Domů     Vločky nejen ovesné
Vločky nejen ovesné
10.5.2021

Možná ani jiné neznáte, ale to je velká škoda. Protože právě díky vločkám můžeme zařadit do jídelníčku rozmanité druhy obilovin.

Vločky jsou vlastně jen rozlisované zrno, nic víc. Vyrábějí se z obilovin – ovsa, ječmene, pšenice, špaldy, žita, rýže – a z plodin obilovinám podobných, kterým se někdy říká pseudoobiloviny. Patří sem třeba pohanka, quinoa, amarant nebo teff.

Jak se dělají?

Asi jste o tom nikdy nepřemýšleli, ale pojďme si o nich něco říci alespoň stručně. Nejdřív se očistí zrno. A pak se postup liší podle plodin.

Pšenice a žito se neloupou a nebrousí, podobně je to s amarantem a quinoou, takže vločky jsou celozrnné.

Oves špalda a pohanka jsou zbavené slupky stejně jako proso.

Ječmen se brousí, ale protože slupka částečně zůstává vzniká polocelozrnný produkt.

Napařování a lisování

Pára se nechává působit různě dlouhou dobu, od pár minut do několika desítek minut. Její teplota se obvykle pohybuje od 80 do 110 °C a nakonec zrna procházejí mezi dvěma válci, které je rozmáčknou a vytvoří tak vločky. Ty se pak už jen suší a balí.

Ovesné

Jsou měkké mají jemnou chuť a voní po ovsu. Oves obsahuje 66 % sacharidů, takže se moc nehodí při redukční dietě. Zato je bohatý na vápník, draslík, fosfor, má vysoký obsah železa. Je také zdrojem vitamínů A, D, E.

Tip: Sliz, který se uvolňuje při vaření, má uklidňující účinky na žaludeční a střevní sliznici.

V kuchyni: Lze je připravovat na stovky různých způsobů. Nejrychlejší je zalití teplým nebo studeným mlékem či vodou a na závěr stačí přidat trochou ořechů nebo ovoce. Povařením s vodou nebo mlékem vznikne chutná kaše.

Vločky jsou oblíbené také osmahnuté na pánvi s vajíčky nebo se přidávají do polévek, hodí se na ovesné placky, sušenky nebo karbanátky. Lze z nich připravit křupavou granolu k snídani.

Ječné

Jsou největší z vloček, mají málo výraznou chuť podobnou pšenici, které se podobají i složením. Oproti jiným dobře drží tvar. Nejsou tedy zcela vhodné pro přípravu kaše. Mají také větší rozměr. Ječmen obsahuje 80 % sacharidů,a asi 12 % vlákniny. Nechybí ani vitaminy E a B, zejména niacin, tedy B3 a minerály.

Tip: Ječmen předchází zácpě, má blahodárný vliv na zažívání. Snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů. Jeho konzumace se doporučuje jako prevence kornatění tepen.

V kuchyni: Do krémových polévek. Na výrobu krutonků (vločky smíchejte se semínky, kořením a olejem, rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 minut při 160 °C).

Vhodné jsou pro použití na placky, karbanátky, sekanou.

Dají se přidat k zeleninovým pomazánkám.

Jáhlové

Proso, tedy jednu z hlavních obilnin našich předků, známe pod pojmem jáhly. 78 % tvoří sacharidy, 11 % bílkoviny, 8 % vláknina. Obsahují hořčík a železo a vitamíny skupiny B.

Tip: Jáhly podporují funkci sleziny a slinivky, jsou ideální při rekonvalescenci a vysoké fyzické zátěži. Působí močopudně a díky železu pomáhají při jeho nedostatku v krvi.

V kuchyni: Hodí se na kaše – stačí zalít horkou vodou nebo rostlinným či živočišným mlékem.

Výborné na smoothie s oblíbeným ovocem nebo s jogurtem.

Pohankové

Pohanka k nám přišla z jihovýchodní Asie v 15. století. Obsahuje 74 % sacharidů a asi 10 % bílkovin. Z minerálů vápník, železo, draslík, vitaminy skupiny B.

Tip: Díky obsahu rutinu léčí problémy s cévami a křečovými žilami a snižuje hladinu cholesterolu. Rozpustná vláknina zpomaluje vstřebávání cukrů a pomáhá zdravému trávení.

V kuchyni: Využívá se k přípravě kaše. Stačí zalít horkou vodou nebo rostlinným či živočišným mlékem – pro krémovější chuť, vločky pár minut povařit. Dají se použít do lívanců.

