Domů     Vločky nejen ovesné
Vločky nejen ovesné
10.5.2021

Možná ani jiné neznáte, ale to je velká škoda. Protože právě díky vločkám můžeme zařadit do jídelníčku rozmanité druhy obilovin.

Vločky jsou vlastně jen rozlisované zrno, nic víc. Vyrábějí se z obilovin – ovsa, ječmene, pšenice, špaldy, žita, rýže – a z plodin obilovinám podobných, kterým se někdy říká pseudoobiloviny. Patří sem třeba pohanka, quinoa, amarant nebo teff.

Jak se dělají?

Asi jste o tom nikdy nepřemýšleli, ale pojďme si o nich něco říci alespoň stručně. Nejdřív se očistí zrno. A pak se postup liší podle plodin.

Pšenice a žito se neloupou a nebrousí, podobně je to s amarantem a quinoou, takže vločky jsou celozrnné.

Oves špalda a pohanka jsou zbavené slupky stejně jako proso.

Ječmen se brousí, ale protože slupka částečně zůstává vzniká polocelozrnný produkt.

Napařování a lisování

Pára se nechává působit různě dlouhou dobu, od pár minut do několika desítek minut. Její teplota se obvykle pohybuje od 80 do 110 °C a nakonec zrna procházejí mezi dvěma válci, které je rozmáčknou a vytvoří tak vločky. Ty se pak už jen suší a balí.

Ovesné

Jsou měkké mají jemnou chuť a voní po ovsu. Oves obsahuje 66 % sacharidů, takže se moc nehodí při redukční dietě. Zato je bohatý na vápník, draslík, fosfor, má vysoký obsah železa. Je také zdrojem vitamínů A, D, E.

Tip: Sliz, který se uvolňuje při vaření, má uklidňující účinky na žaludeční a střevní sliznici.

V kuchyni: Lze je připravovat na stovky různých způsobů. Nejrychlejší je zalití teplým nebo studeným mlékem či vodou a na závěr stačí přidat trochou ořechů nebo ovoce. Povařením s vodou nebo mlékem vznikne chutná kaše.

Vločky jsou oblíbené také osmahnuté na pánvi s vajíčky nebo se přidávají do polévek, hodí se na ovesné placky, sušenky nebo karbanátky. Lze z nich připravit křupavou granolu k snídani.

Ječné

Jsou největší z vloček, mají málo výraznou chuť podobnou pšenici, které se podobají i složením. Oproti jiným dobře drží tvar. Nejsou tedy zcela vhodné pro přípravu kaše. Mají také větší rozměr. Ječmen obsahuje 80 % sacharidů,a asi 12 % vlákniny. Nechybí ani vitaminy E a B, zejména niacin, tedy B3 a minerály.

Tip: Ječmen předchází zácpě, má blahodárný vliv na zažívání. Snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů. Jeho konzumace se doporučuje jako prevence kornatění tepen.

V kuchyni: Do krémových polévek. Na výrobu krutonků (vločky smíchejte se semínky, kořením a olejem, rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 minut při 160 °C).

Vhodné jsou pro použití na placky, karbanátky, sekanou.

Dají se přidat k zeleninovým pomazánkám.

Jáhlové

Proso, tedy jednu z hlavních obilnin našich předků, známe pod pojmem jáhly. 78 % tvoří sacharidy, 11 % bílkoviny, 8 % vláknina. Obsahují hořčík a železo a vitamíny skupiny B.

Tip: Jáhly podporují funkci sleziny a slinivky, jsou ideální při rekonvalescenci a vysoké fyzické zátěži. Působí močopudně a díky železu pomáhají při jeho nedostatku v krvi.

V kuchyni: Hodí se na kaše – stačí zalít horkou vodou nebo rostlinným či živočišným mlékem.

Výborné na smoothie s oblíbeným ovocem nebo s jogurtem.

Pohankové

Pohanka k nám přišla z jihovýchodní Asie v 15. století. Obsahuje 74 % sacharidů a asi 10 % bílkovin. Z minerálů vápník, železo, draslík, vitaminy skupiny B.

