Domů     Zaostřeno na Mexiko
Zaostřeno na Mexiko
17.10.2019

Máte-li rádi ostřejší, či pikantnější pokrmy, jste zde správně. A pak jsou tu dobře i ti, kteří v kuchyni milují kreativitu. Pro ty je totiž mexická kuchyně ta pravá.

Mexická tortillová polévka (viz úvodní obrázek)

(recept na 4­-6 porcí)

1 sušená chilli paprička, 1 lžíce olivového oleje + 1 lžička na pokapání, 1 malá cibule nakrájená na kostičky, 1 konzerva pečených rajčat (400 g) nakrájených na kostičky, 4 ½ zeleninového vývaru, 1 sušená paprička jalapeno zbavená semínek a rozemletá, 1 hrnek (170 g) uvařených černých fazolí (pokud jsou z konzervy tak propláchnutých a okapaných), 4 pšeničné tortily, mořská sůl, 1 avokádo, 1 limetka, ¼ hrnku (10g) koriandru, 2 hrnky (60 g) mladého špenátu.

1) Na sušenou papričku nalijte do malé nádoby 1 hrnek (240 ml) vody a odložte stranou.

2) V hrnci nebo na středně velké pánvi zahřívejte při střední teplotě 1 lžíci olivového oleje a pak přidejte cibuli. Smažte asi 5 minut doměkka. Chilli papričku nakrájejte na čtvrtky. Přidejte cibuli a dvě třetiny rajčat z konzervy a zamíchejte. Ponorným mixérem rozmixujte směs do hladka.

3) Přidejte zbylá rajčata, vývar, papričku jalapeno a černé fazole. Zmírněte teplotu a nechte 10 minut probublávat.

4) Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Naskládejte tortilly na sebe a překrojte je na polovinu, pak je nakrájejte na cca 1 cm široké proužky. Položte proužky na pečicí papír a pokapejte lžičkou oleje.

Pečte 8­10 minut, pak vyndejte z trouby a ještě teplé posypte trochou mořské soli.

5) Oloupejte avokádo a nakrájejte na kostky. Nakapejte na ně šťávu z limetky, aby nezhnědly. Zbylou limetku nakrájejte na měsíčky. Koriandr omyjte a osušte.

6) Když jste připraveni polévku podávat, zamíchejte do ní špenát, nechte ho zavadnout a pak polévku nalijte do mělkých misek. Posypte tortillovými proužky, avokádem a koriandrem. Vedle položte plátek limetky.

Doba přípravy 30 minut

Energie v porci 1246 kJ

Náročnost 2

Chilli s hovězím steakem, nakládanými papričkami jalapeno a máslovou dýní

(recept na 6 porcí)

910 g zadního hovězího masa nakrájeného na kousky velikosti sousta, sůl a pepř, 1 lžíce (15 ml) řepkového oleje, 2 hrnky (320 g) na kostičky nakrájené bílé cibule, 6 nasekaných stroužků česneku, ½ hrnku (65 g) nakládaných papriček jalapeno, 2 bobkové listy, 1 hrnek (250 g) sušených černých fazolí (přebraných a propláchnutých), 3 hrnky (750 ml hovězího vývaru, 1 konzerva drcených rajčat, 2 lžíce melasy, ¼ hrnku kukuřičné mouky, 1 lžíce mletého chilli, 2 lžičky česnekového prášku, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mleté skořice, 455 g máslové dýně oloupané a nakrájené na kousky velikosti sousta.

1) Troubu předehřejeme na 150 °C (plyn na stupeň 2)

2) Velký ohnivzdorný hrnec se silným dnem rozpálíme při vysoké teplotě. Hovězí maso osoléme a opepříme. Do hrnce nalijeme řepkový olej a přidáme nakrájené maso. Opékáme 7­8 minut, až maso zhnědne. Během opékání jednou promícháme.