Amarantové

Botanicky se sice amarant nedá zařadit mezi obilniny, protože ani zdaleka nevypadá jako tráva, ale v kuchyni se podobně jako obilná zrna chová. Jeho předností je lehce oříšková chuť.

Obsahuje 65 % sacharidů, 14 % bílkovin, které se aminokyselinovým složením blíží bílkovinám živočišným. Z minerálů je významný vápník, hořčík a železo a vitamíny B a E.

Tip: Za zmínku stojí látka zvaná skvalen, která brání usazování cholesterolu, posiluje imunitu a je antioxidantem.

V kuchyni: Amarantové vločky můžeme konzumovat bez jakékoliv další úpravy a přísady. Mohou se podávat jako součást müsli, snídaňových cereálií, zalité mlékem (sójovým nápojem) nebo smíchané s jogurtem.

Teffové

Teff neboli milička habešská se pěstuje převážně v Nizozemí, pochází však z Afriky. Svým vzhledem je připomíná quinou a amarant. Obsahuje 63,5 % sacharidů, z toho 1,3 % cukrů, 11 % bílkovin. Hodí se pro bezlepkovou dietu.

Tip: Je vhodný ženy v klimakteriu, osoby trpící chudokrevností či nedostatkem vápníku.

V kuchyni: Teffové vločky chutnají po oříšcích a je možné je využít jak uvařené do polévky, kaše, rizota či salátu.

