Domů     Víte, co s kapary?
Víte, co s kapary?
15.7.2023

Někdo je má rád, někomu nechutnají. Jsou lidé, kteří je nejedli nikdy, nebo jen jako součást pikantních rybích oček, jiní se s nimi setkali až na dovolené ve Středomoří.

Přitom když se začteme do starých kuchařek, zjistíme, že se dříve běžně používaly. Třeba Jindřich Vaňha, majitel proslulé Rybí restaurace, která sídlila na Václavském náměstí, ve své knize Rybí kuchyně mimo jiné píše:

Dobré kapary mají příjemnou nakyslou chuť a vůni, jsou tmavě zelené s malými červenavými skvrnkami a jsou pevně uzavřeny.

A stěžuje si, že do obchodů přicházejí i falšované, ke kterým se přidává měď, aby byly pěkně zelené, a jsou to poupata úplně jiných rostlin, nejčastěji petrklíče a blatouchu nebo řeřichy. Inu, ono nikdy nešlo o nejlevnější pochoutku.

Do svých jídel kapary hojně přidávala i Magdalena Dobromila Rettigová a nazývala je kaprlata. Ta už se nebránila radám, jak je nahradit. Nejčastěji je přidávala k rybám, na obložené mísy a do smetanových omáček.

Kde se vlastně berou?

Jde o poupata květů kapary trnité. Tenhle keř roste především ve Středomoří, v arabských zemích, a pěstuje se i ve Francii, zejména v Provence. Daří se mu na skalách, ale vyrůstá i na zdech starobylých městeček.

Jedině tam také můžete obdivovat nádherné květy, protože v místech, kde se keř pěstuje kvůli zeleným poupatům, se samozřejmě nesmí nechat vykvést. Syrová poupata by vás ovšem zklamala. Vůbec nejsou dobrá.

Svou lahodnou chuť získávají až dalším zpracováním, tedy naložením do soli nebo do octového nálevu, který může být velmi jemný, nebo naopak ostrý, podle místních zvyklostí.

Kde je použít?

Přidávají se do jídel řecké, španělské, italské a francouzské kuchyně. Jako vodítko nám může sloužit to, že se hodí všude, kam bychom dali olivy. Ostatně právě s nimi se skvěle snášejí.

Využijeme je v salátech, na jednohubkách a chlebíčcích, dávají se do majonéz. Vynikající jsou v kombinaci s rybami, zejména s tuňákem. Nevadí jim ani vaření, takže je můžete použít na těstoviny či na pizzu, hodí se i do omáček se smetanou či s rajčaty.

Jen je musíte přidat až ke konci tepelné úpravy, protože při dlouhém vaření mohou zhořknout. Pokud jsou naložené v soli, měli byste je opravdu dobře propláchnout a i při dosolování pokrmu být opatrní.

Nejsou všechny stejné

Samozřejmě se liší podle nálevu, který dodává chuť, ale existuje i rozdělení podle velikosti. Nejmenší a nechutnější prý jsou nonpareilles, které nejsou větší než 7 milimetrů.

Za nimi následují surfines, cappucines, capotes, fines a největší jsou grossos, které mají víc než 13 milimetrů.

Pro zdraví

Staří Římané a Řekové prý jim přisuzovali afrodiziakální účinky. Kdo ví. Jisté je, že jsou močopudné, při kašli zase pomáhají uvolnit hleny. Obsahují i vitaminy a minerální látky, ale vzhledem k tomu, kolik kaparů dokážeme sníst, je to asi zanedbatelné.

Ponechme si je prostě jako pochoutku, která může potěšit naše smysly a jídlo ozvláštnit.

Trochu problém by mohla být sůl, které obsahují poměrně velké množství, ale když je vždy před použitím propláchnete a nebudete to s jejich konzumací přehánět, nic vám nehrozí.

Falešné kapary

Obchodníkům bychom tenhle podvod neodpustili, ale sami doma si můžeme falešné kapary zkusit udělat. Třeba z pampeliškových poupat nebo později v létě z poupat lichořeřišnice.

Pampeliškové kapary

Budete potřebovat: 300 g pevných uzavřených poupat pampelišky, 3 lžičky soli, 70 ml octa, 250 ml vody

1) Poupata odřízněte z rostliny co nejdříve, než se stonek vytáhne. Pečlivě je omyjte, plňte do skleniček a průběžně prosypávejte solí. Skleničky uzavřete a nechte odpočívat 24 hodin. Občas s nimi potřeste.

2) Druhý den svařte ocet s vodou, nalijte na poupata, zavřete a víčko sterilujte. Pokud nemáte zavařovací hrnec, stačí dát na dno obyčejného utěrku, nalít vodu asi do tří čtvrtin skleniček a vařit zvolna 20 minut. Pak nechte vychladnout.

3) Množství soli můžete zvolit podle svého, chce to ze začátku trochu experimentovat. V každém případě, pokud se poupata slehnou, budete potřebovat i víc nálevu, takže s tím raději počítejte.

