Dátá másála náleží do indických specialit. Je známý také pod názvy „čaj pro dobrou náladu“, ajurvédský čaj anebo bílý čaj. V Indii byste ho dostali kdekoliv na ulici podobně jako u nás zmrzlinu, ale v Evropě není ještě tak známý.
Dátá másálu je třeba vařit přísně podle starověké ajurvédské tradice, aby byl účinný. Obsahuje čajové koření kardamom, zázvor, hřebíček, skořici a bílý pepř.
Podle starověké indické medicíny ajurvédy pomáhá tento čaj při vyrovnání tělesné teploty, dodává energii k léčení nemocí dýchacích cest, proti kašli, rýmě, pomáhá snižovat horečku a harmonizuje krevní tlak.
A pokud se cítíte smutní nebo vás někdo rozzlobil, dokáže přivolat dobrou náladu.
Jak si čaj vyrobit doma?
Do vroucí vody dáte koření Dátá másálu a černý čaj. Tuto směs koření seženete v čajovnách nebo ve zdravé výživě. Necháte povařit jednu minutu. Pak přidáte mléko a necháte vzkypět. Pokud povaříte déle, může být čaj pěkně ostrý.
Nakonec scedíte a podáváte zásadně teplý. Je možno jej osladit medem nebo slazení vynechat. Záleží na vaší chuti. Neservírujete do konvice, ale naléváte do šálků a pomalu vychutnáváte. Dátá másála je velmi povzbuzující při čtení nebo studování dlouho do noci.
Tento čaj ocení všichni milovníci sladkého. Je velice příjemný na žaludek. Skvěle se hodí jako ranní životabudič po prohýřené noci.