Domů     Vafle nejen k nedělní snídani
Vafle nejen k nedělní snídani
2.12.2019

I když máme den začínat snídaní, často se vymlouváme, že na její přípravu prostě není čas. Chutnou snídani si však lze připravit i rychle, prostřednictvím šikovných malých elektrospotřebičů, třeba ve vaflovači.

Sladké piškotové vafle většinou připravujeme jako moučník k nedělnímu obědu pro celou rodinu. Ve vaflovači je však můžeme vyrábět denně, hotové jsou za pár minut.

Spotřebič se ale vyplatí i v domácnostech o jednom členu, protože si v něm lze připravit přesně jen tolik vaflí, kolik sníme. Dnes jich najdeme na trhu celou řadu – na vafle hranaté, trojúhelníkové, kulaté, ale i ve tvaru čtyřlístků, srdíček a různých figurek.

Nejvíc se jak pro rodinu, tak i pro „sólistu“ vyplatí multifunkční spotřebiče kombinující vaflovače s palačinkovačem a toustovačem nebo s přístrojem na výrobu oplatek či koblih.

Kombinované spotřebiče

V šikovných multifunkčních přístrojích lze snadno zapéct sendvič, nebo upéct lívance, koblihy, donuty či vafle.

Vaflovač s toustovačem v jednom tvoří dno a víko s nepřilnavým nerezovým, keramickým či teflonovým povrchem a z obdobných materiálů jsou i vyměnitelné, různě tvarované a mřížkované desky, které se do přístroje vkládají a určují tvar budoucího toustu či vafle.

Na stejném principu funguje i kombinovaný palačinkovač s vaflovačem, vkládací přepážka nebo forma položená na nepřilnavou zapékací desku či plotnu ohraničuje tvar vaflí, pečených z vyšší vrstvy a jiného těsta než palačinky. Některé vaflovače mohou fungovat i jako kontaktní gril.

Snadná dostupnost

Elektrické vaflovače si skutečně může pořídit každý. Nejsou drahé a v kuchyni nepřekážejí.

Koupíte je za cenu už od 250 Kč, nejlevnější kombinované přístroje stojí kolem 600–700 Kč, ale za kvalitní velké výrobníky třeba na belgické vafle můžete dát i cca 2500 Kč.

Tradiční belgické vafle

Suroviny: 0,15 l mléka•3 vejce•7 lžic rostlinného oleje•175 g hladké mouky•1 lžíce cukru krystal •2 lžičky prášku do pečiva•½ lžičky soli

V míse smícháme suché přísady. Oddělíme bílky od žloutků a bílky ušleháme do tuhého sněhu. K suchým přísadám přidáme olej, mléko a žloutky a šleháme, dokud není těsto hladké. Přidáme ušlehané bílky.

Hotové těsto nalijeme do vaflovače a pečeme asi 5–7 minut. Podáváme s javorovým sirupem, marmeládou, medem nebo nutellou.

Jahodové vafle s jogurtem

Suroviny na jahodovou omáčku: 500 g jahod (malé v celku, větší přepůlené)•100 g krupicového nebo vanilinového cukru •čerstvá šťáva z ½ pomeranče

na vafle: 220 g polohrubé mouky•1 sáček prášku do pečiva•2 lžičky krupicového cukru•špetka soli•300 ml mléka•2–3 vejce•2 lžíce rozpuštěného másla•máslo nebo olej na potření plotýnek vaflovače•moučkový cukr na posypání

na medový jogurt: 500 ml tučnějšího bílého jogurtu•nastrouhaná kůra z 1 pomeranče•1–2 lžíce lesního medu

Do kastrůlku dejte jahody, cukr a pomerančovou šťávu. Přikryjte pokličkou, přiveďte k varu a vařte 1–2 minuty. Pak odklopte a pár minut povařte na co nejmenším plameni, dokud šťáva nezhoustne.

Upečte vafle. Mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli smíchejte v misce. V mléku rozšlehejte vejce a máslo, vlijte k mouce a zpracujte v hladké těsto. Nechte ho 20 minut odpočívat. Pak rozehřejte vaflovač a plotýnky potřete tukem.

