Domů     Za kaštanovou vůní
Za kaštanovou vůní
30.12.2020

Mráz zalézá za nehty, všude plno sněhu a vůně kaštanů vábící k zakoupení téhle horké laskominy, kterou prodavač s úsměvem zabalí do kornoutu.

Takhle nějak si člověk představuje Vánoce před sto lety. Pak se u nás kaštany i prodejci z ulic vytratili. Naštěstí ne navždy.

Tuhle lahůdku najdete v obchodech i na podzimních trzích, dokonce, a to možná nevíte, u nás jedlý kaštan roste, takže ten, kdo ví kde, nebo ho má na zahradě, si může plody nasbírat. My ostatní prostě zajdeme do obchodu.

Ale umíme to s kaštany v kuchyni ještě vůbec? Pokusíme se vám trochu poradit.

Trpká lahůdka

Plody se sklízí každoročně koncem září a října, záleží na poloze stromu a klimatických podmínkách. Sbírají se ze země, a pozor, jsou k tomu potřeba pevné kožené rukavice, abyste se neporanili o ostré trny.

Syrové plody jsou nepříjemně trpké, takže je třeba je vždycky tepelně upravit.

Kaštany jsou zpravidla velmi rychle napadány plísněmi, které mohou způsobit až černé zabarvení jádra, proto je byste měli při jejich koupi být ostražití a případně i prodávajícího požádat o rozkrojení některých plodů. Měly by se rychle spotřebovat.

Vysycháním totiž velmi tvrdnou a stávají se nepoživatelnými. Většinou je známe pečené, ale můžete je také uvařit, vyloupat a zmrazit. Tehdy totiž neztratí chuť ani kvalitu.

Co s nimi?

Jestli vás napadá pouze americký krocan na den Díkůvzdání s kaštanovou nádivkou, je to málo. Nadívat můžete i jinou drůbež, ale také třeba vepřové nebo telecí maso.

Koupit se dají i konečné produkty jako kaštany kandované, vakuované, kaštanová mouka či vločky, kaštany v alkoholu… Ve Francii a Itálii se z kaštanů vyrábí alkohol, ve Švýcarsku a na Korsice zase kaštanové pivo.

Bloček

Kaštany pro zdraví

V lidovém léčitelství se jedlé kaštany doporučují na žaludek a také se říká, že jsou dobré na mozek – tedy proti únavě a stresu, stárnutí i zapomínání. Také pomáhají při skleslosti a úzkosti.

Jsou vhodné pro diabetiky, alergiky, pro ty, kdo trpí celiakií a co je důležité, čistí játra.

Už paní Rettigová kaštany s láskou připravovala a její recept na nákyp zněl takto.

Utři čtvrt libry másla, opař a ustrouhej 6 lotů mandlí, taktéž ustrouhej půl libry pečených a oloupaných kaštanů, dej vše do toho utřeného másla, k tomu 6 lotů tlučeného cukru, 6 žloutků, z půl citronu krájené kůry, trochu tlučené skořice, po třech bílkách sněhu, vymaž formu, posyp kůrkou žemličkovou, vlij do ní, nech to hezky dozlatova upéct, vyklop, posyp cukrem a nes na tabuli.

Pečené kaštany

1) Troubu si rozpálíme na 210 °C. Všechny kaštany nařízneme z jedné strany do křížku, aby se nám lépe loupaly, a vyskládáme na plech nebo grilovací pánev.

2) Pečeme 15–20 minut, dokud se nerozevřou a jejich vnitřek nezačne zlátnout. Že jsou kaštany hotové poznáme podle toho kdy ucítíme příjemnou vůni.

3) Horké kaštany trochu pokropíme vodou, zabalíme do starší utěrky a silně stlačíme, aby popraskala slupka a necháme je tak asi pět minut. Pak je přemístíme na keramickou misku zakryjeme talířem, aby příliš rychle nevychladly. Potom by totiž slupky opět ztvrdla a špatně se loupala.

Tip: Kaštany můžeme před pečením dát do vody a nechat je po dobu několika hodin nasáknout, abychom předešli jejich vysušení během pečení.

POZOR: Naříznutí kaštanů je nutné už proto, že bez něj by v troubě vybouchly a rozprskly se.

Krémová polévka

200 g kaštanů, 40 g másla, 1 cm čerstvého zázvoru, 50 g řapíkatého celeru, 1 l kuřecího vývaru, 50 ml smetany, sůl, pepř, opečené kaštany a bylinky na ozdobu, 1 cibule

1) Kaštany nařízneme do kříže, aby se nám později lépe loupaly. Troubu předehřejeme na 220 °C. Pečeme je 20 minut. Poté je oloupeme.

2) V hrnci rozehřejeme máslo. Necháme na něm zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Přihodíme pokrájený zázvor, celer a kaštany a dvě minuty opékáme, Potom zalijeme vývarem. Vaříme 30 minut.

3) Polévku rozmixujeme, osolíme a opepříme a zjemníme smetanou. Ozdobíme kousky kaštanů a bylinkami. Podáváme s opečeným toustem.

