Domů     Za kaštanovou vůní
Za kaštanovou vůní
30.12.2020

Mráz zalézá za nehty, všude plno sněhu a vůně kaštanů vábící k zakoupení téhle horké laskominy, kterou prodavač s úsměvem zabalí do kornoutu.

Takhle nějak si člověk představuje Vánoce před sto lety. Pak se u nás kaštany i prodejci z ulic vytratili. Naštěstí ne navždy.

Tuhle lahůdku najdete v obchodech i na podzimních trzích, dokonce, a to možná nevíte, u nás jedlý kaštan roste, takže ten, kdo ví kde, nebo ho má na zahradě, si může plody nasbírat. My ostatní prostě zajdeme do obchodu.

Ale umíme to s kaštany v kuchyni ještě vůbec? Pokusíme se vám trochu poradit.

Trpká lahůdka

Plody se sklízí každoročně koncem září a října, záleží na poloze stromu a klimatických podmínkách. Sbírají se ze země, a pozor, jsou k tomu potřeba pevné kožené rukavice, abyste se neporanili o ostré trny.

Syrové plody jsou nepříjemně trpké, takže je třeba je vždycky tepelně upravit.

Kaštany jsou zpravidla velmi rychle napadány plísněmi, které mohou způsobit až černé zabarvení jádra, proto je byste měli při jejich koupi být ostražití a případně i prodávajícího požádat o rozkrojení některých plodů. Měly by se rychle spotřebovat.

Vysycháním totiž velmi tvrdnou a stávají se nepoživatelnými. Většinou je známe pečené, ale můžete je také uvařit, vyloupat a zmrazit. Tehdy totiž neztratí chuť ani kvalitu.

Co s nimi?

Jestli vás napadá pouze americký krocan na den Díkůvzdání s kaštanovou nádivkou, je to málo. Nadívat můžete i jinou drůbež, ale také třeba vepřové nebo telecí maso.

Koupit se dají i konečné produkty jako kaštany kandované, vakuované, kaštanová mouka či vločky, kaštany v alkoholu… Ve Francii a Itálii se z kaštanů vyrábí alkohol, ve Švýcarsku a na Korsice zase kaštanové pivo.

Bloček

Kaštany pro zdraví

V lidovém léčitelství se jedlé kaštany doporučují na žaludek a také se říká, že jsou dobré na mozek – tedy proti únavě a stresu, stárnutí i zapomínání. Také pomáhají při skleslosti a úzkosti.

Jsou vhodné pro diabetiky, alergiky, pro ty, kdo trpí celiakií a co je důležité, čistí játra.

Už paní Rettigová kaštany s láskou připravovala a její recept na nákyp zněl takto.

Utři čtvrt libry másla, opař a ustrouhej 6 lotů mandlí, taktéž ustrouhej půl libry pečených a oloupaných kaštanů, dej vše do toho utřeného másla, k tomu 6 lotů tlučeného cukru, 6 žloutků, z půl citronu krájené kůry, trochu tlučené skořice, po třech bílkách sněhu, vymaž formu, posyp kůrkou žemličkovou, vlij do ní, nech to hezky dozlatova upéct, vyklop, posyp cukrem a nes na tabuli.

Pečené kaštany

1) Troubu si rozpálíme na 210 °C. Všechny kaštany nařízneme z jedné strany do křížku, aby se nám lépe loupaly, a vyskládáme na plech nebo grilovací pánev.

2) Pečeme 15–20 minut, dokud se nerozevřou a jejich vnitřek nezačne zlátnout. Že jsou kaštany hotové poznáme podle toho kdy ucítíme příjemnou vůni.

3) Horké kaštany trochu pokropíme vodou, zabalíme do starší utěrky a silně stlačíme, aby popraskala slupka a necháme je tak asi pět minut. Pak je přemístíme na keramickou misku zakryjeme talířem, aby příliš rychle nevychladly. Potom by totiž slupky opět ztvrdla a špatně se loupala.

Tip: Kaštany můžeme před pečením dát do vody a nechat je po dobu několika hodin nasáknout, abychom předešli jejich vysušení během pečení.