Tip: Díky obsahu rutinu léčí problémy s cévami a křečovými žilami a snižuje hladinu cholesterolu. Rozpustná vláknina zpomaluje vstřebávání cukrů a pomáhá zdravému trávení.

V kuchyni: Využívá se k přípravě kaše. Stačí zalít horkou vodou nebo rostlinným či živočišným mlékem – pro krémovější chuť, vločky pár minut povařit. Dají se použít do lívanců.

Amarantové

Botanicky se sice amarant nedá zařadit mezi obilniny, protože ani zdaleka nevypadá jako tráva, ale v kuchyni se podobně jako obilná zrna chová. Jeho předností je lehce oříšková chuť.

Obsahuje 65 % sacharidů, 14 % bílkovin, které se aminokyselinovým složením blíží bílkovinám živočišným. Z minerálů je významný vápník, hořčík a železo a vitamíny B a E.

Tip: Za zmínku stojí látka zvaná skvalen, která brání usazování cholesterolu, posiluje imunitu a je antioxidantem.

V kuchyni: Amarantové vločky můžeme konzumovat bez jakékoliv další úpravy a přísady. Mohou se podávat jako součást müsli, snídaňových cereálií, zalité mlékem (sójovým nápojem) nebo smíchané s jogurtem.

Teffové

Teff neboli milička habešská se pěstuje převážně v Nizozemí, pochází však z Afriky. Svým vzhledem je připomíná quinou a amarant. Obsahuje 63,5 % sacharidů, z toho 1,3 % cukrů, 11 % bílkovin. Hodí se pro bezlepkovou dietu.

Tip: Je vhodný ženy v klimakteriu, osoby trpící chudokrevností či nedostatkem vápníku.

V kuchyni: Teffové vločky chutnají po oříšcích a je možné je využít jak uvařené do polévky, kaše, rizota či salátu.

