Nebudou se lepit na zuby a postup je velmi snadný díky jednoduchému fíglu.
Nebudete potřebovat nic než běžný bílý cukr a trochu smetany. I tajná ingredience, která zaručí měkkost bonbonů, je běžná – jde o obyčejnou jedlou sodu.
Tak pojďme na to!
Do vyššího hrnce dejte 250 g bílého cukru a 50 ml vody. S cukrem neexperimentujte, nezkoušejte hnědý ani třtinový, obsahují melasu a karamel by se připaloval. Můžete ale nahradit 50 g hroznovým cukrem pro krémovější konzistenci.
Cukr nemíchejte, jen hlídejte, jak se rozpouští a vaří.
Připravte si 50 ml smetany ke šlehání a vmíchejte do ní 1 lžičku jedlé sody. Jakmile začne cukrový sirup hnědnout, smetanu do něj pomalu vlijte a důkladně míchejte. Počítejte s tím, že směs začne mohutně pěnit a nabírat na objemu.
Proto je třeba opravdu vysoký hrnec. Tím je těsto na karamely hotové, takže ho nalijte na vymazaný plech a stěrkou rovnoměrně rozetřete. Nechte zcela vychladnout, pak nakrájejte na malé kousky a uskladněte v uzavíratelné nádobě.
3 tipy navíc
Karamely nemusíte připravovat jako plát vcelku, ale přímo jako jednotlivé kousky. Horkou směs můžete lžící nalévat do formiček na muffiny, pralinky nebo želatinové bonbony.
Pro fajnovější chuť lze přidat pravou vanilku nebo třeba rozemleté ořechy.
Vychladlé kousky karamelu můžete ještě přelít hořkou čokoládou a posypat ořechy nebo kokosem.
Foto: Shutterstock