TIP: Ušetřete si práci s vývarem a použijte rychlejší variantu v podobě bujónu. Stačí ho zalít horkou vodou.

Kuře s nádivkou

1 menší kuře, sušená majoránka, sladká paprika, máslo, 3 rohlíky, 150 ml smetany, 2 malé šalotky, 150 g nasekaných jedlých kaštanů, 3 lžíce sušených brusinek, 1 lžíce čerstvého tymiánu, 1 lžíce rozmarýnu, sůl, pepř

1) Celé omyté kuře důkladně ze všech stran osolíme. Pod kůži dáme na několika místech trochu másla. Okořeníme ho trochou sladké papriky, sušenou majoránkou a čerstvě namletým pepřem. Takto připravené kuře dáme do máslem vymazaného pekáče.

2) Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. Ty dáme na cca 7 minut na suchý plech do vyhřáté trouby uschnout. Stačí, když ztvrdnou, nemusí být opečené.

3) Mezitím nasekáme oloupané jedlé kaštany a dvě šalotky. Na cca 70 g másla nejprve orestujeme šalotku, pak přidáme jedlé kaštany, lístky čerstvého tymiánu a nasekaný čerstvý rozmarýn. Vše zalijeme smetanou, osolíme a necháme 5 minut provařit. Nakonec přidáme nasekané sušené brusinky.

4) Nyní oddělíme bílky od žloutků u tří vajec. Žloutky přidáme k nakrájeným vysušeným rohlíkům a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Smetanovou směs s kaštany a brusinkami rovněž přidáme k rohlíkům a vše zamícháme. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.

Takto připravenou nádivku nijak nezahušťujeme, přendáme ji do vymazané zapékací mísy a pečeme zvlášť nebo ji přidáme do pekáče ke kuřeti. Tuto variantu nedoporučujeme u většího kuřete. Špatně se pak koordinuje dopečení.

5) Pečeme s kuřetem cca 60 minut pod pokličkou na 180 °C a následně odkryté na 200 °C dozlatova. Samostatně nádivku pečeme cca 30 minut při 180 °C.

Pyré

1–1,5 kg jedlých kaštanů, 200 g třtinového cukru, 1 vanilkový lusk, 250 ml vody

1) Troubu předehřejeme na 230 °C. Ostrým nožem uděláme na každém kaštanu dva zářezy křížem a dáme je v jedné vrstvě na plech podlité 200 ml vody. Pečeme 10 minut.

2) Kaštany ještě horké vyloupeme. Poté je dáme do středního hrnce spolu s cukrem, semínky z jednoho vanilkového lusku a vodou. Jemně vaříme přibližně 25–35 minut, dokud se většina tekutiny nevstřebá.

3) Kaštany scedíme, ale cukrový sirup si odložíme. Začněte je mixovat na hladké pyré a postupně přidáváme tolik sirupu, kolik potřebujeme na požadovanou konzistenci. Po vychladnutí, uskladníme ve vzduchotěsné nádobě v lednici.

Tip: Pyré je vynikající třeba se šlehačkou.

Kaštanový koláč (Castagnaccio)

250 g kaštanové mouky, 100 g rozinek, 70 g piniových oříšků, pomerančová kůra, 1 lžička fenyklových semínek, voda podle potřeby, moučkový cukr na posypání, olej, sůl

1) Rozinky namočíme do vody, aby nabobtnaly. Kaštanovou mouku prosijeme do misky, přidáme rozinky i s vodou, pomerančovou kůru na zvýraznění chuti, fenyklová semínka a trošku piniových oříšků.

2) Promícháme, dochutíme špetkou soli. Formu na pečení vymažeme olejem, nalijeme do ní těsto a posypeme zbytkem piniových oříšků.

3) Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220 °C 20 minut. Po upečení pocukrujeme a můžeme podávat.

