvěžením pro malé i velké strávníky. Potřebujete 1
Jachtou na Seychely s Emerald Cruises
iluxus.cz
Jachtou na Seychely s Emerald Cruises
Společnost Emerald Cruises představuje tři seychelské itineráře na pozadí sametových pláží lemovaných žulovými monolity. Vybírat lze z 8denní, 10denní nebo 13denní plavby během níž cestovatelé objeví
Záhadné zlato z římské pevnosti: Byl to dar pro tajemného boha?
enigmaplus.cz
Záhadné zlato z římské pevnosti: Byl to dar pro tajemného boha?
Enigmatický artefakt je spojen s římskou pevností Gonio, na pobřeží Gruzie nedaleko Batumi. Pevnost byla postavena Římany v prvním století našeho letopočtu. Zde učiněný archeologický objev naznačuje,
Čistá pleť v létě? Zkuste 5 P…
nejsemsama.cz
Čistá pleť v létě? Zkuste 5 P…
Aby pleť zůstala zdravá a chráněná, má důkladné čištění v každodenní rutině prioritu zvláště v létě. Vždyť víme, že čistá pleť má lepší schopnost regenerace. V létě je čištění pleti o to důležitější, oč horčejší jsou dny. Sluníčko totiž dává pleti pořádně zabrat. Proč si máme dopřát čas na čištění pleti V létě se často opalujeme a mažeme opalovacími krémy, na pleti se tak
Bombardér vozil pasažéry v proutěných křesílkách
historyplus.cz
Bombardér vozil pasažéry v proutěných křesílkách
Je sice pořádná zima, ale na letišti kousek od Versailles se to hemží lidmi. Na vzlet se připravuje slavný francouzský bombardér Farman. Místo bomb však bude mít 8. února 1919 zcela jiný náklad…   Francouzští bratři Farmanové chystají žhavou novinku. Zapálení aviatici, z jejichž dílny vyšel slavný bombardovací letoun Farman 60 s přízviskem Goliáš, nestihli svůj aeroplán
Jóbovy slzy: Semena plná zdraví i prastará ozdoba
epochalnisvet.cz
Jóbovy slzy: Semena plná zdraví i prastará ozdoba
Biblický Jób měl dobrý důvod prolévat slzy. Podle nich získává jméno i tropická obilnina slzovka obecná, které se říká též Jóbovy slzy. Její semena totiž tvarem slzy skutečně připomínají a jsou využívány jako prostředek lidové medicíny, nutričně hodnotná potravina i ozdoba.   Rostlina pochází ze zemí jihovýchodní Asie, konkrétně z Myanmaru, Indie, Číny a Malajsie.
Atmosféra uvolněnosti a vysokého komfortu
rezidenceonline.cz
Atmosféra uvolněnosti a vysokého komfortu
Předměstská rezidence nedaleko Moskvy byla pro svého autora, architekta Olega Klodta, ojedinělým projektem. Výsledná elegance, lehkost a funkčnost interiérů jsou však také dílem skvělé spolupráce návrháře s investorem. „ “ Tvůrčímu týmu prošel rukama každičký jednotlivý aspekt promyšleného obytného prostoru. Atmosféra uvolněnosti a komfortu, jíž interiéry dýchají, pramení také ze zvláštní energie, která proudila mezi
Zvířata v ohrožení: Planeta plná plastů
epochaplus.cz
Zvířata v ohrožení: Planeta plná plastů
Dobu kamennou teprve relativně nedávno vystřídaly doba měděná, bronzová a železná. Se železem je v podstatě spjatá i celá moderní doba včetně průmyslové revoluce. Co se tedy plastů týče, historicky vzato jsou pro nás vlastně nedávným, avšak poněkud nebezpečným „módním výstřelkem“. Začaly se objevovat teprve v polovině 20. století. Zaplavená planeta Oproti plastům, jejichž nadpoloviční
Zdislavina studánka: Uzdravuje dodnes nemocné?
epochanacestach.cz
Zdislavina studánka: Uzdravuje dodnes nemocné?
Asi kilometr od státního zámku Lemberk se nachází Zdislavina studánka pojmenovaná podle zdejší šlechtičny, která prý měla zázračné nadání uzdravovat nemocné. Voda prý pomáhá dodnes. Česká šlechtična svatá Zdislava (1220–1252) má podivuhodné schopnosti už jako dítě. Stále se prý modlí a chce se stát poustevnicí. Rodiče ji nicméně provdají za Havla z Lemberka (asi 1210–1254) a
Tělesný pach podceňujeme. Průzkum odhalil, jak Češi (ne)řeší osobní vůni
21stoleti.cz
Tělesný pach podceňujeme. Průzkum odhalil, jak Češi (ne)řeší osobní vůni
Tělesná vůně je tichý, ale silný průvodce našich každodenních setkání. Podle 95 % Čechů ovlivňuje první dojem víc, než si uvědomujeme. Přesto mnozí z nás zanedbávají pravidelnou péči o svěžest. Co vše
Bojuje Sandeva o Prachaře s jeho bývalkou?
nasehvezdy.cz
Bojuje Sandeva o Prachaře s jeho bývalkou?
Toužila se vdát, teď ale Sara Sandeva (27) poslouchá, že její partner Jakub Prachař (41) stále patří jiné. Bude z toho svatba, nebo jen dvě zlomená srdce? Půvabná herečka Sara Sandeva (27) ze seriá