Náš tip: Existuje i druhá možnost. Pokud si chcete vyrobit jen skleničku na ochutnání, zalijte poupata horkým nálevem na okurky. Nechte 14 dní odležet a můžete konzumovat.

Tatarka s kapary

2 žloutky, 150 ml slunečnicového oleje, šťáva z ½ citronu, 2 lžičky dijonské hořčice, sůl, pepř, 2 lžíce husté zakysané smetany, 2 lžíce kaparů, 1 šalotka, 3 nakládané okurky

1) Nejdřív si udělejte majonézu: žloutky, olej, šťávu z citronu a hořčici dejte do nádoby tyčového mixéru. Mixér ponořte až na dno, zapněte jej a velmi pomalu s ním vyjíždějte nahoru. Za pár vteřin je hotovo. Podle chuti osolte a opepřete.

2) Majonézu přendejte do mísy, opatrně vmíchejte smetanu, kapary, najemno nakrájenou šalotku a kyselé okurky.

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
8.12.2023
Jemná masová pasta, která se maže na krajíčky čerstvého chleba nebo na opečené bagetky. I tak by se dala popsat paštika. Pokrm, který může být i luxusní delikatesou. V každém obchodě s potravinami a v lahůdkářství si můžete za pár korun nakoupit paštiky různých chutí a provedení. Přesto se pusťte do vlastní výroby a připravte si paštiku domácí. Až ji jednou zkusíte, nejspíš už nikdy nebudete chtí
5.12.2023
Tahle nebeská pochoutka obsahuje kakaové boby, které v sobě mají velké množství flavonoidů, látek, jež tělo zbavují škodlivin a také regenerují a zpevňují cévy. To samozřejmě není hlavní a jediný důvod, proč saháme po tmavě hnědé, tenké a omamně vonící tabulce, abychom z ní s jemným křupnutím odloupli čtvereček a téměř rituálním způsobem si ho vložili do úst a nechali rozplynout na jazyku. Co nám
29.11.2023
Francouzská kuchyně má skvělou pověst. Ale nejde jen o takzvanou vysokou gastronomii. Jídla mohou být i docela jednoduchá. Pojďte s námi některá vyzkoušet. Nejlepší cibulačka (4 porce) 1 kg cibule, 60 g másla, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mouky, 125 ml suchého bílého vína, 1,25 l hovězího vývaru, 1 bobkový list, 2 lžičky tymiánových lístků, mořská sůl, kajenský pepř, čerstvě strouhaný muškátový oříše
24.11.2023
Jestli jste do této chvíle dělali jen švestková, je čas to vyzkoušet. Budou vám určitě chutnat. Výroba je snadná a postup je podobný jako u švestek. Budete potřebovat 3 kg hrušek, 450 g cukru krupice, 1 lžičku skořice, 2 lžíce octa, pár kapek rumu (nemusí být) 1) Hrušky zbavte stopek a jádřinců a nakrájejte na kousky. Tvrdší hrušky můžete oloupat. 2) Do pekáče dejte pečicí papír a na něj hru
22.11.2023
Také rádi vaříte nebo pečete? Pak pro vás máme hrst tipů, které mohou ulehčit práci a zlepšit výsledek * Jak na dokonalé zákusky? - Děláte cukrovou polevu a chcete, aby se vám zaručeně povedla? Ušlehejte 1 bílek se 150 g moučkového cukru, který dvakrát prosejete. Aby se poleva z moučníku neloupala a příliš rychle netuhla, přidejte do ní 2 kapky oleje či citronové šťávy. - Když moučkový cukr
reklama
reklama
Šikovné tipy
Finty pro pěkné obočí
Aby vám to slušelo, k tomu stačí upravit obočí, nanést řasenku a možná ještě rtěnku, a to v tomto pořadí. Bez obočí to totiž nefunguje, přitom právě s ním je nejvíc starostí. Vytrhat, nebo dokreslit? To bývá zásadní otázka, neboť málokdo má chloupky v obočí rostlé „tak akorát“. Kromě vrozených předpokladů je pro hustotu porostu […]
Podzim se vybarvil
Barevný podzim je stále ještě tady. Co s jeho pomocí můžete vykouzlit za parády? Nedělní prostírání Barvami podzimu jsou sytě žlutá a zářivě oranžová, právě ty odstíny, které se nádherně vyjímají na slavnostně prostřeném stole. Stačí ozdobit žluté ubrousky snítkami s plody hlohu nebo jeřabin, přidat zelený lístek pro dojem svěžesti a mezi prostíráním rozestavit […]
Pořiďte si paludárium…
Podobá se akváriu, ale s tím rozdílem, že část objemu není pod vodou. A tak hlavní pozornost přitahují rostliny, kterými je osázené. Je to koníček pro odvážné, vytrvalé a pečlivé chovatele s duší dobrodruha. Je to skoro jako v té pohádce od Boženy Němcové, kde chytrá horákyně nebyla ani oblečená, ani nahá… Stejně tak paludárium […]
Trochu jiné figurky z kaštanů