Vlijte těsto, uzavřete a pečte dozlatova. Hotové vafle pocukrujte a přepulte.

Jogurt smíchejte s pomerančovou kůrou a medem. Ochucený jogurt servírujte na talíři s vrstvou jahod, navrch dejte vafli.

Vafle s anglickou slaninou

Suroviny na těsto: 200 g hladké mouky•1 špetka soli•0,4 l mléka•2 vejce•0,25 kg anglické slaniny

podle chuti: polotvrdý sýr (gouda, 45% eidam)•koření na pizzu•olej na potření vaflovače

Hladkou mouku rozmixujeme se špetkou soli, mlékem a dvěma vejci tak, aby vznikla polotekutá směs na palačinky. Podle chuti přidáme koření a nastrouhaný sýr. Těsto by mělo být trochu hustší.

Rozehřejeme vaflovač a trochu ho potřeme olejem. Naběračkou lijeme těsto, které pečeme přibližně 5 minut (dozlatova). Vaflovač otevřeme, poklademe plátky anglické slaniny a znovu uzavřeme a necháme ještě asi 2–3 minuty zapéct.

Ozdobíme paprikou, rajčetem či jinou zeleninou. Lze potřít i pikantní hořčicí.

Bezlepkové slané vafle

Suroviny: 0,125 l vody•0,125 l mléka•50 g rozpuštěného másla•1 lžička cukru•½ lžičky soli•220 g bezlepkové mouky•15 g droždí•1 vejce•podle chuti na kostičky nakrájený bezlepkový salám či šunka

Ze surovin připravíme řidší těsto, které necháme půl hodiny kynout. Ve vaflovači pečeme na 4. stupni 4–5 minut. Po upečení dáme vychladnout na mřížku, aby se vafle nezapařily.

Podáváme samotné, nebo posypané strouhaným sýrem a polité kečupem.

