Domů     Velký úklid v kuchyni
Velký úklid v kuchyni
16.10.2023

Také máte pocit, že úklid v kuchyni začíná každý den nanovo? A stejně to nestačí, dřív nebo později bude nutné hloubkové čištění. Máme pro vás pár rad, které možná neznáte a které tu dřinu ulehčí.

Nerezové a chromované povrchy

* Nerezová ocel a chrom mají tu slabinu, že na nich veškeré dotyky, tekutina a mastnota vytvoří tmavší skvrny. Velmi snadno se dají odstranit pomocí jemného hadříku a čističe na sklokeramické desky, kovový povrch rázem prokoukne do své původní krásy a lesku.

* Pokud chcete, aby vodovodní baterie zůstala zářivě lesklá a odpuzovala vodu, vytřete ji po vyčištění pečicím papírem. Totéž samozřejmě funguje i v koupelně.

Sporák

Sklokeramická deska: Pokud se na ní uchytí odolné příškvarky, zkuste je změkčit prací sodou jako v případě pánve. Posypejte znečištění sodou a přelijte trochou horké vody.

Plynový sporák: Zapeklitým problémem bývá mřížka kolem hořáků. Připečenou mastnou špínu je nejlepší přes noc namočit do vany a přidat opět osvědčenou prací sodu jako účinné změkčovadlo.

Elektrický sporák: Zaschlé nečistoty spolehlivě a bez poškrábání vyčistí prostředek na sklokeramické desky. Pokud ho nemáte, můžete zkusit nanést směs sody a citronové šťávy, nechat půlhodinu působit a potom by měla jít nečistota lehce setřít. Totéž platí i pro desky plynového sporáku.

Trouba: Do malého hrnce dejte trochu vody se 2 lžícemi kyseliny citronové a vložte ji do trouby. Zapněte na 10 minut na střední teplotu. Citronová pára se bude usazovat na mastné špíně na stěnách trouby a bude ji rozpouštět.

Až trouba vychladne, vytřete ji papírovými utěrkami a zbylou nečistotu odstraňte čističem určeným na trouby.

Tip: Stejným způsobem se dá vyčistit mikrovlnka.

Pečicí rošt: Výborným pomocníkem na odstranění příškvarků je popel z dřevěného uhlí.

Po vychladnutí ho prosejte a uložte si ho, bude se hodit na čištění nejen roštu, ale i plechu nebo grilu, jde to s ním lépe než s čisticím práškem nebo mlékem. Navíc nezanechává syntetické aroma.

Před použitím do něj rozmíchejte trochu vody, aby vznikla hustá kaše. Tu naberte hadříkem nebo kartáčem a použijte k čištění.

Digestoř

Na lehké znečištění odsávací mřížky stačí papírová utěrka s trochou oleje. Usazeniny jsou rovněž mastné a olej je dobře rozpouští. Pak je samozřejmě nutné ještě otřít vodou se saponátem. Silnější znečištění už je třeba nechat odmočit v horké vodě.

Rozpouštění usazenin urychlí přípravek pro myčky. Poté vyčistěte ručně nebo v myčce.

Tip: Ocelová mřížka bude zářit jako nová, když ji namočíte to lázně s prací sodou. Po umytí ještě opláchněte čistou vodou.

Myčka

Ve vlhku stačí i zcela nepatrné zbytky jídel, aby poskytly živnou půdu bakteriím. Ty pak vytvoří zapáchající a mazlavé usazeniny. Uchytit se tu mohou i některé plísně. Co pomůže? Pro ruční čištění můžete zkusit koncentrovaný roztok lihového octa ve vodě.

Nebo smíchejte ocet s jedlou sodou v poměru 4:1, nalijte do pračky nebo myčky a pusťte program s co nejvyšší teplotou.

Pro odstranění vápenatých usazenin se zase hodí roztok ze 3 lžic kyseliny citronové na 1 l vody.

Tip: Pokud není spotřebič zapnutý, nechávejte dvířka otevřená, aby mohla vlhkost vysychat. Zhoršíte tím plísním a mikrobům životní podmínky.

Porcelán a keramika

Do myčky? Výrobci obvykle uvádějí, že do myčky lze dát bílý a barevně zdobený porcelán, nikoli už kusy se zlacenými nebo platinovými prvky. U staršího servisu ale bývá choulostivý i barevný dekor, takže je lepší čistit je jen ručním mytím.

Starší keramika zase může mít problém s horkou vodou, v níž může popraskat glazura a vytvořit nežádoucí pavučinkovou síť.

Co s nežádoucím zbarvením? Nejen čaj vytváří v porcelánové konvici nános platiny, roky používání žloutnou a tmavnou i talíře, mísy nebo podšálky.

* Nejpohodlnější možností je namočit zbarvený porcelán do lázně s pečicím práškem, pak umýt houbičkou.

