Domů     Velikonoční nádivka 4x jinak
Velikonoční nádivka 4x jinak
8.4.2023

Určitě ji znáte a možná máte svůj recept ještě po babičce, která ho měla také po babičce. Na velikonoce se prostě připravuje nádivka. A nepleťte si to. Nádivka není sekaná.

Už jste se někdy zamysleli, cože to ta nádivka vlastně je, když se do ničeho nenadívá, ale peče se v troubě úplně samostatně? Anglicky bychom ji mohli pojmenovat klidně sufflé. Tomu se totiž nejvíce podobá.

A aby se to ještě více zamotalo, tak je to vlastně hlavička. To je lidový název, který pro tradiční velikonoční nádivku vznikl proto, že se při její přípravě používalo maso z telecí hlavy.

A jestli si chcete hlavu poplést dokonale, pak si do ní zapište také další dva lidové názvy pro velikonoční nádivku – svítek a sekanice.

Co do hlavičky patří

* Jako základ se dávají housky nebo jiné bílé pečivo (a nejíte-li bílé, může být klidně i starší chléb). Nedávejte je čerstvé, ale ani moc tvrdé. Prostě tak akorát.

* Dále budete potřebovat vejce. Můžete je zpracovat celá, ale lepší je, když oddělíte bílky od žloutků a ušleháte z nich tuhý sníh. Nádivka je pak nadýchanější.

* Jako tekutina je nejlepší samozřejmě smetana. Použít ale můžete i mléko, vývar nebo obyčejnou vodu. Pro zjemnění pak vložte kousíček másla nebo sádla.

* Ta tradiční nádivka se neobejde bez uzeného masa. Nahradit ho můžete jakýmkoli jiným podle chuti. Nebo sáhněte po uzenině. Výtečná je slanina, ale pochutnáte si i na klobáse, šunce nebo salámu. Vegetariáni rádi používají místo masa houby, cuketu nebo hrášek.

* Nezapomeňte na zelené bylinky. Bez nich to není ono. Určitě víte, že klasikou jsou mladé kopřivy.

Vhodné jsou také bazalka, tymián, petržel, libeček, kontryhel, celerová nať nebo špenát, a z těch planých využijte mladé lístky sedmikrásky, popenec nebo bršlici kozí nohu.

* V neposlední řadě je důležitý česnek a nezapomeňte ani na koření, které použijte podle chuti, a to muškátový květ nebo oříšek, majoránka, možná cibule a kmín. A sůl…

Skvělé je, že se nádivka může jíst teplá jako hlavní chod s bramborovou kaší nebo s bramborem, ale chutná i studená. Obecně se nádivky pečou ve vymazaném pekáči přibližně při 180 °C asi 50 minut. Vše si uzpůsobte podle potřeby.
Skvělé je, že se nádivka může jíst teplá jako hlavní chod s bramborovou kaší nebo s bramborem, ale chutná i studená. Obecně se nádivky pečou ve vymazaném pekáči přibližně při 180 °C asi 50 minut. Vše si uzpůsobte podle potřeby.

Tradiční staročeská z kopřiv

5 housek * 4 vejce * máslo * mléko* kousek slaniny * 250 g uzeného masa * 2 hrsti zelených bylinek (mladá kopřiva, petrželka) * sůl * pepř * muškátový oříšek

1) Housky pokrájené na kostičky namočte do mléka. Na kostičky pokrájenou slaninu vyškvařte.

2) Ušlehejte žloutky s máslem, přidejte namočené housky a slaninu. Doplňte bylinkami, okořeňte dle chuti a zamíchejte.

3) Nakonec zlehka vmíchejte sníh a dejte péct.

S kešu oříšky

3 housky * sklenice smetany * 1 cibule * 100 g slaniny * 200 g moravského uzeného * 300 g kuřecích prsíček * 100 g kešu oříšků * 2 hrsti jarních bylinek (kopřiva, řapíkatý celer, petrželová nať) * 5 vajec * 4 stroužky česneku * koření dle chuti (sůl, pepř)

1) Housky nakrájejte na kostičky a namočte do smetany.

