Vafle nejen k nedělní snídani

I když máme den začínat snídaní, často se vymlouváme, že na její přípravu prostě není čas. Chutnou snídani si však lze připravit i rychle, prostřednictvím šikovných malých elektrospotřebičů, třeba ve vaflovači.

Sladké piškotové vafle většinou připravujeme jako moučník k nedělnímu obědu pro celou rodinu. Ve vaflovači je však můžeme vyrábět denně, hotové jsou za pár minut. Spotřebič se ale vyplatí i v domácnostech o jednom členu, protože si v něm lze připravit přesně jen tolik vaflí, kolik sníme. Dnes jich najdeme na trhu celou řadu – na vafle hranaté, trojúhelníkové, kulaté, ale i ve tvaru čtyřlístků, srdíček a různých figurek. Nejvíc se jak pro rodinu, tak i pro „sólistu“ vyplatí multifunkční spotřebiče kombinující vaflovače s palačinkovačem a toustovačem nebo s přístrojem na výrobu oplatek či koblih.

Kombinované spotřebiče

V šikovných multifunkčních přístrojích lze snadno zapéct sendvič, nebo upéct lívance, koblihy, donuty či vafle. Vaflovač s toustovačem v jednom tvoří dno a víko s nepřilnavým nerezovým, keramickým či teflonovým povrchem a z obdobných materiálů jsou i vyměnitelné, různě tvarované a mřížkované desky, které se do přístroje vkládají a určují tvar budoucího toustu či vafle. Na stejném principu funguje i kombinovaný palačinkovač s vaflovačem, vkládací přepážka nebo forma položená na nepřilnavou zapékací desku či plotnu ohraničuje tvar vaflí, pečených z vyšší vrstvy a jiného těsta než palačinky. Některé vaflovače mohou fungovat i jako kontaktní gril.

Snadná dostupnost

Elektrické vaflovače si skutečně může pořídit každý. Nejsou drahé a v kuchyni nepřekážejí. Koupíte je za cenu už od 250 Kč, nejlevnější kombinované přístroje stojí kolem 600–700 Kč, ale za kvalitní velké výrobníky třeba na belgické vafle můžete dát i cca 2500 Kč.

Tradiční belgické vafle

Suroviny: 0,15 l mléka•3 vejce•7 lžic rostlinného oleje•175 g hladké mouky•1 lžíce cukru krystal •2 lžičky prášku do pečiva•½ lžičky soli

  1. V míse smícháme suché přísady. Oddělíme bílky od žloutků a bílky ušleháme do tuhého sněhu. K suchým přísadám přidáme olej, mléko a žloutky a šleháme, dokud není těsto hladké. Přidáme ušlehané bílky.

  2. Hotové těsto nalijeme do vaflovače a pečeme asi 5–7 minut. Podáváme s javorovým sirupem, marmeládou, medem nebo nutellou.

Jahodové vafle s jogurtem

Suroviny na jahodovou omáčku: 500 g jahod (malé v celku, větší přepůlené)•100 g krupicového nebo vanilinového cukru •čerstvá šťáva z ½ pomeranče

na vafle: 220 g polohrubé mouky•1 sáček prášku do pečiva•2 lžičky krupicového cukru•špetka soli•300 ml mléka•2–3 vejce•2 lžíce rozpuštěného másla•máslo nebo olej na potření plotýnek vaflovače•moučkový cukr na posypání

na medový jogurt: 500 ml tučnějšího bílého jogurtu•nastrouhaná kůra z 1 pomeranče•1–2 lžíce lesního medu

  1. Do kastrůlku dejte jahody, cukr a pomerančovou šťávu. Přikryjte pokličkou, přiveďte k varu a vařte 1–2 minuty. Pak odklopte a pár minut povařte na co nejmenším plameni, dokud šťáva nezhoustne.

  2. Upečte vafle. Mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli smíchejte v misce. V mléku rozšlehejte vejce a máslo, vlijte k mouce a zpracujte v hladké těsto. Nechte ho 20 minut odpočívat. Pak rozehřejte vaflovač a plotýnky potřete tukem. Vlijte těsto, uzavřete a pečte dozlatova. Hotové vafle pocukrujte a přepulte.

  3. Jogurt smíchejte s pomerančovou kůrou a medem. Ochucený jogurt servírujte na talíři s vrstvou jahod, navrch dejte vafli.

Vafle s anglickou slaninou

Suroviny na těsto: 200 g hladké mouky•1 špetka soli•0,4 l mléka•2 vejce•0,25 kg anglické slaniny

podle chuti: polotvrdý sýr (gouda, 45% eidam)•koření na pizzu•olej na potření vaflovače

  1. Hladkou mouku rozmixujeme se špetkou soli, mlékem a dvěma vejci tak, aby vznikla polotekutá směs na palačinky. Podle chuti přidáme koření a nastrouhaný sýr. Těsto by mělo být trochu hustší.

  2. Rozehřejeme vaflovač a trochu ho potřeme olejem. Naběračkou lijeme těsto, které pečeme přibližně 5 minut (dozlatova). Vaflovač otevřeme, poklademe plátky anglické slaniny a znovu uzavřeme a necháme ještě asi 2–3 minuty zapéct.

  3. Ozdobíme paprikou, rajčetem či jinou zeleninou. Lze potřít i pikantní hořčicí.

Bezlepkové slané vafle

Suroviny: 0,125 l vody•0,125 l mléka•50 g rozpuštěného másla•1 lžička cukru•½ lžičky soli•220 g bezlepkové mouky•15 g droždí•1 vejce•podle chuti na kostičky nakrájený bezlepkový salám či šunka

Ze surovin připravíme řidší těsto, které necháme půl hodiny kynout. Ve vaflovači pečeme na 4. stupni 4–5 minut. Po upečení dáme vychladnout na mřížku, aby se vafle nezapařily.

Podáváme samotné, nebo posypané strouhaným sýrem a polité kečupem.

Text: Mare Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Co se používalo před toaletním papírem?
epochaplus.cz

Co se používalo před...

V současnosti jsme...
Zvířata ohrožená ohněm
epochaplus.cz

Zvířata ohrožená ohněm

Na přelomu roku 2019 a 2020 zasáhly Austrálii...
Kráterové jezero: Modrý zázrak s viditelností do hloubky 53 metrů
epochanacestach.cz

Kráterové jezero: Modrý...

V lesích amerického...
Frýdek-Místek: Slezské Lurdy
epochanacestach.cz

Frýdek-Místek: Slezské Lurdy

Celou řadu cestovatelských...
Dobrodružným pravěkem se Zdeňkem Burianem
epochalnisvet.cz

Dobrodružným pravěkem se...

Výstava Zdeněk Burian – Dobrodružství pravěku nabídne...
Ostrov Svatý Brandon: Mýtus ztracený v oceánu
enigmaplus.cz

Ostrov Svatý Brandon: Mýtus...

Snad každý zná nějaký ten příběh o bludné...
Nepříjemný opar
nasehvezdy.cz

Nepříjemný opar

Opar způsobuje virus herpes simplex a nosí ho v sobě...
Francouzský dezert Croquembouche
nasehvezdy.cz

Francouzský dezert...

Lahodná pyramida „Krokánbuš“ znamená...
Prvnímu dítěti „ze zkumavky“ je 42 let
21stoleti.cz

Prvnímu dítěti „ze...

Přes 400 milionů – tolik dětí by se podle...
0 shares