* Některá barviva z ovoce, zeleniny a koření jdou také odstranit olejem, kápněte ho na hadřík a zkuste vytírat. Na povlak v čajové konvici má také platit jedlá soda. Nasypte ji trochu opět na hadřík a zkuste vydrhnout.

* Spolehlivě čistí také přípravek na varné desky, jen pozor na dekor. I když je čistič jemnější než písek na mytí, může dekor poškrábat.

Sklenice a další sklo

Jednoduchým a účinným, přitom neškodným pomocníkem je práškovaná kyselina citronová, případně čerstvě vymačkaná citronová šťáva. Čistí, odmašťuje a zbavuje usazenin i jiné materiály, ale právě sklu k tomu všemu dává lesk, který má mít.

V lavoru teplé vody rozpusťte lžíci práškované kyseliny a ponořte do něj skleničky. Nechte působit asi půl hodiny, pak vytřete a opláchněte. Podle potřeby opakujte. Zašlé usazeniny, které nemizí, lze vyčistit kartáčkem a pastou na zuby.

Tip: Kartáček na zuby je také šikovnou pomůckou pro šetrné, přitom hloubkové vyčištění broušeného skla.

Prkénka

Problematické jsou měkčí materiály, kde při krájení vznikají rýhy, v nichž se pak udržuje nečistota a mikroby. Po vyčištění je tedy vhodné ještě prkénko ošetřit kuchyňskou dezinfekcí nebo aspoň přelít vroucí vodou.

Dřevo: Zázraky dokáže rejžák a citronová šťáva. Pomáhá také delší naložení do lázně s jedlou sodou, ale to je metoda vhodná spíš pro dřevěné vařečky, špachtle a další kuchyňské náčiní, které se ve vodě nerozlepí.

Plast: Překvapivě dobře se dá plast čistit olejem, protože rozpouští rostlinná barviva i mastnotu, která váže nečistoty.

Stopy mrkve nebo červené řepy z plastového prkénka čisticí chemií nedostanete, přitom olejem to jde docela dobře, ať už je zbarvení čerstvé, nebo zastaralé. Stačí kápnout na papírovou utěrku a vytírat, dokud zabarvení nezmizí. Teprve pak přijde ke slovu saponát, i když jen k odmaštění od oleje.

Tip: Olejem se dá zbarvení ovocem, zeleninou nebo kořením jako kari odstranit samozřejmě i z plastových nádob, bílých rukojetí kuchyňských spotřebičů nebo dílů robota.

Hrnce a pánve

* Nerezová ocel: Čistí se snadno, vzdorovat mohou jen tmavší skvrny, zejména na dně. Zmizí, když je vytřete hadříkem s neředěným octem. Dočistit můžete rozpůleným syrovým bramborem nebo hadříkem s troškou navlhčeného škrobu.

Tip: Pro bezpracné vyčištění, aby hrnec vypadal jako nový, existuje jednoduchý trik. Povařte v něm špenátové listy. Ty jsou totiž bohaté na kyselinu šťavelovou, která se o slibovaný efekt postará.

Použít se dají i spodní listy nebo další části špenátu, které by jinak skončily v odpadu. Stačí lehce naklepat, aby pustily více šťávy, a dát do hrnce. Kromě špenátu obdobně působí také rebarbora a plevelně rostoucí šťavel nebo šťovík. Tip zabírá rovněž na hliníkové hrnce.

* Smalt: Prospívá jemné vytření hadříkem s trochou navlhčené soli, ale pozor, nedrhnout silou.

* Měď: Na vyčištění mnohdy postačí citronová šťáva a hadřík. Pro silnější účinek se dá použít ocet se solí – tu je ale nutné před čištěním zcela rozpustit, aby povrch nepoškrábaly krystalky.

Tím stále ještě možnosti z domácích zdrojů nekončí, doporučuje se i kečup. Nakapejte ho na papírovou utěrku a pánev jím vytřete. Kečup dokáže neutralizovat nechtěné tmavé skvrny, takže po vyčištění bude měď zase jasná a lesklá.

* Pánve: Připálené zbytky jídla? Zkuste dát na pánev trochu vody a lžičku prací sody (nikoli jedlé sody). Povařte a nechte odmočit. Příškvarky by měly povolit. Pokud něco zůstane, dejte novou vodu a trochu sody.

* Keramické pokličky: Vápenaté usazeniny, které na nich časem vzniknou, se dají obvykle odstranit, když pokličku vytřete papírovou utěrkou s trochou oleje.

Kávovar

Pro odstranění vodního kamene v kávovaru rozpusťte v 1 l vody 2 lžíce kyseliny citronové a nalijte do nádoby na vodu. Polovinu nechte protéct a pak kávovar vypněte, aby roztok působil aspoň hodinu. Poté opět zase zapněte a nechte protéct zbytek citronové vody. Vylijte a důkladně propláchněte čistou vodou.