2) Obě masa umelte, přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř a na drobno nakrájenou cibuli a vše v míse promíchejte.

3) Přisypte nasekané bylinky, nadrcené oříšky, přidejte žloutky, promíchejte a nakonec jen zlehka vmíchejte sníh z bílků a dejte péct do trouby.

Špenátová se šunkovým kolenem

3 starší housky * 150 ml vývaru z uzeného masa * 100 g anglické slaniny * 200 g šunkového kolena * 3 vejce * 2 stroužky česneku * oříšek másla * 100 g listového špenátu * koření dle chuti (sůl, pepř, muškátový květ)

1) Housky pokrájejte na kostičky a na másle je osmažte do křupava. Pak je vložte do vývaru (může býti i silný hovězí), který do sebe krutonky nasáknou.

2) Mezitím si listy špenátu spařte vroucí vodou a pokrájejte na kousky.

3) Ke krutonkům přidejte rozšlehané žloutky, na drobno pokrájené šunkové koleno a špenát. Přidejte prolisovaný česnek a okořeňte dle chuti. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh.

4) Zapékací mísu vyložte plátky anglické slaniny tak, aby se překrývaly. Na ně naskládejte nádivku a pečte podle potřeby.

Z drůbežích jater a červeného vína k plnění kachny

100 g kachních jater * 2 lžíce kvalitního červeného vína * 1 cibule * 1 hrst zelených bylinek (petrželová nebo celerová nať, libeček) * 500 g krůtího mletého masa * koření dle chuti (sůl, pepř, sladká mletá paprika) * tuk (olej nebo sádlo) dle potřeby.

1) Na oleji (sádle) orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Pak odstavte, přidejte mleté maso, okořeňte, zalijte vínem a nakonec vložte nakrájené bylinky. Promíchejte a nechte vychladnout. Poté vložte drobné kousky jater a jemně je vmíchejte do směsi.

