Domů     Zaostřeno na sirupy
Zaostřeno na sirupy
13.2.2023

Co si v létě naložíme, v zimě jako když najdeme. To se sice tak říká léta, ale možná jste se už přesvědčili, že domácí zásoby se opravdu hodí. A o sirupech to platí také.

Růžový

150 g okvětních lístků růže, 3 litry vody, 3 kg krystalového cukru, 2 citrony nebo 4 lžičky kyseliny citronové, 10 ks hřebíčku

1) Nasbírané květy nechte chvilku zavadnout, pak je zalijte 3 litry vody a vařte ve velkém hrnci 10–15 minut. Poté přeceďte a odvar vraťte zpět do hrnce.

2) Přisypte cukr a rozvařte ho. Poté přidejte šťávu ze dvou citronů nebo 4 lžičky kyseliny citronové. Kyselina krásně projasní barvu. Nakonec přidejte hřebíčky. Měl by vám vyjít jeden na lahev. Pokud vás napadlo dávat je přímo do lahve, nedělejte to. Z nespařeného koření by mohl sirup plesnivět.

3) Asi po 2 minutách vaření ochutnejte, a kdyby se vám sirup zdál mdlý, přikyselte ho ještě trochou kyseliny citronové.

4) Ještě vařící sirup nalijte do vyvařených lahví a uzavřete. Nezapomeňte do každé dát jeden už zmiňovaný hřebíček. Pokud byste z nějakého důvodu nemohli lahvovat ještě horký sirup, budete ho muset sterilovat, a to 25 minut na 90 °C.

5) Podávejte ředěný sodovkou s ledem a kouskem citronu, můžete jím zastříknout míchané nápoje nebo použít na tvarohový dezert.

Tip: Tento lahodný voňavý sirup není na každodenní popíjení, ale občas naopak potěší smysly, zejména ty ženské, a hodí se jako dárek.

Jahodový

1,5 kg jahod, 1,5 kg cukru krupice, 15 g kyseliny citronové

1) Jahody omyjte, zbavte stopek a rozmixujte. Pyré smíchejte s cukrem a nechte dva dny přes noc odstát v chladu a temnu.

2) Potom směs přeceďte přes sítko do hrnce, vmíchejte kyselinu citronovou, zahřejte. Pozor dejte na to, aby sirup nezačal vřít. Horký přelijte do čistých sklenic.

Tip: Tenhle základní sirup můžete dochutit podle fantazie. Třeba bazalkou, mátou, na zimní dny se hodí i skořice.

Borůvkový

1 kg borůvek, 1 citron BIO, 250 ml vody, 250 g medu

1) Omytý citron oloupejte škrabkou a kůru uschovejte. Z citronu vymačkejte šťávu.

2) Rozmačkané borůvky poduste ve vodě asi čtvrt hodiny a občas je promíchejte.

3) Přeceďte, přidejte citronovou kůru, vmíchejte med, vařte opět čtvrt hodiny. Směs mezitím zhoustne.

4) Přidejte citronovou šťávu a nechte krátce povařit. Vyjměte citronovou kůru a ještě horký sirup nalijte do připravených lahví.

Tip: Cukr konzervuje, a tak pokud ho chcete dát méně, musíte sirup sterilovat.

Rybízový

3 kg rybízu, 2 kg krupicového cukru (nebo i víc podle kyselosti)

1) Rybíz omyjte, odstopkujte a rozmačkejte v míse. Přelijte do kameninového hrnce nebo velké sklenice, zasypte 200 g cukru. Dobře promíchejte a zakryjte plátýnkem.

2) Nechte 3–4 dny odležet v chladu a dvakrát za den promíchejte. Poté nechte překapat přes plátýnko do hrnce a zbylou šťávu vymačkejte.

3) Do šťávy vmíchejte zbylý cukr a zahřívejte. Po celou dobu sbírejte případnou pěnu. Povařte zhruba 20 minut a ještě horký přelijte do lahví a uzavřete.

Tip: Stejný je postup u rybízu černého, jen cukru můžete trochu ubrat a přidat trochu citronové šťávy. Řiďte se hlavně chutí.

Mátový

3 hrsti lístků máty, 2 citrony, 2 l vody, 500 g třtinového cukru, 3 tabletky stévie, 10 g kyseliny citronové, 2 l vody se 3 lžícemi octa

1) Lístky máty omyjte a nakrájejte nahrubo. Vložte je do velké skleněné nádoby (sklenice od okurek).