POZOR: Naříznutí kaštanů je nutné už proto, že bez něj by v troubě vybouchly a rozprskly se.

Krémová polévka

200 g kaštanů, 40 g másla, 1 cm čerstvého zázvoru, 50 g řapíkatého celeru, 1 l kuřecího vývaru, 50 ml smetany, sůl, pepř, opečené kaštany a bylinky na ozdobu, 1 cibule

1) Kaštany nařízneme do kříže, aby se nám později lépe loupaly. Troubu předehřejeme na 220 °C. Pečeme je 20 minut. Poté je oloupeme.

2) V hrnci rozehřejeme máslo. Necháme na něm zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Přihodíme pokrájený zázvor, celer a kaštany a dvě minuty opékáme, Potom zalijeme vývarem. Vaříme 30 minut.

3) Polévku rozmixujeme, osolíme a opepříme a zjemníme smetanou. Ozdobíme kousky kaštanů a bylinkami. Podáváme s opečeným toustem.

TIP: Ušetřete si práci s vývarem a použijte rychlejší variantu v podobě bujónu. Stačí ho zalít horkou vodou.

Kuře s nádivkou

1 menší kuře, sušená majoránka, sladká paprika, máslo, 3 rohlíky, 150 ml smetany, 2 malé šalotky, 150 g nasekaných jedlých kaštanů, 3 lžíce sušených brusinek, 1 lžíce čerstvého tymiánu, 1 lžíce rozmarýnu, sůl, pepř

1) Celé omyté kuře důkladně ze všech stran osolíme. Pod kůži dáme na několika místech trochu másla. Okořeníme ho trochou sladké papriky, sušenou majoránkou a čerstvě namletým pepřem. Takto připravené kuře dáme do máslem vymazaného pekáče.

2) Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. Ty dáme na cca 7 minut na suchý plech do vyhřáté trouby uschnout. Stačí, když ztvrdnou, nemusí být opečené.

3) Mezitím nasekáme oloupané jedlé kaštany a dvě šalotky. Na cca 70 g másla nejprve orestujeme šalotku, pak přidáme jedlé kaštany, lístky čerstvého tymiánu a nasekaný čerstvý rozmarýn. Vše zalijeme smetanou, osolíme a necháme 5 minut provařit. Nakonec přidáme nasekané sušené brusinky.

4) Nyní oddělíme bílky od žloutků u tří vajec. Žloutky přidáme k nakrájeným vysušeným rohlíkům a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Smetanovou směs s kaštany a brusinkami rovněž přidáme k rohlíkům a vše zamícháme. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.

Takto připravenou nádivku nijak nezahušťujeme, přendáme ji do vymazané zapékací mísy a pečeme zvlášť nebo ji přidáme do pekáče ke kuřeti. Tuto variantu nedoporučujeme u většího kuřete. Špatně se pak koordinuje dopečení.

5) Pečeme s kuřetem cca 60 minut pod pokličkou na 180 °C a následně odkryté na 200 °C dozlatova. Samostatně nádivku pečeme cca 30 minut při 180 °C.

Pyré

1–1,5 kg jedlých kaštanů, 200 g třtinového cukru, 1 vanilkový lusk, 250 ml vody

1) Troubu předehřejeme na 230 °C. Ostrým nožem uděláme na každém kaštanu dva zářezy křížem a dáme je v jedné vrstvě na plech podlité 200 ml vody. Pečeme 10 minut.

2) Kaštany ještě horké vyloupeme. Poté je dáme do středního hrnce spolu s cukrem, semínky z jednoho vanilkového lusku a vodou. Jemně vaříme přibližně 25–35 minut, dokud se většina tekutiny nevstřebá.

3) Kaštany scedíme, ale cukrový sirup si odložíme. Začněte je mixovat na hladké pyré a postupně přidáváme tolik sirupu, kolik potřebujeme na požadovanou konzistenci. Po vychladnutí, uskladníme ve vzduchotěsné nádobě v lednici.

Tip: Pyré je vynikající třeba se šlehačkou.

