Zaostřeno na Mexiko

Máte-li rádi ostřejší, či pikantnější pokrmy, jste zde správně. A pak jsou tu dobře i ti, kteří v kuchyni milují kreativitu. Pro ty je totiž mexická kuchyně ta pravá.

Mexická tortillová polévka (viz úvodní obrázek)

(recept na 4­-6 porcí)

1) Na sušenou papričku nalijte do malé nádoby 1 hrnek (240 ml) vody a odložte stranou.

2) V hrnci nebo na středně velké pánvi zahřívejte při střední teplotě 1 lžíci olivového oleje a pak přidejte cibuli. Smažte asi 5 minut doměkka. Chilli papričku nakrájejte na čtvrtky. Přidejte cibuli a dvě třetiny rajčat z konzervy a zamíchejte. Ponorným mixérem rozmixujte směs do hladka.

3) Přidejte zbylá rajčata, vývar, papričku jalapeno a černé fazole. Zmírněte teplotu a nechte 10 minut probublávat.

4) Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Naskládejte tortilly na sebe a překrojte je na polovinu, pak je nakrájejte na cca 1 cm široké proužky. Položte proužky na pečicí papír a pokapejte lžičkou oleje. Pečte 8­10 minut, pak vyndejte z trouby a ještě teplé posypte trochou mořské soli.

5) Oloupejte avokádo a nakrájejte na kostky. Nakapejte na ně šťávu z limetky, aby nezhnědly. Zbylou limetku nakrájejte na měsíčky. Koriandr omyjte a osušte.

6) Když jste připraveni polévku podávat, zamíchejte do ní špenát, nechte ho zavadnout a pak polévku nalijte do mělkých misek. Posypte tortillovými proužky, avokádem a koriandrem. Vedle položte plátek limetky.

Doba přípravy 30 minut

Energie v porci 1246 kJ

Náročnost 2

Chilli s hovězím steakem, nakládanými papričkami jalapeno a máslovou dýní

(recept na 6 porcí)

1) Troubu předehřejeme na 150 °C (plyn na stupeň 2)

2) Velký ohnivzdorný hrnec se silným dnem rozpálíme při vysoké teplotě. Hovězí maso osoléme a opepříme. Do hrnce nalijeme řepkový olej a přidáme nakrájené maso. Opékáme 7­8 minut, až maso zhnědne. Během opékání jednou promícháme.

3) Přidáme cibuli, česnek, nakládané papričky jalapeno, bobkový list, černé fazole, hovězí vývar, rajčata, melasu, kukuřičnou mouku, mleté chilli, česnekový prášek, římský kmín a skořici.

4) Přivedeme k pozvolnému varu, zakryjeme poklicí a hrnec vložíme na 2 ½ hodiny do rozehřáté trouby.

5) Poté přidáme máslovou dýni a dusíme v troubě ještě asi hodinu, nebo tak dlouho, než jsou fazole úplně uvařené a máslová dýně změkne. Odstraníme bobkový list a osolíme a opepříme podle chuti.

Podávat můžeme s tortillami nebo s rýží

Doba přípravy 4 hodiny

Energie v porci 2066 kJ

Náročnost 2

Tip Paní domu: Melasu koupíte v lékárně, nebo v bioprodejnách

Jambalaya

(Recept na 4 porce)

250 g rýže, 500 g uzené klobásy, velkou cibuli, 1 palice česneku, 400 g rajčat, 1 pálivou papričku, 2 zelené papriky, sůl a pepř, 1 lžičku sladké papriky, 3 lžíce oleje, 1 lžičku dobromysli

1) Na dvou lžících másla zpěníme nakrájenou cibuli, podrcený česnek, přidáme nakrájené papriky, rajčata a pálivou papričku, vše osolíme a podusíme. Mezitím uvaříme rýži.

2) Klobásu nakrájíme, opečeme na lžíci oleje spolu s kořením. Smícháme s dušenou zeleninou a uvařenou rýží a před podáváním necháme 10 minut odstát v teple.