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
10.10.2024
Sušené maso neboli jerky si už několik let získává příznivce i u nás. Kdysi to bylo cosi neznámého, o čem jsme jen kdysi četli v knihách o americkém západě. Dneska si je můžeme klidně koupit, ale také, což je ještě lepší, sami udělat. Můžete si je dát jen tak pro chuť, ale oceníte je i jako malou svačinku během dne a určitě se vám hodí na výletě, protože v batohu nezabere téměř žádné místo a také
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
27.9.2024
Obdivujete nádherné fondánem nebo marcipánem potažené dorty v kuchařkách i na internetu a přemýšlíte, že se do toho jednou také pustíte, ale pořád ne a ne se k tomu odhodlat? Obavy z toho, jestli potahování zvládnete, jsou pochopitelné, protože práce s marcipánem nebo fondánem už vyžaduje trochu cukrářských zkušeností, a tak by se vám možná hodilo pár rad cukrářky Olgy Ceralové. Nakonec zjistíte,
23.9.2024
Podzim se blíží, ale je ještě přece jen až „za rohem“. Takže ještě hodně grilovaček určitě zvládnete. A připravit si můžete třeba pravé řecké speciality. Souvlaki (viz úvodní foto) 600 g vepřového masa, olivový olej, 50 ml bílého vína, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička majoránky, 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, sůl, pepř 1) Maso nakrájejte na kostky o průměru 4 centimetry a dejte do mísy. 2)
reklama
Šikovné tipy
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Domácí kosmetika s vůní medu
Med se k pěstění krásy používá od nepaměti. A ve vlastnoručně vyrobené kosmetice budete mít jistotu, že je ho tam poctivá porce. Med umí hodně. Intenzivně hydratuje pleť i vlasy, hojí rty, regeneruje suchou pokožku, brání infekcím na kůži. Umí dokonce změkčit zatvrdlou kůži na patách. Hodí se pro všechny typy pleti, pozor jen při […]
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Symfonie podzimu v Hliněné baště
iluxus.cz
Symfonie podzimu v Hliněné baště
Nastává nejbarevnější roční období. Pestrostí překypuje příroda i její dary, které se v kuchyni proměňují v jedinečnou symfonii chutí, vůní a barev. Dominují i podzimnímu menu restaurace Hliněná bašta
Nečekaný objev v Izraeli: Dokazuje malá tabulka, že je Bible starší, než jsme si mysleli?
epochalnisvet.cz
Nečekaný objev v Izraeli: Dokazuje malá tabulka, že je Bible starší, než jsme si mysleli?
Bible je nejposvátnější text křesťanství a judaismu, který lidé používají už tisíce let. O jeho vzniku toho ale stále mnoho nevíme. Nejstarší pasáže byly údajně sepsány někdy mezi 9. a 12. století př. n. l., což je pouze velmi nepřesný odhad. Nyní ale vědci přišli s unikátním objevem, který by mohl tuto záhadu konečně vyřešit!  
Orlí hnízdo na útesu
rezidenceonline.cz
Orlí hnízdo na útesu
Rezidence zasazená do úchvatného skalního masivu, tyčícího se nad jezerem Valle de Bravo v Mexiku, je příkladem organického spojení architektury, designu i přírody. Právě proto dostala příhodný název Symbiosis. Primárním záměrem sice bylo vytvořit harmonické propojení obytné zástavby s okolním prostředím, elegantní projekt, který vyrostl na velkorysém pozemku o rozloze tisíc čtverečních metrů, strategicky umístěném
Norisová opustila přítele a šla za jiným?
nasehvezdy.cz
Norisová opustila přítele a šla za jiným?
Jejich vztah měl být vždy tak trochu jiný, tajemný. V poslední době se ale zdá, že už si Soňa Norisová (51) žije jen vlastním životem. Hodně dlouho se mluví o tom, že hvězda seriálu Policie Modrav
Dcera i vnučka se zachovaly stejně jako já
nejsemsama.cz
Dcera i vnučka se zachovaly stejně jako já
Některé sklony se patrně v rodinách dědí. Alespoň u nás to tak bylo. Rodiče se obvykle snaží své děti vychovávat, aby nedělali stejné chyby, jako kdysi oni. Ne vždy se to ale povede. Vidím to na příkladu naší rodiny. Je mi teprve 55 let a už mám pravnouče. Nikomu ale nemůžu nic vyčítat. Nezabránila jsem
Horoskop nám řekl, že se k sobě nehodíme
skutecnepribehy.cz
Horoskop nám řekl, že se k sobě nehodíme
Věřila jsem, že si jsme s manželem souzeni. Pozdě jsem zjistila, že si mám na znamení při výběru lidí ve své blízkosti dávat daleko větší pozor. Bylo mi sedmnáct, přivydělávala jsem si na brigádě v jedné paštikárně a tam jsem potkala kluka, černovlasého s modrýma očima. Hned jsem se do něho zamilovala až po uši. Rodiče z toho nebyli nadšení,
Drůbeží rizoto
tisicereceptu.cz
Drůbeží rizoto
Suroviny na 6 porcí 6 kuřecích křídel směs zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice) 1 velká cibule 1 lžíce sladké mleté papriky 1 lžička čubrice (bulharské koření) 1 lžíce sójové omáčky podle chuti
Evoluce, nebo zázrak? Tajemní vesničané jsou odolní vůči arsenu
enigmaplus.cz
Evoluce, nebo zázrak? Tajemní vesničané jsou odolní vůči arsenu
Zvracení, průjmy, svalové křeče, ochrnutí, zástava srdce a následná smrt. Takové jsou účinky jednoho z nejspolehlivějších jedů na světě, arsenu. Do potíží vás dostane už jeho malé množství. V Argentin
Záplavy v Evropě: Připomínka hrozby extrémního počasí
21stoleti.cz
Záplavy v Evropě: Připomínka hrozby extrémního počasí
Ničivé záplavy, které zasáhly střední Evropu a vyhnaly z domovů tisíce lidí, jsou varovným signálem rostoucí hrozby extrémního počasí. Katastrofa postihla šest zemí a upozorňuje na měnící se klima, kt
Zlatý podzim je tu! Utečte z města do nitra středních Čech
epochanacestach.cz
Zlatý podzim je tu! Utečte z města do nitra středních Čech
Pro někoho je podzim tím nejmilejším ročním obdobím, pro jiného je to právě naopak. Podzim může mít mnoho podob. Může být sychravý, uplakaný, ale také zářivý a slunečný. A právě sluneční paprsky, které rozsvítí lesy halící se do zlaté barvy, jsou hlavní motivací, proč uniknout nudné šedi betonového města a vydat se na čerstvý vzduch
Ladislav Pohrobek: Dítě s královskou korunou
epochaplus.cz
Ladislav Pohrobek: Dítě s královskou korunou
Říkají mu Ladislav Postumus, protože přichází na svět až po smrti svého otce. Udržet dítě na trůnu dá práci jak v Čechách, tak v nevyzpytatelných Uhrách, kde odmítají uznat nemluvně za vladaře. V Čechách se naštěstí může kralevic spolehnout na statečného a obratného správce Jiřího z Poděbrad. Jaký ale vůbec Ladislav byl? Jak vypadal? Čím
Postavili Slované velkoměsto o 500 domech?
historyplus.cz
Postavili Slované velkoměsto o 500 domech?
Žena chystá oběd. Opatrně přihodí žhavé uhlíky z ohniště na desku z mazanice. Počká chvíli, než se její plocha rozpálí. Potom uhlíky opatrně smete zpátky a na pražnici nasype pár hrstí obilných zrn.   Do čtvercové polozemnice na levém břehu Vltavy, v místech u dnešních Roztok u Prahy, mezitím vstoupí muž. Ucítí škvařící se obilí: „Co máš