3) Přidáme cibuli, česnek, nakládané papričky jalapeno, bobkový list, černé fazole, hovězí vývar, rajčata, melasu, kukuřičnou mouku, mleté chilli, česnekový prášek, římský kmín a skořici.

4) Přivedeme k pozvolnému varu, zakryjeme poklicí a hrnec vložíme na 2 ½ hodiny do rozehřáté trouby.

5) Poté přidáme máslovou dýni a dusíme v troubě ještě asi hodinu, nebo tak dlouho, než jsou fazole úplně uvařené a máslová dýně změkne. Odstraníme bobkový list a osolíme a opepříme podle chuti.

Podávat můžeme s tortillami nebo s rýží

Doba přípravy 4 hodiny

Energie v porci 2066 kJ

Náročnost 2

Tip Paní domu: Melasu koupíte v lékárně, nebo v bioprodejnách

Jambalaya

(Recept na 4 porce)

250 g rýže, 500 g uzené klobásy, velkou cibuli, 1 palice česneku, 400 g rajčat, 1 pálivou papričku, 2 zelené papriky, sůl a pepř, 1 lžičku sladké papriky, 3 lžíce oleje, 1 lžičku dobromysli

1) Na dvou lžících másla zpěníme nakrájenou cibuli, podrcený česnek, přidáme nakrájené papriky, rajčata a pálivou papričku, vše osolíme a podusíme. Mezitím uvaříme rýži.

2) Klobásu nakrájíme, opečeme na lžíci oleje spolu s kořením. Smícháme s dušenou zeleninou a uvařenou rýží a před podáváním necháme 10 minut odstát v teple.

Doba přípravy 60 minut

Energie v porci 1262 kJ

Náročnost 2

Zapečená kolínka po mexicku

(Recept na 4 porce)

1/2 kg vařených těstovin (nejlepší jsou mini kolínka vařená al dente), 4 lžíce másla, 1 šálek zmrazené kukuřice (polozmrazené), 1 střední cibule, nakrájená na kostky (cca půl centimetru), 1 nakrájená červená paprika bez semínek (cca půl centimetru), 4 stroužky oloupaného a rozetřeného česneku, 1 lžíce plus 1 kávová lžička soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky chilli prášku, 1/2 lžičky kajenského pepře, 1/4 hladké mouky, 4 šálky studeného mléka, 2 šálky strouhaného sýru čedar, 1 šálek strouhaného sýru Monterey Jack (polotvrdý sýr), 1/2 šálek jarní cibulky (nadrobno), 1 lžička čerstvě mletého černého pepře, 1/2 šálku strouhanky, 1/2 šálku nastrouhaného sýru na ozdobu, 1/4 šálku sekaného koriandru na ozdobu, 1/4 šálku rozemletých, nakládaných jalapeňos na ozdobu

1) Předehřejte troubu na180 °C.

2) Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme kukuřici, cibuli, papriky, česnek a 1 lžičku soli a smažíme na středně vysoké teplotě 6–8 minut.

Až cibule zesklovatí, přidáme kmín, chilli prášek, kajenský pepř a mouku a nepřetržitě mícháme dřevěnou vařečkou, dokud nevytvoříme jíšku (asi 3­4 min.). Za stálého míchání postupně přiléváme studené mléko, až je směs hladká.

3) Vaříme přibližně 8 až 10 min. na středním ohni, dokud směs nezačne houstnout. Pak snížíme teplotu na středně nízkou a vmícháme sýry čedar a Monterey Jack. Opět ohříváme (asi 4 minuty), až docílíme hladké a krémovité konzistence. Poté přidáme jarní cibulku, pepř a kolínka a dobře promícháme.

4) Nalijeme do skleněné zapékací misky, posypeme rovnoměrně strouhankou a zakryjeme alobalem. Necháme péct 20 minut, pak sundáme folii a pečeme dalších 10 až 15 minut, až je kůrka zlatohnědá a sýr bublá. Vyndáme z trouby a necháme odpočívat 8 až 10 minut.