Doba přípravy 60 minut

Energie v porci 1262 kJ

Náročnost 2

Zapečená kolínka po mexicku

(Recept na 4 porce)

1) Předehřejte troubu na180 °C.

2) Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme kukuřici, cibuli, papriky, česnek a 1 lžičku soli a smažíme na středně vysoké teplotě 6–8 minut. Až cibule zesklovatí, přidáme kmín, chilli prášek, kajenský pepř a mouku a nepřetržitě mícháme dřevěnou vařečkou, dokud nevytvoříme jíšku (asi 3­4 min.).

Za stálého míchání postupně přiléváme studené mléko, až je směs hladká.

3) Vaříme přibližně 8 až 10 min. na středním ohni, dokud směs nezačne houstnout. Pak snížíme teplotu na středně nízkou a vmícháme sýry čedar a Monterey Jack. Opět ohříváme (asi 4 minuty), až docílíme hladké a krémovité konzistence. Poté přidáme jarní cibulku, pepř a kolínka a dobře promícháme.

4) Nalijeme do skleněné zapékací misky, posypeme rovnoměrně strouhankou a zakryjeme alobalem. Necháme péct 20 minut, pak sundáme folii a pečeme dalších 10 až 15 minut, až je kůrka zlatohnědá a sýr bublá. Vyndáme z trouby a necháme odpočívat 8 až 10 minut.

5) Ozdobíme strouhaným sýrem, jalapeňos papričkami a koriandrem. Podáváme ihned.

Doba přípravy 70 minut

Energie v porci 1673 kJ

Náročnost 2

Chilli con carne

(Recept na 4 porce)

1) V kastrolu si rozehřejte olej a nechte na něm cibuli zesklovatět. Pak přidejte papriku, česnek, chilli, čerstvou chilli papričku, sladkou papriku, skořici a římský kmín, opékejte tři minuty a pak přidejte maso.

2) Opékejte dalších cca 8 minut za občasného zamíchání, všechno maso by na závěr mělo být opečené pěkně dohněda. Pak přidejte k masu propláchnuté fazole, několikrát zamíchejte a vlijte do kastrolu k masovo-zeleninové směsi hovězí vývar.

3) Při použití čerstvých fazolí je nutné je namočit předem, a před tím, než je přidáte k masu, z nich pečlivě slijte vodu. Čerstvé fazole se vaří/dusí společně s masem. Je dobré použít dva druhy fazolí, jídlo je pak pestřejší – např. kombinace bílých a černých nebo červených fazolí. Pokud použijete fazole konzervované, přidávají se do jídla později, tzn.

zhruba po 20 minutách, spolu s čokoládou, aby se nerozvařily.

4) Přidejte konzervovaná rajčata, majoránku a cukr, osolte a opepřete. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte. Pak stáhněte plamen tak, aby směs jen probublávala, zakryjte pokličkou a nechte 20 minut vařit. Občas zkontrolujte – zamíchejte, a pokud se směs přichytává na dno kastrolu, můžete ji trochu podlít.

5) Přidejte čokoládu a fazole, promíchejte a nechte ještě 10 minut probublávat. Pak ochutnejte a případně dochuťte chilli, záleží na vás, jestli jídlo chcete ostřejší, nebo jemnější, můžete přidat i čerstvý koriandr. Dobře promíchejte, opět zakryjte poklicí a nechte 10 minut odpočívat.

Typickou přílohou pro chilli con carne je rýže a také kukuřičné tortilly.

Doba přípravy 70 minut

Energie v porci 1825 kJ

Náročnost 2

Guacamole

(Pro 4 osoby)

4 zralá avokáda, 2 rajčata, 1 cibule, 3 čerstvé zelené chilli papričky, 2 stroužky česneku, 50 g čerstvé natě koriandru, mořská sůl a citronová šťáva podle chuti, sáček solených totopos (kukuřičné tortillové lupínky)

1) Avokáda rozpulte a vyjměte pecku. Oloupejte je a dejte do mísy. Rozmačkejte je vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.