2) Nádivkou naplňte kachnu a dejte péct.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
28.3.2025
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a rychlost jsou také důležité doplňkové funkce. J
27.3.2025
Máme je rádi už proto, že vyřeší večeři i pohoštění, a většinou nám i ušetří peníze. Navíc můžeme zpracovat spoustu surovin, které nám doma přebývají, a fantazii se meze nekladou. A pokud vás právě nic nenapadá, přinášíme trochu inspirace. Vajíčková 3 vejce, 1 lžička plnotučné hořčice, 4 lžíce másla, pažitka, sůl, pár kapek citronové šťávy, špetka cukru, sladká paprika, lžička olivového oleje 1
25.3.2025
Kozí sýr nemá jednu chuť ani texturu: Může být vyzrálý i sametově hladký, plísňový nebo pikantní, drobivý či přírodně jemný a snadno roztíratelný, stejně jako doladěný kořením. A seženete jeho různé druhy dnes téměř v každém supermarketu. Dokonce existuje řada kozích farem, které prodávají domácí kozí sýry i v bio kvalitě. Asi si ale řeknete, proč byste ho měli jíst. Protože je zdravý Kozí mlé
21.3.2025
Cibule není jenom přírodním elixírem pro léčbu neduhů, ale hlavně kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Cibulačku a smažené cibulové kroužky asi všichni známe. Ale co zkusit cibulovou pizzu z listového těsta, cibulovou pomazánku nebo cibulový koláč? Smažené kroužky Potřebujete: 3 velké cibule, 1 lžíci solamylu, 6 lžic hladké mouky, 2 vejce, mletý pepř, 6 lžic piva, olej na s
18.3.2025
Ačkoli základní princip je léta stejný, hrnce jsou modernější než za časů našich maminek. A jejich používání se vyplatí i proto, že při vaření výrazně ušetříte. Přesto se papiňáku někteří lidé vyhýbají, protože z něj mají strach. Obvykle slyšeli o tom, jak někomu hrnec explodoval. Nové a moderní tlakové hrnce ale mají hned několik pojistek, takže nebezpečí nehrozí. V každém případě vždycky vybíre
reklama
Šikovné tipy
Lepicí váleček odstraní nejen chlupy
Původně byl sice určen pro majitele chlupatých domácích mazlíčků, aby jim pomohl zbavit oděv od chlupů, jenže tenhle šikovný pomocník umí víc než očistit kabát či sukni. Lepicí váleček stojí pár korun a určitě se vyplatí, když ho budete mít nejen doma ve skříni, ale i třeba v miniverzi v kabelce. Poradí si totiž s […]
Rozkvetlá kartička místo pugétu
Hodí se jako pozornost, ale i na výzdobu domova, když ji zarámujete. Navíc tak zužitkujete i drobné zbytky látek a galanterie. Potřebovat budete kus pevného kartonu, krepový papír, lepidlo a zmíněné zbytky látek, stužek či krajek. Předem je třeba také promyslet, zda obrázek bude zavěšený nebo instalovaný ve stolním rámečku, a podklad podle záměru upravit. […]
Dáte si kaki?
Určitě vás každý rok lákají ty zářivě oranžové plody, a kdo je už někdy zkusil, sáhne po nich, jen co se objeví. Pokud patříte mezi ty, kdo k tomu ještě nesebrali odvahu, je čas to napravit. Kde se vzalo? Pochází z jihovýchodní Asie, v Číně se prý pěstovalo už před 2000 lety a je plodem […]
Vyměnit zámek dokážete sami
Nedělá se to sice často, ale důvodů k výměně může být víc, například když někdo z rodiny ztratí klíče, když jste se nastěhovali do nového bytu, nebo když chcete lepší zabezpečení. Navíc výměna zámku profesionálem není nejlevnější. A i když se vám to bude zdát složité, krásně to zvládnete sami a ušetříte. Vlastně budete potřebovat […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dvojité zklamání Kubišové stačilo
nasehvezdy.cz
Dvojité zklamání Kubišové stačilo
Jako by nestačilo, že hvězdnou kariéru Marty Kubišové (82) přerušila na dvě desetiletí normalizace, mnoho radosti si neužila ani v soukromém životě: oba její partneři ji velmi zklamali, takže s doslov
Akce K: Před 70 lety komunisté zlikvidovali mužské kláštery
historyplus.cz
Akce K: Před 70 lety komunisté zlikvidovali mužské kláštery
„Co si zde přejete v tak pozdní hodinu, pánové?“ diví se opat, když před půlnocí do jeho kláštera vtrhne komando Veřejné bezpečnosti. „Žádné otázky. Teď budete poslouchat,“ oznámí mu přísně státní zmocněnec, zatímco ozbrojení příslušníci vyhazují mnichy z jejich postelí. Ještě téhož večera je naloží na náklaďáky a odvezou do internačních areálů. Většina řeholních řádů