2) Citrony omyjte a na půl hodiny je ponořte do vody s octem. Poté opláchněte a nakrájejte na plátky. Přidejte je k mátě a zalijte vodou. Zakryté nechte marinovat 24 hodin. Občas promíchejte.

3) Druhý den výluh přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko do hrnce. Přidejte cukr, stévii a kyselinu citronovou.

4) Na mírném plameni zahřejte na 70–75 °C a míchejte, až se cukr rozpustí. Hotový sirup naplňte do čistých horkých lahví nebo sklenic se šroubovacím víčkem, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Tip: Stejným způsobem můžete připravit sirup z meduňky, jen použijete asi 20 celých větviček. Je výborný na uklidnění i dobrý spánek, ale popíjet ho můžete i jen tak.

Malinový

1 kg malin, 500 ml vody, 1,5 kg krupicového cukru, 8 g kyseliny citronové

1) Pěkné čerstvé maliny omyjte a rozmačkejte v hrnci. Přilijte vodu a nechte nejméně 12 hodin odstát.

2) Poté přeceďte přes plátýnko, dobře vymačkejte a přidejte cukr. Zahřejte za stálého míchání na 80 °C. Když se cukr rozpustí, je hotovo.

3) Ještě horký sirup nalijte do čistých lahví a ihned uzavřete. Skladujete v chladu a temnu.

Tip: Maliny už jsou dneska vzácnější než dříve, a tak si dejte záležet. Na šťávu zpracovávejte jen opravdu zdravé kousky. Nesmí být ani přezrálé, ani napadené plísní.