Kaštanový koláč (Castagnaccio)

250 g kaštanové mouky, 100 g rozinek, 70 g piniových oříšků, pomerančová kůra, 1 lžička fenyklových semínek, voda podle potřeby, moučkový cukr na posypání, olej, sůl

1) Rozinky namočíme do vody, aby nabobtnaly. Kaštanovou mouku prosijeme do misky, přidáme rozinky i s vodou, pomerančovou kůru na zvýraznění chuti, fenyklová semínka a trošku piniových oříšků.

2) Promícháme, dochutíme špetkou soli. Formu na pečení vymažeme olejem, nalijeme do ní těsto a posypeme zbytkem piniových oříšků.

3) Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220 °C 20 minut. Po upečení pocukrujeme a můžeme podávat.

Text: Eva Hořánková

Foto: PX FUEL

Štítky:
Související články
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
15.10.2024
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Mají totiž pozoruhodně blahodárné úč
10.10.2024
Sušené maso neboli jerky si už několik let získává příznivce i u nás. Kdysi to bylo cosi neznámého, o čem jsme jen kdysi četli v knihách o americkém západě. Dneska si je můžeme klidně koupit, ale také, což je ještě lepší, sami udělat. Můžete si je dát jen tak pro chuť, ale oceníte je i jako malou svačinku během dne a určitě se vám hodí na výletě, protože v batohu nezabere téměř žádné místo a také
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
reklama
Šikovné tipy
Poetické kamenné svícny
Také máte doma spoustu kamínků nasbíraných na výletech? Možná jsou mezi nimi i ty ploché, které omlela voda z potoka nebo ta mořská. A právě ty se budou hodit. Budete potřebovat: ploché kameny různých velikostí, lepidlo na kámen, svíčky. 1) Vyberte velký základní kámen a dejte na něj dostatečné množství lepidla. 2) Druhý kámen položte […]
Až skončí grilovací sezona
Čas běží jako splašený, a tak než se nadějeme, sezona grilování skončí. Přátelé se rozjedou do svých městských bytů a až na krátká občasná setkání zbydou jen vzpomínky na to hezké. A také jedna ne moc příjemná povinnost. Bude to chtít vyčistit gril. Co si budeme povídat, to je činnost, kterou nedělá rád snad nikdo […]
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nemůže Maximová najít chlapa kvůli svému otci?
nasehvezdy.cz
Nemůže Maximová najít chlapa kvůli svému otci?
Je krásná, talentovaná a už nějaký čas sama. Herečka Elizaveta Maximová (32) ze seriálu Jedna rodina v rozhovoru přiznala, že za všechno zřejmě mohou její dva tatínci! Bolestivý rozchod Loni se
Stovky nových pohádkových příběhů, a ještě více atrakcí:  Největší světelný zábavní park WINTER WONDERLAND se vrací
21stoleti.cz
Stovky nových pohádkových příběhů, a ještě více atrakcí: Největší světelný zábavní park WINTER WONDERLAND se vrací
Světelný zábavní park Winter Wonderland znovu otevřel. Na 30 000 m² přináší více než 200 nových zářivých instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy. V ceně vstupenky jsou zároveň neomezené
Obraz po pradědečkovi našel cestu domů
skutecnepribehy.cz
Obraz po pradědečkovi našel cestu domů
Náš praděd krásně maloval, žádný jeho výtvor nám ale po něm nezůstal. Vnuk si jednou koupil obraz v bazaru, byli jsme překvapeni autorem. Svého pradědečka jsem neznala, hodně jsem ale o něm slyšela. Byl to umělec, malíř, který vystavoval i v cizině. Bohužel jsem neměla ani jeho podobiznu a ani žádný z jeho obrazů se v naší rodině nedochoval. Prababička je všechny
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
epochanacestach.cz
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