První athénský tyran si vylepšoval image pořádáním her
epochalnisvet.cz
První athénský tyran si vylepšoval image pořádáním her
Vyhodíte ho dveřmi, vrátí se oknem. Tak by se dala charakterizovat politická kariéra Řeka Peisistrata, který se teprve na třetí pokus prosadil a stal se v období antiky historicky prvním athénským tyranem.   Píše se rok 546 př. n. l., když se Peisistratos rozhodne chopit moci v Athénách – už potřetí. Jeho předchozí dva pokusy
Objevte kouzlo slovinského pobřeží
iluxus.cz
Objevte kouzlo slovinského pobřeží
Slovinsko často stojí ve stínu svých přímořských sousedů, přitom se může pochlubit nádhernými plážemi, které překvapí svou malebností i čistotou. A pokud se chystáte na dovolenou a chcete, aby byla ne
Soused byl úplný psychopat
skutecnepribehy.cz
Soused byl úplný psychopat
Myslela jsem, že jsem ve své samotě našla přítele. Bohužel to byl člověk, který ze mne jen vysával energii. Bylo to naprosto nesnesitelné. Už jsem byla v důchodu a dny mi plynuly pomalu. Ale v klidu. Pak se ale přistěhoval soused. Byl o mnoho let mladší než já, ale nějak jsem si k němu rychle vytvořila přátelský vztah. Neměla jsem velký
V duchu eklektismu i funkce
rezidenceonline.cz
V duchu eklektismu i funkce
Dokonalá rovnováha namixovaných stylů, stejně jako sofistikovaný přístup se stopou neočekávaného. Když k tomu připočítáte maximální funkčnost a doslova nadoblačný výhled, je jasné, že tento městský interiér je víc než originální. První, co vás na této realizaci zaujme, jsou různě stylizované prostory k sezení, které ovšem spojují výrazné prvky jako barvy, úpravy povrchů, nábytkové a
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne až další víkend, ale už tuto sobotu 29. března 2025 zvou Koněpruské jeskyně na Berounsku na Jarní probouzení domu přírody Českého krasu. Javoříčské jeskyně na Olomoucku zase v sobotu chystají oblíbené Probouzení netopýrů. Program Zahájení sezóny v Koněpruských jeskyních na Zlatém koni v Českém krasu je naplánován v sobotu od 9:00
Rizoto s houbami a bílým vínem
tisicereceptu.cz
Rizoto s houbami a bílým vínem
Speciální arborio rýže se vaří pouze na skus, ne zcela doměkka. Ingredience na 4 porce 300 g arborio rýže 200 ml bílého vína 1 litr zeleninového vývaru 200 g hub (žampiony, hříbky) 1 cibule
Záhada identických dvojčat: Jsou jejich životy propojeny?
enigmaplus.cz
Záhada identických dvojčat: Jsou jejich životy propojeny?
Identická dvojčata jsou záhadným fenoménem. Sdílejí spolu totiž údajně myšlenky i pocity, přestože je třeba každé z nich na druhém konci zeměkoule. Možná jsou totiž na sebe nevysvětlitelným způsobem n
Pozdravte slunce, budete mít krásný den
nejsemsama.cz
Pozdravte slunce, budete mít krásný den
Jednoduchá sestava cviků vám zabere jen pár minut, protáhne celé tělo a dodá vám energii pro celý nový den. Existuje celá řada variant pozdravu slunce. Jen u nás jich je popsáno asi 17 způsobů. Jedna z těch nejběžnějších má 12 pozic. Začátečníkům se doporučuje vždy zaujmout danou pozici a chvíli v ní setrvat. Postupně se naučíte plynule v souladu s dechem
Prach na Marsu představuje hrozbu pro zdraví astronautů
21stoleti.cz
Prach na Marsu představuje hrozbu pro zdraví astronautů
Splnění plánu vyslat lidskou posádku na Mars bude možná náročnější, než se původně zdálo, a to kvůli přítomnosti toxického prachu, který by mohl významně ohrožovat zdraví astronautů. Před cestou tak b
Škola v době Marie Terezie: Toleruje se spousta omluvenek
epochaplus.cz
Škola v době Marie Terezie: Toleruje se spousta omluvenek
„Ančo, dneska do školy nepůjdeš. Musím na pole, tak se postaráš o Mařku,“ vysvětluje máma z chudé chalupy dětem, sotva se posadily ke stolu, aby spořádaly ranní krajíc chleba. Rakouská panovnice ve své říši sice zavedla povinnou školní docházku, ale s jejím dodržováním už to není tak horké. U devítileté Anny si dnes učitel zapíše omluvenku, že „chovala