Odpadkový koš

Koš je třeba nejen umýt, ale také zlikvidovat populací mikrobů, kterým se tam výborně daří. K tomu se hodí běžné čisticí přípravky na bázi chlóru, zlikvidují nejen bakterie, ale i plísně, které bývají viditelné jako začernalá patina.

Pokud chcete ještě koš zbavit nepříjemného pachu, pak ho stačí vypláchnout octem a otevřený nechat přes noc vyschnout a vyčichnout.

Foto: Shutterstock

Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Žabí krupobití: Proč prší obojživelníci?
enigmaplus.cz
Žabí krupobití: Proč prší obojživelníci?
Čas od času se z nebe začnou snášet hejna žab! Vědci tvrdí, že za tento déšť může tornádo, které do sebe zvířata nasaje, poponese a vlivem gravitace je zase pustí. Ale proč se vždy jedná pouze o jeden
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
iluxus.cz
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
Po ohromném úspěchu na letošním hodinářském veletrhu SEW i jeho nezapomenutelné after-party se dánská značka Arcanaut chystá na další velkou zastávku – Micro Praha Festival 2025. Své hodinky Garnet
Kachna na pomerančích
nejsemsama.cz
Kachna na pomerančích
Kachna na pomerančích je mimořádně opulentní a přitom chuťově malinko odlehčenější varianta tradiční svatomartinské pečínky. Ingredience: ● 1 kachna (2–2,5 kg) ● 2 pomeranče ● 2 lžíce medu ● 1 lžíce sójové omáčky ● sůl ● pepř ● tymián Postup: Kachnu omyjte, osolte a opepřete. Pomeranče nakrájejte na plátky a vložte do břicha kachny. Med smíchejte se sójovou omáčkou a kachnu jím po celou
Nešťastný duch žádal o pomoc
skutecnepribehy.cz
Nešťastný duch žádal o pomoc
Po smrti maminky jsem chodila pravidelně na rodinný hrob. Jednou, bylo už hodně pozdě, se ze tmy vynořila mlžná postava. O své rodiče jsem přišla hodně brzy. Otec zemřel tragicky při dopravní autonehodě, když mi bylo devět let. Maminka se sice dočkala toho, že jsem se vdala, ale dlouho se z vnoučat neradovala. Podivné ticho Po matčině smrti
Krém z borůvek, který zpomalil čas
21stoleti.cz
Krém z borůvek, který zpomalil čas
Je to takový svatý grál v kosmetice. Krémů proti vráskám je na trhu spousta, některé pomáhají alespoň trošku, jiné jsou jen předražené tuky, ale stárnutí pleti tak jako tak nezastaví. Avšak vědci z čí
Proč spadla Cválající Gertruda?
historyplus.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Mostní konstrukce se divoce vlní jako utržený list papíru ve větru. Lidé zanechávají auta napospas živlům a prchají ve snaze zachránit si holý život. Jeden z nejpyšnějších mostů světa za pár minut zmizí pod vodní hladinou. Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství. „Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
epochaplus.cz
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
Když se 5. srpna 1948 na titulní straně amerických novin Vidette-Messenger objevila fotografie matky obklopené svými dětmi a nápisem „4 děti na prodej“, stal se z ní okamžitě symbol poválečné bídy a lidské beznaděje. Děti namačkané k sobě, matka, která odvrací tvář – možná zahalená slzami, možná hanbou. Mnozí tehdy věřili, že jde o podvrh
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
epochalnisvet.cz
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
Zoufalý Josef I. prochází troskami Lisabonu. Beznaděj bije do očí. Z tepajícího velkoměsta zbyla jen hromada sutin. „Je to snad boží trest?“ ptá se sám sebe šokovaný portugalský panovník.   Obyvatelé Lisabonu nemohli dospat. V kalendáři je 1. listopad, na který připadá Slavnost Všech svatých. „Lisabon neviděl hezčí ráno než onoho listopadového dne, slunce naplno zářilo, celé
Dietní jarní receptář právě vyšel
tisicereceptu.cz
Dietní jarní receptář právě vyšel
A zase ty Vánoce Mnoho lidí už teď začíná řešit problémy s nabranými kily. Vyzkoušeli jste nespočet diet, ale ne a ne zhubnout? Netrapte své tělo ani duši, pojďte na to zdravě a chytře. Pokud tápe
Rozvede Pechlát svoji milou kolegyni?
nasehvezdy.cz
Rozvede Pechlát svoji milou kolegyni?
Nebezpečná blízkost mezi hercem ze seriálu Zločin na dobré cestě Martinem Pechlátem (51) a herečkou Annou Polívkovou (46)! Oba jsou zadaní. Pechlát žije s bankovní úřednicí Andreou Švehlíkovou a man