reklama
Související články
22.7.2024
Že by zelenina měla mít na jídelníčku podstatnější roli, než tomu obvykle bývá, slýcháme často. A právě léto je obdobím, kdy se čerstvá zelenina dá nejsnáze upravit nebo uložit do zásoby. Máme pro vás pár šikovných tipů. Salát uchováme čerstvý celý týden tak, že listy rozebereme a vložíme do mikrotenového sáčku. Z lednice potom bereme jen to množství, které potřebujeme. Pokud jsme je nestihli
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
1.7.2024
Rozhodli jste se upéci něco dobrého a nemůžete se rozhodnout? Máme pro vás pár tipů, jak potěšit mlsné jazýčky. Cannoli siciliani (viz úvodní foto) (15 až 20 porcí) 200 g mouky, 20 g změklého sádla nebo másla, 1 lžička neslazeného kakaového prášku, 1 lžička skořice, 1 lžička jemné soli, 1 vejce (asi 50 g), 35 g moučkového cukru, 50 ml vína marsala (lze nahradit vínem cherry nebo madeirou), olej
reklama
reklama
Šikovné tipy
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže […]
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Záhadný hrob XYZ: Kdo v něm leží?
epochalnisvet.cz
Záhadný hrob XYZ: Kdo v něm leží?
Na hřbitově v městečku Deep River v americkém Connecticutu stojí náhrobek s podivným nápisem XYZ. Podle místních patří neznámému muži, který se v roce 1899 pokusil vyloupit místní banku. Hrob 40 let navštěvuje záhadná žena zahalená v černé róbě, přesto dodnes nikdo netuší, kým onen kriminálník byl. Co se pokazilo při loupeži? A proč o muži nic nevíme?   Je
V IKEMu provedli transplantaci pěti orgánů najednou
21stoleti.cz
V IKEMu provedli transplantaci pěti orgánů najednou
Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu přepsali dějiny medicíny. V rámci patnáctihodinové operace totiž pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou. Jmenuje se P
Citronová bábovka
tisicereceptu.cz
Citronová bábovka
Ozdobit ji můžete kandovanou kůrou z pomeranče. Suroviny šťáva a kůra z 1 citronu 4 vejce 100 ml oleje 160 g hladké mouky 1 balení vanilkového pudinkového prášku ½ prášku do pečiva 100 g k
James Brown: Všechny lapálie pěvecké legendy
epochaplus.cz
James Brown: Všechny lapálie pěvecké legendy
Byl slavným zpěvákem, hudebním skladatelem i vydavatelem, jednou z nejzásadnějších postav soulové a funkové hudby a dodnes je obdivovanou veličinou. Blyštivou kariéru Jamese Browna ale nenasvítila pouze světla ramp, ale také majáčky policejních aut. Je první svátek vánoční roku 2006 a v nemocnici v Atlantě leží na smrt nemocný James Brown (1933–2006). Otočí se na svého manažera
Hrad Zvíkov: Bezedná studnice nevysvětlitelných tajemství
epochanacestach.cz
Hrad Zvíkov: Bezedná studnice nevysvětlitelných tajemství
Majestátně se tyčí uprostřed ostrých skal u Orlické přehrady. Jeho krása i strategické postavení udivují návštěvníky dodnes. Pro badatele a záhadology je hrad Zvíkov něčím naprosto výjimečným. S každým novým poznatkem o gotickém hradě jsou paradoxně blíž světu tajemna. Zvíkov totiž skrývá několikerá tajemství a jejich vysvětlení rozhodně nehodlá dát snadno! První hodnověrné zmínky o
Skončila Hanychová v posteli s Jágrem?
nasehvezdy.cz
Skončila Hanychová v posteli s Jágrem?
Hodně zajímavou historku z minulosti odhalila exmodelka Agáta Hanychová (39). Ve svém internetovém pořadu prozradila, že měla pletky s legendárním hokejistou Jaromírem Jágrem (52)! Když jí bylo pou
Mlsala Sisi fialkové bonbony?
historyplus.cz
Mlsala Sisi fialkové bonbony?
Půvabný obličej vyniká alabastrovou pletí a lemuje ho hříva dlouhých a pečlivě česaných vlasů. Ve 2. polovině 19. století není v Evropě krásnější ženy, než je rakousko-uherská císařovna Sisi. Všechno ale má jeden háček. Svoje ústa nikdy nepromění v zářivý úsměv.   Svojí postavou a pletí je posedlá. Od svých 35 let nevystavuje obličej slunci. Zakrývá ho
Domácí kečup
nejsemsama.cz
Domácí kečup
Můžete ho dochutit podle potřeby. Pokud dáváte přednost pikantnějším chutím, přidejte chilli papričku, pokud raději chcete kečup aromatičtější, přidejte oblíbené bylinky. Ingredience 2 skleničky: ● 1 kg rajčat ● 2 jablka ● 1 cibule ● 1 lžíce lístků bazalky ● 70 g cukru ● 60 ml octa ● 60 ml vody ● 1 lžička soli ● 3 bobkové listy ● 5 kuliček pepře ● 5 kuliček
Rozdělila nás jeho žena
skutecnepribehy.cz
Rozdělila nás jeho žena
Iva jsem potkala až po čtyřicítce. Do té doby jsem myslela, že každý chlap musí být jen prevít. On byl však jiný. Byla to náhoda. Ivo tenkrát dojel do hospody ve vsi, kde jsem byla na chalupě. Nečekané setkání Normálně jsem do těchto zařízení nechodila, pozvali mne však sousedé. S Ivem jsme do sebe vrazili na
Svítidla povznesou interiér
rezidenceonline.cz
Svítidla povznesou interiér
Designové osvětlení je nejen základním prvkem interiéru, ale také klíčovým elementem, který ovlivňuje atmosféru a celkový dojem z prostoru. S rozvojem moderních technologií přicházejí nové možnosti, jak vytvářet jedinečné inovativní světelné scénáře. Svítidla přinášejí do bydlení estetiku, mohou sloužit jako umělecké dílo a stát se dominantou místnosti, zdůraznit architektonické prvky, vytvořit kontrast, nebo dodat prostoru
MIDO slaví výročí kolekce Ocean Star novými modely
iluxus.cz
MIDO slaví výročí kolekce Ocean Star novými modely
Švýcarská značka MIDO oslavuje 80. výročí populární kolekce Ocean Star, spjaté s podmořským světem. Do portfolia voděodolných hodinek nově přibyly přitažlivé modely s tenčím pouzdrem o velikosti 39 mm
Tajemství Albrechta Dürera: Co skrývá číselný kód v magickém čtverci?
enigmaplus.cz
Tajemství Albrechta Dürera: Co skrývá číselný kód v magickém čtverci?
Jeden z největších umělců evropské renesance, Albrecht Dürer, zanechal rozsáhlé dílo, z něhož nejzáhadnější je rytina Melencolia I. Kromě melancholické ženské postavy obsahuje řadu objektů, jejichž vý