Text: Eva Hořánková

Foto: PX FUEL

Štítky:
Související články
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Asteroid, který vyhubil dinosaury, měl překvapivý vliv na život mlžů
21stoleti.cz
Asteroid, který vyhubil dinosaury, měl překvapivý vliv na život mlžů
Když před 66 miliony let narazil do naší planety asteroid, došlo k vyhynutí asi 70 % živočišných druhů, včetně slavných dinosaurů. Vyhubeni byli i páni druhohorních oceánů, tedy mosasauři, stejně jako
Vražda římského císaře Caliguly se stala pomstou za jeho zvrhlosti a posměšky
epochaplus.cz
Vražda římského císaře Caliguly se stala pomstou za jeho zvrhlosti a posměšky
Po necelých čtyřech letech Caligulovy vlády se z Říma se vytratila pohoda, která tu dříve panovala. Každý se bojí, co přinese následující den. Jejich zvrhlému vládci Caligulovi není nic svaté. Klidně se vrhá na ženy senátorů, a to i v přítomnosti jejich manželů. Římský císař Caligula (12–41 n. l.) sebejistě prohlašuje, že každá římská žena je jeho
Sorbet s čokoládovou polevou a pěnovými bonbony
tisicereceptu.cz
Sorbet s čokoládovou polevou a pěnovými bonbony
Sorbet můžeme nechat v mrazáku klidně až deset dní. Ingredience na 4 porce Na sorbet 150 g kvalitní tmavé čokolády 120 g kvalitní mléčné čokolády 200 g moučkového cukru 500 ml vody Na z
Hermés: Božský narušitel
epochalnisvet.cz
Hermés: Božský narušitel
Někdy se nedaří, ať děláme, co děláme. Někdy to vypadá, že nám někdo stále hází klacky pod nohy. Pokud se ale podíváme na věci z nadhledu, možná uslyšíme zašustění křídel. Že by anděl? To spíš božský šprýmař Hermés. Starořecký bůh Hermés je povedený filuta, pokud se vůbec hodí takto familiárně vyjadřovat o bohu, který přes
Sharm El Sheikh – egyptský ráj na konci Sinaje
nejsemsama.cz
Sharm El Sheikh – egyptský ráj na konci Sinaje
Z bývalé rybářské osady beduínů se během desetiletí stalo moderní živé letovisko, které nabízí luxus nejvyšší kvality a stovky možností, jak si ho užít. Až sem zavítáte, můžete využít jednak přívětivost exotikou zavánějícího města a pulzujícího přístavu nebo pár kilometrů vzdálenou zátoku Naama Bay. Pláže tady jsou nádherné a hotely jsou příznačné velmi vysokým standardem. Co tu hledáte, to zde
KARLOVARSKO KOLMO: VÍTEJTE V CYKLOREGIONU ČESKO – BAVORSKÉ LÁZNĚ!
epochanacestach.cz
KARLOVARSKO KOLMO: VÍTEJTE V CYKLOREGIONU ČESKO – BAVORSKÉ LÁZNĚ!
Představte si, že šlapete klidnou cestou lemovanou hustými lesy, míjíte tiché lázeňské parky i tajemná rašeliniště, dýcháte čerstvý vzduch a máte čas jen pro sebe, pro své myšlenky, nebo pro radost dětí, které vás nadšeně předjíždějí. Přesně takové chvíle vám nabízí cykloregion Česko-bavorské lázně. Ať už milujete kopce, rovinky, nebo jen ten pocit volnosti, kdy
Strašidelné Mladoboleslavsko: Zlí skřeti, zářící koule, katovo pokání i přízrační bojovníci
enigmaplus.cz
Strašidelné Mladoboleslavsko: Zlí skřeti, zářící koule, katovo pokání i přízrační bojovníci
Nedaleko Mladé Boleslavi najdeme obec Jemníky, která své pojmenování mohla získat po nechvalně známých bytostech. Jamníci totiž byli zlí duchové či skřeti žijící v jámách, kteří páchali zlo a škodili
Rodina Romana Vojteka opět v ohrožení?
nasehvezdy.cz
Rodina Romana Vojteka opět v ohrožení?
Herec Roman Vojtek (53) ze seriálu Ulice působí s manželkou Petrou (38) jako dvojice, kterou nic nerozhodí. Ale až teď přiznala muzikálová zpěvačka, že roky žila ve strachu, že ji Vojtek opustí jako
Oheň spoutaný designem
rezidenceonline.cz
Oheň spoutaný designem
Plameny tančící za skleněnými krbovými dvířky okouzlují a fascinují i dnešního člověka, přestože je obklopen těmi nejmodernějšími technologiemi a přístroji. Kupodivu právě v kontrastu se soudobou, téměř dokonale automatizovanou domácností se živý oheň vyjímá obzvlášť dobře, a proto se krby na dřevo objevují v mnohých bytech a domech. Nebudeme si nalhávat, že příprava otopu a
Ford představuje limitovanou sérii modelů Sound Edition
iluxus.cz
Ford představuje limitovanou sérii modelů Sound Edition
Ford dnes představil svá oblíbená SUV Puma Gen-E a Kuga v limitované sérii Sound Edition jako první zástupce Ford Collection. Ford Collection jsou limitované série speciálních modelů, které v jednom b
Nová kolegyně nám zpočátku všem pila krev
skutecnepribehy.cz
Nová kolegyně nám zpočátku všem pila krev
Do našeho kolektivu přišla nová posila. Byla neschopná, a ještě k tomu nafoukaná. Všichni nad ní zlomili hůl, mně jí ale začalo být líto. Když vstoupila Markéta do dveří, všem se zatajil dech. Už od pohledu bylo vidět, že to s ní nebude lehké. Nosánek měla nahoru, a jak dosedla k pracovnímu stolu, začala bubnovat dlouhými nehty do klávesnice. Pak
Záhadná ODESSA: Pomáhala nacistům na útěku tajná organizace SS?
historyplus.cz
Záhadná ODESSA: Pomáhala nacistům na útěku tajná organizace SS?
Na slunné pláži v Buenos Aires si právě prošedivělý muž v brýlích objednává další koktejl. Na tváři má blažený úsměv. Fakt, že má na svědomí miliony životů, ho nijak netrápí, naopak je na to pyšný. Ačkoliv si pro Adolfa Eichmanna nakonec spravedlnost přijde, mnoho nacistických zločinců se jí vyhne. Co byla zač záhadná organizace ODESSA,