Doba přípravy 20 minut

Energie v porci 900 kJ

Náročnost 1

Mexická quesadilla se zeleninovou salsou

(Recept pro 4 osoby)

400 g mletého hovězího masa, 8 tortill, 1 plechovka červených fazolí, 1 malá plechovka kukuřice, 1 červená paprika, 250 g čedaru, 2 lžíce rajčatového pyré, 200 ml hovězího vývaru, chilli podle chuti, pepř, sůl, olej

Zeleninová salsa: 2 chilli papričky, 5 stroužků česneku, cibule, 7 rajčat, 4 papriky, olivový olej, vinný ocet, pepř, sůl
1) Na rozpálené pánvi osmažíme mleté maso, které ochutíme solí a pepřem. Podle chuti přidáme chilli.

2) Maso podlijeme hovězím vývarem a necháme krátce povařit. Nakonec přidáme rajčatové pyré a vše promícháme.

3) Fazole a kukuřici zbavíme nálevu. Papriku nakrájíme na kostičky, vše přidáme do masa a promícháme.

4) Sýr nastrouháme nahrubo a připravíme si tortillu. Tortillu vložíme na grilovací pánev, posypeme sýrem, na sýr následuje masová směs, strouhaný čedar a nakonec druhá tortilla. Během smažení vrchní plátek lehce přimáčkneme, aby se spojil se sýrem.

5) Jakmile nám začne spodní tortilla zlátnout, quesadillu obrátíme, opečeme z druhé strany a je hotovo!

Salsa: Rajčata, cibuli, papriky očistíme a nakrájíme na drobno. Přidáme lisovaný česnek, olej, ocet, sůl a pepř podle chuti. Vše promícháme a podle potřeby ochutíme. Podáváme spolu s quesadillou.

Doba přípravy 55 minut

Energie v porci 2266 kJ

Náročnost 3

Text: Eva Hořánková, Bezlepková kuchařka a Zelená kuchyně nakladatelství Synergie, tescorecepty.cz, Food Network

Foto: Synergie, Shutterstock, Food Network, Tescorecepty.cz

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Pes člověka doprovází už 23 000 let
21stoleti.cz

Pes člověka doprovází už 23...

Člověk a pes. To spojení vzniklo už v...
Porostou solární panely?
epochaplus.cz

Porostou solární panely?

Jak získávat obnovitelnou energii snadno a...
Vybere synovi partnerku sama?
nasehvezdy.cz

Vybere synovi partnerku sama?

Žádná milující matka se...
Mocná síla kaviáru působící noc za nocí
iluxus.cz

Mocná síla kaviáru působící...

V neprobádané říši noci vědci objevili...
Vyostřené udílení cen: Naštve se DiCaprio i filmoví producenti
epochaplus.cz

Vyostřené udílení cen:...

„Nejste tu od toho, abyste veřejnost o...
Loutka doháněla lidi k šílenství
skutecnepribehy.cz

Loutka doháněla lidi k...

Zdánlivě nevysvětlitelný...
Prokletá webová stránka, která prý rozsévá smrt na přání
enigmaplus.cz

Prokletá webová stránka, která...

Bylo nebylo, v 18. století se jednomu...
Babiččin medovník
tisicereceptu.cz

Babiččin medovník

Voňavý medovník se skvěle hodí...
Je libo červíka?
epochalnisvet.cz

Je libo červíka?

Larvy potemníka moučného(Tenebrio molitor), označované...
Tři zámky na Pardubicku: Procházky nevšední historií
epochanacestach.cz

Tři zámky na Pardubicku:...

Až budete někdy na...
Ztráta blízkých ji nikdy nepřebolí
nasehvezdy.cz

Ztráta blízkých ji nikdy...

Zemřeli jí oba bratři...
Na vlnách luxusu
rezidenceonline.cz

Na vlnách luxusu

Italská značka Benetti představila nový model jachty...
0 shares