Také už máte doma hromádku čerstvě vyloupnutých kaštanů? Proti jejich přitažlivost není obrany, když je neseberou děti, vklouznou vám do kapsy skoro samy. Ale nelitujte, dá se z nich krásně tvořit. Výtržníci (viz úvodní foto) Figurka s palcátem má baňaté ruce ze žaludů, které je potřeba do tělíčka ze šišky vlepit. Druhá figurka upoutá ježatým […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Přišla Forejtovi na milenku?
nasehvezdy.cz
Přišla Forejtovi na milenku?
Bojuje se syndromem vyhoření, to ale asi není nejhorší. Eva Burešová (30) se trápí, podle mnoha informací za to může její partner Přemek Forejt (36). Našel si jinou ženu? Je slavná, má peníze a spous
Silný vývar z hovězí oháňky
tisicereceptu.cz
Silný vývar z hovězí oháňky
Chcete si udělat skutečně silný vývar? Použijte hovězí oháňku a spoustu petržele. Suroviny 1 kg hovězí oháňky 1 velká cibule 2 velké mrkve ½ menšího celeru 5 kuliček nového koření 6 kuliček
Vědci objevili fosili dinosaura i s dochovaným obsahem žaludku
21stoleti.cz
Vědci objevili fosili dinosaura i s dochovaným obsahem žaludku
Je tomu zhruba 75 milionů let, co si jistý dinonosaurus dal k obědu stehno z předka dnešního krocana. Asi netušil, že je to poslední jídlo v jeho životě, protože pár dní poté jej dostihla smrt v koryt
Potit se, či nepotit? Po stopách deodorantu!
epochaplus.cz
Potit se, či nepotit? Po stopách deodorantu!
Ráno přijdete do koupelny, vyčistíte si zuby a sáhnete na poličku pro svůj deodorant… , ale žádný tam není! Co teď? Pojďte s námi hledat jiný. Ovšem ne do obchodu, ale do historie! Proboha, co je to za hrozné zvíře, které si na vás brousí zuby? Ocitli jste se v pravěku a během odpočinku v
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
DS Automobiles je zvěčněna do mramoru pod pyramidou v Louvru
iluxus.cz
DS Automobiles je zvěčněna do mramoru pod pyramidou v Louvru
Společnost DS Automobiles představila od svého vzniku velké množství nových modelů v Muzeu Louvre a jeho okolí, pod jeho pyramidou a v Tuilerijských zahradách. Exkluzivní prezentace a výjimečné výstav
Nenávist trvala i po jejich smrti
skutecnepribehy.cz
Nenávist trvala i po jejich smrti
Stála jsem u hrobu a vzpomínala na svého strýce, když se zničehonic začaly dít neuvěřitelné věci, které se rozumem vysvětlit nedají. Negativní emoce si mohou lidé přenést až do záhrobí! Nenávist mých příbuzných se přenesla až na onen svět! Na vlastní oči jsem viděla, jak zuřivý boj mezi dvěma lidmi probíhal ještě po jejich smrti. Do oka
Ořechy s krémem
tisicereceptu.cz
Ořechy s krémem
Plněné ořechy nesmí chybět. Potřebujete 100 g mletých vlašských ořechů 250 g hladké mouky 150 g másla 70 g cukru moučky lžičku kakaa 1 vejce 1/2 lžičky kypřicího prášku olej a mouku na vy
Proč se krtkům v zimě zmenšuje hlava?
epochalnisvet.cz
Proč se krtkům v zimě zmenšuje hlava?
„Zmenši tělo, budeš míň hladovět!“ Pod tímto heslem se snaží přečkat zimu krtci. Zimní spánek si totiž nemohou dovolit, brání tomu jejich metabolismus, který patří mezi vůbec nejaktivnější mezi savci.
VRATISLAVSKÉ VÁNOČNÍ TRHY
epochanacestach.cz
VRATISLAVSKÉ VÁNOČNÍ TRHY
V letošním roce trh potrvá až do 7. ledna 2024 včetně Silvestra a Tří králů. Veletrh bude otevřen každý den kromě: • 24. prosince 2023 (Štědrý den) – v tento den bude veletrh uzavřen • 25. prosince 2023 (1. svátek vánoční) – v tento den bude veletrh uzavřen • 26. prosince , 2023 (2. svátek vánoční) – v tento den Jarmark
Tajemní strážci našich pohoří: Kdo je duch Muhu?
enigmaplus.cz
Tajemní strážci našich pohoří: Kdo je duch Muhu?
Na skutečnost, že naše pohoří mají své patrony-strážce, můžeme být patřičně hrdí. Krakonoš v Krkonoších, Praděd pečující o Jeseníky, Rampušák hospodařící v Orlických horách. Záhadou ale zůstává duch M
Nenávidí Suchánka! Jsou důvodem peníze?
nasehvezdy.cz
Nenávidí Suchánka! Jsou důvodem peníze?
Když herec, režisér a moderátor Ondřej Sokol (52) opustil komediální pořad Partička, diváci byli velmi zklamaní. A ihned se začaly rojit spekulace, co za tím stálo. To teď rozsekl přímo Sokol, kte