Text: Mare Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Budoucnost z čajových lístků
nejsemsama.cz
Budoucnost z čajových lístků
Chcete vědět, co vás čeká v budoucnosti? Uvařte si čaj a naučte se věštit z čajových lístků. Možná se dozvíte spoustu zajímavých věcí. Zjistit, co vás čeká, můžete klidně i v pohodlí domova. Nebojte se, věštění z čaje není vůbec složité. K tomu, abyste poznala svou budoucnost a našla odpovědi na své otázky, vám bude stačit obyčejný sypaný čaj, oblíbený hrneček a vaše šikovné ruce. Čarovné
Vězeň Jiřího z Poděbrad chránil korunovační klenoty
historyplus.cz
Vězeň Jiřího z Poděbrad chránil korunovační klenoty
Jeden z nejmocnějších mužů království Menhart z Hradce je opět za mřížemi. Zatím vždy ho jeho protivníci propustili. Nyní se ukáže, zda se dříve dostaví svoboda, nebo smrt. K husitství má šlechtický synek Menhart II. z Hradce (1398–1449) od mládí vztah. Vždyť i jeho otec Jan starší z Hradce (†1417), nejvyšší zemský hofmistr, se ke kališníkům přidal v roce 1415 po
Magické křižovatky: Hranice mezi světy
epochalnisvet.cz
Magické křižovatky: Hranice mezi světy
Na první pohled obyčejné místo. Silnice, která se rozbíhá do čtyř stran. Křižovatka. Ale podle pradávných věr právě tady slábne závoj mezi světy. Je to místo, kde můžete přivolat duchy, uzavřít smlouvu s démonem nebo získat dovednosti, které nejsou z tohoto světa. Opravdu tady můžete změnit svůj osud? A jak vysokou cenu za to zaplatíte?
Každý den poprvé
skutecnepribehy.cz
Každý den poprvé
Dnes ráno mi znovu podal ruku a zeptal se, jak se jmenuju. Jeho oči byly přívětivé, ale i nejisté. Můj muž. Opět jsem mu řekla: „Jsem Marie, tvoje žena.“ Přikývl. A pak se na mě usmál tak, jako by mě potkal poprvé. Můj muž. Manžel, se kterým jsme desítky let. Když mu to zjistili, bylo mu 75 let. Já
Čína: Její panenská příroda vám sebere dech
epochanacestach.cz
Čína: Její panenská příroda vám sebere dech
Slunce se mocně opírá o štíty mohutných hor. Na nebi není ani mráček a skoro to vypadá, že ostré vrcholky masivů musejí každou chvilkou protnout blankytně modrou oblohu. Jejich majestátnost a dravost krotí nádherné listnaté lesy, jejichž podzimní „čarokresba” vezme dech všem přihlížejícím. Je jednou z největších zemí a statistické údaje popisující tuto nejlidnatější část
Život Šinkorové řídí žárlivost?
nasehvezdy.cz
Život Šinkorové řídí žárlivost?
Oznámila překvapivý konec svého působení jako pedagožka na konzervatoři a v emotivním příspěvku na sociálních sítích herečka Daniela Šinkorová (52) napsala, že odchází se slzami v očích. Jenže prá
První surfařská cestovka slaví plnoletost: 18 let na vlnách
iluxus.cz
První surfařská cestovka slaví plnoletost: 18 let na vlnách
Surfová kancelář Surf-Trip, kterou založili sourozenci Olivovi, naučila za 18 let surfovat tisíce lidí z Česka i Slovenska. Z původně malých surfových kempů vyrostla ve stabilní cestovní kancelář s me
Gokteik Viaduct: Kilometr, který se táhne věčnost, v srdci Myanmaru
epochaplus.cz
Gokteik Viaduct: Kilometr, který se táhne věčnost, v srdci Myanmaru
Připravte se na cestu do míst, kde se zdá, že čas plyne jiným tempem. Myanmar, země s bohatou historií a úchvatnou přírodou, skrývá jeden z nejpozoruhodnějších inženýrských počinů světa – Gokteik Viaduct. Tento monumentální železniční most slibuje nejen dechberoucí výhledy, ale i zážitek, který vám jeden kilometr jízdy protáhne na celou věčnost. Ponořte se s
Přivedeme zpět k životu mamuty či jiné vyhynulé tvory?
21stoleti.cz
Přivedeme zpět k životu mamuty či jiné vyhynulé tvory?
Víme, že existovaly, ale vlivem nepříznivých podmínek, nadměrného lovu či činnosti člověka došlo k jejich vyhynutí. Díky vzorkům DNA těchto ztracených tvorů se vědci nyní chtějí pokusit je znovu přivé
Tajemství Velikonočního ostrova: Jak se obří Moai vydaly na cestu?
enigmaplus.cz
Tajemství Velikonočního ostrova: Jak se obří Moai vydaly na cestu?
Na jednom z nejodlehlejších míst na Zemi, v nekonečných vodách Tichého oceánu, se nachází Velikonoční ostrov, domov stovek monumentálních kamenných soch, známých jako Moai. Tyto tajemné kolosy, tyčící
Bramborový koláč s jablky
tisicereceptu.cz
Bramborový koláč s jablky
Suroviny 250 g brambor 60 g másla 200 g cukru moučky 2 vejce 250 g polohrubé mouky prášek do pečiva jablka Na drobenku 50 g hrubé mouky 30 g másla 30 g cukru krupice Postup Bram
Interiér s ikonami skandinávského designu
rezidenceonline.cz
Interiér s ikonami skandinávského designu
Nedaleko Los Angeles si mladý pár nechal postavit vzdušnou rezidenci kombinující ocelový skelet, skleněné stěny a sekvojové obklady. uvnitř vás okouzlí ikony skandinávského designu. Vroce 1998 Mark a Andrea Meyerhoferovi koupili dům v zalesněnémpodhůří Lacanada Flintridge v Kalifornii. Pár začal spolu se skupinou architektů s přetvářením domu tak, že přestavěli část s kuchyní a rodinnou místností.