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
16.6.2024
Nebudeme vám radit takové banality, jako je vzít citron na vybělení pih nebo prstů zažloutlých od cigaret. Víme, že jste ženy dost zkušené na to, abyste mohly samy radit. Proto se vás pokusíme překvapit tipy, které jste určitě ještě nikde nečetly. Na zapálení grilu jsou úžasným pomocníkem pruhy sušené citronové kůry. Nejen že báječně chytají, ale navíc šíří i příjemnou vůni. Do myčky dejte v
13.6.2024
Meteorologové hlásí, že příští týden k nám dorazí to pravé letní počasí! Máme tu tedy to krásné období, kdy první zářivé plody lákají k utrhnutí. Nejdřív samozřejmě do pusy a potom? No přece něco dobrého uvařit a také něco uchovat pro strýčka příhodu. Kachní prsa s višňovou omáčkou (4 porce) 500 g kachních prsou, 150 g višní bez pecek, 100 ml sladkého červeného vína, mletý pepř, sůl, olivový ol
Trochu připomíná bramborovou kaši, ale chuť je úplně jiná. Servírovat ji můžete opravdu jako dip s topinkami, ale hodí se i jako příloha k rybám či pečené zelenině. Recept se vám hodí, i když jste uvařili víc brambor než sníte. Budete potřebovat 6 brambor, 6–8 stroužků česneku, ½ šálku olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa, ½ šálku vody z brambor, sůl, pepř Postup 1) Uvařte brambory
Kdo má rád lehké pomazánky, v nichž je alespoň trochu masa, jistě ocení tuto variantu s tuňákem. Potřebujete 1 konzervu cizrny 1 konzervu tuňáka 2 lžíce sezamové pasty Tahini 2 lžíce olivového oleje ½ lžičky římského kmínu 1 stroužek česneku 1/2 citronu hrst čerstvého koriandru sůl, pepř čerstvou petrželku nebo list salátu 1 mrkev Postup Cizrnu slijte a nálev uchovejte. Tuňák
27.5.2024
Když zbude doma chleba, a stává se to často, není nic snazšího, než udělat topinky. Někdo dává přednost toustům, ale to je jedno, pravidla jsou skoro stejná. Udělat topinky přece není žádný problém, řeknete si. A už se těšíte, jak si na nich pochutnáte třeba s česnekem nebo k tataráku či s nějakou pomazánkou. Jenže co když se nepovedou? Možná děláte nějakou chybu. Navíc možností, jak udělat chutn
reklama
reklama
Šikovné tipy
Než začnete malovat…
Také se tak díváte po stěnách a říkáte si, že by to chtělo vymalovat? To se stává často, když nám slunce posvítí do oken. A také je jaro a začátek léta k malování nejvhodnější. Barva bude dobře schnout a nebude zas takové horko. I když ono samo malování je tak trochu alchymie, nesmí to schnout moc […]
Noste brož jako šperk
Brože nikdy nevyšly z módy, jsou stále in. Nejčastěji vyniknou na klopě saka či kabátu, výraznější kousky pak můžete nosit i na šatech. Brož dodá oděvu eleganci a podtrhne váš styl. Prostě je to úžasný módní doplněk. A víte, že umí promlouvat také o tom, jak se cítíme? „Čtěte z mých broží,“ pronesla kdysi někdejší […]
Aby vám výstřih slušel
Roli hraje jak tvar výstřihu, tak správná péče o pokožku v dekoltu. Nemyslete si, že stačí vnady prostě jen odhalit. Poprsí výrazně ovlivňuje i celkový dojem z postavy a harmoničnosti proporcí. Své míry nezměníme, ale dojem můžeme hodně ovlivnit správně vybraným tvarem výstřihu. Víte, jaký vám nejvíce sluší? 3 univerzálně slušivé Široký kruhový výstřih je […]
Chce to novou barvu na vlasy? Řiďte se svým barevným typem
Nejslušivějšího dojmu dosáhnete odstínem přirozeně vycházejícím z vašeho barevného typu, takže bude ladit s odstínem pleti a očí. U kombinovaných typů je pak zásadní určit, jestli má pleť studený nebo teplý odstín, a podle toho vybrat teplý nebo studený odstín barvy na vlasy. Jarní typ: Vhodné jsou jemné teplé barvy od medové, přes skořicovou až po […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kvalita a design pro zdravý spánek
rezidenceonline.cz
Kvalita a design pro zdravý spánek
Noční odpočinek regeneruje tělo i mysl, zlepšuje paměť, podporuje imunitu a přispívá k lepší náladě. Kvalita spánku tedy ovlivňuje nejen zdraví, ale i produktivitu, kreativitu a sociální vztahy každého člověka. Základem každé ložnice je kvalitní a dobře umístěná postel. Její pozice by měla umožňovat pohodlný přístup z obou stran lůžka, což zamezí rušení partnera při
Není akné jako akné: Zpozorněte zejména v létě
epochaplus.cz
Není akné jako akné: Zpozorněte zejména v létě