Více pohádkových příběhů i atrakcí, více zábavy, již od 18. října v Praze, Letňanech. Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací do pražských Letňan. Přináší více než 200 nových světelných instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy, přidá také další, ještě větší zábavné a adrenalinové atrakce. Všechny venkovní atrakce a světelné instalace jsou v ceně základní vstupenky.
Chilli con carne s vařenou rýží
tisicereceptu.cz
Chilli con carne s vařenou rýží
Luštěniny zasytí, obsahují bílkoviny a velké množství vlákniny. Ingredience 1 lžíce řepkového oleje 1 střední cibule 280 g hovězího mletého masa 1 lžička mleté sladké papriky ¼ lžičky kajens
Odhalte tajemství pěti prvků
enigmaplus.cz
Odhalte tajemství pěti prvků
Se zákonem jin a jang uplatňovali staří taoisté při analýze a chápání přírodních dějů teorii pěti prvků. Vnímali je jako dynamické procesy, které mohou vysvětlit všechno v přirozeném světě. Každý p
Nevlastní dcera je mou oporou
nejsemsama.cz
Nevlastní dcera je mou oporou
Ať si někdy vysníte budoucnost, osud si pohraje s kartami, a vše dopadne úplně jinak. Moje milovaná vlastní dcera mě odstřihla a jen pár let nato mi do života přišla nevlastní dcera. Zamilovala jsem se už na učňáku a s Karlem jsme byli spřízněné duše až do jeho posledního vydechnutí. Velmi brzy po svatbě se nám narodila dvojčata, kluci Tomáš
Komfort vnitřního prostředí
rezidenceonline.cz
Komfort vnitřního prostředí
Dostatečná vlhkost, příjemná teplota a čistota vzduchu v interiéru jsou důležitými faktory, jež významným způsobem ovlivňují kvalitu a uživatelský komfort obytného prostoru. Podílejí se na něm svými parametry samozřejmě také samotné budovy, dosažení potřebných hodnot je však leckdy nemožné bez odpovídajících zařízení. Ideální řešení představují novostavby, v nichž lze daného cíle dosáhnout aplikací vhodných řešení,
Tady může vypuknout peklo. Představujeme 10 nejbezpečnějších sopek planety
epochaplus.cz
Tady může vypuknout peklo. Představujeme 10 nejbezpečnějších sopek planety
Už po tisíce let jsou sopky tím, co lidstvo děsí a fascinuje zároveň. Jejich běsnění dokáže být neuvěřitelně nádherné, ale také obrovsky nebezpečné a doslova smrtící. Ostatně to se v minulosti ukázalo už mnohokrát a v některých případech sopečné výbuchy ovlivňovaly životy lidí po celém světě. A experti se shodují: Dříve nebo později nás něco takového nutně
Nepoctivé pekaře koupali ve Vltavě
historyplus.cz
Nepoctivé pekaře koupali ve Vltavě
„Podvádíte,“ píchne nespokojeně mistr pekařského cechu prstem do žitného bochníku. Ještě nepřikročil ke kontrole rozkrojením, a už na první pohled vidí, že chléb je menší, než určují cechovní artikule. Prodává se ale za běžnou cenu. Pekař má zaděláno na pořádný problém…   1. Pekaři. V letech 1349–1419 jich v metropoli působí 157. Založení O pražském
Vodní démoni dávných Germánů: Čím se lišili od vodníků?
epochalnisvet.cz
Vodní démoni dávných Germánů: Čím se lišili od vodníků?
Každý ví, kdo je to vodník. Pohádková bytost, která je buď legrační, nebo strašidelná. Za dávných dob byl ovšem považován za děsivého démona. V existenci antropomorfní vodní bytosti však nevěřili pouze slovanské, ale také germánské národy! Byla jejich víra oprávněná? Zatímco my máme vodníka, germánské národy mají Nixe. Tato tajemná bytost má s vodníkem
Plastová okna Schüco FocusIng s rovnými liniemi hliníku
iluxus.cz
Plastová okna Schüco FocusIng s rovnými liniemi hliníku
Nový plastový okenní systém Schüco FocusIng se designem maximálně přiblížil vzhledu hliníkových profilů, zvýšil podíl recyklovaného materiálu při výrobě, ale především nabízí dvojí stavební hloubk