5) Ozdobíme strouhaným sýrem, jalapeňos papričkami a koriandrem. Podáváme ihned.

Doba přípravy 70 minut

Energie v porci 1673 kJ

Náročnost 2

Chilli con carne

(Recept na 4 porce)

3 lžíce oleje, 1 velká cibule, nakrájená najemno, 1 červená paprika nakrájená na tenké proužky, 2 stroužky česneku jemně nasekané, 1 lžička mletého chilli, 1 vrchovatá lžička mleté sladké papriky, ½ lžičky mleté skořice, sůl, čerstvě namletý pepř, ½ lžičky mletého římského kmínu, 500 g libového mletého hovězího masa, 300 ml hovězího vývaru, loupaná rajčata z konzervy 400 g, ½ lžičky majoránky, 1 lžička třtinového cukru, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2–3 kostičky hořké čokolády, konzervované červené fazole (400 g).

1) V kastrolu si rozehřejte olej a nechte na něm cibuli zesklovatět. Pak přidejte papriku, česnek, chilli, čerstvou chilli papričku, sladkou papriku, skořici a římský kmín, opékejte tři minuty a pak přidejte maso.

2) Opékejte dalších cca 8 minut za občasného zamíchání, všechno maso by na závěr mělo být opečené pěkně dohněda. Pak přidejte k masu propláchnuté fazole, několikrát zamíchejte a vlijte do kastrolu k masovo-zeleninové směsi hovězí vývar.

3) Při použití čerstvých fazolí je nutné je namočit předem, a před tím, než je přidáte k masu, z nich pečlivě slijte vodu. Čerstvé fazole se vaří/dusí společně s masem.

Je dobré použít dva druhy fazolí, jídlo je pak pestřejší – např. kombinace bílých a černých nebo červených fazolí. Pokud použijete fazole konzervované, přidávají se do jídla později, tzn. zhruba po 20 minutách, spolu s čokoládou, aby se nerozvařily.

4) Přidejte konzervovaná rajčata, majoránku a cukr, osolte a opepřete. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte. Pak stáhněte plamen tak, aby směs jen probublávala, zakryjte pokličkou a nechte 20 minut vařit.

Občas zkontrolujte – zamíchejte, a pokud se směs přichytává na dno kastrolu, můžete ji trochu podlít.

5) Přidejte čokoládu a fazole, promíchejte a nechte ještě 10 minut probublávat. Pak ochutnejte a případně dochuťte chilli, záleží na vás, jestli jídlo chcete ostřejší, nebo jemnější, můžete přidat i čerstvý koriandr. Dobře promíchejte, opět zakryjte poklicí a nechte 10 minut odpočívat.

Typickou přílohou pro chilli con carne je rýže a také kukuřičné tortilly.

Doba přípravy 70 minut

Energie v porci 1825 kJ

Náročnost 2

Guacamole

(Pro 4 osoby)

4 zralá avokáda, 2 rajčata, 1 cibule, 3 čerstvé zelené chilli papričky, 2 stroužky česneku, 50 g čerstvé natě koriandru, mořská sůl a citronová šťáva podle chuti, sáček solených totopos (kukuřičné tortillové lupínky)

1) Avokáda rozpulte a vyjměte pecku. Oloupejte je a dejte do mísy. Rozmačkejte je vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.

Doba přípravy 20 minut

Energie v porci 900 kJ

Náročnost 1

Mexická quesadilla se zeleninovou salsou

(Recept pro 4 osoby)

400 g mletého hovězího masa, 8 tortill, 1 plechovka červených fazolí, 1 malá plechovka kukuřice, 1 červená paprika, 250 g čedaru, 2 lžíce rajčatového pyré, 200 ml hovězího vývaru, chilli podle chuti, pepř, sůl, olej

Zeleninová salsa: 2 chilli papričky, 5 stroužků česneku, cibule, 7 rajčat, 4 papriky, olivový olej, vinný ocet, pepř, sůl

1) Na rozpálené pánvi osmažíme mleté maso, které ochutíme solí a pepřem. Podle chuti přidáme chilli.