Kromě běžného akné, které se vyskytuje především v době puberty v důsledku prudkých hormonálních změn, existuje však též takzvané kosmetické akné, které vzniká v důsledku používání některých mastných krémů. Často se tak děje ve snaze zamaskovat již vzniklé vřídky. Stejně tak, jako některé kosmetické prostředky mohou situaci s akné zhoršit, existují pak samozřejmě i takové,
Konec světa, který nepřišel
enigmaplus.cz
Konec světa, který nepřišel
Astronomické znalosti starých Mayů ohromují i dnešní vědce, stejně jako mayský kalendář, který přesně předvídá pohyby Slunce, planet, zatmění a další jevy. Tento kalendář ale končí. Znají Mayové konec
Řecký salát „trošku jinak“
tisicereceptu.cz
Řecký salát „trošku jinak“
Tohle jsou všechny chutě léta. Olivy můžete nakombinovat i zelené. Místo sýra můžete udělat i variantu s tuňákem. Ingredience na 4 porce 200 g listového salátu 100 g černých oliv 150 g balkáns
Teď jsem šťastnou babičkou
skutecnepribehy.cz
Teď jsem šťastnou babičkou
Doktoři mi říkali, že nikdy nebudu máma. O to větší radost jsem měla, když mi gynekolog pověděl, že jsem ve třetím měsíci těhotenství. Bylo červencové ráno a já po dlouhé těžké noci svírala vytoužené novorozeňátko. Zdravá holčička s dolíčky na tvářích. Slzy mi radostí stékaly z očí. Pět krásných let jsme si s dcerkou užívali. Měli jsme to, o
Jedovatí ohniví červi, kteří jedovatí nejsou
21stoleti.cz
Jedovatí ohniví červi, kteří jedovatí nejsou
Ta zpráva mohla vyděsit tisíce lidí, kteří zamíří v létě na Jadran. Kvůli oteplování moře se u pobřeží Černé Hory, zejména v moři u pláží v okolí Budvy, objevili mnohoštětinatci známí jako ohniví červ
Cesta za pivem Karlovarským krajem
epochanacestach.cz
Cesta za pivem Karlovarským krajem
Každý správný výlet by měl být spojený s ochutnávkou místních specialit. Pokud už vás lázeňské oplatky ničím nepřekvapí, je na čase začít objevovat chutě piv z Karlovarského kraje. Existuje zde lokálních pivovarů hned několik a je na nich krásné to, že je každý jiný. Kamkoli zavítáte, vždy vás překvapí něco nového. V Karlovarském kraji se vaří
SIN Studio Gallery, nová galerie na Jungmannově náměstí v Praze, přivítala první návštěvníky
iluxus.cz
SIN Studio Gallery, nová galerie na Jungmannově náměstí v Praze, přivítala první návštěvníky
SIN Studio Gallery, známá svou jedinečnou sklářskou technologií Vitrum Vivum, přivítala návštěvníky ve své nově otevřené galerii na Jungmannově náměstí. Tato nová pobočka, která spojuje tradiční sklář
Monolity Pumapunku: Přesnost, která udivuje dodnes
epochalnisvet.cz
Monolity Pumapunku: Přesnost, která udivuje dodnes
V departementu La Paz najdete jednu z nejvýznamnějších archeologických lokalit Bolívie. Bývalé andské město Tiwanaku. Necelý kilometr od něj leží nejzáhadnější část – Pumapunku, v překladu Brána pumy.   Západobolivijský chrámový komplex objeví již španělští dobyvatelé. „Na jedné z plošin se tyčí mohutná brána a cosi jako okno,“ popíše nám, zřejmě jako první, jezuitský misionář Bernabé Cobo (1582–1657).
Lososová pomazánka
nejsemsama.cz
Lososová pomazánka
Ryby by se v jídelníčku měly objevovat alespoň dvakrát týdně, ať už v podobě pomazánky, zavináčů, nebo pečeného kusu masa. Ingredience: 100 g uzeného lososa 400 g Lučiny nebo jiného krémového sýra 2 šalotky (1 červená cibule) hrst klíčků (ředkvička, řeřicha) hrst nasekané čerstvé petrželky sůl pepř Postup: Zeleninu jemně nastrouháme nebo použijeme robota. Vymačkáme přebytečnou šťávu a smícháme
Potrestal král významného měšťana neprávem?
historyplus.cz
Potrestal král významného měšťana neprávem?
Protestuje, že se ničím neprovinil, odmítá obvinění ze zrady. Zbytečně, Ferdinand I. se rozhodl, že udělá ze svého věrného služebníka obětního beránka! Krále neobměkčí ani Jakubův věk – 70letého starce vydá katovi…   Vzpoura českých stavů proti králi Ferdinandovi I. (1503–1564) skončila v roce 1547 debaklem. Habsburk si svůj triumf náležitě vychutná. Tvrdě potrestá hlavně
Místo veselky smutný rozchod mezi Sedláčkovou a Töpferem?
nasehvezdy.cz
Místo veselky smutný rozchod mezi Sedláčkovou a Töpferem?
Hvězda seriálu Zlatá labuť Jitka Sedláčková (63) už několik let tvoří pár se starším restauratérem Pavlem Töpferem (76). Bratra herce Tomáše Töpfera (73) dlouho vykreslovala jako svého pana Božského