2) Maso podlijeme hovězím vývarem a necháme krátce povařit. Nakonec přidáme rajčatové pyré a vše promícháme.

3) Fazole a kukuřici zbavíme nálevu. Papriku nakrájíme na kostičky, vše přidáme do masa a promícháme.

4) Sýr nastrouháme nahrubo a připravíme si tortillu. Tortillu vložíme na grilovací pánev, posypeme sýrem, na sýr následuje masová směs, strouhaný čedar a nakonec druhá tortilla. Během smažení vrchní plátek lehce přimáčkneme, aby se spojil se sýrem.

5) Jakmile nám začne spodní tortilla zlátnout, quesadillu obrátíme, opečeme z druhé strany a je hotovo!

Salsa: Rajčata, cibuli, papriky očistíme a nakrájíme na drobno. Přidáme lisovaný česnek, olej, ocet, sůl a pepř podle chuti. Vše promícháme a podle potřeby ochutíme. Podáváme spolu s quesadillou.

Doba přípravy 55 minut

Energie v porci 2266 kJ

Náročnost 3

Text: Eva Hořánková, Bezlepková kuchařka a Zelená kuchyně nakladatelství Synergie, tescorecepty.cz, Food Network

Foto: Synergie, Shutterstock, Food Network, Tescorecepty.cz

Předchozí článek
Související články
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tisacali: Vesnice ukrytá v obří jeskyni!
epochalnisvet.cz
Tisacali: Vesnice ukrytá v obří jeskyni!
Na obzoru se objeví plachetnice. Nepřátelé! Je jedno, jestli to jsou Římané nebo Kartáginci. Tak či onak přicházejí loupit a vraždit. Skupina lidí prchá tajnou stezkou do kopce. Tam, ve skrytu před kýmkoliv, je město, které je jejich poslední nadějí…   Je horký den roku 1910. Ettore Pais (1856–1939), slavný italský archeolog, se vydává na
Variabilní hra s koupelnovým nábytkem
rezidenceonline.cz
Variabilní hra s koupelnovým nábytkem
V koupelně se zdržujeme stále déle, relaxujeme zde a zbavujeme se stresu. Proto klademe velké nároky na dokonalou sanitu i esteticky působivý nábytek. Koupelna bezprostředně navazuje na ložnici, a proto stejně jako celý moderní interiér mění svůj vzhled. Proměňuje se ve vzdušnou místnost, která vedle praktického využití nabízí také estetický zážitek. Nábytek tvoří variabilní řady skříněk,
Steaky ze svíčkové
nejsemsama.cz
Steaky ze svíčkové
U steaků platí, že se pečou z každé strany tak dlouho, jak jsou vysoké v cm. Pokud máte tedy 3 cm vysoké maso, pečte z každé strany 3 min, aby bylo propečené akorát. Ingredience na 4 porce: 4 plátky ze svíčkové (vysoké 3 cm) 2 lžičky hrubé soli 2 lžičky drceného barevného pepře olivový olej Postup: Maso opláchněte
Tragický sen nás zachránil…
skutecnepribehy.cz
Tragický sen nás zachránil…
S manželem jsme byli před lety na služební cestě v Německu a druhý den jsme měli dál pokračovat vlakem. Naše plány nakonec změnil děsivý sen. Pokud nám hrozí vážné nebezpečí, dobré síly nám mohou poslat poselství, které plně oceníme až se zpětnou platností. Sama jsem něco takového zažila, takže vím, o čem mluvím. Varování před katastrofou Během spánku můžeme
Záhadné zmizení kolonie Roanoke: Osadníci, kteří se vypařili do neznáma
enigmaplus.cz
Záhadné zmizení kolonie Roanoke: Osadníci, kteří se vypařili do neznáma
V roce 1587 zmizela celá anglická kolonie na ostrově Roanoke bez jediné stopy. Osadníci, včetně žen a dětí, se jednoduše vypařili z povrchu zemského. Co se stalo s těmito lidmi a proč po sobě nezanech
První surfařská cestovka slaví plnoletost: 18 let na vlnách
iluxus.cz
První surfařská cestovka slaví plnoletost: 18 let na vlnách
Surfová kancelář Surf-Trip, kterou založili sourozenci Olivovi, naučila za 18 let surfovat tisíce lidí z Česka i Slovenska. Z původně malých surfových kempů vyrostla ve stabilní cestovní kancelář s me
Zázračná studánka na Křemešníku: Dokáže předpovědět válku?
epochanacestach.cz
Zázračná studánka na Křemešníku: Dokáže předpovědět válku?
Je to jeden z nejvyšších vrcholů Českomoravské vrchoviny, turistický cíl a poutní místo. Vypravte se na Křemešník za zázračnou studánkou, která má prý řadu výjimečných vlastností. Kousek od Pelhřimova se tyčí vrch Křemešník, který je významným poutním místem. Stojí zde kostel Nejsvětější Trojice, konají se sem náboženské poutě a turisty sem přitahuje Zázračná studánka. O
Bojí se, že jí Němec uteče za jinou?
nasehvezdy.cz
Bojí se, že jí Němec uteče za jinou?
Ještě ani neproběhla svatba s partnerkou Petrou Hebkou, a herec Marek Němec (44) už se chlubí výrazným prstýnkem na prsteníčku. Zvídavým lidem v jeho okolí to nedalo spát a ptali se, jestli to nen
Letní bruschetta s rajčaty
tisicereceptu.cz
Letní bruschetta s rajčaty
Báječná jednoduchá pochoutka, kterou zvládnete za chvíli a s minimem ingrediencí. Ingredience chléb či bagety 4 rajčata 1 svazek čerstvé bazalky sůl a pepř 3 stroužky česneku olivový olej
Entomoterapie: Když člověka léčí hmyz
21stoleti.cz
Entomoterapie: Když člověka léčí hmyz
Žádná novinka to vlastně není, určité druhy hmyzu se k léčení používaly už ve starověku a tato zkušenost se leckde uchovala dodnes v lidové tradici. Jenže medicína si musela pár století počkat na vývo
4 podlé zrady v egyptském válečnictví: Soupeře ochromí klisna i kočky
historyplus.cz
4 podlé zrady v egyptském válečnictví: Soupeře ochromí klisna i kočky
Faraon Thutmose III. je inteligentní a velkorysý, jedná s rozvahou. Jestli ale něco nesnáší, je to neúspěch. Jeho vojevůdce Džehuti dobře ví, že svého pána nesmí zklamat. Když hrozí, že se obléhání blízkovýchodního města Joppa potáhne příliš dlouho, musí vymyslet lest. Řadu let vyrůstal ve stínu své nevlastní matky, královny Hatšepsut (vláda v letech asi
Černobyl: Město, které se stalo smrtícím monstrem a lákadlem pro dobrodruhy
epochaplus.cz
Černobyl: Město, které se stalo smrtícím monstrem a lákadlem pro dobrodruhy
26. dubna 1986 otřásly jadernou elektrárnou v Černobylu dvě mohutné exploze, které navždy změnily osud města Pripjať a okolní krajiny. Tato nejhorší jaderná katastrofa v historii lidstva proměnila kdysi prosperující oblast v uzavřenou zónu, kde se život zastavil a příroda pomalu přebírá svou vládu. Navzdory tragické minulosti je dnes Černobyl poměrně bezpečnou destinací pro organizované